Dyrkningsvejledning til cannabis af Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter

En guide til udendørs dyrkning af cannabis i 2024.


Der er mange fordele ved at dyrke cannabis udendørs. Bortset fra at det er en helt igennem fornøjelig oplevelse, giver det også producenter mulighed for at dyrke større planter med bedre udbytte. Læs videre, og lær mere om, hvordan du dyrker cannabis udendørs.

Indendør vs. Udendørs dyrkning af cannabis: forskellene

Udendørs dyrkning betyder som regel mere plads til at arbejde på, masser af solskin, gratis regnvand, bedre ventilation og glæden ved at dyrke ude i naturen.

Der er dog også visse udfordringer forbundet med udendørs dyrkning. Planterne er mere sårbare over for skadelige insekter, større rovdyr, hedebølger og kuldeperioder.

Ved indendørs dyrkning får planterne mere ly, og dyrkere har fuld kontrol over dyrkningsmiljøet. De kan frit ændre temperatur- og fugtighedsforholdene, og deres planter er mere skjulte.

Når det så er sagt, har indendørs avlere normalt mindre plads til deres rådighed, mindre potentiale for store udbytter og er nødt til at bruge penge på elregningen for at holde deres projekt kørende.

Udendørs cannabisdyrkning

Sol. Frisk luft. Jord. Udendørs cannabisdyrkning har et hav af fordele for både dyrkerne og cannabisplanterne. Gratis ressourcer til mere tid udendørs i det fri er bare nogle af de ting der gør det til en værdifuld dyrkelse.

Fordelene ved udendørs dyrkning

 • Større planter
 • Mere plads
 • Gratis regnvand
 • Solskin (billigere end elektrisk belysning)
 • Ingen behov for ændring af lyscyklus
 • Ventilation hjælper med at holde skimmelsvamp i skak
 • Ledsagerplanter
 • Gavnlige insekter
 • Jord fyldt med naturlige mikrober
 • Mulighed for at bruge regenerative metoder

Valg af placering

Når du har besluttet dig for at dyrke udendørs, skal du beslutte, hvor dine planter skal placeres. Find et sted med stabil temperatur, tilstrækkeligt med sollys og ly mod strengt vejr.

Hvis du dyrker i Europa i 2024, skal du sørge for, at dyrkningsarealet i din have/placeringen af dine plantecontainere opfylder følgende krav:

 • Temperaturen må aldrig komme under 12 grader
 • Temperaturen må ikke overstige 30 grader
 • 6-8 timers direkte sollys hver dag (en sydvendt placering er ideel)
 • Ly fra voldsomt regnvejr og hedebølger (fx midlertidig presenning eller drivhus)

Udendørs cannabisdyrkning

Dyrkningsplads

Cannabis er en robust urt og kan dyrkes mange forskellige steder. Nogle avlere har en rummelig have til rådighed, mens andre har et mere begrænset dyrkningsareal.

 • Altan

Pladsforholdene på altaner gør dem til et godt sted at dyrke cannabis. Der er dog vise variable faktorer, som kan være en markant ulempe, når det kommer til omfanget af din høst.

Fordele
Ulemper
Frisk luft og naturligt lys Altaner, som vender mod nord, får stort set ingen direkte sollys
Altaner vendt mod syd har sollys hele dagen Høje bygninger udsætter planterne for stærk vind
Lavere vand- og elregninger -
 • Tag/terrasse

Dyrkning af cannabis på et tag eller en terrasse har nogle fordele, som altaner mangler. Det har dog andre former for risici.

Fordele
Ulemper
Tagterrasser får sol hele dagen, så længe de ikke er blokeret af højere strukturer Kan nemmere blive set fra luften
God eksponering for regnvand Planterne er mere udsat under storm og intens varme
Mere skjulte for naboer og offentligheden end altaner -
 • Privat have

Private haver er et af de mest behagelige steder at dyrke cannabis. Her kan avlere nyde dyrkningen i ro og fred i sommermånederne.

Fordele
Ulemper
Masser af plads Mere udsat for skadedyr
Mulighed for at dyrke ledsagerplanter i en polykultur Risiko for jordskimmelsvamp som fx fusarium
Skjult for offentligheden -
 • Guerrilla-dyrkning

Guerilla-dyrkning giver avlere mulighed for at dyrke planter uden for deres egen ejendom. Ved at vælge et skjult sted ude på landet kan marihuanaelskere få fylde deres opbevaringskrukker uden at løbe en risiko undervejs.

