Dyrkningsvejledning til cannabis af Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter Reviewed by: Gloria Payá

Cannabisplantens anatomi: Fra ende til anden

Cannabis Plant Anatomy: From The Bottom To The Top


Cannabisplanten er uden tvivl en af de smukkeste planter på jorden - fra dens glitrende trichomer og signaturblade til dens komplekse rodsystem. Mange avlere besøger hyppigt deres dyrkningsrum bare for at stå i ærefrygt over, hvad der gror derinde.

Selvom blomsterne med rette får mest opmærksomhed, har hver en del af denne komplekse plantesort en afgørende og interessant funktion. Som dyrker er det en fordel at blive fortrolig med cannabisplanterens anatomi. På den måde udvikler du et øje for, hvad din plante har brug for, hvad den har mindre brug for, og hvornår den skal høstes.

Udforsk vores dybdegående guide nedenfor, og se cannabisplanten i et helt nyt lys.

MYCORRHIZA

Selvom det ikke er en genetisk del af cannabisplanten danner mykorrhiza et gensidigt fordelagtigt forhold med cannabisrødder, som hjælper begge arter med at overleve og trives. Disse svampe forekommer overalt i naturen og danner et fascinerende symbioseforhold med op til 90% af plantesorterne.

MYCORRHIZAE

FUNKTION

Mykorrhizasvampe indgår i et gensidigt samspil med cannabisplanter. Disse sorter danner et netværk af tynde, hårlignende tråde i jorden, kendt som mycelium, og producerer enzymer til nedbrydelse af organisk materiale.

Efter næringsstofferne er blevet frigivet fra substratet, optages de af myceliet, som derefter transporterer dem videre planterne. Da cannabisrødder ikke selv har denne imponerende funktion, er de nødt til at forhandle med myceliet for at få adgang til disse næringsstoffer. Heldigvis producerer planter sukker under fotosyntesen, og mange af disse molekyler bliver transporteret ned til rødderne. Her udveksler de disse energirige eksudater, så de begge får de næringsstoffer, de behøver, for at kunne udføre vigtige fysiologiske funktioner.

I bund og grund fungerer Mykorrhiza som en forlængelse af rodsystemet. Ikke nok med at de nedbryder organisk materiale for at frigive næringsstoffer, men de transporterer også disse vigtige molekyler fra områder, som planter ellers ikke ville være i stand til at nå. I sidste ende spiller mykorrhizasvampe en afgørende rolle for planteernæring og jordbiologi og -kemi.

PLACERING

Denne fusion mellem plante og svampe finder sted i rhizosfæren eller rodzonen. Myceliet danner en hinde omkring rodspidserne, som omgiver plantecellerne i rodbarken. Myceliums individuelle tråde, kaldet hyfer, breder sig i jorden, hvor de nedbryder organisk materiale. De forbinder endda planterne med hinanden og danner derved et biologisk internet.

SÅDAN KAN DU BOOSTE PRODUKTIONEN AF MYKORRHIZA

Mykorrhizasvampe forekommer helt naturligt i mange forskellige jordtyper. Der er dog mange forskellige sorter. Brug mykorrhizaprodukter, , som er blevet afprøvet og testet når du planter eller omplanter for at få mest muligt ud af dette synergetiske samspil./p>

FRØ

Ingen frø, ingen cannabis! Disse små kapsler af liv videregiver DNA til den næste generation for at sikre høsten i de næste mange år frem.

SEEDS

FUNKTION

Når en cannabisplante af hunkøn er blevet befrugtet, begynder den at danne en enkelt celle eller en zygote. Inden for kort tid deler denne celle sig i to og derefter i fire, og cellerne fordobles hurtigt i størrelse. Efter markant mangedobling af cellen danner frøet en multicellulær struktur i form af et embryo.

Denne struktur består af en embryonisk rod kaldet kimroden, et embryonisk skud og to kimblade. Når frøene spredes enten af naturen eller menneskehænder, spirer frøene under rette forhold. De har brug for fugtige og relativt mørke omstændighed for at kunne spire.

PLACERING

Cannabisfrø dannes inde i blomsterne og starter deres liv inde i en dråbeformet kapsel med en behåret overflade. Når den modnes, åbner skallen sig, og det hårde brune frø, som dukker frem, er nu klar til at blive sået.

SÅDAN TAGER DU HÅND OM DINE CANNABISFRØ

Den behårede kapsel beskytter cannabisfrøene, indtil de er klar til at blive skilt fra blomsten. I den periode skal dyrkere sørge for, at deres planter får tilstrækkeligt med vand og næring.

