Dyrkningsvejledning til cannabis af Royal Queen Seeds


By Max Sargent

Hvis du dyrker cannabis, vil du hurtigt opdage, at disse planter kan vokse imponerende hurtigt og nogle gange skyde i vejret som en ranglet teenager. Det er som regel et godt tegn og ganske naturligt. Nogle gange kan det dog være et tegn på, at der er noget i dyrkningsmiljøet, der ikke helt er, som det skal være.

Hvis du opdager og behandler det i tide, behøver det ikke nødvendigvis at være det helt store problem. I denne artikel gennemgår vi de forskellige årsager til, at cannabisplanter strækker sig (nogle af dem er gode), samt forskellige måder du kan kontrollere og reducere denne adfærd på.


Hvad er strækning i cannabisplanter, og hvorfor har det betydning?

Strækning i cannabisplanter er et udtryk, der bruges til at beskrive pludselig vækst i opadgående retning. Det kan skylles stress fra miljøet, gener eller en kombination af begge.

Generelt set har strækning et lidt dårligt ry inden for cannabisdyrkning. Selvom det ofte er et tegn på, at noget er galt, er det ikke altid tilfældet. Strækning kan nogle gange både være en naturlig og god ting.

Det kan dog være et problem, når det sker grundet de forkerte årsager.

Planter, der strækker sig, kan blive spinkle, ranglende og svage, hvilket kan medføre skrøbelige stængler, der vælter og endda knækker. I bedste fald hæmmer det udviklingen af knopper, og her er du nødt til at gribe til handling. I værste fald kan det skade en plante så meget, at den stort set ikke producerer noget som helst.

Den bedste løsning er at forhindre strækning, før det overhovedet sker, men nogle går tingene ikke altid efter planen. Derfor er det vigtigt at lære, hvordan du opdager strækning tidligt, og hvordan du håndterer det så hurtigt som muligt.

Vídeo aneu: 265566531

Hvorfor strækker cannabisplanter sig?

Der er flere grunde til, at cannabisplanter strækker sig. Det er vigtigt at lære, hvordan du identificerer den specifikke årsag, da en fejldiagnose kan gøre mere skade end gavn.

1. Vækststadie og gener

Under forstadiet til blomstringsfasen gror cannabisplanters stængler ofte dramatisk, og nogle gange kan de blive dobbelt så høje. Alle cannabisplanter gennemgår mere eller mindre en vækstspurt under denne fase af livscyklussen, men nogle planter vokser mere end andre, afhængigt af deres gener.

Sorter, der indeholder flere sativa-gener, er mere tilbøjelige til at strække sig meget sammenlignet med de mere indica-dominerede planter. Sativa-sorterne er kendte for at vokse sig høje med store afstande mellem knopstederne. Indica-sorterne holder sig derimod lavere og er mere kompakte med kortere afstand mellem knopperne.

Ved at kende genetikken af din plante er det nemmere at forstå, om strækningen i din plante skyldes stress fra miljøet, eller om det skyldes den pågældende plantes gener.

2. Lyseksponering

En af hovedårsagerne til, at cannabisplanter strækker sig på en usund måde, er som regel en reaktion på for lidt lys.

I naturen spirer frø om foråret, når dagene bliver længere og lysniveauet stiger. Hvis de ikke får nok lys, begynder de at gro opad i et forsøg på at bryde igennem plantekroner, der skygger over dem og blokerer for lyset.

Når man dyrker indendørs, kan lyset enten være for langt væk eller for svagt. Det udløser den samme reaktion i dine cannabisplanter. Denne form for strækning kaldes etiolation, og det kan ske på et hvilket som helst tidspunkt under den vegetative fase, men er mest markant under kimplantefasen og tidligt i den vegetative fase.

Det første, du skal gøre, er at tjekke, om dine vækstlamper er for langt væk. Hvis dette ikke er tilfældet, er lamperne muligvis ikke kraftfulde nok. Det kan også være at lamperne giver den forkerte type lys.

Unge planter foretrækker skarpt, blåt lys. Hvis du fx bruger kraftige lys, men farven ligger i det røde lysspektrum, kan unge planter begynde at strække sig.

Med hensyn til placeringen af dine lys, skal de helst være så tæt på dine planter som muligt uden at brænde dem. På den måde får de så meget lyseksponering som muligt, hvilket reducerer risikoen for at de strækker sig.

3. Varme

Hvis temperaturen kommer over 29 grader, kan planterne begynde at strække sig. Grunden er, at de forsøger at øge sit overfladeareal for at fremme transpiration (det svarer til, når vi mennesker sveder). Når planterne transpirerer, fordamper vand gennem deres spalteåbninger (stomata), hvorefter planten trækker nyt vand op fra jorden. Når det er varmt, afkøler planterne sig selv ved hjælp af fordampningen af vand.

