Dyrkningsvejledning til cannabis af Royal Queen Seeds


By Max Sargent


Er din cannabisplante for høj? Der er mange grunde til, at lange, spinkle planter kan være en ulempe. Det er ikke en god idé at sigte efter planter med ukontrolleret vækst, da de bl.a. kan vælte eller blive forbrændte af vækstlamperne.

Desuden er en højere plante ikke nødvendigvis ensbetydende med en større høst. Faktisk kan meget høje cannabisplanter være et tegn på, at de er utilfredse med et eller andet – især hvis de ikke har nok lys. Ud over at for lidt lys kan få dine planter til at strække sig, kan det også påvirke størrelsen og kvaliteten af dit endelige udbytte.

Men hvordan forhindrer du så cannabisplanter i at blive for høje? Der er mange ting, du kan gøre, og nogle af metoderne kan også hjælpe dig med at øge dit udbytte!

Hvorfor skal du forhindre en cannabisplante i at blive alt for høj?

Der er mange gode grunde til at sørge for, at cannabisplanter ikke bliver alt for høje. Uanset om det er for at maksimere potentialet i et dyrkningsrum eller for at holde planterne skjult, skal du sikre dig, at dine planter ikke vokser uhæmmet.

Her kan du se nogle gode grunde til at tæmme en cannabisplantes vækst:

Privatliv og sikkerhed

Store planter tiltrækker mere opmærksomhed – både pga. størrelse og lugt.

Strækning under blomstring

Nogle planter kan blive dobbelt så store under den tidlige blomstringsfase. Hvis du ikke er forberedt, kan det ende med, at du ikke har plads nok i dit dyrkningsrum.

Ligelig lysfordeling

Topskuddet på højere planter får meget mere lys end grenene længere nede på planten. Det betyder, at de nederste knopper ikke udvikler sig ordentligt, hvilket reducerer dit potentielle udbytte.

For lidt lys til mindre planter

Hvis du dyrker flere forskellige sorter, er nogle af planterne muligvis mindre end andre. Hvis du ikke kontrollerer højden på de højere planter, får de mindre planter muligvis ikke få nok lys.

Undgå lysforbrænding

Hvis dine planter bliver for høje og kommer for tæt på lamperne, kan de blive forbrændte. Det kan hæmme den overordnede vækst og ødelægger de vigtigste klaser i toppen af planten.

Hvorfor bliver min cannabisplante høj og ranglet?

Hvis dine cannabisplanter bliver for høje, skal du først og fremmest sørge for at identificere, hvorfor det sker. Ellers kan du ende med at bruge den forkerte løsning, hvilket har en negativ indvirkning på dine planters vækst.

¿Por qué mi marihuana crece demasiado alta y flacucha?

Forskellige årsager til, at dine cannabisplanter bliver for høje, omfatter bl.a.:

Forkert lysafstand

Hvis dine lys er for langt væk fra dine planter, vil planterne strække sig i et forsøg på at komme tættere på lyskilden. Det er en naturlig adfærd, da planten forsøger at vokse sig højere end konkurrerende planteliv.

Svagt lys

Hvis dine lys ikke er kraftfulde nok, strækker dine planter sig mod lyskilden, uanset hvor højt eller lavt lysene er placeret – de går på jagt efter lys, indtil de er tilfredse.

Rødt lysspektrum

Ude i naturen vokser cannabisplanter i løbet af foråret og sommeren. På de tidspunkter af året, hvor sollyset er stærkest, udsættes planterne for blå og hvide lysspektre. I løbet af efteråret aftager sollyset og skifter til et mere rødt spektrum. For at give dine planter rigeligt med energi til fotosyntesen, skal du sørge for, at du bruger det rigtige lysspektrum til det respektive udviklingsstadie.

For længe i den vegetative vase

Fotoperiodiske cannabisplanter, der holdes i den vegetative fase, fortsætter med at vokse. Så hvis du holder dem i den vegetative fase for længe og ikke kontrollerer det, bliver de meget store og svære at håndtere.

Gener

Nogle cannabissorter vokser sig helt naturligt høje og spinkle – det gælder fx sativa-sorterne. Selvom disse planter kan kontrolleres, er mange indica-varianter bedre egnede, hvis du har meget lidt plads til rådighed.

