By Miguel Ordoñez Reviewed by: Carles Doménech


Forestil dig, at du er til fest sammen med nogle venner. En af dem tænder en joint, som så går på omgang. Alle ryger undtagen dig. Du har valgt ikke at ryge, fordi du i forbindelse med opstart på et ny arbejdsplads skal testes for stoffer om to dage. Alligevel ender du med at indånde det meste af røgen i rummet. Det er, hvad der kan ske, når man er til fest.

Nu begynder alarmklokkerne at ringe inde i dit hoved. Tankerne begynder at køre. "Kan man teste positiv, når man testes for stoffer, selvom man ikke selv har røget?" "Tester jeg positivt for cannabis og mister jobbet? Jeg tog ikke et eneste hiv!"

Dem, der elsker deres magiske urt, har sikkert oplevet denne situation mere end én gang. Det er en knibe, der får en til at stille et rigtigt godt spørgsmål: Tester man positiv for stoffer efter passiv marihuanarygning?

Hvad er virkningerne af passiv marihuanarygning?

Det viser sig, at det ikke er helt så harmløst, som man måske tror. En undersøgelse fra 2016[1], hvor man brugte rotter som forsøgsdyr, ændringer i blodgennemstrømningen i mindst 90 minutter. Og det forbløffende er, at rotterne kun havde været udsat for cannabisrøg i et minut for at udvise disse symptomer.

Så er der spørgsmålet om passiv virkning eller aktiv virkning. Forskning viser, at det kommer an på den overordnede situationen.

Lad os bruge denne **undersøgelse fra Johns Hopkins University fra 2015[2] som reference. Det omfattede to eksperimenter. I det første eksperiment placerede man de 12 forsøgspersoner tæt sammen i et lille rum i en time uden udluftning. 6 af dem var rygere, og de andre 6 personer var ikkerygere.

Rygegruppen røg ti meget potente joints, der hver indeholdt 11,3 % THC (ikke særlig potente sammenlignet med nuværende rekreative standarder). Ikkerygerne begyndte efterhånden at opleve en mere "behagelig" fornemmelse, men de følte sig samtidig mindre opmærksomme og lidt mere trætte.

 Passiv marihuanarygning: Tester man positiv for stoffer?

Det andet eksperiment blev i stedet udført i et rum med god ventilation. I dette tilfælde oplevede ikkerygerne ikke de samme virkninger, bortset fra at de følte sig lidt sultne. Forsøget blev dog udført omkring frokosttid, så det kunne meget vel have været en påvirkende faktor.

Forskere konkluderede, at det faktisk er muligt at blive høj af passiv rygning af marihuana. Det skal dog foregå under ekstremt dårlige udluftningsforhold for at forårsage mindre virkninger.

 • Kan man optage røg fra marihuana gennem huden eller håret?

Det korte svar er: Ja! Lad os starte med optagelse gennem håret, som forskning har vist, kan være lidt kompliceret. Denne undersøgelse[3] viste fx, at mørkere hår fastholder mere THC end lyst hår. Det er lidt en ulempe for mennesker med mørkt og rødt hår i forhold til blondiner, når testen udføres på hårsækkene.

Forklaringen er[4], at mørkhårede mennesker har en højere koncentration af melanin. Melanin holder tilsyneladende på nogle stoffer i meget højere grad.

Der finde mange cannabisprodukter, der kan påføres huden, så absorption gennem huden er forventet. Cannabinoider som THC og CBD er lipofile stoffer[5]. Det betyder, at de opløses i fedt, hvilket gør det lettere for dem at trænge ind i huden. De har dog en lavere biotilgængelighed, især uden absorptionsforstærkere, og de har ikke så nemt ved at nå ud i blodbanen.

Can Marijuana Smoke Be Absorbed Through the Skin or Hair?

Hvad kan videnskaben fortælle os om passiv marihuanarygning?

I et tidligere afsnit nævnte vi de mulige fysiologiske og adfærdsmæssige virkninger af passiv marihuanarygning.I dette afsnit

Eksponering af cannabisrøg kan påvirke en person biologisk gennem tekstanalyser.

I 2015 foretog man en undersøgelse[6] med 26 deltagere. Otte var cannabisbrugere, som i gennemsnit havde røget i 12 år, og som angiveligt indtog omkring 1,5 gram marihuana hver dag. I den anden ende af spektret var 18 ikkebrugere.

Alle testpersoner blev anbragt i et specialdesignet rygerum, iført engangstøj af papir. De skulle deltage i tre eksperimentelle rygesessioner, der hver varede én time. Senere indsamlede man urin-, blod-, hår- og spytprøver, men det var dog kun urinprøverne, der endte med at blive analyseret.

Der blev brugt to forskellige typer cannabissorter til undersøgelsen. Den ene havde et lavere THC-indhold på 5,3%, og den anden havde en meget højere styrke på 11,3%.

De samlede resultater viste, at der kan påvises spormængder af THC, når der testes for stoffer under "ekstrem røgeksponering. Målingsresultaterne lå dog på de laveste grænseværdier. Grænseværdien bestemmer koncentrationen af et stof i din prøve, som udløser et positivt resultat.

Tester jeg positiv for stoffer efter passiv marihuanarygning?

Dukker passiv røg så op i en test?

