By Arielle Friedman

Den komplette guide til cannabiskoncentrater

Den komplette guide til cannabiskoncentrater


Koncentrater er en af de hurtigst voksende sektorer inden for cannabisindustrien. Selvom cannabisblomster stadig ligger højest på listen over forbrugsformer, vokser forbruget af koncentrater stærkt. Man forventer, at salg af koncentrater kommer til at overgå salget af cannabisblomster inden 2022.

Koncentrater er en form for cannabis, hvor de aktive elementer har en mere koncentreret form, end den i cannabisblomster. Kief er den mest simple form for cannabiskoncentrat. Hash-, BHO- og CO₂-ekstrakter er andre eksempler på koncentrater. Teknisk set er tinkturer og spiselige fødevarer også koncentrater, men til denne artikel fokuserer vi på koncentraterne til rygning og vaping.

Lige nu sidder du sandsynligvis med flere spørgsmål end svar. Hvilke forskellige typer koncentrater findes der? Kan man lave dem selv? Hvordan bruger man dem? Vi kommer til at gennemgå alle disse spørgsmål, men ført tager vi et kig på historien bag cannabiskoncentrater.

HISTORIEN BAG CANNABISKONCENTRATER

På trods af deres teknologiske omdømme er koncentrater langt fra noget nyt. De eksisterede allerede tilbage i oldtiden i form af hashish eller hash. Hash kom oprindeligt fra Kina, men blev kendt for brugen i Indien og Mellemøsten. Det figurerer endda i Tusind og én nat¬.

Hash kom til Europa i det 18. århundrede med forfattere som Gmelin, der beskriver dets medicinske egenskaber. Populariteten af hash voksede efter Napoleonskrigene, da franske tropper blev introduceret til hash i Egypten. Intelligentsia i Paris grundlagde inden længe Club des Hashischins, som var et fællesskab, der var bygget omkring anvendelse af hash. Medlemmerne i klubben inkluderede bl.a. Victor Hugo, Charles Baudelaire og Alexandre Dumas.

I mellemtiden havde hash fået et ben indenfor i det medicinske samfund. Samuel Hahnemann, som var grundlægger af homøopati, argumenterede for virkningerne af hash i 1811, og i slutningen af 1800'erne blev hash brugt til behandling af en lang række lidelser, som fx søvnløshed, smerte, migræne og menstruationsproblemer.

Men der ulmede en storm i horisonten. Med det stigende narkotikaforbud i det 20. århundrede gik det ikke længe, før hash blev sat i samme båd. Med de Forenede Nationers (FN's) enkeltkonvention af 1961 angående narkotiske midler blev hash kriminaliseret over hele verden, og den gyldne æra af hash som et lovligt middel var slut.

Hash blev tvunget under jorden, men det blev ikke besejret. Marokko blev verdens førende eksportør af hash og forsynede verden med store mængder hashplader af dårlig kvalitet. Siden 1990'erne har Afghanistan genvundet sin plads som førende hasheksportør og har bragt hash af høj kvalitet tilbage på det globale marked.

Mens hash måtte holdes i det skjulte, kom der nye former for koncentrater til verden. I 1970'erne brugte marihuanateknologer alkohol, aktivt kul og honning til at producere hasholie, som er et koncentrat med højere THC-indhold end traditionel hash. Hasholie blev hurtigt populær og blev endda klassificeret af CIA som en mulig kandidat til tankekontrol i deres MK Ultra-eksperimenter.

Meget af historien bag koncentraterne har fundet sted inden for de sidste 20 år. I 1999 begyndte der at cirkulere vejledninger om butanekstraktion på Internettet. I 2005 populariserede canadiske Budderking både teknikken til produktion af budder samt dab rigge, som er en hurtig og effektiv måde at bruge koncentrater på. Siden da er hasholie blevet raffineret og opnået prestige og er nu klar til at repræsentere den globale cannabisindustri.

