Cannabisplantens anatomi: Fra top til tå

Cannabis Plant Anatomy: From The Bottom To The Top


Cannabis indtager uden tvivl pladsen som en af de smukkeste planter på jorden: Det gælder alt fra dens funklende trichomer og signaturblade til dens komplekse rodsystem. Mange dyrkere besøger deres dyrkningsrum i ren betagelse af det, som vokser foran dem.

Selvom blomsterne får det meste af opmærksomheden - og med rette - har hver del af denne komplekse art en kritisk og interessant funktion. Som en dyrker får du gavn af forståelsen af cannabisplantens anatomi. Gennem dette udvikler du en fornemmelse for, hvad din plante har brug for, hvad den skal bruge mindre af, og hvornår der skal høstes.

Se vores dybdegående vejledning nedenunder for at se cannabisplanten, som du aldrig har set den før.

MYKORRHIZA

Selvom den ikke er genetisk forbundet med cannabisplanten, skaber mykorrhiza et gensidigt gavnligt forhold med cannabisrødderne, hvilket hjælper begge arter med at overleve og trives. Disse svampe viser sig i hele naturen og skaber fascinerende symbiotiske forhold med op til 90% af plantearter.

MYCORRHIZAE

FUNKTION

Mykorrhizasvampe deltager i et forhold med cannabisplanten, hvor de begge tager fra, men også giver til hinanden. Disse arter skaber netværk af tynde, hårlignende filamenter i jorden - kendt som mycelium - og producerer enzymer til nedbrydelsen af organisk stof.

Efter frigørelse af næringsstoffer fra substratet optager myceliet dem og sender dem rundt til planter. Da cannabisrødderne ikke selv er i stand til at udføre denne imponerende funktion, skal de "forhandle" med myceliet for at få adgang til disse næringsstoffer. Heldigvis producerer planterne sukkerstoffer i løbet af fotosyntesen og transporterer mange af disse molekyler ned til rødderne. Her bytter de disse energifyldte udsvedninger for næringsstoffer, de har brug for til at udføre vigtige fysiologiske funktioner.

Mykorrhiza fungerer i sidste ende som en forlængelse af rodsystemet. De nedbryder ikke bare organisk stof for at frigive næringsstoffer, men de transporterer også disse vigtige molekyler fra områder, som planter ellers ikke ville kunne nå. I store træk spiller mykorrhizasvampe en fundamental rolle i plantens næring og jordens biologi og kemi.

PLACERING

Denne fusion mellem plante og svamp foregår i rhizofæren, som også kaldes rodzonen. Myceliet former en kappelignende struktur omkring rodens spids, som dækker planteceller i rodbarken. Tråde af hyfer - enkelte del af mycelium - udvider sig ind i jorden, hvor de nedbrydes af organisk stof og også forbinder en plante til en anden i skabelsen af et biologisk internet.

SÅDAN BOOSTER DU MYKORRHIZAPRODUKTIONEN

Mykorrhizasvampe findes naturligt i mange forskellige jordtyper. Der er dog adskillige forskellige arter. For at få mest ud af dette synergiskabende forhold skal du introducere velafprøvede mykorrhizaprodukter ved plantning eller omplantning.

FRØ

Uden frø er der ikke cannabis. Disse små pakker af liv viderefører DNA til den næste generation og sikre høsten de næste mange år.

SEEDS

FUNKTION

Efter befrugtning begynder huncannabisplanten at udvikle en enkelt celle også kendt som en zygote. Efter kort tid deler denne celle sig i to celler og så fire - en fordobling af størrelsen sker hurtigt. Efter betydelig formering af celler begynder frøet at udvikle en flercellet struktur i form af kimen.

Denne struktur består af en kimrod - radix - et kimskud og to kimblade. Når den spredes gennem naturen eller en dyrkes hånd, spirer frøene, hvis forholdene er korrekte. De har brug for betydelig luftfugtighed og relativ mørke for at springe til livs.

PLACERING

Cannabisfrø udvikler sig inde i blomsterne, hvor de begynder livet i et dråbeformet hylster kendt som et behåret dækblad. Hylsteret åbner ved modning og viser et mørkebrunt frø klar til at blive spredt ud.