Du bør ikke høste dine frø, før de er helt modne. Yngre frø er små og har en lys, beige farve. Ældre frø er store, mørkebrune og har ofte et stribet mønster. Fjern frøene manuelt, og opbevar dem i en lufttæt pose eller syltetøjskrukke.

RØDDER

Rødder er en vigtig del af cannabisplanterens anatomi. Rodsystemet understøtter planten, holder den hydreret og har derforuden langt mere komplekse og vitale funktioner.

ROOTS

FUNKTION

Cannabisrødder udfører adskillige funktioner, der har en altafgørende betydning for plantens overlevelse. De absorberer det nødvendige vand, så næringsstofferne kan transporteres rundt i planten, og samtidig opbevarer de næringsstofferne. Har du nogensinde oplevet rædslen af at se til, mens dine planter udsættes for en voldsom storm? Du kan takke rodsystemet for at holde dem fast forankret i jorden.

Rødderne fungerer også som en kommunikationsplatform, hvorigennem planter kan styre den mikrobielle verden i rhizosfæren. Rødderne optager ikke kun frie næringsstoffer fra jorden. Mange næringsstoffer er fanget i det organiske materiale. De har brug for gavnlige organismer - bakterier, svampe, orme - for at frigive disse molekyler.

Planter producerer sukker under fotosyntese, og mange af disse søde kemikalier frigives fra rødderne i rhizosfæren. Disse sukkerarter tiltrækker bakterier, der dvæler i rodzonen. Når de dør, frigiver bakterierne næringsstoffer, som rødderne så kan absorbere. Planterne bytter også sukkeret med mykorrhizasvampe (som nævnt ovenfor), livsformer, der er i stand til at nedbryde organisk materiale.

Ja - planterødder opdrætter mikroorganismer. Utrolig, er det ikke?

PLACERING

Rødderne er placeret ved bunden af stammen. De breder sig ud i jorden og danner et vævningsnetværk af tråde, der holder planterne på plads, hydreret og velnærede.

RODKRONE

Stammen vokser fra den øverste del af rodsystemet, kendt som rodkronen. Denne del af roden er anatomisk forskellig fra resten af rødderne. På grund af skiftet fra rod til stamvæv sker der et skift i det vaskulære system i dette område. Rodkronen skal også være lidt over jorden for at kunne optage ilt, som er et andet vigtigt element i plantelivet.

PLEJE AF CANNABISRØDDER

Avlere støder ofte på problemer med rødderne, når det kommer til vanding. Overvanding medfører dårlig optagelse af vand og næringsstoffer og rodrot. For lidt vand gør at dine planter sulter, når de forsøger at transportere næringsstoffer.

Som tommelfingerregel kan du stikke en finger i jorden for at vurdere plantens fugtighedsniveau. Du skal kun vande dine cannabisplanter, når de øverste 3 cm jord er helt tør. Du kan også passe på dine rødder ved at bruge luftbeskæring. Ved at dyrke cannabis i stofpotter, hjælper du dine planter med at udvikle en tæt og luftig rodmasse.

Video id: 265566358

TING DU BØR VIDE OM CANNABISRØDDER

Cannabisplanter bliver rodfæstede hvis de dyrkes i en lille potte. Dette kan føre til mangel på næringsstoffer og give ustabile, underudviklede planter. Sørg altid for, at du ompotter i tide og skifter til en passende pottestørrelse.

Rødder er ikke alene i jorden. De deler deres hjem med millioner af mikroorganismer. Selvom nogle af disse organismer er venlige, kan andre forårsage kaos. Pythium er et rodpatogen, som kan angribe rødder og endda dræbe hele planten. Derfor er det vigtigt at lære, hvordan du holder dit vækstmedium fri for sygdommen..

HVAD KAN DU GØRE MED CANNABISRØDER EFTER HØST?

Vent! Før du smider dine rødder i kompostbunken, skal du være opmærksom på deres imponerende fordele. Cannabisrødder indeholder en række stoffer,[1] som er blevet brugt i forskellige kulturer i hundredvis (hvis ikke tusindvis) af år, til fremstilling af te og tinkturer.

Alkaloiderne i rødderne er dog ikke egnede til alle mennesker. Kontakt din læge, inden du laver et kande rodte.

