By Luke Sumpter


Der findes ikke noget værre end at investere tid, kræfter og penge i at dyrke cannabis og så opdage, at du har ubudne gæster, der spiser dine dyrebare planter. Udover mider og andre kryb er sørgemyggen et almindeligt skadedyr for cannabisplanter. Lær, hvordan du genkender, forebygger og udrydder sørgemyg ved hjælp af nedenstående vejledning!

Hvad er sørgemyg?

Sørgemyg er små, mørke kortlivede myg, som ligner små fluer. Hvis dine planter er angrebet, kan du se dem hoppe rundt på jorden. I modsætning til nogle af de andre skadedyr er sørgemyg ikke særlig interesserede i bladene eller blomsterne på dine cannabisplanter, da de lever i jorden. I stedet gnaver deres larver på rødderne og ødelægger dem. Rodsystemet er afgørende for sund plantevækst, og derfor er sørgemyg et problem.

Heldigvis er sørgemyg ikke de værste skadedyr, du kan støde på. Hvis du har modne planter med et stærkt rodsystem, er sørgemyg mere irriterende end katastrofale. De udgør dog en alvorlig trussel mod unge planter og kimplanter. Det kan også blive et problem for større planter, hvis et massivt angreb ikke behandles.

Hvor kommer sørgemyg fra?

Sørgemyg er næsten altid et tegn på fugtige forhold i dit dyrkningsrum og forekommer normalt, når cannabisplanter overvandes.

 • Livscyklus

Sørgemyg udvikler sig i fire faser: æg, larve, puppe og myg. Under gunstige varme og fugtige forhold lægger voksne hunner hundredvis af æg i jorden. Larverne ernærer sig på rødderne i ca. 2 uger og popper derefter op til jordoverfladen. Efter 3-7 dage i puppestadiet bliver de til voksne myg, som lever i ca. 8 dage. Sørgemyg går fra æg til fuldvoksen myg på ca. 3-4 uger.

Da der stort set hele tiden findes svampesporer omkring os overalt, er fugtige forhold og organisk materiale alt, hvad myggene behøver for at dukke op. Mange gange ligger deres æg allerede i købt jord, som ikke er steriliseret.

Hvor kommer sørgemyg fra?

Hvad gør sørgemyg ved cannabisplanter?

Sørgemyg foretrækker som sådan ikke rødderne på din cannabisplante. De vil meget hellere æde svampe og rådne stoffer i jorden. Men det bliver et problem, når jorden er udtømt for organiske stoffer. I det tilfælde begynder sørgemyggelarverne at fortære og beskadige rodhårene og de sarte cannabisrødder.

Symptomer på angreb af sørgemyg:

 • Når rødderne er beskadiget, viser planterne forskellige tegn på sygdom. Det kan fx ses ved at bladene bliver gule, får pletter, visner og falder af.
 • På trods af korrekt pH og de rigtige næringsstoffer, kan der forekomme tegn på næringsstofmangel (dårlig vækst, misfarvning af blade osv.).
 • Kimplanter bliver svage, vælter og dør (kimplantedød).
 • Hæmmet vækst og dårlige udbytter.

Sådan opdager du et angreb fra sørgemyg

Et angreb fra sørgemyg er relativt nemt at identificere. Sørgemyggene er små, men hvis du kigger tæt nok på dine planter, kan du se dem. Sådan opdager du dem:

 • Du kan se små fluer, som kravler og hopper rundt på jorden omkring dine planter.
 • Du ser hvide maddiker vrikke i jorden. De er ikke så nemme at få øje på, da de er meget små og ligger skjult i jorden.
 • Du opdager andre uforklarlige planteproblemer som bl.a. blegne blade, pletter, brune kanter på blade og planter der hænger. Symptomerne kan variere og kan vise sig som andre planteproblemer og -sygdomme.

