By Miguel Ordoñez Reviewed by: Carles Doménech

I dag har cannabis mange anvendelser. Ud over de sædvanlige rekreative formål er den magiske urt blevet hyldet anekdotisk og videnskabeligt for sine potentielle sundheds- og wellnessfremmende egenskaber. Bare ved at kigge på offentliggjort forskning i de seneste årtier, kan du finde masser af litteratur herom.

I denne artikel vil vi tale om, hvordan cannabis kan være et effektivt smertelindrende middel efter større operationer. Er det et bedre alternativ til håndkøbsmedicin? Eller har vi det bedre med opioider og andre farmaceutiske lægemidler?


Vi fordyber os i emnet ved at gennemgå, hvad videnskaben siger og ved at kigge på de andre muligheder, du kan vælge imellem. Hvis du overvejer CBD eller THC til smertelindring efter en operationen, kan denne artikel starte med at besvare dine spørgsmål.

Aktuelle behandlinger for postoperative smerter

Det er ikke alle operationer, der er ens. Nogle procedurer er vanskelige, men du ender med at have det godt bagefter. Andre operationer forvolder smerter efterfølgende, som om du lige har været i bokseringen.

Før legaliseringen af cannabis, og selv den dag i dag, er læger tilbøjelige til at ordinere mere traditionelle løsninger til smertelindring. Nogle af disse er lægemiddelinducerede, andre er ikke.

Behandlingstypen afhænger af hvilken operation, der er tale om samt den enkelte persons smertetolerance. Bortset fra et par bivirkninger som fx kvalme, døsighed og opkastning er de fleste af disse behandlingsformer forholdsvis sikre.

 • Lokalbedøvelse

Lokalbedøvende midler bedøver en bestemt del af kroppen i en kort periode. Nogle af dem kan tages oralt, mens andre kommer i form af en topisk medicin.

I nogle tilfælde bruger man nerveblokader til patienter, der føler at deres smerter er uudholdelige. Som de fleste bedøvelsesmidler desensibiliserer en nerveblokade det specifikke område af kroppen, hvor smerten stammer fra. Det administreres normalt gennem et kateter.

Det gode ved nerveblokader er, at de reducerer mængden af opioidmedicin. Det betyder færre og mindre intense episoder med kvalme, døsighed og andre bivirkninger.

Local Anesthetics
 • Ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID'er)

Du har højst sandsynligt prøvet ibuprofen, hvis du har haft en rigtig slem tandpine eller celecoxib for at slippe af med migræne.

Disse er alle ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (også kaldet NSAID'er på engelsk), og som navnet antyder, bruges de primært til at reducere inflammation. Du kan købe dem uden recept.

Den største fordel ved at tage ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler er, at de ikke hæmmer dig på nogen måde. Der kan dog være visse bivirkninger forbundet med dem som fx svimmelhed og mavebesvær. De kan også være et problem for dem, der lider af mavesår eller dem, der tager blodfortyndere medicin.

Selvom ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler er let tilgængelige er det altid bedst at tale med din læge, før du bruger dem.

Nonsteroidal Anti-Inflammatory Drugs (NSAIDs)

 • Afslapningsteknikker

For dem, der ikke bryder sig om at belaste kroppen med medicin, findes der afslapningsteknikker der kan hjælpe med at lindre smerter efter en operationen.

Et godt eksempel er guidet visualisering, hvor du tegner et fredfyldt og beroligende billede i tankerne. Formålet med denne teknik er at give dig en behagelig distraktion fra smerten, hvilket reducerer smerteintensiteten.

Homøopatiske midler som kulde- eller varmeterapi virker også til reducering af hævelser og smertelindring. Metoden, du skal vælge, afhænger af lægens råd.

Relaxation Techniques
 • Ikke-opioide analgetika

Hvis det drejer sig om milde til moderate smerter, som du gerne vil slippe af med, er smertestillende midler vejen frem. De er ofte effektive nok i sig selv og reducerer behovet for at tage anden medicin, hvilket reducerer de mulige bivirkninger.

Ligesom ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler er de fleste smertestillende midler sikre at indtage. Du kan købe dem på dit lokale apotek uden recept.

Du skal dog være forsigtig med ikke at overskride den foreskrevne dosis, da det kan øge risikoen for leverskade. Hvis du allerede lider af eksisterende leverproblemer, skal du først tale med din læge.

Non-Opioid Analgesics

Opioider til smertelindring efter operation

Nogle opioider bruges normalt til lindring af smerter efter en operationen. Personer, der oplever intens smerte, får ofte ordineret den slags lægemidler.

Når disse lægemidler indtages, binder de sig til opioidreceptorer i hjernen og rygmarven. Der sendes derefter signaler gennem hele kroppen, som fortæller, at du ikke har ondt.

