Cannabis Grow guide by Royal Queen Seeds

By Steven Voser Reviewed by: Mr José

En komplet oversigt over, hvorfor og hvordan du skal fodre dine cannabisplanter.


Alle de næringsstoffer, der er nødvendige for udviklingen af cannabisplanter findes naturligt i miljøet. For at hjælpe dine planter med at udvikle sig endnu hurtigere og producere et bedre slutprodukt, skal du gøde dem med koncentrerede næringsstoffer.

Nedenfor finder du alle de oplysninger, du skal bruge for at vide, hvornår, hvordan og hvor meget du skal fodre dine cannabisplanter.

FÅ EN BEDRE FORSTÅELSE AF MAKRO- OG MIKRONÆRINGSSTOFFER TIL CANNABIS

Cannabisplanter har særligt brug for tre næringsstoffer. Disse makronæringsstoffer er nitrogen (N), fosfor (P) og kalium (K), og tilsammen danner de grundpillerne for cannabisplantens sundhed. Disse tre næringsstoffer spiller normalt hovedrollerne i de fleste gødningsprodukter og angives som NPK-forhold. Jo højere tallet for hver værdi er, jo højere er koncentrationen af det pågældende næringsstof.

Cannabis har dog brug for mere end bare disse tre næringsstoffer for at overleve og trives. Den har også brug for sekundære næringsstoffer som calcium, magnesium og svovl, som har stor betydning for plantens vækst:

 • Calcium er vigtigt for cellevægsudvikling, kan hjælpe med at reducere jordens saltindhold og forbedrer vandindtrængning, når det tilføjes i jorden.
 • Magnesium spiller en vigtig rolle for fotosyntese og kulhydratmetabolisme og hjælper også med stabilisering af plantecellevægge.
 • Svovl er nødvendig for, at planten kan danne klorofyl og for produktionen af proteiner, aminosyrer, enzymer og vitaminer. Det beskytter også planter mod sygdomme.

Derudover bruger planterne også andre næringsstoffer i små mængder (mikronæringsstoffer), der ikke desto mindre er ekstremt vigtige. Her er der bl.a. tale om bor, klor, kobber, jern, mangan, molybdæn og zink. Selvom disse mikronæringsstoffer ikke er de vigtigste næringsstoffer for planterne, spiller de stadig meget vigtige roller i forskellige aspekter af planternes sundhed.

Video id: 207447257

IKKE ALLE CANNABIS-GØDNINGER ER ENS

Der findes mange forskellige mærker af cannabisnæringsstoffer på markedet, og de kan variere meget.

Normalt varierer cannabisgødning på følgende fire områder:

 • Næringsstofforhold: Forskellige mærker bruger forskellige mængder næringsforhold, som de anser for at være optimale.
 • Ingredienser: Forskellige gødningsmærker kan opnå de samme næringsforhold ved hjælp af vidt forskellige ingredienser, som spænder fra de mest kemiske (eller kunstige) til de mest naturlige.
 • Jord eller hydroponik: Jordnæringsstoffer er meget forskellige fra hydroponiske- eller jordløse næringsstofopløsninger. Sørg for, at du kun bruger gødning designet til dit vækstmedium.
 • Kosttilskud: Mange gødningsmærker fremstiller også kosttilskud til planterne. Disse produkter indeholder typisk lave NPK-forhold og indeholder i stedet andre næringsstoffer, som er designet til at øge visse aspekter af væksten. Nogle kosttilskud består fx hovedsageligt af melasse.

Generelt anbefaler vi, at du fokuserer mere på dine planters behov for makro- og mikronæringsstoffer, før du pumper dem med kosttilskud. Hvis du overdriver med næringsstoffer, kan det resultere i kemiske interaktioner eller næringsstofforbrænding, og det kan påvirke størrelsen og kvaliteten af dit udbytte markant.

Når du har fodret dine planter med disse vigtige næringsstoffer, kan du gå videre til en mere kompleks fodringsplan for at opnå større og mere potente udbytter.

NÆRINGSBEHOV FOR KIMPLANTER, VEGETATIVE OG BLOMSTRENDE CANNABISPLANTER

Cannabisplantens behov for næringsstoffer afhænger af, hvilket livsfase den befinder sig i.

NÆRINGSSTOFFER TIL CANNABISKIMPLANTER

Cannabiskimplanter får alle deres næringsstoffer fra deres frø og absorberer vand via deres blade, mens de udvikler deres rodsystem (derfor er det vigtigt at holde dem i et varmt, fugtigt miljø).