KIMBLADE

Disse små blade er det første tegn på vækst af cannabisplanter efter spiring. De kommer op af jorden som to små blade, og nogle gange kommer de op som trillinger. Disse strukturer fører an, når det kommer til fotosyntese, og de driver det første stadie af kimplantevæksten..

Med tiden dukker de første rigtige blade frem fra midten af kimbladene. Som planten modnes, bliver kimbladene gule og falder af.

COTYLEDONS

STAMME

Cannabisstammen yder støtte over jorden, og det er her at bladfæster og grene sidder. Denne centrale søjle gør det muligt for cannabisplanter at vokse direkte opad, mens grenene vokser ud sideværts.

STEM

FUNKTION

Stammen giver planten sin struktur og form. Den giver støtte til de bladbærende grene og gør det muligt for bladene at udføre fotosyntese. Stammen indeholder også xylem, som er et vandbærende væv, der starter helt nede i rødderne og strækker sig gennem hele planten.

FORM

Cannabisstammer er stive og robuste. De vokser direkte opad og kan blive temmelig store. Nogle af de større sativa-sorter udvikler en længere stamme, der ligner mere træ end blødt plantevæv.

KAN STAMMERNE TRÆNES?

Dyrkere beskærer ofte top planterne og skaber to hovedstammen ved hjælp af teknikker som mainlining. Andre metoder som fx LSTLST, manipulerer stammen, så den vokser parallelt med jorden, hvilket får alle grene til at vokse opad. Der er mange fordele ved at træne stammerne, bl.a. forbedrer det produktivitet, lyseksponering og ventilation.

HVAD KAN DU GØRE MED CANNABISSTAMMER EFTER HØST?

Tro det eller ej, cannabisstængler indeholder små mængder cannabinoider. Derfor fortjener de at blive brugt fremfor at ende i kompostbunken. Du kan bruge stammerne til at fremstille koncentrater, te, THC-smør og endda cannabisspiritus.

GRENE

Uden grene ville cannabisplanten i bund og grund bare være en pind. Disse skud danner en tæt baldakin fyldt med harpiksagtige blomster.

BRANCHES

FUNKTION

Grenene har en understøttende rolle. De stikker ud fra hovedstammen og giver struktur, så bladene kan udføre fotosyntese. Grenene indeholder også xylem og transporterer vand og næringsstoffer til blade og blomster.

PLACERING

Grenene skyder af fra hovedstammen. De findes fra bunden af planten og hele vejen op til toppen.

KNUDEPUNKTER OG INTERNODER

Knudepunkter er de punkter, hvor grenene mødes eller skyder ud fra hovedstammen. Det er på disse vigtige anatomiske steder at cannabisblomsterne dannes. Sektionerne mellem hvert knudepunkt er kendt som internoder.

Stipulationer

Vi mennesker har lært meget om cannabisplanten i de tusindvis af år, vi har dyrket den i. Nogle af elementerne i planten er dog stadig et mysterie, bl.a. aspekter af plantens anatomi. Stipulationer er små bladlignende udvækster, som dannes på cannabisplanterne, hvor grenene skyder ud fra stammen.

Stipulationerne forekommer enten parvis eller enkeltvis og ligner skarpe, tynde knivblade. Da de er placeret samme sted som pistiller, forveksler avlere af og til disse udvækster med de første tegn på blomstring.

Botanikere har endnu ikke fundet ud af, hvilken funktion disse stipulationer helt præcist har, men man mener, at de spiller en rolle i beskyttelse af nye bladskud.

]KAN GRENENE TRÆNES?

Udover at træne stammen kan avlere også træne grenene for at øge udbyttet og forbedre den samlede struktur af planten. Superbeskæring hjælper producenterne med at opnå disse resultater, men teknikken kan til tider være ret risikabel. Lær, hvordan du redder ødelagte stammer hvis uheldet er ude.

HVAD KAN DU GØRE MED CANNABISGRENE EFTER HØST?

Grenene indeholder en lav mængde cannabinoider og ligner stammen i struktur. Du kan bruge dem på samme måde som stammerne til at producere te, ekstrakter og endda barkflis.

VIFTEBLADE

Disse store blade hjælper planter med at producere så meget energi som muligt og samtidig give dem mulighed for at trække vejret.

FAN LEAVES

FUNKTION

Vifteblade er den største type blad, der findes på cannabisplanter. Disse strukturer genkendes med det samme og er drivkraften bag fotosyntese. De har også små spalteåbninger kendt som stomata, der hjælper med transpiration og CO2-optagelse.

