By Luke Sholl

Vaping er blevet meget populært inden for de sidste par år. Selvom vaping og de langsigtede sundhedsmæssige virkninger heraf stadig undersøges, anses vaping for at være et mere sikkert og sundere alternativ til rygning. Mange mennesker har allerede skiftet fra cigaretter til vaping af e-væsker, og vaping er nu også blevet meget populært blandt cannabisbrugere. Hvad er vaping, og hvordan adskiller det sig fra rygning? Hvad er fordelene, og er det virkelig mere sikkert?

Hvad er vaping?

Den store forskel mellem vaping og rygning er, at vaping ikke brænder din marihuana, men kun opvarmer den til en bestemt temperatur. Varmen aktiverer cannabinoiderne og terpenerne i cannabis og frigiver dem i en damp, som derefter kan inhaleres. Da du ikke indånder røg, som du ellers ville med en joint, har vaping nogle praktiske sundhedsmæssige fordele i forhold til rygning.

Lad os se nærmere på fordelene ved vaping.

Vaporizer Royal Queen Seeds

Fordelene ved at vaping

 • Det er (sandsynligvis) sundere end at ryge

Selvom det endnu ikke er bekræftet, hvorvidt vaping i virkeligheden er 100% sikkert, mener man generelt, at det er betydeligt mere sikkert end at ryge. Årsagen til dette er, at næsten alle de skadelige stoffer, du får ved at ryge, produceres under forbrændingen, og det er uanset, om det gælder marihuana eller tobak. Da du ikke brænder din marihuana, når du vaper, er der ingen røg og derfor langt færre toksiner og frie radikaler end i en joint.

Tobaksrøg indeholder uden tvivl høje mængder af kræftfremkaldende stoffer (kræftfremkaldende kemikalier), og det er grunden til, at det har fået så dårligt et ry. Desværre indeholder røg fra cannabis sandsynligvis også disse forbindelser, selvom det muligvis er i mindre mængder. Desuden er røg også kendt for at indeholde tjære, som forårsager lungeproblemer, og derfor er denne indtagelsesmetode af cannabis særdeles uegnet for dem med lunge- og luftvejsproblemer. American Lung Association foretog en undersøgelse af marihuanarygning, og fandt, at marihuana-røg frigiver endnu mere tjære[1] i kroppen sammenlignet med tobaksrygning. Hovedårsagen er, at cannabisrygere normalt inhalerer dybere og i længere tid end cigaretrygere.

Ved at skifte til vaping nedsætter du med det samme risikoen for, at dine lunger udsættes for ubehagelige bivirkninger. En undersøgelse fra 2007, som blev offentliggjort i Harm Reduction Journal, viste, at vaping af cannabis kan reducere luftvejsproblemer[2], der normalt forbindes med rygning af marihuana.

De sundhedsmæssige risici forbundet med rygning er i sig selv nok til at overbevise mange mennesker om at skifte over til vaping. Men ud over de langsigtede virkninger, er der mange, som synes, at vaping er en mere behagelig, renere og skønnere nydelse for kroppen på kort sigt. Bare sørg for, at du regelmæssigt rengør din vaporizer.

Det er (sandsynligvis) sundere end at ryge
 • Vaping er mere effektivt og maksimerer styrke og biotilgængelighed

De aktive stoffer i cannabis er meget følsomme. Ved at tilføre cannabinoider, terpener osv. i kroppen via røg forbrænder du over halvdelen af disse stoffer, før du overhovedet når at tage et dybt hiv af din joint. Du mister yderligere 15-20% af alt det gode, når din marihuana brænder mellem hvert hiv. Derfor er rygning af cannabis ikke særlig effektivt.

Da temperaturerne under vaping er meget lavere og ofte meget mere specifikke, bevarer du ikke bare de aktive stoffer, men du drager også nytte af deres fulde potentiale. Det resulterer i at din cannabisdamp er renere og mere potent - og der går ikke så meget af din marihuana til spilde. Derfor sparer du også penge i det lange løb ved at vape.

Vaping er mere effektivt og maksimerer styrke og biotilgængelighed
 • Du kan nyde flere forskellige smage

Ud over de cannabinoider, der er ansvarlige for styrken, indeholder cannabis også aromatiske forbindelser kaldet terpener, som sørger for smagen. Disse forbindelser er også meget flygtige og følsomme over for varme, og derfor kan de hurtigt ødelægges ved høje temperaturer under forbrænding. Vaping kan rent faktisk hjælpe med at optimere oplevelsen af enkelte terpener. Det interessante er, at nogle terpener har forskellige kogepunkter, så de frigives i damp ved bestemte lavere temperaturer.