MÅDER AT PLEJE DINE CANNABISFRØ PÅ

Det behårede dækblad holder cannabisfrø sikre, indtil de er klar til at blive givet fri fra blomsten. Dyrkere skal sørge for at vande godt og fodre i denne periode.

Høst kun frø, når de er fuldt modne. Spæde frø er små og lysbeige i farven. Ældre frø er store, mørkebrune og indeholder ofte et stribet mønster. Fjern frøene med hånden, og opbevar dem i en lufttæt pose eller et opbevaringsglas.

RØDDER

Rødder er en essentiel del af cannabisplantens anatomi. Rodsystemet støtter planten, holder den hydreret og udfører desuden langt mere komplekse og vitale funktioner.

ROOTS

FUNKTION

Cannabisrødder udfører adskillige funktioner, som er afgørende for plantens overlevelse. De absorberer den nødvendige vand for at transportere næringsstoffer, og de opbevarer næring. Har du nogensinde opleve mareridtet af at se din beplantning gå igennem en stærk storm? Du kan takke dit rodnetværk for at holde dem sikkert fast på landjorden.

Rødderne fungerer også som en kommunikationsplatform, hvor planterne kan styre den mikrobielle verden i rhizofæren. Rødderne optager ikke bare fritflydende næringsstoffer fra jorden. Mange næringsstoffer er låst fast i organisk stof. De har brug for gavnlige organismer - bakterier, svampe, orme - for at frigive disse molekyler.

Planter udvikler sukkerstoffer gennem fotosyntese, og en masse af de kemiske stoffer frigives af rødderne i rhizofæren. Disse sukkerstoffer tiltrækker bakterier, som holder sig til omkring rodzonen. Når de dør, frigiver bakterierne næringsstoffer, som rødderne nu kan optage. Planterne bytter også sukkerstoffer med mykorrhizasvampe (nævnt ovenover), og liv udvikler sig i stand til at degradere organisk stof.

Ja, planterødder dyrker i bund og grund mikrober. Utroligt, ikke?

PLACERING

Rødderne findes i bunden af stammen. De udvider sig ud i jorden og udvikler et vævende netværk af stængler, som holder planten sikker, hydreret og velfodret.

RODKRANS

Stammen vokser ud fra den øverste del af rodsystemet kendt som rodkransen. Denne del af systemet indeholder anatomiske forskelle i forhold til resten af rødderne. På grund af skiftet fra rod til stammevæv sker der på dette tidspunkt et skifte i karsystemet. Rodkransen skal også eksponeres en anelse for at indånde ilt, hvilket er endnu et afgørende element til planteliv.

MÅDER AT PLEJE DINE CANNABISRØDDER PÅ

Dyrkere skal ofte forholde sig til problemer med rødderne i forbindelse med vandingen. Overvanding fører til ringe optagelse af vand og næringsstoffer og rodråd. Undervanding sulter dine planter, da de forsøger at transportere næringsstoffer.

Som en god tommelfingerregel kan du placere din finger i jorden for at mærke dens fugtighedsniveau. Vand kun din cannabisplante, når de øverste 3 cm af jorden er helt tørre. Du kan også pleje dine rødder ved at eksponere dem over for luft.. Ved at dyrke cannabis i stofpotter , hjælper du dine planter med at udvikle en tyk og gennemluftet rodmasse.

Video id: hvnX_tIS02E

TAG HENSYN TIL DISSE FORHOLD MED CANNABISRØDDER

Cannabisplanter udvikler sammenpressede rødder når de dyrkes i mindre beholdere. Dette kan føre til et underskud af næringsstoffer og ustabile, underudviklede planter. Sørg altid for at omplante til tiden og skifte til potter med den rette størrelse.

Rødderne er ikke alene i jorden. De deler deres hjem med millioner af mikrober. Selvom nogle af disse bæster er venlige, kan andre skabe kaos og ødelæggelse. Pythium er en rodpatogen, som angriber rødderne og endda dræber hele planter. Derfor skal du lære, hvordan du holder dit dyrkningsmedie fri for sygdomme..

HVAD KAN JEG GØRE MED CANNABISRØDDERNE EFTER HØSTEN?

Vent! Før du smider dine rødder i en kompostbunke, skal du være klar over deres imponerende fordele. Cannabisrødder indeholder en række kemiske stoffer[1] , som forskellige kulturer har brugt gennem århundreder (hvis ikke tusinder) til at lave te og tinkturer.