PLACERING

Viftebladene er placeret langs alle de grene, der skyder af fra hovedstammen.

VIFTEBLADENES FORM

Vifteblade på cannabisplanter varierer afhængigt af morfologien for en bestemt sort. Sorter, hvor sativa er dominerende, har tendens til at have fanblade med ni tynde fingre. Indica-blade har ofte syv fingre, som er meget bredere. Ruderalis-planter har små vifteblade med kun fem fingre, hvoraf to er meget små og sidder tæt på bladets stilk.

HVAD KAN CANNABIS VIFTEBLADE FORTÆLLE DIG?

Erfarne avlere sætter deres lid til fanbladene for at forstå deres plantes sundhedsstatus. Hvis bladene er misfarvede, visner eller krøller sig sammen, kan det fortælle producenterne hvilke næringsstoffer der mangler, eller om en plante har fået for meget eller for lidt vand.

KAN VIFTEBLADE TRÆNES?

Når viftebladene fjernes kaldes det afbladningog det er meget almindeligt i mange producenters træningsregime. Fjernelse af unødvendige vifteblade forbedrer ventilation, øger lyseksponeringen og reducerer risikoen for skimmelsvamp.

HVAD KAN DU GØRE MED CANNABISVIFTEBLADE EFTER HØST?

Efter blomsterne er faneblade den næstvigtigste ressource, man kan få fra cannabisplanter. De indeholder en lille mængde cannabinoider og kan bruges til at fremstille:

 • Hash
 • Ekstrakter
 • Tinkturer
 • Te
 • Rå smoothies
 • Salater

SUKKERBLADE

Når du kigger på dine dyrebare cannabisblomster, vil du opdage, at de er omgivet af små, spidse blade. Det er sukkerblade. Selvom de er små, er de lige så vigtige som deres større kolleger.

SUGAR LEAVES

FUNKTION

Sukkerbladene fungerer som biologiske solpaneler og de udfører også fotosyntese. De vokser fra de modne blomster og fungerer som en lokal sukkerproduktion.

PLACERING

Sukkerblade stikker ud fra cannabisblomster. Nogle sorter har få sukkerblade, mens andre har knopper, der er domineret af disse strukturer.

SUKKERBLADETS FORM

Sukkerblade er spidse, lange og ligner nærmest en spydspids.

HVAD KAN DU GØRE MED CANNABISSUKKERBLADE EFTER HØST?

Sukkerblade fik deres navn på grund af deres sukkerlignende overflade. Trichomer, som er ansvarlige for denne glitrende æstetik, producerer imponerende mængder af cannabinoider - ikke nær så meget som knopperne, men mere end nogen anden del af planten. Når du har trimmet dine knopper, kan du bruge sukkerblade til at fremstille:

 • Bubble hash
 • Cannabutter
 • Kief

BESKÆRING

Når du har høstet dine knopper, skal du fjerne alle sukkerbladende med en trimmesaks for at få pæne velplejede knopper. Du har to muligheder: Du kan vådtrimme, hvilket betyder, at du beskærer med det samme, eller vente indtil de er tørre.

BLOMSTER

Cannabis flowers: the main reason growers put seeds in the ground. These dank blossoms possess all of the phytochemicals cultivators crave—from psychoactive cannabinoids to tasty terpenes.

FLOWERS

FUNKTION

Cannabisblomster er de reproduktive organer for hunplanter. De har en struktur, der begynder at danne frø, når planten er blevet befrugtet med pollen.

PLACERING

Cannabisblomsterne dannes ved knudepunkterne på stammer og grene.

FORSKELLEN MELLEM HAN-, HUN- OG HERMAFRODITPLANTER

Selvfølgelig er det ikke alle planter, som er hunplanter. Hanplanter producerer ikke blomster. De er i stedet udstyret med pollensække, som splittes og spreder pollen i luften. Når denne pollen lander på hunplantens blomster, bliver den befrugtet og begynder at producere frø.

Selvom cannabis har forskellige han- og hunplanter, kan det ske, at nogle planter både har mandlige og kvindelige reproduktive organer. Dette kan ske på grund af miljømæssig stress eller genetik. Disse planter er kendt som hermafroditter..

POPCORN-KNOPPER

Det er ikke altid, at dyrkning af cannabisblomster går helt efter planen. Genetik, dårlig lyseksponering og andre miljøforhold kan alle resultere i mindre og ringere popcorn-knopper. Det er noget du helst vil undgå..