For eksempel frigives den krydrede og pebrede terpen kaldet beta-caryophyllen ved lave temperaturer på omkring 118 grader - og den bryder sig ikke om meget højere temperaturer end det. Så er der andre terpener, såsom linalool, der kan klare højere temperaturer.

Når du vaper, kan du til en hvis grad justere temperaturen på din enhed og dermed finjustere din oplevelse. På denne måde kan du nyde det fulde spektrum af smage og aromaer, som du ikke kan få, når du ryger cannabis.

Fordelene ved at vaping

Du kan nyde flere forskellige smage

 • Du kan tilpasse virkningen

På samme måde som du kan påvirke smagen af din cannabis med forskellige temperaturindstillinger, kan du også justere intensiteten af virkningen. Mange af cannabinoiderne i din cannabis frigives, når du fordamper dem ved højere temperaturer, hvilket giver en mere potent og hurtigere virkning. Hvis du vil have en mild virkning, skal du indstille din vaporizer til en lav temperatur på ca. 150 grader. For en lidt stærkere virkning skal du sætte temperaturen på medium, omkring 166-187 grader. Hvis du vil have maksimal styrke ud af din cannabis, skal du sætte din vaporizer på den højeste temperaturindstilling. Du bør dog ikke overskride 229 grader, da dette er tæt på de forbrændingstemperaturer, hvor styrken og smagen af din cannabis forringes.

Du kan tilpasse virkningen
 • Derfor er temperatur vigtig, når du vaper cannabis

En videnskabelig undersøgelse fra 2009 kiggede nærmere på virkningerne af vaping ved forskellige temperaturer. Under denne undersøgelse[3] vapede forskere cannabis ved tre forskellige temperaturer: 170, 200 og 230 grader. Man målte forholdet mellem cannabinoider og biprodukter (med andre ord renheden) under disse temperaturer.

Det viste sig, at dampen indeholdt langt færre skadelige toksiner end røg, selv ved højere temperaturindstillinger. Undersøgelsen viste også, at de fleste af de terapeutiske cannabinoider, som fx cannabichromene (CBC), frigives i damp under en forbrændingstemperatur på lige under 232 grader.

På den anden side kan dine egne personlige præferencer variere. Hvis du vil have mere smag, eller hvis du foretrækker en mildere virkning, kan du vælge at vape ved lavere temperaturer i stedet. Så hvis du overvejer at starte med at vape, skal du sørge for, at du vælger en vaporizer, hvor du kan justere temperaturen. På denne måde kan du få mest ud af alle de fordele, som vaping har at byde på.

Virkning af vaping vs. virkning af rygning

Udover en renere og sundere røg er en anden grund til, at vaporizere er blevet så populære på det seneste den meget anderledes virkning det giver. Selvom alle oplever cannabis på hver deres måde, er de fleste mennesker, der har prøvet vaping, enige om, at det giver en mere ren virkning, end hvis man ryger cannabis i en bong eller joint.

Baseret på vores egne personlige erfaringer og andre cannabisbrugere er her nogle af de mest markante forskelle mellem virkningerne af vaping og rygning af cannabis:

Virkningen af vaping

 • Knapt så kognitivt svækket.
 • Mere funktionel: Mange mennesker rapporterer, at de har lettere ved at fokusere på opgaver eller holde sig produktive efter at have vapet cannabis sammenlignet med rygning.
 • Mere opløftende: Nogle mennesker føler, at virkningen af vaping virker mere opløftende og energiske.
Virkningen af vaping

Virkningen af rygning

 • Mere kognitivt svækket: Nogle mennesker føler, at rygning af cannabis giver dem en mere tåget følelse i hovedet end vaping.
Virkningen af rygning
 • Mere afslappende eller søvndyssende stenet følelse: Nogle oplever, at rygning af cannabis giver en mere afslappet følelse, der smelter dem sammen med sofaen.

Husk på, at den kemiske profil af den sort, du bruger, er det der har størst indflydelse på virkningen. Men det faktum, at vaping ikke brænder dine koncentrater eller knopper, når du vaper, tyder dog på at du får en renere og klarere virkning.

