By Steven Voser

Der virker ikke til at være nogen ende på diskussionen om indica og sativa inden for cannabissamfundet. Men hvad fortæller en cannabisplantes genetik os egentlig om en dens fysiske egenskaber, virkninger og smag?


FORSTÅ CANNABIS TAKSONOMI

For bedre at kunne forstå forskellene mellem indica og sativa er det en god ting først at få et generelt billede af cannabis taksonomi.

Cannabis blev først klassificeret af Carl von Linné i 1750'erne. Linné troede, at det var en monotypisk slægt (indeholdende kun en art), som han kaldte Cannabis sativa L. Den svenske botaniker Linné, lavede denne klassificering ved at arbejde med hampeplanter, som på det tidspunkt blev bredt dyrket i hele Europa.

I 1785 offentliggjorde den franske naturforsker Jean-Baptiste Lamarck en beskrivelse af en anden cannabisart, som adskilte sig fra Linnés sort. Lamarck kaldte denne art Cannabis indica Lam. Han bemærkede, at den producerede betydeligt dårligere fibre, men at den havde en bedre berusende virkning. Hans beskrivelse var baseret på planter, han havde samlet i Indien.

I det 20. århundrede identificerede den russiske botaniker D. E. Janichevsky en tredje type cannabis, der var hjemmehørende i Rusland. Den kender vi nu i dag som Cannabis ruderalis. I 1970'erne forsøgte biologer inden for taksonomi og botanikere igen at finde ud af, hvordan man bedst kunne klassificere cannabisplanten.

Selvom der stadig er meget debat om den korrekte taksonomi af indica, sativa og ruderalis, mener forskere, at der er nok bemærkelsesværdige forskelle mellem cannabisvarianterne til at berettige deres anerkendelse som tre forskellige arter. I denne artikel vil vi udelukkende fokusere på indica- og sativa-sorterne.

HVAD ER FORSKELLERNE MELLEM INDICA OG SATIVA?

De mest åbenlyse forskelle mellem indica og sativa er i deres fysiske egenskaber. Den amerikanske botaniker Richard E. Schultes og et forskerhold beskriver sativa og indica på følgende måde:

  • Sativa: Høj med mere slappe grene og smalle blade
  • Indica: Lavere med en konisk form og bredere blade

De klare forskelle mellem indica og sativa kan forklares ved at se på deres geografiske oprindelse. Nedenfor tager vi et nærmere kig på de mange forskelle mellem sativa og indica.

HVAD ER FORSKELLERNE MELLEM INDICA OG SATIVA?

CANNABIS SATIVA

Cannabis sativa er hjemmehørende i varmere, tropiske klimaer og vokser naturligt i Thailand, Vietnam, Colombia, Mexico og endda i dele af Afrika.

For at kunne klare de lange, varme og fugtige somre har sativa planterne tilpasset sig ved at vokse sig højere, med større afstand mellem knudepunkterne, luftige knopper og smallere blade. Det hjælper naturligvis planterne med at beskytte sig mod den høje luftfugtighed i disse områder og trusler som skimmelsvamp eller skadedyr.

Fordi sativa planter har tendens til at være højere, er de typisk bedre egnet til udendørs dyrkning. De klarer sig særligt godt i varme, tropiske klimaer med lange somre.

FORSKELLE I VÆKST: STRÆKNINGSFASEN

Indica og sativa planter har som regel meget forskellige vækstrater og -mønstre. Man kan dog først rigtig se forskellene lige før de påbegynder deres blomstringsfase.

Mens indica-planter sætter farten op, når en vis højde og danner en tæt, busket baldakin, begynder sativa-planterne at strække sig gevaldigt. Ændringen i lyscyklussen udløser en bølge af hormoner, der får dem til at strække sig mod lyset og skyde i vejret. I nogle tilfælde kan dette fænomen (kaldet strækningsfasen) fordoble planternes størrelse. Når de plantes dybt i jorden eller i store potter, kan sativa-planterne blive helt op til 3 meter og nogle gange mere.

CANNABIS INDICA

Indica-planter hører derimod hjemme i koldere, mere tørre, bjergrige regioner som i Nepal, Indien og andre områder af det indiske subkontinent, hvor somrene er koldere og kortere. For at kunne klare sig under disse forhold udviklede Cannabis indica kortere blomstringsfaser, tættere blade og mere kompakte knopper.

Takket være deres mindre størrelse og kortere blomstringsperiode er indica planter perfekt egnet til indendørs dyrkning. De kan nemt manipuleres ved hjælp af træningsteknikker og har tendens til at producere pæne, tykke knopper, som ser lækre ud efter høst. Takket være indica-planternes hurtige blomstringshastighed kan dyrkere også høste flere gange på kort tid.

SÅDAN KAN DU KENDE FORSKEL PÅ INDICA OG SATIVA

Botaniske optegnelser fra det 18. århundrede beskriver de visuelle forskelle mellem de to underarter af cannabis. Disse morfologiske forskelle viser sig hele vejen igennem anatomien af hver underart, lige fra bladene til blomsterne.

JAK ROZEZNAT INDIKU OD SATIVY

FORSKELLE PÅ BLADENE

Bladene er en af de nemmeste måder at se forskel på planterne. Indica-planter har bredere vifteblade med tykkere fingre, mens sativas har smallere og længere vifteblade med tyndere fingre.

Mange dyrkere kan se forskel på planterne ved blot at træde et skridt tilbage og kigge på planternes statur. Indica-planter er mere tætte og buskagtige, mens sativa-sorter er højere, slankere og har mere plads mellem knudepunkterne.