HISTORIEN BAG CANNABISKONCENTRATER

FORSKELLIGE TYPER AF KONCENTRATER

Koncentrater er opdelt i to hovedkategorier: Dem, der er ekstrakter, og dem, der ikke er. Ekstrakter fremstilles ved hjælp af et opløsningsmiddel og betegnes ofte som hasholie. Koncentrater som ikke er ekstrakter er bl.a. hash, kolofoniumhash og kief. Boblehash betragtes ikke som et ekstrakt, selvom det laves med vand som opløsningsmiddel - i cannabisverdenen betragtes vand ikke som et opløsningsmiddel.

Der er to måder at kategorisere ekstrakter på: ud fra opløsningsmiddel og ud fra konsistens. Nogle opløsningsmiddelbaserede kategorier inkluderer BHO, hvor butan bruges som opløsningsmiddel, PHO, hvor propan bruges som opløsningsmiddel, CO₂-ekstrakter, hvor superkritisk CO₂ bruges som opløsningsmiddel, og alkoholbaserede ekstrakter.

Ekstrakter kan også kategoriseres efter konsistens. Voks refererer til voksagtige og uigennemsigtige ekstrakter, sap henviser til klæbrige, gennemsigtige ekstrakter, shatter henviser til ekstrakter, der er hårde og gennemsigtige som glas, pull 'n' snap refererer til ekstrakter med karamelkonsistens, budder refererer til ekstrakter med en uigennemsigtig og luftig tekstur.

De forskellige konsistenser opnås ved at variere hastigheden og betingelserne for, hvordan ekstrakten afkøles under produktionen. Budder fremstilles f.eks. ved at piske ekstraktet på nedkølingsoverfladen. I modsætning til, hvad mange tror, betyder konsistensen meget lidt for ekstraktets psykoaktive eller medicinske egenskaber.

Klik her for at lære mere om, hvordan ekstrakter og andre koncentrater fremstilles.

STYRKE AF KONCENTRATER

Koncentrater fremstilles ved at knuse de sarte trichomer fra cannabisblomsten og komprimere indholdet. Derfor er de rige på cannabinoider og terpener, som giver virkningen af cannabis.

Der er to grunde til at koncentrater er populære. Den ene grund er, at de som regel har et langt højere THC-indhold end de førende cannabissorter, og derfor har de en betydelig stærkere virkning. Den anden grund er, at koncentrater som regel indeholder en stærkere koncentration af medicinske cannabinoider og terpener, og derfor har de en bedre medicinsk cannabisvirkning.

Den største fordel ved et koncentrat er styrken, men det også den største fare. Uerfarne brugere kan blive overvældet af deres første dab, og muligvis opleve paranoia eller ubehagelige følelser. Derfor skal du altid være forsigtig og starte med små doser, når du prøver et nyt koncentrat.

KØBT VS. HJEMMELAVET

Skal man købe det eller lave det selv? Det er nok det vigtigste spørgsmål, som en koncentratbruger skal stille sig selv. Som almindelig bruger har du tre muligheder: at købe kommercielle koncentrater, at købe hjemmelavede koncentrater eller fremstille det selv. For at løse dette dilemma er vi nødt til at se lidt nærmere på de forskellige slags koncentrater, og hvordan de fremstilles.

Når det kommer til koncentrater, som fremstilles uden opløsningsmidler, er der mange brugere, som vælger at fremstille dem selv. Teknisk set kan enhver, der bruger en kværn med et kief-kammer, kalde sig hjemmekoncentratproducent. Den opsamlede kief kan tilsættes i en joint, drysses i kaffen eller bruges til at lave moonrocks med.