Sådan kontrollerer du en cannabisplantes højde under den vegetative fase

Den vegetative fase er generelt den bedste fase at tæmme din plante i. Det skyldes, at den har tid til at komme sig efter skader, inden den begynder at blomstre. Under blomstringsstadiet kan skader betyde et reduceret udbytte, så sørg, for at du griber til handling hurtigst muligt!

 • Bøjning eller plantetræning med lav stress

Plantetræning med lav stress (LST) og bøjning er gode metoder til at holde strækningen under kontrol. Faktisk er de generelt set gode metoder. Ikke nok med at det kan holde planterne tættere på jorden, men disse teknikker øger også lysindtrængning til alle knopsteder, hvilket resulterer i større udbytter.

Ved at bøje og binde hovedstammen til siden af din potte bliver plantens side automatisk til toppen af planten. Det betyder, at et meget større samlet overfladeareal kan modtage godt lys. På den måde kontrollerer bøjning både væksten, samtidig med at du kan opnå større og mere jævn knopudvikling på tværs af hele planten.

Det er bedst at anvende denne metode forholdsvis tidligt, og metoden er især egnet til selvblomstrende planter, da de ikke klarer teknikker med høj stress så godt.

Entrenamiento de bajo estrés o doblar las plantas
 • Topning

Denne metode er lidt mere aggressiv. Topning går bogstaveligt talt ud på at kappe toppen af planten, hvor topskuddet begynder at vokse. Ved at gøre det udvikler planten ikke bare én, men to nye topskud. Disse nye skud har en tendens til at vokse udad, snarere end opad. Så endnu en gang kontrollerer du ikke bare plantens højde, men du får også flere knopper.

Sørg for, at du udfører topning under den vegetative fase, ellers ender du bare med at kappe dit topskud af!

Topping
 • ScrOG

Screen of green (ScrOG)-metoden går ud på at få dine planter til at vokse gennem et net eller skærm og binde dem ned. Det betyder at planterne begynder at vokse udad i stedet for opad. Denne teknik udsætter det maksimale overfladeareal for lys på samme måde som de ovenstående teknikker.

ScrOG
 • Topning før blomstring

Du kan også kontrollere højden på dine planter ved at lade dem vokse urørt under den vegetative fase og derefter toppe dem lige før blomstring. Top alle grenede, når dine planter er ved at gå over i blomstringsstadiet. På den måde kan du tæmme strækningen under blomstringsfasen. I stedet for at planterne fokuserer energien på at strække sig, opfordres de i stedet til at producere ny blomstervækst.

Lejlighedsvis skal topning under forblomstringsstadiet være en fuld beskæring. Hvis dine planter udfylder dyrkningsrummet under den vegetative fase, vil der ikke være plads nok til blomstring. I det tilfælde skal du være lidt drastisk. Beskær planterne til den halve størrelse, og skift din lysplan til en 12/12-blomstringscyklus.

Bare rolig, cannabis er en meget hårdfør plante, og den kan endda komme sig efter at være blevet reduceret til en stilk med et eller to blade tilbage. Selvom det måske koster lidt ekstra tid og potentielt reducerer dit slutudbytte, er det vigtigt ikke at være alt for skuffet. Alle lektioner er gode lektioner og gør dig til en meget bedre cannabisdyrker i sidste ende.

Topping previo a la floración
 • Flyt høje planter ud til siderne

Hvis det er for sent, og nogle af dine planter allerede er begyndt at strække sig, kan du nøjes med bare at flytte dem for at undgå lysforbrænding. Lysets intensitet er stærkest i midten, så der er mindre risiko for at planterne bliver forbrændte, hvis du flytter dem ud til siderne. Desuden vil mindre planter få mere lys, hvilket gør dem mindre tilbøjelige til at strække sig.

Én ting, du dog skal være opmærksom på, er, at hvis de højere planter allerede strækker sig, kan det muligvis gøre problemet værre, når du flytter dem væk fra det mest intense lys.

Du kan flytte dine planter ud til siderne enten under den vegetative fase eller under blomstringsfasen.

Sådan kontrollerer du højden under blomstringsstadiet

Ideelt set vil du opdage, at din cannabisplante er for høj under den vegetative fase, hvor du har god tid til at gøre noget ved det. Men livet er ikke altid perfekt! Som nævnt kan nogle sorter blive dobbelt så store under det tidlige blomstringsstadium, mens andre ikke ændrer sig nær så meget. Hvis det er første gang, du dyrker en bestemt sort, ved du muligvis ikke, hvor meget den har tendens til at strække sig under blomstringen. I det tilfælde kan det ende med, at dit dyrkningsrum pludselig bliver overfyldt, og at du har brug for en løsning.