Du behøver ikke fodre dine kimplanter, før de er omkring 3-4 uger gamle. På det tidspunkt har de udviklet 3-4 rigtige blade og dermed kommer påbegyndt den vegetative vækstfase.

NÆRINGSSTOFFER TIL VEGETATIVE CANNABISPLANTER

Nogle avlere vælger at starte deres planter på en let gødningsplan med NPK-forholdet 2:1:2 i en uge, lige når deres frøplanter begynder at gå ind i deres vegetative vækstfase. Dette trin kan være en fantastisk måde at vænne dine planter til gødning og undgå næringsstofforbrænding. Nogle producenter opnår dog gode resultater ved at starte deres planter på en 4:2:3-gødningsplan for at sætte væksten i gang.

I midten af den vegetative fase (ca. 6 uger efter spiring) øger du dine planters næringsstoffer drastisk for at hjælpe dem med at udvikle robuste og sunde blade. De fleste dyrkere vælger en 10:5:7-gødningsplan i denne fase.

De øgede mængder af kvælstof hjælper dine vegetative planter med at producere saftige, grønne blade og udvikle masser af knudepunkter, hvor blomsterne senere vokser ud.

Hen mod slutningen af den vegetative fase er det en god idé at begynde at reducere mængden af kvælstof og forberede dine planter på overgangen til deres blomstringsboom. De fleste dyrkere bruger en 7:7:7-gødningsplan i den sidste uge af den vegetative fase.

Anbefaling til gødning i den vegetative fase:

 • Tidligt i den vegetativ fase: 2:1:2 - 4:2:3
 • Halvvejs i den vegetative fase: 10:5:7
 • I slutningen af den vegetative fase: 7:7:7

NÆRINGSSTOFFER TIL BLOMSTRENDE CANNABISPLANTER

Blomstrende cannabisplanter har brug for mindre kvælstof og mere kalium for at fremme væksten af store, harpiksagtige blomster. I løbet af de første to uger af blomstringsfasen fodrer de fleste dyrkere deres blomstrende planter med en 5:7:10-gødningsplan. Herfra og resten af blomstringsfasen ud er det meget almindeligt øge mængden alle næringsstofferne og altid holde kaliumkoncentrationen højere end resten. I midten af blomstringsfasen bruger de fleste dyrkere en 6:10:15-næringsstofopløsning.

I løbet af de sidste par uger af blomstringsfasen reducerer dyrkere deres næringsstoffer for at gøre planterne klar til skylningen før høst. I denne fase er det almindeligt at bruge en mildere gødningsplan med et NPK-forhold på 4:7:10.

Anbefaling til gødning i blomstringsfasen:

 • Tidligt i blomstringsfasen: 5:7:10
 • Halvvejs i blomstringsfasen: 6:10:15
 • Halvvejs-sidst i blomstringsfasen: 4:7:10
 • Sidst i blomstringsfasen: pH-afbalanceret skylning

SÅDAN LÆSER DU EN GØDNINGSTABEL: HVOR TIT SKAL JEG FODRE MINE CANNABISPLANTER?

De fleste gødningsfabrikanter giver deres kunder en gødningstabel. For at kunne give dine planter de rigtige næringsstoffer på det rigtige tidspunkt, er det vigtigt at kunne forstå disse tabeller.

En gødningstabel angiver typisk en vækstcyklus på 12-13 uger. Ugerne af cyklussen anføres normalt langs x-aksen i tabellen, som også kan indeholde information om lysperioden for hver uge og mere.

Det vigtigste er, at din gødningstabel fremhæver, hvilke næringsstoffer du skal give dine planter (og hvor meget) i de forskellige uger af livscyklussen. Næringsstoffer gives typisk én gang om ugen, og de fleste gødningsfabrikanter fortæller dig også blandingsforholdet mellem gødning og vand (enten i liter eller gallon). Nogle gødningstabeller giver dig muligvis også en stofmængdekoncentration (PPM) i deres anvisninger. Hvis det er tilfældet, skal du investere i en PPM-måler og afmåle dine næringsstoffer inden fodring for større nøjagtighed.

Når du har fodret dine planter, er det altid en god idé at teste PPM og jordens ledningsevne for at sikre, at dine planter absorberer næringsstofferne korrekt.