Fordele
Ulemper
Du kan holde lav profil Planter kan blive udsat for dårligt vejr og oversvømmelse
Lav risiko Større risiko for skadedyr og sygdomme
Billigt, næsten uden omkostninger Andre kan finde din afgrøde
 • Drivhus

Drivhuse tilbyder det bedste fra begge verdener. De får naturligt sollys, samtidig med at de tilbyder varme og ly som et indendørsmiljø.

Fordele
Ulemper
Mulighed for at udvide den udendørs dyrkningssæson Planter udsættes for stress under hedebølger
Beskyttelse mod nogle former for skadedyr Hvis der ikke er tilstrækkeligt med ventilation, kan der ophobe sig gammel luft og fugt

Faktorer du bør overveje, når du vælger dyrkningsplads

Hver dyrkningsplads har hver deres fordele og ulemper. Nogle avlere er begrænset til et sted, mens andre har flere muligheder at vælge imellem.

 • Vanding

Vanding kan være noget af en opgave. Udendørs planter får regn, men de møder også de barske konsekvenser af tørke. Vanding af en hel cannabishave eller drivhus hver dag kan være noget af en udfordring, men hvis du opretter et vandingssystem kan det gøres stort set ubesværet.

Guerilla-dyrkning gør naturligvis planterne mere forsømte end dem, der dyrkes tættere på hjemmet. Forsøg at finde et sted tæt på et vandløb, så du ikke skal bære tunge vandbeholdere til din hemmelige dyrkningsplads.

 • Havebede eller potter?

Potter gør det nemmere for avlere at flytte deres planter i sikkerhed, hvis forholdene bliver for hårde. Smarte potter og stofpotter hjælper også med at minimere svampeinfektioner og holde rodsystemerne luftede.

På den anden side giver hævede bed dyrkere mulighed for at dyrke flere ledsagerplanter på det samme jordareal. Ikke nok med at det beriger jordens biologiske mangfoldighed, men det skaber også et skjold af beskyttende planter, som afværger skadedyr, samtidig med at de tiltrækker gavnlige insekter.

 • Cannabis og lysforurening

For meget lysforurening fra gadebelysning kan få cannabis til at forblive på (eller vende tilbage til) det vegetative stadie. Dyrkere, der står over for disse vilkår, bør overveje automatisk blomstrende sorter. Disse sorter vokser hurtigt og har ikke brug for en specifik lyscyklus for at påbegynde og opretholde blomstringen.

 • Vindskader

Hvis du dyrker på altan, hustag og i have, bør du sætte barrierer og hegn op, hvis de bor i områder med meget vind. Hvis du planlægger at bruge jorddækning på dine planter, skal du gå efter tungere substrat og sikre det med sten fremfor halm og savsmuld.

 • Lystimer

Du skal gå efter at dyrke dine planter på det mest solrige sted, du har adgang til. Cannabis kræver mindst seks timers uafbrudt sollys dagligt for at kunne klare sig godt.

 • Sikkerhed

Hvis du dyrker i en åben have, eller hvis din altan er på første eller anden sal, udsættes dine planter for andre marihuanaelskere. Sørg for at beskytte dine planter mod tyve og sultne dyr.

Faktorer du bør overveje, når du vælger dyrkningsplads

Genetik

Når du har valgt et sted, skal du vælge, hvilken sort du vil dyrke. Her skal du tænke over dit dyrkningsmiljø, og hvilken cannabisvirkning du vil have.

Hvis du bor længere nordpå og har en kortere dyrkningssæson, er hårdfør og hurtigblomstrende genetik som autoer et godt valg. Hvis du bor længere sydpå, er tårnhøje sativasorter, som er længere tid om at blomstre, en passende mulighed, og hybrider trives godt under disse forhold.

Leder du efter en bestemt smag? Undersøg terpenprofilerne for de sorter, du overvejer. Dette giver dig et kig ind i den sensoriske oplevelse. Foretrækker du frugt eller jordagtig smag? Citrus eller slikagtig?