KØBT VS. HJEMMELAVET

Der er også flere måder at lave hash på derhjemme. Nogle brugere vælger den enkle løsning som sko-hash, hvor kief pakkes i en lufttæt pose og placeres i hælen af en sko. Mens du går rundt med posen i skoen, bliver det opvarmet og komprimeret til hash i løbet af dagen. En anden mulighed er rosin-hash. Her pakkes cannabisblomsterne ind i vokspapir og komprimeres derefter med en glattejern. Det frigiver en harpiks, som minder meget om BHO. Der findes mange andre metoder til at fremstille hash på bl.a. ved hjælp af blendere, kompressorer og is. De forskellige metoder til fremstilling af hash har forskellige egenskaber, men én ting, de alle har til fælles, er, at de fremstilles uden opløsningsmidler, og alle metoderne er derfor lige sikre.

Ekstrakter er lidt mere komplicerede. To af de mest populære - BHO og PHO - er forbundet med visse risici. Butanekstraktion involverer eksplosive materialer, og nogle hjemmeproducenter har sprængt deres køkkener i luften under fremstillingen. En anden fare med BHO eller PHO er de mulige forurenende stoffer i det færdige produkt.

Hvis du ikke har prøvet ekstraktion derhjemme før, skal du ikke starte med BHO eller PHO. Prøv i stedet en alkoholbaseret ekstraktion. Det er betydeligt mindre risikabelt og er en fantastisk måde at få en fornemmelse for processen på.

Ekstrakter, som kan købes af virksomheder, fremstilles som regel ved hjælp af superkritisk CO₂-ekstraktion. Denne metode gør det muligt for producenterne at udvinde en lang række cannabinoider og terpener uden risiko for forurenende stoffer. I øjeblikket er superkritisk CO₂ den førende metode til kommercielle ekstrakter. Det nødvendige udstyr er dog ekstremt dyrt, så du støder højst sandsynligt ikke på denne metode i et hjemmelaboratorie.

HVILKE SORTER SKAL DU BRUGE TIL AT LAVE KONCENTRATER MED?

Udvælgelsen af cannabissorten er noget af det vigtigste, når det kommer til fremstilling af koncentrater. På samme måde som det er umuligt at tappe blod fra en sten, kan du for eksempel heller ikke ekstrahere THC fra en sort, der ikke indeholder THC.

Der er et par grundlæggende aspekter, som du skal overveje, når du vælger en sort. Først skal du se på, hvor sorten ligger på indica-sativa-skalen. Indicasorter har tendens til at virke mere afslappende med stærke fysiske virkninger, som kan gøre dig både sulten og søvnig. Sativasorter har tendens til at have en mere energisk virkning, som kan mærkes i hovedet. Virkningen kan være opløftende, øge kreativitet og til tider virke angstfremmende. Det er også vigtigt at være opmærksom på THC-indholdet, som bestemmer styrken af dens psykoaktive virkninger - og CBD-indholdet, da CBD er forbundet med mange af de medicinske virkninger af cannabis.

Hvis du leder efter en sort med et højt THC-indhold, kan du ikke gå galt i byen med Royal Gorilla. Denne afbalancerede indica-sativa-hybrid har et svimlende THC-indhold på 30% - den slår virkelig alle rekorder. Hvis du vil bruge dit koncentrat til medicinsk behandling som fx kronisk smerte, angst eller epilepsi, skal du vælge en sort med et højt CBD-indhold. Euphoria er et godt valg, da det er en indica-domineret sort med 7% CBD. En anden god mulighed er Painkiller XL, som er en sativa-domineret sort med et meget afbalancerede indhold af THC og CBD.

TERPENER OG KONCENTRATER

En anden vigtig faktor, når det kommer til at vælge, hvilken sort du skal bruge, er at vælge en sort med den terpenprofil, du har brug for. Terpener er ansvarlige for smagen af cannabissorterne. De ændrer også de psykoaktive virkninger af cannabis og er ansvarlige for mange af cannabis’ medicinske virkninger.