SÅDAN FORBEREDER DU DINE CANNABISNÆRINGSSTOFFER

En lille fejl med næringsstofmængden kan i sidste ende fuldstændig ødelægge din høst. Det er dog ganske simpelt at fodre dine cannabisplanter. Følg blot nedenstående trin:

 1. Forbered dit vand. Hvis det er muligt, skal du opvarme dit vand til ca. 22 grader for at øge optagelsen af rødderne.
 2. Tilsæt dine næringsstoffer i henhold til anvisningerne på din gødning, og rør rundt i blandingen. Brug en PPM- eller EC-måler for at få en nøjagtig måling.
 3. Hvis det er nødvendigt, skal du justere pH-værdien af din gødning ved hjælp af et pH-tilskud af salpetersyre eller fosforsyre.
 4. Når PPM, pH og temperatur er helt rigtige, skal du fodre dine planter og måle din afstrømning ved hjælp af din PPM- eller EC-måler for at sikre, at dine planter optager deres næringsstoffer korrekt.

SÅDAN FORBEREDER DU DINE CANNABISNÆRINGSSTOFFER

VIGTIGHEDEN AF PPM, PH OG VANDTEMPERATUR

PPM (Parts Per Million) eller milliontedele er en måling af, hvor meget næringsstof, der findes i dit vand eller vækstmedium. For at undgå over- eller underernæring er det en god idé altid at måle PPM-værdien af din jord eller dit vækstmedium for at se, om den stadig indeholder næringsstoffer. Hvis der stadig findes næringsstoffer i dit vækstmedium på det tidspunkt, hvor det er tid til den næste fodring, skal du trække dit vækstmediums PPM-værdi fra den anbefalede PPM-værdi i din gødningstabel for at undgå overfodring.

Når du giver dine planter næringsstoffer, er pH-værdien og temperaturen lige så vigtige parametre. Hvis bare en af disse er lidt ved siden af, skal dine planter muligvis kæmpe for at optage deres næringsstoffer. Når det er fodringstid, skal du derfor sørge for at din næringsstofopløsning har den pH-værdi, som din gødningsfabrikant anbefaler, og at din vandtemperatur ligger på ca. 22 grader.

TIPS TIL BEDRE FODRING

Her er nogle hurtige tip til at sikre, at du ikke får problemer under fodringen.

Udnyt chelation

De fleste næringsstoffer af høj kvalitet indeholder kemiske chelater. Hvis du dyrker økologisk, kan du bruge naturlige chelater som fulvinsyre og humussyre til at hjælpe dine planter med at optage mineralske næringsstoffer som jern eller zink bedre. Chelater fungerer ved at omgive positivt ladede næringsstoffer med en negativ eller neutral ladning, så de kan passere gennem barrieren i plantens porer.

Prøv bladgødning

Bladesprøjtning, hvor du sprøjter cannabisbladene med en fin forstøver, kan være en fantastisk måde at tackle næringsstofmangler eller skadedyr/sygdomme på. Det er også særligt effektivt til kortvarig fodring med sekundære næringsstoffer som fx magnesium eller calcium eller mikronæringsstoffer som bl.a. zink, jern og mangan.

Skyl altid

Næringsstoffer er super vigtige for planterne, men du skal helst undgå at have rester af næringsstoffer i dine høstede knopper. Derfor er det vigtigt at skylle dine planter med pH-neutralt vand i mindst en uge, før du høster. Skylning tvinger dine planter til at opbruge de resterende næringsstoffer, de har opbevaret, og det resulterer i en renere og blødere røg.

SÅDAN IDENTIFICERER DU NÆRINGSRELATEREDE PROBLEMER PÅ DINE CANNABISPLANTER

Over- eller underernæring kan stresse og skade dine cannabisplanter. Sørg for at holde øje med følgende næringsrelaterede problemer.

s.

Video id: 207447241

PH-UBALANCE

 • Problemer med pH-balancen kan skyldes ubalancer i dit vækstmedium, vand og næringsstoffer.
 • pH-ubalancer kan dramatisk påvirke plantens sundhed og forårsage mange andre problemer, som fx næringsstofophobning, mangler og mere.
 • Hvis det ikke behandles, hindrer problemer med pH-balancen hindre væksten af dine planter markant, og det går ud over størrelsen og kvaliteten af din høst.

NÆRINGSSTOFFORBRÆNDING

 • Næringsstofforbrænding skyldes normalt overfodring eller næringsstofophobning i vækstmediet.
 • Planterne udvikler mørkegrønne blade med næsten neongrønne spidser, der bøjer opad i en næsten 90 graders vinkel samt mørkerøde, lyslilla eller lilla stilke eller grene.
 • Planter i blomstringsfasen udvikler gule blomsterbæger og sukkerblade, inden de hurtigt dør ud.
 • Næringsstofforbrænding behandles normalt ved at skylle rødderne med pH-neutralt vand i mindst en uge, før gødningen gradvis genoptages.
 • Måling af PPM og EC kan hjælpe dig med at undgå næringsstofforbrænding.