Nej. Spormængder af THC i kroppen er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at du tester positiv for stoffer. Som vi nævnte i foregående afsnit, er disse test baseret på visse grænseværdier til at bestemme, om resultatet er positivt eller negativt. Det går vi lidt mere i detaljer om nedenfor.

 • Test udført på blod- og urinprøver

I modsætning til urinprøver, som tester for THC-metabolitter, tester blodprøver, som normalt kun udføres på hospitaler, udelukkende for THC. Urinprøver er derfor standard og langt mere almindeligt.

I USA er grænseværdien for THC – specifikt THCCOOH – i urin 50 ng/ml[7]. Ikkerygerne, som deltog i ovennævnte eksperiment, havde omkring 20 ng pr. ml THC.

Et lignende forsøg[8] blev udført i Holland i 2010. Otte frivillige blev udsat for tre timers cannabisrøg på en kaffebar. Det højeste niveau af THC, som blev fundet hos deltagerne var 7,8 ng pr. ml. Dette tal lå langt under grænsen på 25 ng pr. ml, som var grænsen på det tidspunkt.

 Passiv marihuanarygning: Tester man positiv for stoffer?
 • Test udført på spytprøver

I 2004 blev der foretaget en undersøgelse[9] med fem aktive marihuanarygere. De blev alle anbragt i et rum og sat til at ryge cannabiscigaretter med et meget lavt THC-indhold på 1,75 %. Deltagerne røg i de første 20 minutter, men de frivillige blev siddende i rummet i fire timer.

Selv med den lange eksponering fandt man i deres spytprøver, som blev taget bagefter, THC-koncentrationer på 3,6 til 26,4 ng pr. ml. Under disse forhold lå tallene stadig langt under den nuværende grænse på 50 ng/ml.

 • Test udført på hårsække

Som vi nævnte i et tidligere afsnit, holder hår i mørkere farver mere THC end lysere hår på grund af melanin. Men er det nok at teste positiv for stoffer?

Lad os kigge på denne undersøgelse fra 2015, som bestod af to eksperimenter. I det første eksperiment tog en enkelt deltager 50 mg THCA-A dagligt over en periode på 30 dage. På trods af disse høje niveauer fandt man mindre end 1 vægtprocent af THCA-A i testpersonens hårtest.

Det andet eksperiment involverede to deltagere, der tog dronabinol, som er en oral form for THC-medicin, der bruges til behandling af nedsat appetit. De to personer tog 3 kapsler med 2,5 mg hver dag i 30 dage.

Resultat: Man fandt ingen THC, da man testede hår fra hoved, skæg og kroppen.

 Passiv marihuanarygning: Tester man positiv for stoffer?

Hvad skal du gøre, hvis du er bekymret for passiv marihuanarygning?

Vi har nu præsenteret dig for flere undersøgelser. Den overordnede konklusion er, at sandsynligheden for at teste positiv for stoffer fra passiv indånding af marihuanarøg er meget lille og tæt på nul, især under ventilerede forhold.

Men hvis du stadig er bekymret, er der nogle få ting, du kan gøre:

 • Bliv væk: Hvis du er inviteret til en fest, og du ved, at der er cannabis til stede, skal du bare takke nej til indbydelsen.
 • Drik masser af vand: Skyl dit system igennem med vand ca. 24 til 48 timer før testen. Ideen er at fortynde disse spormængder af THC i din urin.
 • Tag noget zink: Zink hjælper med at reducere påvisningen af THC i dit system i de næste 12 til 18 timer. Hvis du bruger det, så gør det i henhold til de nøjagtige anvisninger fra en farmaceut.

Vi håber, at denne artikel kunne give dig den ro i sindet, du ledte efter!

External Resources:
 1. One Minute of Marijuana Secondhand Smoke Exposure Substantially Impairs Vascular Endothelial Function https://www.ahajournals.org
 2. Non-Smoker Exposure to Secondhand Cannabis Smoke https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 3. Practical Aspects of Drug Testing in Human Hair https://www.samhsa.gov
 4. FAA Medical Certification & Drug Testing https://www.leftseat.com
 5. Absorption – A Complete Guide https://www.cannify.us
 6. Non-Smoker Exposure to Secondhand Cannabis Smoke https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 7. Cutoff levels for drugs and drug metabolites https://www.nrc.gov
 8. Concentrations of delta9-tetrahydrocannabinol and 11-nor-9-carboxytetrahydrocannabinol in blood and urine after passive exposure to Cannabis smoke in a coffee shop https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 9. Passive cannabis smoke exposure and oral fluid testing https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 10. https://www.researchgate.net/publication/279846256_Delta9-Tetrahydrocannabinolsaure_A_-_Studien_und_Untersuchungen_zur_Anwendung_als_Cannabis-Konsummarker_in_der_forensischen_Toxikologie
 11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4595642/
Ansvarsfraskrivelse:
Denne artikel er skrevet udelukkende som informativt indhold og er baseret på forskning offentliggjort af andre eksterne kilder.

Er du fyldt 18 år?

Indholdet på RoyaQueenSeeds.com er kun egnet til voksne og er forbeholdt myndige personer.

Sørg for, at du kender loven i dit land.

Når du klikker på ENTER, bekræfter
du, at
du er fyldt 18 år.