 • Flyt dine vækstlys så højt op som muligt

På dette stadium er dine muligheder begrænsede, og forhåbentlig vil planterne snart stoppe med at skyde i vejret. En af de bedste muligheder, du har til rådighed her, er at flytte dine lamper højere op og bare forsøge for at undgå lysforbrænding. Planter strækker sig ikke under hele blomstringsstadiet.

Det er muligvis ikke en mulighed, hvis du ikke har plads nok i dit dyrkningsrum.

Eleva las luces de cultivo lo máximo posible
 • Reducer antallet af lystimer pr. dag

Planter har brug for lys for at kunne gro (det ved du sikkert godt). Derfor vil reduktion af en plantes lysforsyning reducere dens evne til at vokse. Du skal helst ikke reducere det alt for meget, da det kan ende med at ødelægge din afgrøde. Men ved at reducerer lystimerne til 11 eller endda 10 timers lys om dagen burde du kunne minimere strækning.

 • Brug Lollipopping-teknikken på dine planter

Lollipopping er en af de få træningsmetoder designet til brug under blomstringsfasen. Ikke nok med at det kan forhindre din plante i at blive for høj, men det kan også mindske dannelsen af fugt og risikoen for skimmelsvamp, og samtidig kan det forhåbentlig også øge dit udbytte. Det er dog vigtigt, at du gør det før strækning, hvis du vil bruge denne metode til at kontrollere væksten. Det kan ikke afhjælpe strækning, når det først er sket.

Lollipopping går ud på at fjerne al den nederste vækst af planten. Selvom du måske føler, det hele er værdifuldt, får bladene og knopperne i bunden af planten som regel ikke nok lys, men de bruger stadig plantens energi. Faktisk skiller cannabisplanter sig helt naturligt af med de lavere blade, der bruger mere energi, end de producerer, og Lollipopping fremskynder bare den proces.

Haz lollipopping a tus plantas
 • Progressiv høst

Hvis dine planter er for høje og er blevet forbrændte, er det bedst at høste de øverste knopper så hurtigt som muligt. Skær knopperne af, når deres trichomer begynder at blive mælkeagtige. Det er måske ikke ideelt, men det er muligvis den bedste mulighed, du har. Når du gør det, får de lavere knopper mere lys og de vil forhåbentlig producere knopper af højere kvalitet.

Cosecha progresivamente
 • Skru ned for lysintensiteten

Hvis du ikke har mulighed for at flytte dine lys højere op, og dine planter allerede har strakt sig, kan en af de sidste mulige løsninger være at reducere lysstyrken for at minimere risikoen for lysforbrænding. Hvis det er kommer til det punkt, er du muligvis nødt til bare at acceptere en forbrænding eller et reduceret udbytte.

Men hvis du gør en indsats for at balancere lysintensiteten og planternes højder, burde du kunne komme nogenlunde uskadt ud på den anden side.

 • Superbeskæring under blomstring

Denne metode er en temmelig desperat løsning, der kun bør bruges som en allersidste udvej. Det går ud på drastisk at bøje den højeste gren af din plante under blomstringsfasen.

Din plante vil bruge energi på at genvinde den del, så det kan potentielt være ødelæggende.

Men hvis du er nået til dette stadie, handler det først og fremmest om damage control. Hvis du lader dine planter stå, som de er, vil du højst sandsynligt ende med at svitse dem – så græd ikke over spildt mælk!

Hvis du gør det tidligt nok, vil de nederste grene og knopper vokse sig højere og større, og på den måde kan det hjælpe med at kompensere lidt for det, der går tabt.

Supercropping durante la floración

For høje cannabisplanter: Lær af dine fejl

Hver dyrkning er en enorm lærerig oplevelse, og så længe du husker, hvad der gik galt, kan det være en fordel i det lange løb. Så længe vi lærer af vores fejl, tæller det ikke som fejl. Men hvordan kan du så forebygge strækning og unødvendigt høje planter næste gang?

