By Miguel Ordoñez


Cannabis og angst har et ganske unikt og interessant forhold. Flere studier[1] har undersøgt cannabis eller dets bestanddele som en potentiel form for angstbehandling, og flere eksperter arbejder på at udvikle nye cannabinoid-baserede angstdæmpende midler[2].

Men samtidig bærer cannabis - nærmere bestemt THC - også et ry for at forårsage paranoia. På samme måde forbinder nogle undersøgelser[3] den magiske urt med udviklingen af angstlidelser.

Det er vigtigt at påpege, at både medicinske og rekreative brugere kan blive offer for cannabis-induceret angst. Derfor er det endnu vigtigere at vide, hvordan man håndterer tilstanden. Med det i tankerne vil vi se nærmere på fænomenet cannabis-induceret angst og se på, hvorfor det forekommer. Derefter gennemgår vi nogle måder, du kan stoppe det og forhindre, at det sker i fremtiden.

Hvad er cannabis-induceret angst?

Visse situationer i livet kan give anledning til angst. Det øjeblik lige før du går på scenen for at holde en tale, begynder du at svede og dit hjerte banker hurtigere. Du mister fokus på her og nu og bekymrer dig i stedet udelukkende om, hvad der mon vil ske.

Det er meget normale reaktioner. Og når du først får taget dig sammen og begynder at trække vejret ordentligt, ryster du den nagende tvivl og usikkerhed af dig.

Cannabis-induceret angst er lidt anderledes. Ligesom en "green out", er symptomerne temmelig ubehagelige - du får svedeture, ryster og føler dig træt. Cannabis-induceret angst fremkalder dog primært mental stress i modsætning til fysisk. Når det er sagt, er angst også kendt for at forårsage ubehag i maven, kvalme og endda opkastning.

Udover generel viden har forskere også fundet en sammenhæng mellem cannabisbrug og angst. Fx rapporterede 22% af respondenterne i en samfundsundersøgelse[4] foretaget i Australien, at de oplevede panikanfald efter cannabisbrug.

Hvad er cannabis-induceret angst?

Sådan identificeres cannabis-induceret angst

Symptomerne på cannabis-induceret angst kan være svære at skelne for nogle, men der er visse tydelige tegn.

Det starter normalt med en bølge af negative tanker, der farer gennem hovedet. Det er en foruroligende, irriterende grublen, som er svær at komme ud af. Det manifesterer sig derefter i fysiske symptomer som bl.a. åndenød (som i sig selv udløser angst), og du har svært ved at bevæge dig på en behagelig måde.

Folk, der oplever en episode af cannabis-induceret angst, føler sig fanget i sit eget hoved. Deres tanker overdøver alt, og derfor har de svært ved at fokusere eller følge med i, hvad der foregår omkring dem her og nu.

Et klassisk tegn på paranoia blandt rekreative cannabisrygere er at kigge ud af vinduet efter politiet. Bekymringen om, at de har gjort noget ulovligt, kan være overvældende og nok til at få dem til at gå i panik.

Sådan stopper du cannabis-induceret angst

Den første du skal gøre, hvis du oplever angst efter at have røget cannabis, er at acceptere, det der foregår.

Dette lyder måske svært, men selv uden cannabis er det et centralt aspekt, når det gælder reducering af angst. Bagefter er det nemmere at tage et par dybe vejrtrækninger og komme tilbage til normalen. Men hvis det ikke hjælper, er der nogle andre tips du kan prøve:

Tag et koldt brusebad
Eller i det mindste lidt koldt vand på din hals. Chokket fra det kolde vand kan hjælpe dig med at komme ud af din fortumlede og forvirrede tilstand.
Spis eller drik
Dette hjælper dig med at flytte fokus væk fra din paniske tilstand.
Distraher dig selv
Gå en tur rundt i kvarteret. Sæt lidt afslappende musik på. Målet her er at få fokus væk fra de tanker, der øger din angst.
Tving dig selv til at tænke positive tanker
Mind dig selv om, at det hele foregår oppe i dit hoved, og at du har det godt. Nogle gange kan du give dig selv et kærligt skub og fokusere på en positiv tankegang. Det kan gøre dig mere rolig og lette situationen.
 • Forsvinder cannabis-induceret angst igen?