Vaping vs. rygning af cannabis: Hvad er forskellen?

Heldigvis er brugen af cannabis ikke længere et stort tabu. Mange mennesker bruger nu cannabis udelukkende til medicinske formål, og selv fritidsbrug tolereres nu i stigende grad, og så er det lovligt. Denne langsomme, men sikre lempelse af cannabislove kommer ikke kun brugerne til gode. Det åbner også for forskningsmulighederne indenfor dette område for ikke at nævne en lukrativ industri. På grund af de åbenlyse fordele ved vaping frem for rygning bliver der nu forsket mere i vaping af cannabis som en indtagelsesmetode for medicinske brugere.

I en undersøgelse[4] fra 2015 blev 2910 cannabisbrugere i forskellige aldre (18-90) spurgt om cannabisbrug og vaping. 61% af deltagerne rapporterede, at de havde brugt en vaper på et eller andet tidspunkt i deres liv. 37% sagde at de havde vapet indenfor de sidste 30 dage, mens 20% rapporterede, at de sammenlagt havde vapet i mere end 100 dage i løbet af deres liv. 12% sagde, at vaping var deres foretrukne indtagelsesmetode. Undersøgelsen viste, at dem, der vapede, rapporterede, at det var "sundere, mere velsmagende, gav en bedre virkning og en bedre cannabisoplevelse". Der var dog kun en lille procentdel (14%) af dem, der vapede cannabis, som helt havde lagt rygning på hylden.

I en undersøgelse[5] fra 2016 forsøgte man at undersøge indtagelsespræferencer hos kræftpatienter, der brugte cannabis til at lindre deres symptomer. Her fandt man, at vaping var den tredje mest foretrukne indtagelsesmetode næstefter tabletter og mundspray. En anden undersøgelse fra 2015[6] målte blodværdierne og bekræftede tidligere undersøgelser vedrørende effektiviteten af THC-indtagelse ved hjælp af vaping.

Vaporizere og sikkerhed: Er vaporizere sikre?

I 2019 vakte vaping stor sundhedsmæssigt bekymring. Mellem august og september var der i USA en pludselig stigning i hospitalsindlæggelser, som var forbundet med brugen af e-cigaretter og vaporizere. I februar 2020[7] rapporterede de amerikanske centre for sygdomsbekæmpelse omkring 2800 indlæggelser og/eller dødsfald relateret til lungelidelsen EVALI (e-cigarette or vaping product use-associated lung injury).

Ifølge dr. Lynn D'Andrea, en pædiatrisk lungespecialist på Wisconsin's Children's Hospital, inkluderer nogle af de mest alarmerende symptomer på lungeskade forbundet med vaping[8] ekstremt hurtig og tung vejrtrækning, vægttab, brystsmerter og hoste. CT-scanninger af patienternes lunger viste også ofte et mærkeligt, udbredt mønster, der minder om matteret glas.

Man mener, at synderen bag 2019's EVALI-udbrud er vitamin E-acetat, som er et fortykningsmiddel, der af og til bruges til fremstilling af THC-vapepatroner og e-væsker især dem, kommer fra upålidelige kilder og upålidelige onlineforhandlere. CDC (US Disease Control Agency) fandt[9] vitamin E-acetat i over 50% af prøverne fra de e-cigaretter/e-væsker, som de testede samt lungevæskeprøver fra mennesker med EVALI.

Vaporizere og sikkerhed: Er vaporizere sikre?

Ifølge nationale date er antallet af EVALI-sager heldigvis støt faldet siden midt september 2019. CDC foreslår en række grunde hertil:

 • Øget opmærksomhed om de potentielle farer forbundet med vaping
 • Retshåndhævelse målrettet salg af ulovlige vape-produkter
 • Fjernelse af vitamin E-acetat fra vape-produkter

Selvfølgelig skabte EVALI-udbruddet usikkerhed om sikkerheden ved vaping og med god grund. Det udløste også en stor debat om, hvorvidt vaping i virkeligheden er det sikre alternativ til rygning, som det blev udnævnt til at være.

Generelt er vi overbevist om, at vaping af cannabis er et sundere alternativ til rygning. Vi anerkender dog samtidig, at vaping er temmelig nyt. Det tog flere årtier for videnskaben at identificere de sundhedsmæssige virkninger af rygning, og vaping er stadig ret nyt.

