By Miguel Ordoñez


Astmatikere er meget bekendte med følelsen af, at lungerne trækker sig sammen. Svimmelhed, åndenød, hvæselyde og lignende fornemmelser er almindelige oplevelser for astmatikere, og astmaanfald kan være livsfarlige, hvis man ikke er forsigtig.

Hvis du ovenikøbet er en astmatiker, der nyder at ryge marihuana, kan livet blive endnu mere kompliceret. Du er splittet mellem at nyde din højtelskede urt og undgå den forværring, du kan udsætte dine lunger for. Det er rart at undgå røg eller damp i lungerne, men lindringen fra joint kan gøre, at det er utrolig fristende.

Det rejser så spørgsmålet: Kan du som astmatiker bruge medicinsk marihuana? Hjælper det dig, eller gør det bare tilstanden værre? Disse spørgsmål vil vi besvare i denne artikel.

Hvad er astma, og hvad forårsager det?

Du ved, at astma giver vejrtrækningsproblemer og medfører en hvæsende lyd, hver gang du trækker vejret. Men hvad sker der helt præcist under et astmaanfald?

Her kan du se en oversigt - men smukt er det ikke.

Til at begynde med begynder luftvejene i dine lunger at snævre ind og svulme op. I nogle tilfælde kan der også dannes slim luftvejene. Nogle mennesker oplever ikke de helt store problemer og ser det mere som mindre gener. For andre kan et værst tænkeligt scenario dog være livsfarligt.

Det næste logiske spørgsmål er: ”Er er risiko for at jeg får astma?” Det kan være arveligt, så hvis du har nære slægtninge, der er astmatiske, er der en stor chance for, at du også er. En anden vigtig faktor er, hvis du lider af allergi, da det ofte ledsager astma.

Derudover er der visse livsstilsfaktorer som overvægt, rygning, og hvis du er udsat for forureningskilder som passiv rygning og andre farlige kemikalier.

Hvad er årsagerne til astma? Der findes flere eksterne faktorer, som kan udløse et anfald fx luftbårne allergener, visse tilsætningsstoffer i fødevarer og selv kold luft. Det kan også forårsages af andre sygdomme lige fra en simpel forkølelse til noget så komplekst som halsbrand (gastroøsofageal refluks), som skyldes tilbageløb af maveindhold til spiserøret.

Medicin som betablokkere, ibuprofen og aspirin kan også forårsage astma. Derudover er stress og andre negative følelser kendte forstadier til astmaanfald.

What is Asthma and What Causes It?

Asthmasymptomer

Astmaanfald varierer fra person til person. Nogle mennesker oplever hyppige anfald i samme øjeblik, de udsættes for bare én af disse udløsende faktorer, mens andre kun oplever ganske få episoder fx i forbindelse med fysisk anstrengelse eller en intens følelsesmæssig oplevelse.

Symptomerne er dog de samme, uanset hvad. Du ved, at du har et astmaanfald, hvis du oplever følgende:

 • En hvæselyd når du trækker vejret. Det ses især hos børn, og det kan være en ganske bekymrende lyd at høre.
 • Åndenød, som om du lige har løbet maraton.
 • Intens, tør hoste, der forværres, når du hiver efter vejret. Dette skyldes normalt en virus som influenza.
 • Søvnforstyrrelser på grund af vejrtrækningsproblemer.

Som vi nævnte tidligere, kan astmaanfald være livsfarlige, hvis de ikke behandles korrekt. Du ved, at din tilstand bliver værre for hvert minut der går, hvis du bliver ved med at kæmpe, selv efter du har brugt din inhalator. Et peak flow-meter er også en god måde at måle luftstrømmen i dine lunger.

Hvis de primære symptomer er vedvarende eller forværres, og peak flow-metret ikke viser gode resultater, er det tid til at søge professionel hjælp.

Hvordan påvirker cannabis astmatikere?

Selvom der findes forskellige måder at bruge cannabis på nu, hvor det er legaliseret i flere og flere dele af verden, er rygning stadig den foretrukne indtagelsesmetode for de fleste. Og sandheden er, at der er mange cannabisentusiaster, der stadig ikke er i stand til at droppe denne vane på trods af deres sundhedsmæssige problemer.