TERPENER OG KONCENTRATER

Limonen er en meget bemærkelsesværdig terpen. Det har antidepressive egenskaber, så hvis du leder efter en sort, der kan hjælpe på depression, er det en god idé at kigge efter denne terpen. Jack Herer er rig på limonen og fyldt med THC. En anden bemærkelsesværdig terpen er beta-caryophyllen, som det har vist sig[1] at mindske symptomer på både depression og angst hos rotter. Den hyldede og opløftende sort Royal Cookies indeholder beta-caryophyllen. Hvis du har problemer med social angst eller aggression, skal du overveje at finde en sort, som indeholder linalool, der kan hjælpe på[2] disse tilstande. Sorter, som nedstammer fra Grand Daddy Purple, som fx Legendary OG Punch, har som regel højt indhold af linalool.

Når du bruger terpener i koncentratform, er det vigtigt at være forsigtig med temperaturen. Terpener har tendens til at være mere følsomme over for varme end THC og CBD, og de kan nemt blive ødelagte, hvis temperaturen under dabbing er for høj. Hvis du dabber og gerne vil bevare din terpenprofil, skal du holde dig til lave temperaturer.

SÅDAN BRUGER DU KONCENTRATER

Koncentrater kan indtages på flere forskellige måder. De kan blandes i mad på samme måde som cannabisblomsten. De kan også blandes med cannabisknopper og ryges i en joint eller bong. Men den mest almindelige måde at bruge koncentrater på er vaping eller dabbing.

Vaporizer-penne er en meget populær måde at bruge koncentrater på. De er den førende indtagelsesmetode af købte CO₂-koncentrater, selvom de også kan bruges til enhver form for hasholie eller endda hash. Vaporizere er diskrete, nemme at bruge og giver som regel en mildere, mere håndterbar virkning.

En helt anden metode til indtagelse af koncentrater er dabbing-metoden. Det går ud på at fordampe stoffet ved hjælp af et varmt søm og derefter indånde dampen gennem en slags konverteret bong, som kaldes en dab rig. Du kan finde flere detaljerede oplysninger her. Som nævnt tidligere er denne metode meget potent, og det tager lidt tid at vænne sig til.

FORDELENE VED KONCENTRATER

Koncentrater har flere fordele. For det første er de meget stærkere end cannabisblomster, og derfor har de en mere intens virkning og stærkere medicinske virkning. Eller sagt på en anden måde: Du får lige så stor en virkning med meget mindre af produktet. Da de aktive ingredienser er blandet med meget mindre plantemateriale, er koncentrater som regel ikke så skrappe mod lungerne. Derudover har virkningerne fra koncentrater en tendens til at vare i længere tid end fra almindelige knopper. Korrekt opbevaring er dog stadig afgørende.

ULEMPERNE VED KONCENTRATER

Ulempen ved koncentrater er det samme som deres fordel: styrken! Koncentrater er stærk medicin, og hvis man ikke er forberedt, kan de virke temmelig overvældende. Hvis koncentrater er nyt for dig, og specielt hvis du ikke har nogen erfaring med dabbing, skal du sørge for at starte med lave doser for at være på den sikre side.

DEN VIDUNDERLIGE VERDEN AF KONCENTRATER

Det kan virke overvældende med al den information, men som med alt andet lærer man bedst ved at prøve sig frem. Vælg det koncentrat, du synes passer bedst til dig, og spring ud i det. Hvem ved? Måske finder du en ny yndlingsmetode til indtagelse af cannabis.

External Resources:
  1. β-Caryophyllene, a CB2 receptor agonist produces multiple behavioral changes relevant to anxiety and depression in mice. - PubMed - NCBI https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Effects of inhaled Linalool in anxiety, social interaction and aggressive behavior in mice. - PubMed - NCBI https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Ansvarsfraskrivelse:
Denne artikel er skrevet udelukkende som informativt indhold og er baseret på forskning offentliggjort af andre eksterne kilder.

Er du fyldt 18 år?

Indholdet på RoyaQueenSeeds.com er kun egnet til voksne og er forbeholdt myndige personer.

Sørg for, at du kender loven i dit land.

Når du klikker på ENTER, bekræfter
du, at
du er fyldt 18 år.