Vi mener også, at det er mere sikkert at vape cannabisblomster frem for koncentrater eller e-væsker, da disse produkter kan indeholde små mængder af kemiske opløsningsmidler eller andre produkter, der kan være skadelige, når de opvarmes og indåndes. Vi ved dog intet med sikkerhed, før der er foretaget en mere omfattende forskning i vaping.

Andre potentielle sundhedsrisici forbundet med vaping

Udover EVALI er der andre sundhedsmæssige bekymringer forbundet med vaping. USA's føderale fødevare- og lægemiddelmyndighed (FDA) har for eksempel rejst bekymring over e-cigaretter, der eksploderer på grund af batteriproblemer. Disse eksplosioner har forårsaget alvorlige kvæstelser[10] og har i nogle tilfælde vist sig at være dødelige[11]. Forskning i journalen Tobacco Control[12] rapporterede over 2.000 indlæggelser og forbrændingsskader på grund af eksploderede e-cigaretter mellem 2015 og 2017.

Udover disse eksplosioner har FDA også undersøgt en mulig sammenhæng mellem vaping og krampeanfald[13] muligvis på grund af nikotinforgiftning (som tidligere har vist sig at fremkalde krampeanfald). Der findes dog ikke meget information herom, og det vil tage tid, før vi med sikkerhed kan sige, om der er en forbindelse mellem vaping/e-cigaretter og krampeanfald.

Hvad med vaping af CBD?

EVALI-krisen ser ud til at være forårsaget af vitamin E-acetat, som CDC hævder er mere almindeligt i cannabisprodukter til vaping, som indeholder THC. Dette udelukker dog ikke at vitamin E-acetat ikke findes i andre vape-produkter, herunder e-væsker med nikotin eller CBD-patroner.

Hvad med vaping af CBD?

Vaping af CBD-knopper vs. CBD-koncentrater

Hvis du er bekymret over de sundhedsmæssige risici forbundet med vaping, som er nævnt i denne artikel, anbefaler vi altid vaping af knopper fremfor koncentrater, især hvis du bor et sted, hvor vape-produkter ikke er helt lovlige. Cannabis-olier og e-væsker fremstilles ved hjælp af opløsningsmidler og andre stoffer, og selvom der findes masser af gode producenter, som fremstiller rene produkter, kan suboptimale produkter indeholde små mængder af stoffer som kan være potentielt sundhedsskadelige.

Hvis du vil vape CBD-koncentrater, skal du udelukkende bruge produkter fra et firma eller producent, som kan stille en garanti, og som du har tiltro til.

Typer af CBD Vape Oil: e-væske/olie vs. ekstrakter vs. patroner

Der findes i øjeblikket tre hovedtyper af vape-olie med CBD på markedet:

 • Vape-olie (eller e-væske): Denne væske fyldes på patroner eller genopfyldelige vaporizere. E-væske findes i forskellige varianter og indeholder forskellige mængder CBD.
 • CBD-patroner: Disse er færdiglavede enheder til engangsbrug designet til brug i vape-penne. Alt afhængigt af, hvor du bor, kan du højst sandsynligt finde lang række CBD-patroner med forskellige cannabinoidindhold og unikke terpenprofiler og meget mere.
 • CBD-ekstrakter (dabs): Shatter, wax, og crumble er bare nogle af de navne CBD-ekstrakter har fået. Disse produkter fremstilles ved at udvinde CBD og andre cannabinoider fra forskellige typer cannabisplanter. Disse produkter er designet til brug sammen med koncentratvenlige vaporizere eller dab-rigs.

Hvad med fuldspektret, bredspektret og CBD-isolat?

CBD-produkter kategoriseres normalt som fuldspektrum, bredspektrum eller isolat. Her er, hvad disse udtryk betyder:

 • Fuldspektret CBD-ekstrakter indeholder alle de afgørende forbindelser, der forekommer naturligt i cannabisplanten. Dette inkluderer andre cannabinoider (inklusive ubetydelige mængder af THC), terpener og mere.
 • Bredspektret CBD-produkter er stort set det samme som fuldspektret, men der er dog én stor forskel - bredspektret ekstrakter er helt uden THC.
 • CBD-isolater indeholder, som navnet antyder, kun isoleret CBD, hvilket gør dette til den reneste ekstrakttype.