NÆRINGSSTOFFORBRÆNDING

NÆRINGSSTOF LOCKOUT

 • Næringsstof lockout skyldes næringsstofophobning omkring planterødderne eller pH-ubalancer som forhindrer planterne i at optage tilgængelige næringsstoffer.
 • Næringsstof lockout fører til næringsstofmangel, som kan forårsage gullige blade, brændte bladspidser, uregelmæssig bladstrukturer og størrelser og brune pletter. Symptomerne varierer afhængigt af, hvilke næringsstoffer din plante mangler.
 • Det behandles normalt med en skylning og justering af pH-balancen og næringsstofferne.

OVERFODRING

 • Overfodring med kemisk gødning og boostere kan brænde dine planter.
 • Den stærkt koncentrerede karakter af kemisk gødning betyder, at nybegyndere meget nemt kan komme til at overfodre deres planter.
 • Symptomerne på overfodring er bl.a. blade, som ser tørre og brændte ud med gule eller brune misfarvninger, brændte kanter og bladspidser, som bøjer opad.
 • Nye dyrkere ender ofte med at købe flere kosttilskud i et forsøg på at afhjælpe eksisterende næringsproblemer, og det gør hare tingene værre.
 • Overfodring skal behandles hurtigt med skylning af rødderne, pH-stabilisering og en ny gødningsplan.

OVERFODRING

NÆRINGSSTOFMANGEL

 • Næringsstofmangel kan skyldes underernæring eller af næringsstof lockout.
 • Mangler i kvælstof, fosfor, kalium eller sekundære næringsstoffer kan forårsage symptomer som bl.a. tørre, gule eller brune blade og misfarvede stilke.
 • Mangel på næringsstoffer behandles ved at øge/tilføje flere næringsstoffer eller ved først at afhjælpe næringsstof lockout.
Browse Deficiencies
 
Browse Deficiencies
 
 
Browse Deficiencies
 
 

ØKOLOGISK VS. KUNSTIG GØDNING TIL CANNABIS

Hos RQS opfordrer vi altid brugen af økologiske næringsstoffer frem for kunstig gødning. I modsætning til syntetiske stoffer frigives økologiske næringsstoffer i jorden, og dine planter optager dem meget langsommere. Det mindsker markant risikoen for næringsstofforbrænding eller andre gødningsproblemer.

Økologiske næringsstoffer gavner også selve jorden og understøtter udviklingen af et rigt økosystem af mikroorganismer, som beskytter og samarbejder med dine planter. Økologisk jord bliver også bedre med tiden, og derfor er den ideel til udendørsdyrkere. Det faktum, at økologiske næringsstoffer ikke producerer giftig spildevand, reducerer også den indvirkning, din høst har på miljøet.

Selvom vi alle her hos RQS går ind for økologiske stoffer, forstår vi selvfølgelig også, at kunstig gødning også har sine fordele. Først og fremmest optages de meget hurtigere. Det betyder, at de er bedre i situationer, hvor effektivitet er vigtig (som fx når man skal rette op på mangler).

Det faktum, at kunstig gødning omhyggeligt er designet til at indeholde nøjagtige specifikke forhold mellem næringsstofferne, betyder også, at du har meget mere kontrol over, hvad dine planter spiser og i hvilke doser.

FORDELENE VED ØKOLOGISKE NÆRINGSSTOFFER

 • Mindre skadeligt for miljøet
 • Øger jordens kvalitet og sundhed
 • Mere bæredygtig end kunstig gødning
 • Bedre smag (påstår nogle folk)

FORDELENE VED KUNSTIG GØDNING

 • Optages hurtigere
 • Næringsforhold er nøje afmålt (mere kontrol)
 • Mere tilgængeligt

BLIV FORTROLIG MED NÆRINGSSTOFFER TIL CANNABIS

Med den rigtige sort, tilstrækkeligt med næringsstoffer og vand og masser af lys er du godt på vej til at dyrke noget lækkert marihuana. Husk, at erfaring er dit bedste redskab, så bliv endelig ved med at finpudse dine færdigheder, så du kan høste belønningerne.

Er du fyldt 18 år?

Indholdet på RoyaQueenSeeds.com er kun egnet til voksne og er forbeholdt myndige personer.

Sørg for, at du kender loven i dit land.

Når du klikker på ENTER, bekræfter
du, at
du er fyldt 18 år.

Emnefinder

eKomi silver seal
4.7 ud af 5
ud af 36792 bedømmelser