By Luke Sumpter Reviewed by: Silvia Maroto

Hermafroditiske cannabisplanter: Hvad er det, og hvordan håndterer du det?

Male and hermaphrodite plants

Har du mistanke om, at du muligvis har en hermafroditplante, der truer med at ødelægge hele din høst? Hvis det er tilfældet, skal du handle hurtigt. I denne artikel kan du lære alt om hermafroditiske cannabisplanter, bl.a. hvordan du kan spotte dem, håndtere dem og undgå dem i fremtiden.


Hvad er hermafroditisme?

En "hermie" er en marihuanaplante, der både har hun- og hanblomster. Cannabis er tvebo (tvekønnet planteart). I modsætning til andre blomstrende planter er han- og hunplanterne forskellige. Cannabis kan dog også være hermafroditisk (tvekønnet) og producere én plante med både hanlige og hunlige dele.

Hvad forårsager hermafroditisme?

Der kan være flere forskellige årsager til hermafroditisme i cannabisplanter. Det kan bl.a. skyldes:

• Genetik

Nogle gange kan cannabisplanter arve hermafroditiske gener. Det kan ske helt naturligt eller på grund af stress i forbindelse med avl.

• Frømanipulation

Dårlig håndtering og manipulation af frø kan også øge risikoen for, at en plante bliver hermafroditisk. Det gælder bl.a. feminisering, som er en unaturlig proces, der bruges af frøbanker og avlere til at garantere en højere procentdel af hunplanter i deres frø. Hvis processen udføres korrekt, producerer feminisering udelukkende hunplanter. Hvis det ikke håndteres korrekt, kan der forekomme hermafroditter.

• Stress

Planter søger helt naturligt efter miljøforhold, der kan hjælpe dem med at vokse sig sunde og stærke. Når disse betingelser ikke opfyldes, lider planterne af stress. For cannabisplanter kan stress tvinge en plante til at blive hermafroditisk.

Hermafroditisme som overlevelsesinstinkt

For bedre at forstå hermafroditisme i cannabisplanter er det vigtigt at forstå, at hermafroditisme i nogle tilfælde er en overlevelsesmekanisme.

Produktionen af sinsemilla-cannabisplanter er meget unaturlig. Processen går ud på at tvinge hunplanter til at leve ubefrugtet i meget unaturlige længder af tid. Det er i bund og grund det, der tvinger planten til at øge sin produktion af THC og terpener, hvilket giver os de ekstremt potente og aromatiske knopper, som vi stiler efter.

Derudover er der også de mange træningsteknikker, som cannabisavlere bruger til at manipulere deres planter og tvinge dem til at producere større udbytte. Avlere bruger også unaturlige teknikker (som bl.a. indavl) til at udvikle deres frø og skabe homozygote sorter, der er ekstra potente og utrolig produktive.

Er det så godt eller dårligt? Det er et temmelig interessant emne, som desværre er meget mere omfattende end det, vi dækker i denne artikel. Kort og godt er det bare vigtigt at være klar over, at cannabisdyrkning ikke ligefrem er en naturlig proces, og at det kan medvirke til, at nogle planter bliver hermafroditiske.

HERMAPHRODITISM AS A SURVIVAL INSTINCT 

Hvilken form for stress kan medføre, at cannabisplanter bliver hermafroditiske?

Der er mange måder at stresse cannabisplanter på. Det omfatter bl.a.:

• Temperatur og luftfugtighed

Cannabisplanter trives bedst ved temperaturer, der ligger på ca. 20-30 grader og en relativ luftfugtighed på 40-70 %. Hvis temperaturen eller luftfugtigheden i dit dyrkningsrum ligger alt for langt uden for disse områder, kan det være nok til at forvandle dine planter til hermafroditter.

• Lys

Som du sikkert ved, er belysning supervigtig for cannabisplanter. Hvis dine planter er for tæt på deres lyskilde, eller hvis du ikke holder et specifikt lysskema, kan det også stresse dine planter. Lyslækage i de mørke perioder er også en stor stressfaktor og bør håndteres med det samme.

• Næringsstoffer

Cannabisplanter har brug for de rigtige næringsstoffer for at producere gode knopper. For meget eller for lidt gødning kan stresse dine planter, påvirker deres evne til at udvikle sig korrekt og potentielt øge risikoen for, at dine planter bliver hermafroditiske.

• pH-balance

En anden stor stressfaktor for cannabis er, hvis du bruger et vækstmedium, der enten er er for surt eller basisk.