Generelt anbefaler vi altid fuldspektret produkter, da de giver alle de fordele, som cannabisplanten har at byde på. Men hvis du muligvis skal have foretaget tilfældige lægemiddeltests, kan du vælge bredspektret eller isolat-produkter for at undgå at teste positiv for stoffer. Desværre kan selv ubetydelige mængder af THC af og til vise sig i lægemiddeltests.

Hvad er forskellen mellem e-væske med CBD og CBD-olie/tinkturer?

E-væske med CBD er designet til at blive fordampet og indåndet i lungerne. Her kommer de aktive forbindelser ind i blodomløbet via alveolerne, og virkningen indtræder allerede efter kun 5-10 minutter. Virkningerne af fordampet CBD har dog en tendens til at fortage sig relativt hurtigt.

CBD-olier/tinkturer er derimod designet til at blive indtaget under tungen eller spist. Her absorberes forbindelserne i olien af slimhinderne under tungen og i kinderne eller af fordøjelsessystemet (hvis du spiser olien). Virkningerne af CBD-olier indtræder oftest efter 20 minutter (endnu længere ved indtagelse). Når du spiser CBD, får du dog også en langsommere og mere stabil frigivelse, som er til gavn for dem, der har brug for længerevarende virkninger.

Desværre har undersøgelser vist, at biotilgængeligheden af CBD, som administreres oralt[14] er relativt dårlig, og derfor er du muligvis nødt til at indtage mere af den oral tinktur for at opnå den ønskede effekt, end hvis du brugte e-væske. Når det er sagt, er biotilgængelighed ikke den eneste faktor, der påvirker effektiviteten af CBD.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at CBD-olie, som er beregnet til at blive indtaget under tungen eller spist, ofte ikke er egnet til vaping. Bæreolierne i disse formler er ikke beregnet til opvarmning og inhalation.

Vaping vs. rygning af cannabis: kort og godt

Hos Royal Queen Seeds kan du finde et stort udvalg af vaporizere i alle prisklasser. Vi har alt lige fra brugervenlige og overkommelige vape-penne, bl.a. Storm Vaporizer Pen, til avancerede, teknologiske bærbare vaporizere, som den berømte Volcano Hybrid.

Vælg vaping af cannabis, hvis du vil have den sundeste, reneste, mest smagfulde og mest potente cannabisoplevelse!

External Resources:
 1. Marijuana and Lung Health | American Lung Association https://www.lung.org
 2. Decreased respiratory symptoms in cannabis users who vaporize | Harm Reduction Journal | Full Text https://harmreductionjournal.biomedcentral.com
 3. Cannabis smoke condensate III: the cannabinoid content of vaporised Cannabis sativa - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 4. Online Survey Characterizing Vaporizer Use among Cannabis Users https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 5. Clinical trials of medicinal cannabis for appetite-related symptoms from advanced cancer: a survey of preferences, attitudes and beliefs among patients willing to consider participation - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 6. Controlled Cannabis Vaporizer Administration: Blood and Plasma Cannabinoids with and without Alcohol - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 7. Outbreak of Lung Injury Associated with the Use of E-Cigarette, or Vaping, Products | Electronic Cigarettes | Smoking & Tobacco Use | CDC https://www.cdc.gov
 8. How Vaping Became a Public Health Crisis https://nymag.com
 9. Outbreak of Lung Injury Associated with the Use of E-Cigarette, or Vaping, Products | Electronic Cigarettes | Smoking & Tobacco Use | CDC https://www.cdc.gov
 10. Vape pen explodes, shattering teen's jaw amid rising concerns over batteries https://www.nbcnews.com
 11. Deadly vape explosion highlights safety gaps - The Verge https://www.theverge.com
 12. Electronic cigarette explosion and burn injuries, US Emergency Departments 2015–2017 https://tobaccocontrol.bmj.com
 13. Some E-cigarette Users Are Having Seizures, Most Reports Involving Youth and Young Adults | FDA https://www.fda.gov
 14. What is CBD Bioavailability (and Why Should You Care?) | CBD Awareness Project https://www.cbdoil.org
Ansvarsfraskrivelse:
Denne artikel er skrevet udelukkende som informativt indhold og er baseret på forskning offentliggjort af andre eksterne kilder.

Er du fyldt 18 år?

Indholdet på RoyaQueenSeeds.com er kun egnet til voksne og er forbeholdt myndige personer.

Sørg for, at du kender loven i dit land.

Når du klikker på ENTER, bekræfter
du, at
du er fyldt 18 år.