Gratis produkter inkluderet
Sådan og derfor skal du lave din egen økologiske gødning
Økologisk gødning kan spare dig masser af penge og øge dit udbytte. Her er en oversigt over, hvordan og hvorfor du skal lave din egen hjemmelavede gødning. Du kommer helt sikkert ikke til at fortryde det!
Indhold:
Det har aldrig været nemmere at dyrke cannabis. Det store udvalg af produkter og muligheder kan måske virke overvældende, men de har alle til formål at gøre dit liv lettere. Det betyder ikke, at nye systemer er billigere eller mere effektive end traditionelle metoder til pleje af dine planter. Det hele afhænger i bund og grund af omfanget af dit dyrkningsprojekt og dine mål.
SYNTETISK VS. ORGANISK GØDNING
Der ser ud til at være to forskellige tankeretninger. Den ene teknik hælder mod en moderne, intensiv petrokemisk monokulturproduktion, hvor sterile forhold og præcis metrisk manipulation af variable faktorer bruges til at maksimere produktionen. Her anvender man næringsstoffer på flaske med strenge NPK-værdier og et lille pH-interval til at minimere underskud af næringsstoffer og understøtte robust vækst.
Den anden teknik er den økologiske eller naturlige måde, hvor planter dyrkes uden petrokemisk indflydelse. Det går i bund og grund ud på, at du fodrer mikrobiologien i jorden, som så fodrer rødderne med alle deres foretrukne næringsstoffer i de rigtige mængder.
Det tager lidt tid for nye og uerfarne dyrkere at dykke ned i hver metodes forviklinger, hvad enten det gælder den økologiske eller den syntetiske teknik. Sæt dig ind i fordelene og ulemperne, og kom så i gang med at dyrke! Du skifter helt sikkert mening om mange emner undervejs, når du først begynder at udvikle dine grønne fingre.
ER DET VÆRD AT BRUGE PRODUKTER PÅ FLASKE?
Hen ad vejen finder du hurtigt ud af, at de fleste produkter du kan købe på flaske enten er ekstremt dyre, spild af penge eller nemt kan erstattes med dine hjemmelavede blandinger til en brøkdel af prisen.
Husk på, at de fleste syntetiske eller økologiske gødninger på flaske, mister noget af deres værdi på grund af det høje vandindhold. Det er også ekstremt kompliceret at blande alt, hvad en plante har brug for, i en stabiliseret flaske. Der er grænser for kemi og plantefysiologi. Det kan godt være, at det er nemmere at vælge et produkt på flaske, men du går til gengæld glip af ernæringsmæssige fordele.
LAV DIN EGNE GØDNING
Du kan ende med at blive helt afhængig af at lave din egen gødning. Ikke nok med at du sparer mange penge på lang sigt, men du vil også begynde at få en meget bedre forståelse af planteernæring. Du lærer helt præcist, hvad dine planter har brug for, og i sidste ende kan du dermed høste større og mere velsmagende knopper.
Smider du din dyre sække pottejord ud efter hver høst, eller fodrer du dine planter med masser næringsstoffer og tilsætningsstoffer uden nogen særlig stigning i udbytte?
I så fald skal du bare læse videre.
HJEMMELAVET GØDNING: HVAD SPISER PLANTER?
Vi vil ikke dykke alt for dybt ned i dette emne, men i stedet giver vi dig nogle hurtige grundlæggende begreber. Du har sikkert allerede set forkortelsen NPK før. Det står for makronæringsstoffer - de vigtige aktører, der er ansvarlige for en plantes sundhed og udvikling.
- N - kvælstof
- P - fosfor
- K - kalium
Ud over disse makroer findes der også mikronæringsstoffer, som kaldes sporstoffer. De består af metaller og mineraler, som planten har brug for meget små mængder af, men alligevel er de lige så vigtige for sund plantevækst som NPK. Mikronæringsstoffer kan fx være calcium, magnesium, kobber, jern, zink, mangan, kobolt, jod, selen og molybdæn.
Vi inkluderer også vitaminer og syrer her sammen med andre organiske forbindelser.