Du kan også bruge oplysningerne fra frøbankene til at estimere størrelsen, blomstringstiden og udbyttet af en bestemt sort. Hvis du frit kan dyrke, skal du overveje en høj og meget produktiv sort. Hvis du har brug for at være mere diskret, skal du vælge en mindre sort, som er nemmere at skjule.

Spiring

Den første fase i din cannabisplantes liv er spiring. I løbet af denne proces danner dit frø sin første pælerod og bliver til en kimplante. For at kunne spire har dit frø brug for tre specifikke faktorer: mørke, luftfugtighed og vand. Sammen aktiverer disse elementer dit frø, og jord er det helt perfekte sted.

Hvis du dyrker i varme klimaer kan du plante dine frø direkte i potter eller havebede udendørs. Planterne har dog brug for høj luftfugtighed under kimplantefasen. Overvej at starte mmed udendørs planter i et drivhus eller en polytunnel.

Hvis du dyrker i koldere klimaer, kan du få et forspring, hvis du udvikler dine kimplanter indendørs i løbet af det kølige forår. Omplant dem direkte i jorden eller i større udendørs potter, når vejret bliver varmere.

Inden du spirer dine frø, skal du sikre dig, at jorden er af høj kvalitet. Økologisk jord giver alt, hvad dine planter behøver for at kunne trives: næringsstoffer, gavnlige bakterier og svampe, som arbejder i synergi med dine planter.

For at spire dine frø skal du lave et hul i jorden af dit havebed eller potte. Placer frøet i hullet, og dæk det forsigtigt til med jord. Tilsæt lidt vand. Din første kimplante spirer frem efter for 2-7 dage.

Kimplantefasen varer ca. 2 uger. Sørg for at din kimplante får jævn belysning, at fugtighedsniveauet holdes på omkring 70%, og at du vander sparsomt.

Germinating

Vedligeholdelse af planten

Den vegetative fase begynder, når kimplantefasen er slut. I den periode fokuserer dine planter på fotosyntese og på at skabe energi til at udvikle sig. Du kan forvente at se et væld af store vifteblade begynde at sprede sig i denne fase. For at vedligeholde dine planter skal du overveje følgende:

Vand kun planten, når de øverste 3-5 cm af jord er blevet tør. Hvis du ikke venter længe nok, er der bl.a. risiko for at din plantes rødder begynder at rådne.

Tjek jorden af og til, og sørg for, at PH-værdien ligger mellem 6,0-7,0, som er det optimale for optagelse af næringsstoffer.

Lidt om vanding

Målet er at vande dine planter, hver gang jordens øverste par centimeter bliver helt tørre. Hvis du vander oftere end det, risikerer du, at dine planterødder rådner. Hvis du planlægger en ferie i dyrkningssæsonen, skal du opsætte et automatisk vandingssystem, så du sikrer dig, at dine planter ikke tørster.

Skadedyrsforebyggelse

Skadedyr er en af de største udfordringer for udendørsavlere, men det kan holdes i skak og forhindres ved hjælp af følgende tip:

 • Rovinsekter: Indfør rovinsekter som fx mariehøns og parasithvepse for at beskytte dine planter mod skadelige insekter.
 • Ledsagerplanter: Plant basilikum, citronmelisse eller dild for at holde skadelige insekter på afstand.
 • Gavnlige svampe: Jord, der indeholder mycorrhizal svampe, kan hjælpe med at fange og dræbe nematoder - mikroorganismer i jorden, der angriber cannabisrødderne.
 • Fysiske barrierer: Sæt et hegn af hønsetråd og andre barrierer op for at forhindre større dyr som rådyr og fugle i at gumle løs på din afgrøde.

Beskyt mod bestøvning

Du bliver nødt til at forhindre at dine planter blive bestøvede for at producere de bedste knopper. Bestøvede blomster er mindre, fyldt med frø og mindre potente. Selvom andre bestøvede planter i høj grad kan gavne din have, skal du sørge for, at du ikke har hanplanter på dit dyrkningsområde.

Hvis du dyrker almindelige cannabisfrø, skal du være proaktiv med at finde frem til, hvilket køn dine planter har, når de modnes for at forhindre bestøvning.

Dyrkningskalender 2024 til udendørs dyrkning

Denne kalender omhandler det gennemsnitlige klima i Europa. Hvis du bor i et mere ekstremt klima (eller på en anden halvkugle), bør du undersøge de relevante dyrkningsforhold.