Ja! Ligesom med ethvert rekreativt stof aftager virkningerne med tiden.

Når det kommer til cannabis-induceret angst afhænger symptomernes varighed i høj grad af indtagelsesmetoden - virkningerne fra spiselige cannabisprodukter, inklusive negative virkninger, varer meget længere, end hvis du ryger eller indtager cannabis under tungen. Det kan altså tage mellem 10 minutter til et par timer, før du igen føler dig fattet. Det kan føles som en evighed, men ved at følge de råd, vi nævnte ovenfor, skal det hele nok gå.

I sidste ende vil du få det godt igen. Men de ubehagelige oplevelser kan virke foruroligende, især for nye cannabisbrugere.

Sådan forhindrer du cannabis-induceret angst

Forebyggelse er altid bedre end helbredelse, som man siger. Her er et par måder til at undgå potentielt traumatiserende cannabisoplevelser på.

Mere CBD, mindre THC
Vælg en sort med et THC:CBD-forhold, der hælder mere mod sidstnævnte. Et forhold på 1:1, også kendt som "det gyldne snit”, kan stadig gøre dig høj, men den psykotropiske virkning er mere tæmmet takket være CBD.
Mikrodosering
Dette er specielt rettet mod førstegangsbrugere, der er mest modtagelige for angst udløst af cannabis. Det er helt i orden at tage mindre doser på din jomfru-cannabisrejse. På denne måde bliver du meget bedre bekendt med virkningerne. Det gælder især de første par gange, du prøver spiselige cannabisprodukter.
Sørg for, du er i behagelige omgivelser
Ophold dig i rum, hvor du føler dig tryg, og sørg for, at du er sammen med mennesker, som du stoler på. Skab en afslappet stemning med hyggelig belysning. Sørg også for, at du har noget mad og vand i nærheden, så du er klar, når du bliver lækkersulten og føler dig tør i munden.

Hvorfor får jeg angst, når jeg ryger cannabis?

For at besvare dette spørgsmål er vi nødt til at kigge lidt på det videnskabelige. Når THC kommer ind i kroppen, binder det sig til de to hovedreceptortyper i det endocannabinoide system - CB1 og CB2.

For dem, der ikke er bekendt med det endocannabinoide system (ECS), er det et reguleringssystem, der findes overalt i kroppen. Undersøgelser[5] viser, at ECS ser ud til at spille en vigtig rolle for regulering af hjernefunktion, hormonsystem og immunvæv. Forskning viser også en sammenhæng mellem ECS og udskillelsen af reproduktive hormoner og stresshormoner.

Når ECS stimuleres begynder THC at producere sine mærkbare virkninger. Nedenfor kan du se, hvad man mener der sker, når du ryger, vaper eller på anden måde indtager THC.

 • Amygdala

Amygdala er det område i hjernen, der spiller en rolle i både betinget og ubetinget frygtrespons. Den er også ansvarligt for både frygteliminering og frygtkonditionering.

Nyere forskning[6] opdagede, at der fandtes et væld af CB1-receptorer i amygdalaen. Eksperter har derfor forsøgt at finde en sammenhæng mellem en mulig fremprovokeret følelsesmæssig reaktion ved indtagelse af THC. Dermed giver det mere mening, at rygning af cannabis, som indeholder masser af THC, kan føre til angst.

 • Centralnervesystemet

Ligesom amygdala er centralnervesystemet hjemsted for cannabinoidreceptorer, især CB1 - som THC binder sig til for at producere de psykotropiske virkninger.

Men hvor kommer angsten ind i billedet? Et studie fra 2014[7] undersøgte forholdet mellem THC, muskelspasmer og blæreproblemer. På trods af meget lovende fund var angst en af bivirkningerne blandt respondenterne. Sammen med psykose og dysfori var disse virkninger alle forbundet med højere koncentrationer af THC.

 • Hjerte-kar-systemet

Forskning[8] fra 1994 hævder, at panisk angst og kronisk angst forværrede hjerte-kar-sygdomme. Undersøgelsen fremhæver sammenhængen mellem kronisk cannabisbrug og kronisk angst og nævnte, hvordan begge kan være en "indirekte medvirkende faktor" til højere dødelighed blandt personer, som lider af hjerte-kar-sygdomme.