Den største fordel ved at bruge opioider til smertelindring er, at de virker med det samme. Dine pinsler erstattes af en klar euforisk følelse.

Men ligesom alle andre syntetiske lægemidler kan de forårsage alvorlige bivirkninger, især hvis de misbruges.

 • Fysiske bivirkninger af opioider

De første få tegn på opioidafhængighed er de fysiske bivirkninger. Nogle mennesker oplever døsighed, mens andre rammes af slem forstoppelse.

Nogle mennesker oplever dem muligvis ikke som andet end normale forekomster, men når man først oplever disse symptomer på egen krop, kan man hurtigt regne ud, at noget ikke helt er, som det burde være i kroppen

Physical Side Effects of Opioids

 • Tolerance og abstinenser

Jo oftere du tager opioider, jo lettere er det for din krop at opbygge en højere tolerance for dem. Og hvad gør man så? Man øger sin dosis til usunde niveauer for at opnå en virkning.

Abstinenssymptomer, efter du stopper med at tage dem, er slet ikke spor sjove. De inkluderer muskelsmerter, kvalme, opkastning og mavekramper, for blot at nævne et par stykker.

Du befinder dig pludselig i en ironisk situation, hvor de stoffer, der skulle give lindring, faktisk forårsager ulidelige og ubehagelige oplevelser.

 • Psykiske og adfærdsmæssige forandringer

Langvarig opioidbrug medfører at kroppen bliver afhængighed af disse lægemidler. Hjernen stopper sin produktion af visse hormoner og neurokemikalier og er i stedet afhængig af opioiderne for at kunne udføre sine opgaver.

Og resultatet? Din hjerne begynder at reagere anderledes på dine omgivelser. Visse situationer og udløsende faktorer kan minde personen om stoffet, som til sidst opbygger en uønsket trang.

Afhængigheden har også en tendens til at medføre desperate handlinger bare for at tilfredsstille trangen. Det kan fx være at gå så langt som til at stjæle penge fra familiemedlemmer eller andre uheldige handlinger.

Hvad siger forskning om cannabis til smertebehandling?

Lad os gå til sagens kerne. Hvordan ser videnskaben på medicinsk cannabis til smertelindring efter en operationen?

Som med alle andre resultater vedrørende cannabis har eksperterne fundet både positive og negative.

 • Medicinsk cannabis til smertelindring

I en undersøgelse fra 2008[1], fandt forskerne en sammenhæng mellem cannabis og smertelindring. Og hvad var denne forbindelse så? Vores krops endocannabinoide system (ECS).

Når THC kommer ind i kroppen, binder det sig til CB1- og CB2-receptorer i det endocannabinoide system. Når disse receptorer aktiveres, kan de potentielt producere antiinflammatoriske virkninger, der lindrer smerter og reducerer hyperalgesi (højere smertefølsomhed end normalt). Personer, der lider af fibromyalgi og migræne, kender det alt for godt.

Men det er ikke alt. THC kan også regulere både dopamin- og serotoninniveauer, hvilket også kan hjælpe med at lindre smerter.

CBD, en ikke-psykotropisk forbindelse, har også vist sig at være en effektiv antiinflammatorisk[2] forbindelse på grund af stoffets indirekte virkning på ECS. Det fulde omfang af CBD's smertestillende potentiale undersøges stadig, men noget tyder på, at virkningen af fuldspektret cannabisterapi potentielt kan gøre en forskel.

Medical Cannabis for Pain Control

 • Medicinsk cannabis til reducering af smertestillende medicinforbrug?

Opioiderne i sig selv er ikke det eneste problem. Et andet stort problem er tilgængeligheden af sådanne lægemidler og det faktum, at man nemt kan ende i misbrug.

Nylige undersøgelser[3] viser dog, at medicinsk cannabis potentielt kan reducere sandsynligheden for opioidbrug. En undersøgelse viste, at 82% af 1.000 respondenter, der tog cannabis til smertehåndtering, enten var i stand til at reducere eller helt undlade at bruge håndkøbsmedicin. Yderligere 88% var i stand til helt at droppe de opioide smertestillende midler.

Nogle gange bruger folk medicinsk cannabis for at undgå de ubehagelige bivirkninger, som visse lægemidler forårsager. Men i sidste ende giver kontrolleret brug af marihuana til terapeutiske formål patienterne mulighed for at opnå lindring uden brug af opioider. Risikoen for at udvikle tolerance og afhængighed er således betydeligt mindre.

 • Medicinsk cannabis som en mulig vej til opioidbrug

De negative aspekter af medicinsk cannabisbrug skal dog også tages i betragtning. Som denne retroaktive pilotundersøgelse fra 2016[4] viser, er der risiko for at kronisk marihuanabrug muligvis kan føre til opioidbrug.