• Dårligt vækstmedium

Dit vækstmedium huser dine planters rødder og hjælper dem med at absorbere næringsstoffer og vand. Et dårligt vækstmedium kan forårsage rodproblemer, som også stresser dine planter.

• Dårlige træningsteknikker

Træningsteknikker som trimning, topping, LST, super cropping og mange andre fungerer ved at stresse cannabisplanterne på en god måde, så de opmuntres til at optage flere næringsstoffer eller vokse på en bestemt måde, der kan hjælpe med at forbedre udbyttet. Når disse teknikker ikke udføres korrekt, kan de dog påvirke planterne negativt.

• Lange blomstringstider

Nogle gange kan hunplanter, som er gået i længere tid uden bestøvning, begynde at producere pollen i et forsøg på at selvbefrugte.

Husk, at planter skal have visse betingelser opfyldt for at kunne vokse og udvikle sig korrekt, og cannabis er ingen undtagelse. Når vi dyrker cannabis, især indendørs, er vi ansvarlige for at opfylde disse betingelser. Vi løber altid en risiko ved at presse vores planter og manipulere dem til at være mere produktive, mere potent og til at give os mere velsmagende knopper osv.

Når vi ikke håndterer dem korrekt, kan det resultere i stressede planter, som så kan medføre, at de udvikler sig til hermafroditter, især hvis den pågældende plante allerede har en genetisk disposition for hermafroditisme.

He

Sådan spotter du en "Hermie"

En hermafroditcannabisplante kan ødelægge en hel høst ved at frigive pollen i dit dyrkningsrum og befrugte dine andre hunplanter. Når det sker, vil hunplanterne fokusere deres energi på at producere frø i stedet for store, harpiksholdige knopper.

Derfor siger det sig selv, at du skal nå at finde alle hermafroditplanterne så hurtigt som muligt. Nogle planter viser tegn på hermafroditisme tidligt, når de begynder at producere blomster. Du vil opdage at disse planter udvikler både mandlige og kvindelige blomsterstrukturer. De kan dannes på forskellige grene eller på den samme gren, og nogle hermafroditter udvikler endda begge strukturer på samme knopsted. Disse planter kaldes "ægte hermafroditter".

Andre planter bliver først hermafroditiske i slutningen af deres blomstringscyklus. Det kan skyldes, at en plante forsøger at gøre et sidste forsøg på at bestøve sig selv, før den dør. Mange avlere har en tendens til at blive meget mere afslappede under blomstringscyklussen, men det er altså utrolig vigtigt, at du tjekker dine planter regelmæssigt og holder øje med hermafroditiske blomster under denne sidste fase af plantens levetid.

Planter, der bliver hermafroditter senere i blomstringsfasen, udvikler normalt det, som nogle avlere kalder "bananer". Disse strukturer er han-støvdrageren (præcis som dem, du finder inde i en han-pollensæk), der vokser ud gennem hunblomsten, og de kan frigive pollen når som helst. Teknisk set er disse tvekønnede knopper snarere end ægte hermafroditiske planter.

Sådan håndterer du hermafroditiske cannabisplanter

Ægte hermafroditter skal ligesom hanplanter udryddes tidligt for at undgå, at de bestøver dine andre hunplanter. Planter med blandede knopper kan derimod høstes.

Hvis en af dine planter har produceret "bananer" hen mod slutningen af blomstringsfasen, kan du overveje at høste planten og beholde knopperne, som stadig burde være uden frø. Afhængigt af hvor langt din plante er nået i processen, kan knopperne stadig give en helt fin rygeoplevelse.

Hvordan undgår du hermafroditiske cannabisplanter i fremtiden?

Desværre er der ingen, der kan garantere, om en plante har hermafroditiske gener eller ej. Det eneste, du kan gøre for at forhindre hermafroditisme, er at giv dine planter de bedst mulige dyrkningsforhold, og at du for enhver pris sørger for, at du ikke udsætter dem for stres. Hvis du bruger træningsteknikker (både med lav og høj stress), skal du være sikker på, at du ved, hvad du laver.

Sidst men ikke mindst er det vigtigt, at du altid køber dine frø fra en velrenommeret cannabisfrøbank, hvor dyrkere gør deres bedste for at minimere hermafroditisme, når de avler nye sorter.

Er du fyldt 18 år?

Indholdet på RoyaQueenSeeds.com er kun egnet til voksne og er forbeholdt myndige personer.

Sørg for, at du kender loven i dit land.

Når du klikker på ENTER, bekræfter
du, at
du er fyldt 18 år.