BLOMSTERTÆTHED

De to cannabisundertyper producerer også blomster med forskellige karakteristika, selvom det kræver et trænet øje at skelne sativa fra indica, når det kommer til velplejede knopper. Derudover er de fleste moderne sorter hybrider af begge cannabisundertyper, og derfor er det næsten umuligt at afgøre den dominerende undertype ved kun at kigge på blomsterne.

Generelt er sativa-knopper lettere, længere, tyndere og blødere. En pose sativa-knopper vil sandsynligvis se ud som om den indeholder meget mere cannabis fordi knopperne ikke er så tætte. Omvendt er indica-knopper typisk meget mere kompakte og faste.

AROMA OG SMAG

Der er stor forskel på indica- og sativa-planternes virkninger, men man skal være en ægte cannabiskender for at kunne skelne dem fra hinanden på smag alene. Aromatiske fytokemikalier kaldet terpener understøtter den pulserende smag og duft af marihuana, og hver sort indeholder forskellige forhold mellem disse molekyler.

Ren sativa- og indica-planter har unikke terpenprofiler, som erfarne rygere kan skelne fra hinanden. Indica-knopper har en sødere, rigere smag af honning og frugt, mens sativa-planter har en mere jordagtig og brændstoflignende smag.

HAR INDICA OG SATIVA FORSKELLIGE VIRKNINGER?

Udover deres morfologiske forskelle kan cannabisfællesskabet også kende forskel på sativa- og indica-sorter ud fra deres virkninger. Faktisk er næsten hele cannabisfællesskabet enig om, at sativa-sorterne har en opløftende og energisk virkning, mens indica-sorter virker stærkt beroligende.

Men hvor kommer denne enstemmighed fra? Er virkningerne fra sativa- og indica-marihuana virkelig så forskellige? Nogle eksperter hævder, at der ikke er grundlag for at bruge udtrykkene indica og sativa til at beskrive virkningen af cannabis.

I 2016 offentliggjorde tidsskriftet Cannabis and Cannabinoid Research et interview med Dr. Ethan Russo, direktør for forskning og udvikling ved International Cannabis and Cannabinoids Institute (ICCI). I dette interview[1] siger Russo: "Det er umuligt for os at bruge udtryk som indica og sativa for at få en reel idé om de kemiske komponenter i en bestemt plante og dermed også om de virkninger, den giver."

I en trykt udgave af High Times kom præsten Dr. Kymron deCesare, forskningsleder ved Steep Hill Laboratory i Californien, med et lignende argument. Han hævder, at indica og sativa ikke kan fortælle os meget mere om en plante end dens fysiske egenskaber.

MAJÍ INDIKY A SATIVY ODLIŠNÉ ÚČINKY?

SPECIALFREMSTILLEDE BLANDINGER AF INDICA OG SATIVA

De fleste af de cannabisvarianter, du finder på markedet i dag, er hybrider med både sativa- og indica-genetik. Vores ekspertdyrkere hos Royal Queen Seeds bruger fx specialiserede avlsteknikker til at producere sorter med unikke karaktertræk som bl.a. kortere blomstringsperioder, specifikke smage og mere.

Udover de fysiske forskelle mellem indica og sativa antyder nogle undersøgelser også, at de to sorter kan indeholde forskellige koncentrationer af terpener, som også kan være en anden grund til de forskellige virkninger. For eksempel mener nogle kilder, at den karakteristiske beroligende egenskab af stærk indica-cannabisstammer er forbundet med en høj koncentration af myrcen.

Myrcen er en terpen, der findes i mange planter, bl.a. i humle, timian, citrongræs, mango, kardemomme og selvfølgelig cannabis. Det siges at afgive en jordagtig, let pebret lugt, og man mener, at høje koncentrationer er det, som giver nogle cannabissorter deres søvndyssende virkning.

Udover at se på individuelle forbindelser som terpener og cannabinoider, er det også vigtigt at se på, hvordan disse forbindelser kan interagere med hinanden og dermed ændre vores cannabisoplevelse. De kemiske bestanddele i cannabis er i stand til at interagere med hinanden, og det er det verdens førende cannabisforskere kalder entourage-effekten.

SMĚSI INDIKY A SATIVY NA OBJEDNÁVKU

INDICA VS. SATIVA: MEGET MERE END MAN UMIDDELBART VILLE TRO

Vi håber, at vi i denne artikel har gjort op med nogle af myterne om forskellene mellem indica og sativa. Selvom der er klare morfologiske forskelle på rene indica- og rene sativa-sorter, er det sværere at klarlægge resten af forskellighederne, og det kræver meget mere end bare genetik. Dog har indica- og sativa-kategorierne gjort det muligt for cannabisfællesskabet at udvikle et sprog, som man kan bruge til at klassificere og differentiere denne fascinerende plante på.

External Resources:
  1. The Cannabis sativa Versus Cannabis indica Debate: An Interview with Ethan Russo, MD https://www.liebertpub.com
Ansvarsfraskrivelse:
Denne artikel er skrevet udelukkende som informativt indhold og er baseret på forskning offentliggjort af andre eksterne kilder.

Er du fyldt 18 år?

Indholdet på RoyaQueenSeeds.com er kun egnet til voksne og er forbeholdt myndige personer.

Sørg for, at du kender loven i dit land.

Når du klikker på ENTER, bekræfter
du, at
du er fyldt 18 år.