Gødningsfabrikanter blander i bund og grund disse næringsstoffer og forsøger at stabilisere dem kemisk så de kan holde sig og kan aftappes og transporteres. De forskellige producenter har hver deres mening om, hvad den perfekte og komplette næringsstofplan består af, og de hævder alle, at de er bedre end alle de andre.
Hemmeligheden bag et udbytte i topklasse er at bruge den rigtige mængde af disse bestanddele på det helt rigtige tidspunkt. I den forstand er disse udvalg af færdigblandede næringsstoffer ret praktiske.
Men det kan simpelthen ikke måle sig med din egen hjemmeblandede økologiske gødning. Det er præcis det, som de bedste dyrkere gør regelmæssigt. Når du først har eksperimenteret lidt finder du hurtigt ud af, hvor nemt det er, og hvilken forskel økologisk jord kan gøre for din have.
HVORFOR ØKOLOGISK?
Hovedårsagen til at fremstille økologisk gødning ret enkel: De kan være ekstremt billigt (eller endda gratis), og du kan lave dem i din baghave eller køkken ved hjælp af husholdningsapparater. De er ofte meget nemme at lave, er ganske ufarlige og sidst, men ikke mindst er de miljøvenlige.
Du kan fx spare masser af penge med kompostering. Efter høst skal den jord, du brugte, genoplades. De fleste avlere, som dyrker indendørs i dyrkningstelte, smider simpelthen den brugte jord ud og køber en ny pose hver gang. Det betyder, at du skal slæbe sække med jord ind og ud af hjemmet og bruge penge på ny jord hver gang. Hvis du begynder at kompostere alt dit økologiske madaffald sammen med den brugte jord, sker der noget helt magisk. Du genbruger simpelthen jorden og genoplader den med al den nødvendige mikrobiologi og mad af høj kvalitet, som dine planter har brug for. Jorden vil indeholde alt - NPK, sporstoffer og en hær af agro-bakterier og svampe som så kolonisere din rhizosfære.
MEGET SULTEN CANNABIS
Men cannabis kan være en meget sulten plante, og hvis du vil have de meget efterspurgte, tunge og tætte knopper, skal du supplere de grundlæggende jordforhold. Da du teknisk set ikke fodrer dine planter direkte, når de dyrker i jord, anbefaler vi på det kraftigste, at du gør det til en vane at brygge dine egne bakterier. Det tekniske udtryk er aktiv luftet kompost te (AACT), men slangudtrykket "bennies" eller udtrykkene gavnlig bakteriete, vermikompostte eller bare kompostte bruges ofte.
Uanset, hvad man kalder det, er det meget nemt at lave. Du bliver temmelig sikkert overrasket. Ikke nok med at du skaber millioner af små hjælpere, der kan beskytte og fodre dine rødder, men du udvinder også de bedste mineral- og svampeegenskaber af disse jordtyper i en te, som du kan fodre dine planterødder med direkte eller bruge som en bladspray til de mest almindelige sygdomme.
FORBEDRING AF JORDEN
Hvis du dyrker udendørs, og/eller hvis kvaliteten af din jord har brug for et seriøst boost, findes der nogle almindelige ting, du kan tilsætte.
KILDER TIL MAKRONÆRINGSSTOFFER
Hvis du har brug for et tilskud af kvælstof (N), kan du tilføje vermicompost, kyllingegødning, krappemel og/eller flagermusguano. Du kan også bruge human urin, men sørg for at fortynde det i et vand:urin-forhold på 10:1. Ellers bliver urinen til ammoniak og skader dine planter. Du må aldrig tisse direkte på dine planter, det brænder rødderne!
Hvis din jord har brug for et boost af fosfor (P), kan du koge nogle bananskræller og gennembløde din jord med vandet bagefter. Lad det gerne gære lidt for optimal virkning. ben- og fiskemel, kyllingegødning og stenmel er også gode kilder til fosfor. Stenmel er fx en langsom frigivelseskilde, så det er fantastisk måde at fodre dine planter med fosfor gennem hele deres livscyklus ved at blande det i din genbrugte jord.