Du kan holde øje med temperaturen i dit dyrkningsrum og dermed forhindre at det bliver for varmt ved at placere et termometer sammen med dine planter.

4. Andre miljømæssige stessfaktorer

Der er også andre faktorer, som kan forårsage strækning i cannabisplanter, men disse kan være lidt sværere at identificere.

Det kan fx også ske, hvis du forsøger at dyrke for mange planter i et rum, hvor der ikke er plads nok. Hvis en plante føler, at den ikke har plads nok til at strække sig udad, kan den forsøge at kompensere ved at skyde i vejret. Hvis planterne vokser for tæt, vil de blokere for lyset og forårsage en ophobning af fugt. Næste gang du er i skoven, så tag et kig på trækronerne. De rører stort set næsten aldrig hinanden og bliver aldrig viklet sammen. Hvert træ tager sin egen plads, og det samme gør sig gældende for cannabisplanter.

En anden årsag kan være, at luftcirkulationen ikke er god nok. Ude i naturen, står luften aldrig stille, og der vil altid være perioder med vind. Disse luftstrømme er med til at gøre planternes stængler mere robuste, hvilket hjælper dem med at støtte sig selv, når de modnes.

Cannabisplanter, der dyrkes i miljøer med stillestående luft, er meget mere tilbøjelige til at vælte, når de strækker sig. Derudover strækker de sig faktisk også mindre, hvis deres stængler er stærkere.

Stretching

Hvornår strækker cannabisplanter sig?

Cannabisplanter strækker sig oftest i løbet af natten. Det er faktisk muligt at gå i seng om aftenen og vågne næste morgen til meget større planter, end du husker.

Det gælder især under den tidlige blomstringsfase, hvor cannabisplanterne i en kort periode virkelig skyder i vejret. Det kaldes nogle gange for "blomstrende strækning", og det er ikke et tegn på, at der er et problem med din vækst. Faktisk skaber strækning under den tidlige blomstringsfase flere knopsteder, hvilket i sidste ende betyder højere udbytte. Blomstrende strækning er derfor ikke en dårlig ting, men derimod godt.

Hvor meget strækker cannabisplanter sig under blomstring?

Alle planter vil strække sig til en vis grad under blomstringsstadiet, og du behøver ikke at være bekymret, selv hvis det er temmelig meget. Nogle sorter bliver dobbelt så høje i løbet af få dage. Det vigtigste er, at du holder øje med, om strækningen stopper igen.

Hvis de fortsætter med at strække sig i mange dage eller bliver mere end dobbelt så høje, så har du muligvis også et miljømæssigt problem, der skal løses.

Normalt varer strækningen af cannabisplanter under blomstring i ca. to uger og markerer den sidste periode med vertikal vækst, før planten begynder at fokusere sin energi på at udvikle knopper.

Tall Cannabis Plants

Tips til håndtering af strækning i cannabisplanter

Nu ved du, hvorfor cannabisplanter strækker sig. Vi vil nu tage et kig på, hvilke teknikker, du kan bruge, til at reducere strækningen. Uanset om du vil spare plads i dyrkningsrummet, eller bare vil sørge for at dine planter er sunde og glade, er der flere fordele ved at reducere strækning.

1. Valg af sorter

Først og fremmest er visse sorter meget mere tilbøjelige til at strække sig end andre. Hvis du har et lille område til dyrkning, og gerne vil holde dine planter så lave som muligt, skal du gå efter en indica-sort eller en indica-domineret hybrid. Disse sorter har tendens til at holde sig lave og buskagtige med tættere og mere lateral vækst.

Disse sorter strækker sig ikke nær så meget under den blomstrende strækning, som de mere ranglede sativa-sorter gør. Du kan dog ikke undgå en vis grad af strækning. Men det er ikke nogen dårlig ting, for hvis de ikke gjorde, ville du ikke opnå nær så mange knopper.

2. Hold den vegetative fase kort

Hvor meget en plante vokser under det tidlige blomstringsstadium, afhænger af dens eksisterende størrelse. En plante, der er 1 meter høj inden blomstringsfasen, kan blive hele 2 meter høj efter strækning, hvorimod en plante på 50 cm kun vil blive op til 1 meter, og nogle gange mindre.

Hvis du har brug for at holde strækningen under kontrol, kan du derfor forkorte dens vegetative fase. Det betyder, at de er lavere, når du fører dine planter over i blomstringsfasen, end de ville være, hvis var blevet i den vegetative fase i længere tid. Det betyder så også, at din modne plante vil blive lavere.

Denne metode er perfekt til dem med små dyrkningsrum, men det vil uundgåeligt reducere den endelige størrelse af dine planter. Derfor er det en god mulighed for dem, der har små planter, eller som gerne vil dyrke store planter men ikke har plads til dem.

Alternativt kan du også omstrukturere dine planter tidligt, selv efter 1-2 uger. Denne effektive teknik kaldes SOG, og det kommer vi nærmere ind på nedenfor.