Alkaloiderne i rødder egner sig dog ikke til alle. Tal med din læge, før du brygger en omgang rodte.

KIMBLADE

Disse små blade er det første tegn på cannabissens plantevækst efter spiring. De dukker frem fra jorden som to små blade, selvom der nogle gange er tre blade. Disse strukturer fører an i forhold til fotosyntese og er drivkraften i den tidlige fase af kimplantens vækst..

Senere hen dukker de første ægte blade op fra midten af kimplanterne. I takt med at planten modnes, bliver kimplanterne gule, hvorefter de dør og falder af ned på jorden under dem.

COTYLEDONS

STAMMEN

Cannabisstammer tilbyder støtte over jorden og indeholder knudepunkter og grene. Denne centrale struktur lader cannabisplanten vokse direkte opad, mens grenene skyder ud fra siden.

STEM

FUNKTION

Stammen giver struktur og form til planten. Den giver støtte fra grene med blade og sikrer, at bladene udfører fotosyntese. Stammen indeholder også xylem, som er vandbærende væv, der begynder i rødderne og udvider sig til alle områder i planten.

FORM

Cannabisstammer er rigide og robuste. De gror direkte opad og kan blive ret store. Nogle større Sativa-sorter udvikler en længere stamme, som mere ligner træ end blødt plantevæv.

KAN STAMMEN TRÆNES?

Dyrkere topper ofte planter og skaber derved to hovedstammer gennem teknikker som mainlining. Andre metoder som LST, sørger for, at stammer vokser parallelt med jorden, hvilket får hver gren til at skyde opad. Træning af stammer giver mange fordele bl.a. forbedret produktivitet, lyseksponering og luftning.

HVAD KAN DU GØRE MED CANNABISSTAMMER EFTER HØSTEN?

Tro det eller ej, men cannabisstammer indeholder små mængder af cannabinoider. Det betyder, at de fortjener mere end bare at blive lagt i kompostbunken. Du kan bruge stammen til at lave koncentrater, te, THC-smør og selv cannabislikør.

GRENE

Uden grene er cannabisplanten i bund og grund en pind. Disse udvoksninger skaber et kraftigt planteområde med harpiksfyldte blomster.

BRANCHES

FUNKTION

Grene spiller en understøttende rolle ved at vokse ud fra hovedstammen og give struktur til bladenes udførelse af fotosyntese. Grenene indeholder også xylem, vand og næringsstoffer, der skal transporteres til blade og blomster.

PLACERING

Grene skyder ud fra hovedstammen. De vokser ud tæt på bunden af planten og hele vejen op mod toppen.

KNUDEPUNKTER OG INTERNODIER

Knudepunkter er punkterne, hvor grenene møder hinanden eller hovedstammen. Cannabisblomster udvikler sig ved disse vigtige anatomiske områder. Afstanden mellem hver knudepunkt kendes som internodier eller stængelled.

KAN GRENE TRÆNES?

På samme vis som med stammer kan dyrkere træne grene for at øge udbyttet og forbedre plantens overordnede struktur. Super cropping er en træningsteknik med højt stressniveau gennem afnipning og bøjning af grenene, og den kan hjælpe dyrkere med at opnå disse gode resultater, men teknikken kan til tider være ret risikabel. Lær hvordan du genopretter ødelagte stammer, hvis uheldet er ude.

HVAD KAN DU GØRE MED CANNABISGRENE EFTER HØSTEN?

Grene indeholder lave cannabinoidniveauer og minder om stammerne teksturmæssigt. Brug dem på samme måde som stammerne for at lave te, ekstrakter og selv jorddække.

VIFTEBLADE

Disse store blade hjælper planten med at producere så meget energi som muligt, mens de også sørger for, at de kan indånde luft.

FAN LEAVES

FUNKTION

Vifteblade er den største type af blade på cannabisplanten. Disse strukturer genkendes øjeblikkeligt og er krafthuset bag fotosyntese. De indeholder også små åbninger kendt spalteåbninger, som hjælper med transpiration og optagelsen af CO₂.

PLACERING

Vifteblade er placeret langs alle grenene, som skyder ud fra hovedstammen.