HVAD KAN DU GØRE MED CANNABISBLOMSTER EFTER HØST?

Du kan bruge cannabinoiderne fra cannabisblomster på alle mulige måder. Eksperimenter med de nedenstående forslag for at finde din favorit:

 • Rygning
 • Vaping
 • Ekstrakter
 • Olier
 • Spiselige produkter
 • Te

BÆGERBLAD

Klaserne af cannabistopskud ligner en samlet enhed, men de består faktisk af mange forskellige små dele, herunder bægerblade.

CALYXES

FUNKTION

Denne dråbeformede struktur beskytter hunplanternes reproduktive organer. De er placeret ved bunden af blomsten og trækker sig tilbage, når blomsterne begynder at modne. De viser sig som præblomster, lige før blomstringsfasen begynder.

PLACERING

Calyxes form nestled in the nodes as plants make the transition from the vegetative phase to the flowering stage.

PISTILLER OG STØVFANG

Pistiller og støvfang er også en del af cannabisblomsternes mikrostrukturer.

PISTILS AND STIGMAS

FUNKTION

Støvfangerne har en hårlignende struktur, og de stikker frem fra bægerbladet og står frit alene.

De peger ret op i luften og står standhaftigt i håb om, at et par pollenpartikler måske flyver deres vej.

HVAD KAN CANNABISPISTILER -STØVFANG FORTÆLLE DIG?

Pistillernes farve kan hjælpe avlere med at finde ud af, hvor moden deres cannabisplante er. Unge blomster har hvide, let grønlige hår, som bliver dybe orange, brune eller røde, når knopperne er klar til høst.

Du kan også find ud af, om en hanplante har befrugtet din plante ved at inspicere pistillerne. Det kan du gøre ved at bruge en pincet til forsigtigt at trække den yderste skal lidt tilbage nede ved bunden af strukturen.

TRICHOMER

Trichomer er det, der gør cannabis så unik. Disse kirtler producerer alle de fytokemikalier, som har gjort, at cannabis bliver dyrket i stort set alle lande på jorden.

TRICHOMES

FUNKTION

Trichomer er små, svampeformede kirtler, som sidder på overfladen af cannabisblomster og -blade. De producerer harpiks, som er rig på cannabinoider, terpener og flavonoider. I naturen producerer planter disse sekundære metabolitter for at beskytte sig mod skadedyr og varme. Harpiksen hjælper også pollen med at sidde fast på blomsterne.

Al magien finder sted i det pæreformede trichomehoved. Her produceres der høje mængder af THC, CBD, og terpener som myrcen, caryophyllen og pinen. Trichomer producerer meget forskellige mængder af disse fytokemikalier alt afhængigt af stammen.

KAN TRICHOMER TRÆNES?

De kan ikke trænes som sådan, men de kan påvirkes. Avlere kan booste trichomeniveauet ved hjælp af en række teknikker, bl.a. genetisk udvælgelse, jordkvalitet, belysning og stresskontrol.

HVAD KAN CANNABISTRICHOMER FORTÆLLE DIG?

Bortset fra at de indikerer, hvor blød en blomst bliver, hjælper trichomer også avlere med at identificere, hvornår de skal høste deres blomster. Gennemsigtige trichomer betyder, at blomsterne er for unge og umodne. Med tiden udvikler de et uigennemsigtigt og mælkeagtigt udseende. Når de fleste trichomer er mælkeagtige, og nogle få har fået en ravgul farve, er det tid til at høste.

HVAD KAN DU GØRE MED CANNABISTRICHOMER EFTER HØST?

Du kan fjerne trichomerne fra overfladen af blomster og lave kraftige koncentrater, der giver mere intense virkninger og bedre smag. Du kan bruge trichomer til at fremstille:

 • Charas
 • Cannabiskrystaller
 • Hash
External Resources:
 1. Cannabis Pharmacology: The Usual Suspects and a Few Promising Leads - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Ansvarsfraskrivelse:
Denne artikel er skrevet udelukkende som informativt indhold og er baseret på forskning offentliggjort af andre eksterne kilder.

Er du fyldt 18 år?

Indholdet på RoyaQueenSeeds.com er kun egnet til voksne og er forbeholdt myndige personer.

Sørg for, at du kender loven i dit land.

Når du klikker på ENTER, bekræfter
du, at
du er fyldt 18 år.

Grow Guide Topic Finder

Kategorier
eKomi silver seal
4.7 ud af 5
ud af 37835 bedømmelser