3. Træningsteknikker

Visse træningsteknikker kan hjælpe med at holde plantevæksten i skak. Hvis de udføres korrekt, bør de også øge dit samlede udbytte!

LST

Plantetræning med lav stress (LST) går ud på at binde en ung plantes stængler ud til siderne ved hjælp af snor eller tråd. Det får planten til at vokse mere i bredden. Den største grund til at vælge denne teknik er at øge overfladearealet af plantekronen og planternes samlede lyseksponering. Mere lys betyder større knopproduktion og et bedre udbytte.

En anden fordel ved denne metode er, at den holder planterne meget lavere, end hvis de voksede naturligt, og det kan især være praktisk for indendørs avlere.

SOG

SOG (Sea Of Green) som vi kort nævnt ovenfor, er en metode, der går ud på at dyrke mange mindre planter på et lille område. Det opnås ved at føre cannabisplanterne over i blomstringsfasen meget tidligere end normalt. På den måde bliver de endelige planter meget mindre. Selvom hver enkelt plante producerer færre knopper, bliver det samlede udbytte pr. kvadratmeter ofte højere, og det er grunden til, at dyrkere vælger at bruge denne teknik.

Det er samtidig også en god måde at holde højden af planterne under kontrol.

ScrOG

ScrOG ligner SOG, bortset fra at planterne væves gennem et net eller espalier, så plantekronen bredes ud i stedet for at vokse opad. Når du bruger denne metode, behøver du ikke føre planterne over i den blomstrende fase tidligere end normalt, da du også kan dyrke store planter i en ScrOG-opsætning.

Højden på ScrOG-nettet/skærmen bestemmer også højden på den endelige plantekrone, så det er en god måde at bestemme præcis, hvor høje dine endelige planter må blive.

Training Techniques

4. Giv planterne masser af lys

Den bedste måde at forhindre planterne i at strække sig er ved at sørge for, at de får tilstrækkeligt lys.

Nogle avlere betragter LED-lys som nogle af de bedste og mest omkostningseffektive lys til cannabisplanter. Det er dog vigtigt at vælge LED-lys af høj kvalitet, da det ikke er alle LED-lamper, som har de rigtige spektre til effektiv cannabisdyrkning.

Alternativt kan du bruge de gode gamle vækstlamper som fx HID-lys. Disse lamper er afprøvet og testet, og de giver helt sikkert dine planter tilstrækkelige mængder af den helt rigtige type lys.

Med hensyn til hvor lang afstand, der skal være mellem lys og planter, kommer det hele an på watt og lystypen – det kan variere temmelig meget. Her kan du se et par eksempler på den anbefalede afstand for en given watt-værdi, men husk, at disse tal kan variere.

  • 150 watt: 20-30 cm
  • 400 watt: 30-48 cm
  • 1000 watt: 41-79 cm

Hvis du er i tvivl, skal du læse brugsanvisningerne. Lys af god kvalitet bestemmer, hvor langt de skal placeres fra planterne.

5. Hold styr på luftcirkulation og temperatur

Sidst men ikke mindst kan du forhindre strækning i cannabisplanter ved at holde styr på temperatur og luftcirkulationen. Hold temperaturen under 29 grader, og sørg for, at luften holdes i bevægelse. Det er med til at styrke stænglerne og forhindre, at det bliver for varmt og fugtigt under plantekronen, som nemlig også kan få planterne til at strække sig.

Airflow and temperature

Kan man forhindre en cannabisplante i at strække sig?

Ikke helt – men det vil du heller ikke!

Strækning er i de fleste tilfælde bare en naturlig og nødvendig del af en plantes livscyklus, der resulterer i flere knopper.

I de tilfælde, hvor strækningen skyldes miljømæssige stressfaktorer, kan du stoppe det. Hvis du forhindrer det, vil du generelt set opnå bedre, sundere og mere produktive planter. Når det så er sagt, så er lidt strækning ikke jordens undergang! Det er svært at opnå det helt perfekte setup, og en plante kan strække sig uden at den nødvendigvis lider. Så længe du handler hurtigt og bruger de rigtige løsninger, burde du være godt kørende.

Kontrolleret vækst er lig med store knopper!

I sidste ende handler det hele om at kontrollere miljøet og pleje dine cannabisplanter så godt som muligt. Hvis du gør det, kan du ikke bare holde strækning på et minimum, men du skaber samtidig bedre forhold for dine planter, så de kan udvikle sig til produktive cannabisfabrikker, og dermed belønne dig med et højere udbytte.

Er du fyldt 18 år?

Indholdet på RoyaQueenSeeds.com er kun egnet til voksne og er forbeholdt myndige personer.

Sørg for, at du kender loven i dit land.

Når du klikker på ENTER, bekræfter
du, at
du er fyldt 18 år.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 ud af 5
ud af 37835 bedømmelser