FORM

Cannabisvifteblade varierer afhængig af sortens bestemte morfologi. Sativa-dominerede sorter har en tendens til at indeholde vifteblade med ni fingre. Indica-blade indeholder ofte syv fingre, som er langt bredere. Ruderalis-planter indeholder små vifteblade med kun fem fingre, hvoraf to af dem er langt mindre og er placeret tæt på bladets stamme.

HVAD KAN CANNABISVIFTEBLADE FORTÆLLE DIG

Erfarne dyrkere bruger vifteblade som en indikator på deres planters sundhedstilstand. Hvis bladene oplever misfarvning, visner eller krøller sammen, kan det fortælle dyrkere hvilke næringsstoffer, der mangler, , og om planten er over- eller undervandet.

KAN VIFTEBLADE TRÆNES?

Fjernelse af vifteblade - også kendt som afløvning— forbedrer luftningen, øger lyseksponeringen og reducerer risikoen for mug.

HVAD KAN DU GØRE MED CANNABISVIFTEBLADE EFTER HØSTEN?

Efter blomster er vifteblade den næstvigtigste kilde i cannabisplanten. De indeholder små mængder af cannabinoider og kan bruges til at lave:

 • Hash
 • Ekstrakter
 • Tinkturer
 • Te
 • Rå smoothies
 • Salater

SUKKERBLADE

Mens du nyder synet af dine dyrebare cannabisblomster, kommer du til at bemærke, at de er omringet af små, spidse blade. Dette er sukkerblade. Selvom de er små, er de lige så vitale som deres større modparter.

SUGAR LEAVES

FUNKTION

Som biologiske solcellepaneler udfører sukkerbladene også fotosyntese. De gror ud fra modne blomster og fungerer som et lokalt område med sukkerproduktion.

PLACERING

Sukkerblade vokser ud fra cannabisblomster. Nogle varianter indeholder få sukkerblade, mens andre indeholder topskud fyldt med disse strukturer.

FORM

Sukkerblade er spidse og lange, næsten som et svær.

HVAD KAN DU GØRE MED CANNABISSUKKERBLADE EFTER HØSTEN?

Sukkerblade har fået deres navn fra det frostagtige, sukkerlignende lag, som ligger på overfladen. Trichomerne, der står bag denne funklende æstetik, producerer imponerende niveauer af cannabinoider - ikke så meget som blomsterne, men mere end nogen anden del af planten. Efter trimning af dine blomster kan du bruge sukkerbladene til at lave:

TRIMMING

Efter høst af dine blomster, skal du bruge en beskæresaks til at fjerne alle sukkerbladene for at efterlade dine blomster fint tilklippet Du har to muligheder: Du kan trimme dem med det samme, hvilket er kendt som vådtrimning, eller vente, indtil de er tørre.

BLOMSTER

Cannabisblomster er hovedårsagen til, at dyrkere planter frø i jorden. Disse lækre skud indeholder alle de fytokemikalier, som dyrkere higer efter - lige fra psykoaktiv cannabis til velsmagende terpener.

FLOWERS

FUNKTION

Cannabisblomsterne er hunplanternes kønsorganer. De indeholder en struktur, som efter bestøvning fra pollen begynder at udvikle frø.

PLACERING

Cannabisblomster udvikler sig ved stammernes og grenenes knudepunkter.

KEND FORSKEL PÅ HUNNER, HANNER OG HERMAFRODITTER

Alle planter er naturligvis ikke hunplanter. Hanplanter producerer ikke blomster. I stedet for skyder de pollensække ud, som åbner sig og spreder pollen ud i luften. Når dette stof lander på hunnens blomster, bliver de bestøvede og begynder at udvikle frø.

Selvom cannabis har særskilte han- og hunplanter, kan nogle skabninger nogle gange indeholde både mandlige og kvindelige kønsorganer. Dette kan ske på grund af miljømæssig stress eller genetik. Disse planter er kendt som hermafroditter..

POPCORNBLOMSTER

Dyrkning af cannabisblomster går ikke altid efter planen. Genetik, ringe lyseksponering og andre miljømæssige forhold kan føre til mindre og ringe "popcornblomster", som du skal lære at undgå..

]HVAD KAN DU GØRE MED CANNABISBLOMSTER EFTER HØSTEN?