Hvis din jord har brug for et boost af kalium (K), er bananskal, flagermusguano, fiskemel, tang, træaske, kompost og silikatholdige sten alle gode kilder.
Det er også vigtigt, at du tilføjer de to mikronæringsstoffer calcium og magnesium, da disse er særligt vigtige, især under blomstringsfasen. Det er først, når disse når optimale niveauer, at de andre sporelementer når deres fulde potentiale.
KILDER TIL MIKRONÆRINGSSTOFFER
- Calcium - kalksten, ler, kridt, gips
- Magnesium - dolomit, magnesiumsulfat (Epsom-salt)
- Andre sporstoffer - azomit (sporingsnæringsstoffer og huminsyre)
Det er meget sjældent, at det er nødvendigt specifikt at supplere med andre sporstoffer. De findes i størstedelen af jord- og klippetyper. Faktisk medfører de fleste af de tilsætningsstoffer, vi foreslog, overopladning af sporstoffer, selvom dette bestemt ikke er en dårlig ting.
OPSKRIFT PÅ GØDNING
Gødningsopskrifter er lige så gamle som landbruget selv. Mennesket bemærkede, at flora stortrivedes på de steder, hvor dyrene defækerede. Gødning er den dag i dag fortsat en af de vigtigste ting i landbrug over hele verden.
Gødningsopskrifter er en fantastisk kilde til NPK med langsom frigivelse, men de har også to potentielle mellemrisici. Hvis de ikke komposteres eller fermenteres ordentligt, kan de indeholde patogener, som er potentielt skadelige for mennesker, dyr og planter. De kan også være lidt vanskelige at balancere i din basisjord. Der findes ikke noget rigtigt eller forkert opskrift på gødning, det afhænger mest af alt af, hvor du bor. Tal med lokale landmænd for at få en fornemmelse af, hvad der fungerer bedst.
Får | Balanceret og rig, men kræver gæring |
Ged | Det samme som fra får, men stærkere |
Ko | Ikke så rig, men let at få fat på og arbejde med |
Svin | Forældet |
Kylling | Meget rig, men normalt meget stærk i NPK - sørg for at fortynde den |
Kanin | Bedst til kompostering og vermikompost, meget rig |
Heste | Nem at arbejde med og usædvanligt god til potteplanter |
Får | Balanceret og rig, men kræver gæring |
Ged | Det samme som fra får, men stærkere |
Ko | Ikke så rig, men let at få fat på og arbejde med |
Svin | Forældet |
Kylling | Meget rig, men normalt meget stærk i NPK - sørg for at fortynde den |
Kanin | Bedst til kompostering og vermikompost, meget rig |
Heste | Nem at arbejde med og usædvanligt god til potteplanter |
GÅ ET SKRIDT VIDERE - VÆLG VEGANSK!
Hvis du er miljøbevidst, er her en hurtig note om økologisk gødning. Petrokemisk gødning er virkelig dårlig for miljøet, men det gælder også produkter, som stammer fra dyr som fx ben- eller fiskemel.
Først og fremmest er det økologiske stempel ikke ensbetydende med, at det godt, bedre eller korrekt. Hvis du virkelig holder af miljøet, skal du kigge efter OMRI-certifikatet på flasker.
De animalske biprodukter er industrielle rester, der er kemisk behandlet og tørrede for at få størst mulig profit ud af den industrielle proces. De er langt fra økologiske. De indeholder kun rene økologiske råmaterialer, indtil de behandles med syntetiske kemikalier. De er selvfølgelig meget bedre, at petrokemiske produkter, men vi kan stadig gøre endnu mere for miljøet og afhjælpe den globale opvarmning.
Den legendariske og prisbelønnede cannabisredaktør, forfatter, opdrætter og aktivist Kyle Kushman går i spidsen for vegansk (plantebaseret) cannabisdyrkning. Resultaterne er klare. Hvis du respekterer det naturlige udvalg, som har eksisteret i millioner af år, er du i stand til at opnå det maksimale genetiske potentiale. Vi skal stoppe med at forsøge at snyde Moder Jord. Hun har ret til at eksperimentere og ret til tid.