For at give svar på dvælende spørgsmål og debatter greb videnskaben endelig ind. I april foretog en gruppe eksperter[1] en undersøgelse på tre astmapatienter, som blev behandlet med medicinsk cannabis.

Deltagerne i undersøgelsen rapporterede en forbedring af deres tilstand, og derfor besluttede forskere at dykke ned i deres data. For det første viste cannabis’ bronkodilatoriske virkninger, at cannabis fik musklerne i lungerne til at slappe af og luftvejene udvidede sig. De bemærkede også, at cannabinoiderne så ud til at have en beroligende virkning på selve lungerne.

Der er dog stadig den anden faktor med røg i lungerne, som også kan forårsage irritation af luftvejene. Det kan også potentielt forårsage kronisk bronkitis, hvis det overdrives, selvom det normalt ikke sker.

How Does Cannabis Affect Asthmatic Patients?

Bør du ryge medicinsk marihuana, hvis du lider af astma??

Nu, hvor vi har gennemgået nogle af de største fordele, vil vi fokusere lidt mere på de potentielle langsigtede risici ved rygning med astma::

 • Når du ryger marihuana, kan du meget nemt udvikle store væskefyldte blærer i lungerne, som også kaldes bullae[2] .I og med at du allerede lider af astma, er det højst sandsynligt det sidste, du har lyst til at døje med..
 • Med tiden kan bullae udvikle sig til pneumothorax[3],  ellers kendt som en kollapset lunge, hvilket er en livstruende tilstand..

De kortsigtede risici ser heller ikke pæne ud. Rygning kan nemt forværre dine astmatiske symptomer og gøre din dagligdag meget mere elendig. Her kan du se, hvad du risikerer, hvis du ikke passer på med dine rygevaner:

 • Hvæsende vejrtrækning
 • Åndenød
 • Udvikling af slim
 • Forværret hoste
 • Lungeinfektioner

Andre former for cannabis til astmatikere

Hvis rygning ikke er en mulighed, findes der så andre måder, du kan bruge cannabis på for lindring af astmasymptomer? Det viser sig heldigvis, at der findes en hel del.

Her kan du se et par alternative metoder, du kan prøve:

 • Vaping

Du har sikkert hørt om sammenligningerne mellem vaping og rygning, og du har højst sandsynligt din helt egen præference. Men når vi taler om det "sundere" valg for folk, som lider af astma, bunder det hele i de fysiske og kemiske ændringer, som knopperne gennemgår, når du vaper eller ryger dem.

Når du vaper, sørger enheden for at cannabis opvarmes tilstrækkeligt til at frigive forbindelserne deri. Denne varme aktiverer både cannabinoiderne og terpenerne i planten og frigiver dem i dampform, som du efterfølgende indhalere.

Rygning afbrænder derimod plantematerialet og gør det kræftfremkaldende (hvilket betyder, at det potentielt kan forårsage kræft, hvis du indtager store nok mængder). Derudover kan cannabisrøg ifølge American Lung Association[4], frigive mere tjære end almindelig tobak..

Hvis du virkelig har brug for en dosis cannabis, er vaping en bedre løsning, hvis vi ser bort fra cannabisolier, -tinkturer og spiselige cannabisprodukter. Det er muligvis ikke 100% sikkert, men det er bestemt en bedre løsning end rygning, især hvis du lider af astma.

Other Forms of Cannabis For Asthma

Vaping
 • Inhaler

Takket være legaliseringen af cannabis har medicinske eksperter opnået store fremskridt inden for deres respektive områder for at fremhæve og udnytte fordelene ved cannabis. I dag kan inhalatoren, astmatikerens trofaste følgesvend, faktisk bruges som en pålidelig enhed til indtagelse af cannabis.

Cannabis inhalatorer minder om vaporizere, i og med at de producerer dampe i stedet for røg. Den største forskel er dog, at du får mere præcise doser med denne løsning.