Derudover vokser nogle sorter meget hurtigere eller langsommere end andre. Husk de individuelle karaktertræk af den sort, du vælger.

Du vil også bemærke, at vores kalender tager årstiden samt månens og solens placering i betragtning. Mange gartnere dyrker efter månecyklussen på grund af den måde, månen påvirker fugt, saft og subtile energier.

 • Spiring indendørs

Begynd at spire dine frø indendørs omkring den 9. marts, hvis du bor i et køligere klima. Denne dato falder lige før fuldmånen og fremmer større og mere aromatiske knopper.

Forårsjævndøgn finder sted den 20. marts. I den periode krydser solen den himmelske ækvator og markerer den første forårsdag. Længere dage og øget sollys betyder, at vækstsæsonen er skudt i gang! Det tager mellem 2-7 dage for frøet om at fuldende spiringsprocessen og gå ind i kimplantefasen.

Outdoor Grower’s Calendar 2023

 • Kimplantefasen / dyrkning indendørs

Kimplantefasen varer omkring to uger, før den vegetative fase begynder. Fortsæt med at dyrke dine planter indendørs i koldere regioner indtil midt april for at imødekomme plantens temperatur- og lysbehov.

 • Såning og flyt udendørs

Hvis du bor i et varmere klima, er det tid til at så dine frø direkte i jorden udenfor. Du vil også være i stand til at flytte de indendørs planter udenfor og omplante dem i jord eller større potter.

Hvis du beslutter dig for at dyrke efter månecyklussen, skal du sigte efter at omplante, mens den aftagende måne går ind i halvmånefasen.

Efter omplantning etablerer planterne sig i jorden og fortsætter med at vokse og tage på i vægt. Når det bliver sommer, får planterne masser af lys. De vil fortsætte med at strække sig opad, som Nordpolen når den største hældning mod solen.

 • Topping og træning

Når dine planterne har etableret sig, har avlerne mulighed for at toppe dem og bruge træningsteknikker. Hvis du gør det, øger du planternes udbytte, åbner deres baldakiner og gør dem nemmere at håndtere.

Plantetræning med lav stress kan gøres i hele juni og juli måned frem til begyndelsen af august. Herefter begynder planterne at gå ind i blomstringsfasen, hvor det ikke længere er gavnligt at bruge plantetræningsmetoder.

Sigt efter at trimme og træne dine planter, når den tiltagende måne er i sin halvmånefase og ideelt i en vandkonstellation.

 • Plantekøn

Inden blomsterne springer ud, går planterne ind i forstadiet til blomstringsfasen. Brug denne tid til at finde ud af, hvilket køn dine planter har, så du sikrer dig, at uønskede hanplanter ikke ender med at bestøve dine hunplanter. De begyndende blomster dukker op ved knudepunkterne - punkter, hvor hver gren udspringer fra hovedstammen.

De tidlige blomster på hunplanterne har en pæreformet knop, hvor et lille hår eller pistil stikker op fra. De tidlige blomster på hanplanterne derimod har ingen pistil. Fjern alle hanplanter, hvis du ikke vil producere frø.

 • Beskæring

Dine planter er påbegyndt blomstringsfasen. Når efterårsjævndøgnet nærmer sig, begynder dagene at blive kortere, og planter får signal om, at de skal begynde at blomstre. Ryd lidt op på planten, og sørg for, at alle knopper får tilstrækkeligt med lys.

Beskær dine planter i perioden mellem midt juli og slut august for at gøre klar til høst. Skær overflødige vifteblade væk under en aftagende månefase.

 • Høst

Perioden fra midt september til midt november er nok den mest spændende periode af hele dyrkningen. Det er tid til at nyde frugterne af dit hårde arbejde og høste dine dyrebare knopper. Vejret bliver køligere, dagene bliver kortere, og vintersolhverv nærmer sig.

Høst dine knopper om morgenen under en aftagende månefase.

Er du fyldt 18 år?

Indholdet på RoyaQueenSeeds.com er kun egnet til voksne og er forbeholdt myndige personer.

Sørg for, at du kender loven i dit land.

Når du klikker på ENTER, bekræfter
du, at
du er fyldt 18 år.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 ud af 5
ud af 37825 bedømmelser