Undersøgelsen involverede patienter fra trafikulykker på hospitaler i Colorado og Texas og den endelige konklusion var, at kronisk marihuanabrug muligvis påvirker smerteresponsen således, at patienterne havde brug for højere doser smertestillende opioider for at opnå lindring.

Det skal dog nævnes, at disse resultater udelukkende blev fundet hos kroniske brugere. Lejlighedsvise brugere viste ingen forskel i deres ønske om at bruge opioider.

Opioider vs. cannabis til smertelindring efter operation

På papiret er der et overbevisende argument bag medicinsk cannabis til smertelindring efter en operationen. Men hvis vi sammenligner med opioider, bliver tingene lidt mere komplicerede.

 • Misbrugstendenser

Der er stor risiko for overdreven brug, når det gælder både opioider og marihuana. Begge har en euforisk virkning for brugerne, og dermed øges risikoen for at udvikle afhængighed og kronisk forbrug. Abstinenssymptomer fra opioider er dog som regel langt mere ubehagelige.

På den anden side kan cannabis ses som et godt alternativ til opioidbrug, hvis det bruges korrekt. Der er ingen alvorlige bivirkninger, og der er ikke risiko for fatal overdosering.

 • Tilgængelighed

Det er her opioider overtager føringen lidt. Uanset, hvor du befinder dig i verden, kan disse lægemidler købes, så længe du har en recept fra en læge.

Det er ikke tilfældet med cannabis, der stadig betragtes stadig som et "farligt" stof i mange lande, og der er i nogle lande hårde straffe for at dyrke, sælge eller være i besiddelse af det. Det er også stadig registreret som et Schedule I-lægemiddel i USA på sammen linje med ecstasy, heroin og LSD. Kort sagt har regeringen anset disse stoffer for ikke at være ”accepteret til medicinsk brug", og at der er "stort potentiale for misbrug".

Opioids vs Cannabis for Post-Surgery Pain Relief

 • Smertelindringsprocessen

Der er forskel på, hvordan cannabis og opioider giver smertelindring. Du husker muligvis fra et tidligere afsnit i denne artikel, at opioider narrer hjernen til at tro, at kroppen ikke er i smerte. Det sker umiddelbart efter, at stofferne binder sig til hjernens opioidreceptorer.

Processen med cannabis er lidt anderledes. Stoffet styrker i stedet kroppens evne til at reducere følelsen af smerte, hvilket gør det mere naturligt, men potentielt mindre effektivt.

Skal du bruge cannabis til smertelindring efter operation?

Der er mindst to holdninger til dette. Nogle mennesker foretrækker marihuana, da bivirkningerne er langt mindre alvorlige i modsætning til opioider. Andre mennesker vælger opioider på grund af tilgængeligheden og de lovmæssige aspekter forbundet med marihuana.

Cannabis har terapeutiske potentialer, men det kan også forvolde komplikationer, afhængigt af hvilken type operation du har gennemgået. Rygning er fx helt udelukket, hvis operationen er relateret til luftvejene.

Der er stadig brug for mere forskning om brug af cannabis til smertelindring efter en operation, men de nuværende resultater ser meget lovende ud. Urten er desuden relativt sikker at bruge før og efter operationen.

For at være på den sikre side er det altid en god ide at tale med din læge, inden du bruger cannabis efter en operation.

Medicinsk ansvarsfraskrivelseOplysninger, som er nævnt, henvist til eller linket til på denne hjemmeside, er udelukkende til almene oplysningsformål og er ikke professionelle medicinske eller juridiske råd.

Royal Queen Seeds billiger, advokerer eller promoverer ikke brug af lovlige eller ulovlige stoffer. Royal Queen Seeds kan ikke holdes ansvarlig for materiale fra referencer på vores sider eller på sider, som vi giver links til, som tolererer, fortaler eller promoverer lovlig eller ulovlig brug af stoffer eller ulovlige aktiviteter. Tal med din læge, inden du bruger de produkter/metoder, der er angivet, henvist til eller linket til på dette websted.

External Resources:
 1. Cannabinoids in the management of difficult to treat pain https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 2. Antioxidative and Anti-Inflammatory Properties of Cannabidiol https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 3. Could marijuana be an effective pain alternative to prescription medications? -- ScienceDaily https://www.sciencedaily.com
 4. The grass is not always greener: a multi-institutional pilot study of marijuana use and acute pain management following traumatic injury - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Ansvarsfraskrivelse:
Denne artikel er skrevet udelukkende som informativt indhold og er baseret på forskning offentliggjort af andre eksterne kilder.

Er du fyldt 18 år?

Indholdet på RoyaQueenSeeds.com er kun egnet til voksne og er forbeholdt myndige personer.

Sørg for, at du kender loven i dit land.

Når du klikker på ENTER, bekræfter
du, at
du er fyldt 18 år.