Cannabinoiden kommer ned i lungerne ved hjælp af et drivmiddel på samme måde som med en almindelig inhalator. Og som vi nævnte før, får du præcise doser med disse inhalatorer. Du får den samme mængde for hvert hiv, og det betyder, at du ikke indtager for meget og dermed ikke kompromitterer din krop på nogen måde. Disse inhalatorer indeholder som regel også en større mængde THC, så sørg for, at du tjekker etiketterne omhyggeligt, hvis du har brug for en, der indeholder mere CBD eller andre cannabinoider.

En anden god ting ved cannabisinhalatorer er, at de er diskrete. Du kan nemt putte dem i lommen og tage et par sug hvor end du er. Selvom nogen måske ser dig gøre det, ser det bare ud som om, at du tager et sug i en almindelig astmainhalator. Forestil dig den frihed, du får!

Inhaler

Traditionelle astmabehandlinger vs. cannabis

Behandlingen, som din læge ordinerer, afhænger af, hvor alvorlig din astma er. De mest almindelige behandlingsmetoder kan bestå af medicin og åndedrætsøvelser, men den almindelige inhalator er nok den mest almindelige behandlingsmetode.

Men nu, hvor det er muligt at få inhalatorer, som også indeholder THC, kan astmapatienter nyde det bedste fra begge verdener og opnå øjeblikkelig og længerevarende lindring af den hæmmende lidelse, som der desværre endnu ikke findes en reel kur til.

Der er helt sikkert brug for mere forskning om forholdet mellem cannabis og astma. Men lad os være helt ærlige: Cannabis er kendt for sine beroligende og afslappende virkninger på mange brugere, og det kan også vise sig at være en fordel for astmatikere. Cannabisrygning er helt sikkert udelukket, men det er uden tvivl værd at undersøge de alternative indtagelsesmetoder.

Medicinsk ansvarsfraskrivelseOplysninger, som er nævnt, henvist til eller linket til på denne hjemmeside, er udelukkende til almene oplysningsformål og er ikke professionelle medicinske eller juridiske råd. 

Royal Queen Seeds billiger, advokerer eller promoverer ikke brug af lovlige eller ulovlige stoffer. Royal Queen Seeds kan ikke holdes ansvarlig for materiale fra referencer på vores sider eller på sider, som vi giver links til, som tolererer, fortaler eller promoverer lovlig eller ulovlig brug af stoffer eller ulovlige aktiviteter. Tal med din læge, inden du bruger de produkter/metoder, der er angivet, henvist til eller linket til på dette websted.

External Resources:
 1. Medical Cannabis in Asthmatic Patients - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 2. Bullae: Pictures, Treatment, Symptoms, and More https://www.healthline.com
 3. Pneumothorax (Collapsed Lung): Types, Symptoms, and Risks https://www.healthline.com
 4. Marijuana and Lung Health | American Lung Association https://www.lung.org
 5. Encyclopédie Larousse en ligne - bulle pulmonaire https://www.larousse.fr
 6. Pathologies - Réagir en cas d'urgence : Pneumothorax | ameli.fr | Assuré https://www.ameli.fr
 7. Catalogue en ligne OFDT Documentation https://bdoc.ofdt.fr
 8. Bulla. Diccionario médico. Clínica Universidad de Navarra. https://www.cun.es
 9. Neumotórax: Síntomas, diagnóstico y tratamiento. Clínica Universidad de Navarra https://www.cun.es
 10. Lungenzysten: einfaches Bild – viele Ursachen https://healthcare-in-europe.com
 11. Pneumothorax – Wikipedia https://de.wikipedia.org
Ansvarsfraskrivelse:
Denne artikel er skrevet udelukkende som informativt indhold og er baseret på forskning offentliggjort af andre eksterne kilder.

Er du fyldt 18 år?

Indholdet på RoyaQueenSeeds.com er kun egnet til voksne og er forbeholdt myndige personer.

Sørg for, at du kender loven i dit land.

Når du klikker på ENTER, bekræfter
du, at
du er fyldt 18 år.