Du kan bruge cannabinoider fra cannabisblomster på alle mulige måder. Eksperimentér med følgende for at finde frem til din favorit:

 • Rygning
 • Vaping
 • Ekstrakter
 • Olier
 • Edibles
 • Te

BLOMSTERBÆGER

Cannabissens topskud ligner en samlet enhed, men de er faktisk sammensat af flere små dele, herunder blomsterbægeret.

CALYXES

FUNKTION

Denne dråbeformede struktur beskytter hunblomsternes kønsorganer. Den er placeret på blomstens bund og trækker sig bagud, mens blomsterne begynder at modne. De dukker først frem som præblomster lige før blomstringsfasen begynder.

PLACERING

Blomsterbægere udvikler sig på knudepunkterne, mens planten overgår fra den vegetative fase til blomstringsfasen.

BLOMSTERHULER OG STØVFANG

Blomsterhuler og støvfang er også del af mikrostrukturerne, som udgør cannabisblomsten.

PISTILS AND STIGMAS

FUNKTION

Blomsterhuler er cannabisblomstens seksuelle udstyr med en frøknop, hvorfra der stikker to støvfang frem.

Støvfang er hårlignende strukturer, som skyder ud af blomsterbægeret og er fuldt eksponeret over for luften. De står oprejst og stærkt i håb om, at nogle pollenpartikler flyver i deres retning.

HVAD KAN CANNABISBLOMSTERBÆGERE OG -STØVFANG FORTÆLLE DIG?

Dyrkere kan kigge efter farven på blomsterbægerne for at sikre, hvor moden deres cannabisplante er blevet. Unge blomster indeholder hvide, lettere grønne hår, som bliver dyb orange, brune eller røde, når blomsterne er klar til høst.

Du kan også undersøge blomsterbægerne for at se, om en han har bestøvet din plante. For at gøre dette skal du bruge en pincet og forsigtigt trække dækbladet tilbage på bunden af strukturen.

TRICHOMERNE

Trichomer er det, som gør cannabis så unik. Disse kirtler producerer alle de fytokemikalier, som har ført til dyrkningen af cannabis i næsten hvert land på kloden.

TRICHOMES

FUNKTION

Trichomerne er små, svampeformede kirtler, som er placerede på overfladen af cannabisblomsterne og -bladene. De sprøjter en harpiks ud, der er rig på cannabinoider, terpener og flavonoider. I naturen producerer planter disse sekundære metabolitter for at beskytte sig mod insekter og for høj varme. Harpiksen hjælper også pollen med at klistre sig til blomsterne.

Magien sker i det kugleformede trichomhoved. Her produceres høje niveauer af THC, CBD, og terpener som fx myrcen, caryophyllen og pinen. Trichomer producerer meget varierende niveauer af disse fytokemikalier afhængig af sorten.

KAN TRICHOMER TRÆNES?

De kan måske ikke "trænes", men påvirkes, dét kan de. Dyrkere kan booste deres trichomproduktion med en række teknikker, bl.a. genetisk udvælgelse, jordkvalitet, belysning og kontrolleret stress.

HVAD KAN CANNABISTRICHOMER FORTÆLLE DIG

Ud over at kunne fortælle dig, hvor lækker en blomst bliver, kan trichomer også hjælpe dyrkere med at se, hvornår deres blomster skal høstes. Gennemsigtige trichomer viser, at blomsterne fortsat er unge og umodne. Med tiden udvikler de et mat og mælkehvidt udseende. Når de for det meste er mælkehvide med en gul farve på nogle af dem, er det tid til at høste.

HVAD KAN DU GØRE MED CANNABISTRICHOMER EFTER HØSTEN?

Du kan fjerne trichomerne fra blomsternes overflade for at lave stærke koncentrater, som giver en mere intens virkning og overlegne smage. Du kan bruge trichomer til at lave:

External Resources:
 1. Cannabis Pharmacology: The Usual Suspects and a Few Promising Leads - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
This article has been written for informational purposes only, and is based on research published by other externals resources.

ER DU FYLDT 18 ÅR?

Indholdet på RoyaQueenSeeds.com er kun egnet til voksne og er forbeholdt myndige personer.

Sørg for, at du kender loven i dit land.

Når du klikker på ENTER, bekræfter
du, at
du er fyldt 18 år.