Sådan slipper du af med sørgemyg I dine cannabisplanter

Sørgemyg kan på sin vis være en god ting, da de advarer dig om, at der problemer med din vandingsplan. De dukker næsten altid op, fordi dine planter bliver overvandede. Heldigvis er det relativt nemt at slippe af med dem:

 • Vand mindre hyppigt

Den første og vigtigste ting, du skal gøre, er at ændre din vandingsrutine. Lad jorden tørre helt ud mellem vandingerne - det er helt okay. Hvis du gør det, forsvinder sørgemyggene i de fleste tilfælde helt af sig selv.

 • Gule klisterfælder

Køb nogle gule klisterfælder fra en plantebutik, og placer dem omkring dine planter. Disse fælder tiltrækker sørgemyggene, som så bliver klistret fast på fælderne. Du skal dog være opmærksom på, at gule klisterfælder ikke er nok til at udrydde sørgemyggene. Men de er en god indikator for, om du (stadig) har sørgemyg, og samtidig forhindrer de mange af dem i at angribe din jord.

Sådan slipper du af med sørgemyg I dine cannabisplanter
 • Neemolie

Hvis du har et skadedyrsangreb, behøver du ikke ty til de barske kemiske insektmidler. Neemolie kan hjælpe med at få skadedyrsangrebet under kontrol. Det er også godt som en forebyggende foranstaltning. Brug olien på det øverste jordlag for at slippe af med larverne.

 • Diatoméjord

Diatoméjord er en anden måde at slippe af med insekter på en naturlig måde. Drys det fine pulver på jorden omkring dine planter. Det får bugt med de fæle kryb på ingen tid.

 • Blæs luft på jorden

En simpel blæser, der forsigtigt blæser luft henover jorden, har flere fordele. Det gør livet elendigt for de små insekter, og samtidig hjælper det med at udtørre jorden hurtigere, så du kan slippe af med sørgemyggene én gang for alle.

 •  BT-bakterier

Nogle producenter bruger bacillus thuringiensis-bakterierne til at slippe af med larver. Der findes forskellige bacillus thuringiensis israelensis-bakterier, som virker mod sørgemyg. Du skal bare tilsætte vand.

Sådan forebygges sørgemyg

Forebyggelse er altid bedre end behandling - her kan du se, hvad du kan gøre for at holde disse insekter væk.

 • Vand mindre hyppigt!

Det allervigtigste er, at du er opmærksom på den mængde vand, du giver dine planter! Fugtige, varme forhold er stort set det samme som at byde sørgemyggene velkomne. Lad jorden tørre helt ud. Hvis du ikke er helt sikker på, hvornår du skal vande, kan du lave løftetesten. Løft din plante i potten og sammenlign vægten af den, når den er vandet med vægten af den, når den er tør. Du skal kun vande hvis potten føles mærkbart lettere.

 • Dæk jorden

Da sørgemyggen lever og yngler i jord, kan du dække jorden med sand, grus eller perlit for at forhindre dem i at finde sig godt til rette. Husk dog, at selvom tildækning af jorden kan forhindre sørgemyg, kan dine planter stadig være vandmættede.

 • Steriliser din jord

Nogle gange kan du simpelthen ikke forhindre insekter, specielt hvis de allerede ligger i jorden. For at være på den sikre side kan du starte med at sterilisere din jord. Det kan du gøre ved at lægge noget jord i en flad, ovnfast beholder som fx en bageplade og dække det med stanniol. Anbring et kødtermometer i midten, og bag jorden i mindst 30 minutter ved 82-93 grader. I mellemtiden, skal du sikre dig, at dine potter og dyrkningsområde også er rene. På den måde mindsker du risikoen for alle former for sygdomme, svampe og skadedyrsangreb.

 • Overvej alternative vækstmedier

Hvis du finder ud af, at dine cannabisplanter ofte lider af skadedyrsangreb, skal du overveje at dyrke i et alternativt vækstmedium. Skadedyrsangreb er mindre sandsynlige, hvis du dyrker cannabis i kokosfibre, perlit eller i et hydroponisk system.

Er du fyldt 18 år?

Indholdet på RoyaQueenSeeds.com er kun egnet til voksne og er forbeholdt myndige personer.

Sørg for, at du kender loven i dit land.

Når du klikker på ENTER, bekræfter
du, at
du er fyldt 18 år.