Hvorfor får jeg angst, når jeg ryger cannabis?

Hvorfor fremkalder marihuana angst hos nogle mennesker, men ikke hos andre?

Dette er et meget almindeligt spørgsmål, og et meget godt spørgsmål. Der findes dog ikke noget kort og enkelt svar, da der er flere faktorer, som spiller ind.

 • Genetik

Cannabis er elsket for sine positive virkninger. Når det indtages i en bestemt dosis, kan THC have en afslappende virkning og samtidig give mental stimulering. Nogle sorter er kendte for deres kreativitetsvækkende og beroligende virkninger.

Men som en undersøgelse fra 2019[9] antyder, lader de positive virkninger til at være udbredte blandt dem, der er THC-følsomme i den forreste del af hjernen. Dem, der er THC-følsomme i den bageste del af hjernen lader til at opleve mere angst. Paranoia og negative følelser er nogle af de andre uheldige resultater, som nogle af disse personer oplevede.

 • Alder

Vores krop bliver ældre, og det gør vores hjerne også. Og dermed påvirkes vores endocannabinoide system også.

Receptortæthed har en tendens til at falde[10], når vi bliver ældre. Og ifølge akademiker Dr. Gregory Gerdeman, ph.d[11]., kan cannabis påvirke mennesker forskelligt afhængigt af deres alder.

Ifølge Gerdeman kan en 30-årig person føle sig mere paranoid efter at have røget cannabis, end vedkommende måske gjorde i 20'erne. Som han nævnte, er det endocannabinoide system i hjernen "muligvis ikke på samme niveau".

 • Køn

Det lader til, at køn også spiller en rolle i cannabis-induceret angst. Som en undersøgelse fra 2014[12] antyder, kan østrogen øge cannabisfølsomheden.

Forsøget blev udført på hunrotter, og man fandt ud af, at der var en sammenhæng mellem østrogen og øget følsomhed over for THC. Helt konkret lod det til, at østrogen have en interaktion med THC’s fysiske beroligende egenskaber.

En sådan følsomhed kan potentielt gøre kvinder mere udsatte for THC-induceret angst og paranoia. Undersøgelsen tyder imidlertid også på, at kvinder udvikler tolerance over for THC meget hurtigere end mænd.

 • Tolerance

Ligesom med alkohol udvikler de fleste folk tolerance over for cannabis efter noget tid. Selvom genetik og hjernens neurale struktur spiller en rolle, er brugen stadig den største faktor.

Undersøgelser tyder på, at når hjernen ofte udsættes for THC, bliver CB-receptorerne desensibiliserede[13]. Herefter sker der en proces kaldet internalisering[14], hvor receptorerne trækker sig tilbage. I sidste ende resulterer det i en knap så intense THC-oplevelser.

Det kan være både godt og dårligt at udvikle en tolerance. Hvis du er typen, der elsker at blive høj, kan en forholdsvis mild oplevelse være irriterende. I så fald har du muligvis brug for at holde en pause, så dit system nulstilles og er fri fra THC i en kort periode.

Nogle eksperter mener, at 4 uger[15] er nok til at få antallet af cannabisreceptorer i hjernen tilbage på normale niveauer. Så du behøver ikke undvære det særlig længe!

Humør
 • Humør

Vi har ikke brug for de store videnskabelige undersøgelser for at forstå, at en person, der lider af angst før vedkommende ryger cannabis, også er mere tilbøjelig til at opleve angst efter. Mens nogle personer føler, at tung byrde er blevet løftet fra deres skuldre efter et par hiv, er der andre, som føler at deres negative tanker forværres.

Som med alle andre rusmidler er det altid bedre at gøre det, når du er i en positiv sindstilstand.

Hvor meget THC skal der til, for at det udløser dårlige virkninger?

Det spørgsmål har videnskaben rent faktisk et svar på - i hvert fald ifølge en undersøgelse fra 2017[16]. En gruppe på 42 deltagere blev opdelt i to grupper. "Lavdosis“-gruppen fik en kapsel med 7,5 milligram THC, mens "moderat dosis“-gruppen fik en kapsel med 12,5 milligram THC.