DET ER ALT FOR KOMPLICERET
Hvis alt dette er nyt for dig, er du muligvis overstimuleret af information. Hvordan i alverden skulle du smide dine praktiske flasker ud og stikke hænderne ned i en kolort?
Det siger vi heller ikke, at du skal. Faktisk har vi kun lige skrabet overfladen af dette emne. Der er skrevet hele bøger som er dedikeret til netop dette emne. Det er utrolig svært at koge så meget information ned til så få ord og samtidig gøre det pragmatisk nyttigt. Vi håber, at vores information har være med til at give dig et lille skub i den rigtige retning.
Det vigtigste er at huske på, at det hele bliver meget nemmere, når du først er kommet over indlæringskurven!
SIMPLE, HJEMMELAVEDE GØDNINGER
For at give dig et perspektiv har du kun brug for en pose vermicompost af god kvalitet (hvis du ikke komposterer selv), en spand, en stærk pumpe og en luftsten. På kun 48 timer kan du dyrke nok aerobe bakterier, svampe og spormineraler til at sætte dine planter turboproduktionstilstand. Hvis du gør det hver anden uge under en vækstcyklus får du 20-40% stigning i udbytte. Så simpelt er det!
Du kan kompostere dit køkkenaffald som fx løg- og æggeskaller eller salatrester både indendørs og udendørs. Og endnu bedre: Brug stilke og blade fra din sidste høst! Tilføj nogle orme til at drive din kompostering, og inden længe har du sparet enorme mængder jord og kan genbruge det til et vækstmedium i verdensklasse!
Har du lyst til at spare penge på tangekstrakter? Hvis du bor tæt på havet, skal du bare gå på jagt efter tang og lave din egen ekstrakt. Hvis du formår at gøre det rigtigt, kan det meget vel være mere effektivt, end det du køber.
ARBEJD DIG STILLE OG ROLIGT HEN MOD DET ØKOLOGISKE
Hvis alt dette er nyt for dig, skal du ikke blive overvældet af alle disse nye udtryk. De er meget ens, og alligevel lidt forskellige. Kunsten er at få en forståelse af dit grundlæggende vækstmedium, og hvilke tilføjelser du behøver for at få gode resultater. Selv ren hydroponisk dyrkning kan drage fordel af økologiske tilsætningsstoffer.
Vi siger ikke, at du skal smide alle de kommercielle næringsstoffer i skraldespanden. Det er meget bedre, hvis du begynder at supplere dem med dine økologiske, hjemmeblandede gødninger. Små skridt.
Tag et skridt ad gangen. Til sidst opdager du, at det ikke kun er dine planter, som får gavn af dette - din bankkonto får det også bedre.
Små ændringer som fx at tilføje kompostte har en dobbeltvirkende effekt. Ikke nok med at det får dine planter til at vokse sig stærkere, men det gør også, at din jord ikke udtømmes så aggressivt.
Bare ved at læse denne artikel er du allerede godt på vej mod en fuldt bæredygtig model. Tøv ikke med at eksperimentere og tilpasse din metode mod en grønnere fremtid.
FERMENTERET PLANTEJUICE (FPJ)
Fermenteret plantejuice er en billig og nem måde at give næringsstoffer til dine cannabisplanter. Denne helt naturlige og økologiske metode udnytter gavnlige bakterier til at nedbryde planter i let absorberbare næringsstoffer. Det er en enkel måde at skabe superjord til din have på. FPJ er et produkt, der almindeligvis bruges i koreansk naturlandbrug, som er en holistisk dyrkningsmetode, hvor man forsøger at forbedre jordens sundhed gennem brug af indfødte mikroorganismer og uden brug af kemikalier.
Gartnere fremstiller FPJ ved hjælp af næringsrige planter og urter som bl.a. kulsukkerplanter, rølliker, brændenælder, malurt, aloe vera, padderokke, hvidmelet gåsefod og tidsler. Nogle af disse planter ses som almindeligt ukrudt og vokser i de fleste haver. De er en fantastisk gratis kilde til planteernæring! Det er bedst at høste de unge planter, da de er særligt rige på næringsstoffer.
Nogle dyrkere vælger at bruge frugt i stedet for planter til at fremstille fermenteret frugtsaft (FFJ). Konceptet er det samme - disse naturlige produkter indeholder et væld af næringsstoffer, der kan frigives af gavnlige bakterier. Populære frugter til FFJ er bl.a. meloner, abrikoser, bær, tomater og peberfrugter.
Uanset, om du anvender planter eller frugt, er det bakterierne, som er de rigtige helte. Disse små væsener udfører den metaboliske proces med gæring. De udvinder energi fra molekyler og nedbryder større molekyler til mindre. I bund og grund frigør de alle de næringsstoffer, som ligger gemt i frugter og planter.
Disse mikroorganismer lever af sukker, som de omdanner til alkohol. I løbet af denne proces danner de en suppe fyldt med næring, som giver dine planter mange af de mineraler, de har brug for til sund vækst. Man tilsætter også sukker for at hjælpe med at trække næringsstoffer og juice ud af plantematerialet. Dette sker gennem en proces, som kaldes osmose, hvor opløselige molekyler bevæger sig fra et område med lav koncentration til et område med høj koncentration.
SÅDAN LAVER DU FERMENTERET PLANT-/FRUGTJUICE
Det er supernemt at lave din egen FPJ eller FFJ derhjemme. Vælg fra listen over planter eller frugter ovenfor, og lad os komme i gang.
TRIN 1 | Skræl og skær din valgte frugt i terning. Hvis du bruger planter, skal du hakke dem i mindre stykker. Hvis du bruger planter eller frugter fra din have, skal du helst ikke vaske dem! De er fyldt med gavnlige bakterier, som forbedrer gæringsprocessen. |
TRIN 2 | Vej din frugt eller dine planter, inden du lægger dem ned i en stor glaskrukke eller beholder. Tilsæt en tilsvarende mængde brunt sukker og mas plantematerialet med en stor ske. Bland det hele godt sammen, så sukkeret fordeles i plantematerialet. |
TRIN 3 | Dæk åbningen af din krukke eller beholder med et stykke osteklæde. Brug et elastikbånd til at holde det på plads. De små huller i stoffet tillader kuldioxid, som dannes under gæring, at slippe ud. Opbevar blandingen et køligt og mørkt sted i 7-14 dage. |
TRIN 4 | Si blandingen igennem en fin sigte, og hæld den på flasker til opbevaring. Opbevar dem i køleskabet, indtil du er klar til at bruge dem. |
TRIN 5 | Tilsæt fire spiseskefulde af blandingen til ca. 3,5 liter vand, og sprøjt det på bladene af dine planter, eller brug det til at vande dem med. |
TRIN 1 |
Skræl og skær din valgte frugt i terning. Hvis du bruger planter, skal du hakke dem i mindre stykker. Hvis du bruger planter eller frugter fra din have, skal du helst ikke vaske dem! De er fyldt med gavnlige bakterier, som forbedrer gæringsprocessen. |
TRIN 2 |
Vej din frugt eller dine planter, inden du lægger dem ned i en stor glaskrukke eller beholder. Tilsæt en tilsvarende mængde brunt sukker og mas plantematerialet med en stor ske. Bland det hele godt sammen, så sukkeret fordeles i plantematerialet. |
TRIN 3 |
Dæk åbningen af din krukke eller beholder med et stykke osteklæde. Brug et elastikbånd til at holde det på plads. De små huller i stoffet tillader kuldioxid, som dannes under gæring, at slippe ud. Opbevar blandingen et køligt og mørkt sted i 7-14 dage. |
TRIN 4 |
Si blandingen igennem en fin sigte, og hæld den på flasker til opbevaring. Opbevar dem i køleskabet, indtil du er klar til at bruge dem. |
TRIN 5 |
Tilsæt fire spiseskefulde af blandingen til ca. 3,5 liter vand, og sprøjt det på bladene af dine planter, eller brug det til at vande dem med. |