Deltagerne fik derefter 10 minutter til at forberede sig på en opstillet jobsamtale, hvorefter de skule igennem et 5-minutters interview, hvor de ikke fik nogen som helst form for feedback.

Den sidste test var, at deltagerne skulle tællede baglæns fra et femcifret tal ved at fratrække 13. Det skulle de gøre i 5 minutter.

Deltagerne, der fik den lavere dosis, rapporterede, at de følte sig mindre stressede. Personerne, som fik en moderat dosis oplevede derimod et "mere negativt humør" før og under de førnævnte opgaver.

Så hvis du er nybegynder, skal du overveje at starte med en dosis i den nedre ende af spektret (omkring 5-7,5 mg THC). Det kan endda bare være et par hiv fra en joint!

Lad ikke angst forårsaget af cannabisrygning ødelægge din påskønnelse af urten

Der er stor sandsynlighed for at opleve angst og paranoia med cannabis. Og selvom det måske føles som, at du oplever noget livstruende, er der ingen grund til bekymring. Det hele er bare en sidegevinst af de forskellige faktorer, vi nævnte ovenfor.

Hvis du vil have en angstfri, ikke-traumatisk oplevelse med cannabis, er det bedst at starte med lav dosis og tage små skridt. Så snart du mærker, at du er ved at udvikle en tolerance, kan du øge dit indtag i overensstemmelse hermed.

Det er også en god idé at inkorporere mere CBD og muligvis mindre THC i dine rygesessioner. Men vigtigst af alt: Slap af og nyd det!. Det er ikke en konkurrence om, hvem der kan ryge mest!

Husk, at tage vores tips med dig på din cannabisrejse. Uanset hvad du måske oplever, er viden nemlig guld værd.

External Resources:
 1. The role of cannabis in treating anxiety: an update : Current Opinion in Psychiatry https://journals.lww.com
 2. Cannabinoid-related agents in the treatment of anxiety disorders: current knowledge and future perspectives https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 3. A positive association between anxiety disorders and cannabis use or cannabis use disorders in the general population- a meta-analysis of 31 studies | BMC Psychiatry | Full Text https://bmcpsychiatry.biomedcentral.com
 4. A community survey of adverse effects of cannabis use - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 5. [The role of the endocannabinoid system in the regulation of endocrine function and in the control of energy balance in humans] - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 6. Multiple Mechanistically Distinct Modes of Endocannabinoid Mobilization at Central Amygdala Glutamatergic Synapses https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 7. Systematic review: Efficacy and safety of medical marijuana in selected neurologic disorders https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 8. Symptoms of anxiety and risk of coronary heart disease. The Normative Aging Study - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 9. The Bivalent Rewarding and Aversive properties of Δ9-tetrahydrocannabinol are Mediated Through Dissociable Opioid Receptor Substrates and Neuronal Modulation Mechanisms in Distinct Striatal Sub-Regions | Scientific Reports https://www.nature.com
 10. SAGE Journals: Your gateway to world-class journal research https://journals.sagepub.com
 11. ​Why Pot Makes You Paranoid—but Mellows Out Your Buddies https://www.menshealth.com
 12. Estrogen increases cannabis sensitivity, study shows https://www.sciencedaily.com
 13. Rapid CB1 cannabinoid receptor desensitization defines the time course of ERK1/2 MAP kinase signaling https://www.sciencedirect.com
 14. Regulation of CB1 cannabinoid receptor internalization by a promiscuous phosphorylation-dependent mechanism https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 15. Reversible and regionally selective downregulation of brain cannabinoid CB1 receptors in chronic daily cannabis smokers https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 16. Low-dose THC can relieve stress; more does just the opposite https://www.sciencedaily.com
Ansvarsfraskrivelse:
Denne artikel er skrevet udelukkende som informativt indhold og er baseret på forskning offentliggjort af andre eksterne kilder.

Er du fyldt 18 år?

Indholdet på RoyaQueenSeeds.com er kun egnet til voksne og er forbeholdt myndige personer.

Sørg for, at du kender loven i dit land.

Når du klikker på ENTER, bekræfter
du, at
du er fyldt 18 år.