 • Brug mindre potter

Pottestørrelsen er delvist afgørende for en plantes potentielle maksimale størrelse. Jo større en plante bliver, jo større bliver rodsystemet. Så hvis din sidste plante blev for høj, kan du reducere størrelsen på dine potter næste gang. Det burde begrænse deres vækst. Det bedste ved denne løsning er, at det ikke kræver indgreb under selve væksten, og det kan dermed ikke være en trussel mod dine planters sundhed (så længe potterne ikke er ekstremt små).

 • Hold den optimale afstand mellem dine vækstlamper og planter

Hvis du holder den ideelle afstand mellem dine vækstlys og planter, forhindrer det planterne i at strække sig, især under den vegetative fase. Lysene skal være placeret mere eller mindre så tæt på, som de kan komme uden risiko for lysforbrænding. Sørg for, at du flytter lysene højere op, efterhånden som planterne vokser.

 • Overvej typen af dine lys

Forskellige typer lys har forskellige lysintensiteter og spektre. Når du bruger den rigtige lysintensitet og det rigtige lysspektrum, vokser dine planter sig tætte og stærke i stedet for at skyde i vejret på jagt efter lys.

Ten en cuenta el tipo de luz
 • Kend dine sorter

Hvis du køber et kommercielt cannabisfrø, eller hvis du ved, hvilken sort du dyrker, kan du som regel finde information om den pågældende sorts gennemsnitlige højde – både indendørs og udendørs. Det kan fortælle dig, hvor høj en plante bliver, hvis den dyrkes under optimale forhold.

Hvis en plantes gennemsnitlige højde ser ud til at være lige på grænsen af, hvad ud har plads til, så overvej at gå efter en mindre variant, så du har lidt spillerum i tilfælde af strækning. Generelt set bliver indica-sorterne som regel lave og buskagtige, mens sativa-planterne bliver høje og spinkle.

 • Vent ikke for længe med blomstring

Som vi nævnte tidligere: Jo længere din plante holdes i den vegetative fase, jo højere bliver den. Sørg for, at du påbegynder blomstringen på det rigtige tidspunkt. Hvis den bliver for stor, så top den, lad den komme sig, og før den så over i blomstringsfasen. Du har mere tid til at eksperimentere, mens din plante stadig er i den vegetative fase.

Da planter kan blive dobbelt så store under det tidlige blomstringsstadie, skal du kigge på den maksimale højde, der er angivet for den pågældende sort, og føre den over i blomstringsfasen, når den er halvt så stor. Din plante kan muligvis blive lidt mindre end forventet, afhængigt af sorten, men den bliver næppe meget større end den oplyste maksimale størrelse.

 • Overvej at dyrke et sted med mere plads i højden

Det er en luksus, som mange simpelthen ikke har. Men hvis din plante blev for stor til dit dyrkningsområde sidste gang, kan du overveje at dyrke et sted med mere plads næste gang. Mere plads og højde i dit rum vil ikke kun give plads til ekstra strækning, men det hjælper også med at forbedre ventilation, hvilket giver dig større chancer for at udvikle en sund plante.

Vigtige overvejelser for høje cannabisplanter indendørs

Når planter bliver høje indendørs, er der to vigtige ting, du skal være opmærksom på.

 • Fugtighed

Cannabis transpirerer en betydelig mængde vand. Marihuana foretrækker en relativ luftfugtighed på 50-65 %. Når planterne bliver for store, kan du få problemer med for meget fugt, da planterne hele tiden frigiver vand i luften. Vandet samler sig derefter på blade og andre overflader i dyrkningsrummet, hvilket potentielt kan forårsage mug og andre problemer.

Hvis luftfugtighed er ved at blive for høj, kan du afhjælpe problemet ved at bruge en affugter eller øge udstødningsblæserens. Afløvning kan også øge luftstrømmen og hjælpe med at holde luftfugtigheden under kontrol. Fjern kun de nederste og mellemste vifteblade. Det har også den ekstra fordel, at det øger lysindtrængning til de nederste blomstrende grene.

 • Temperatur

Når planterne bliver for store, kan temperaturen i dyrkningsrummet også stige. Hvis der ikke er god luftcirkulation og planterne bliver for høje kan temperaturen blive for høj, og planterne kan ende med at komme for tæt på vækstlyset. Cannabis trives bedst, når gennemsnitstemperaturen ligger på 25 grader. Når temperaturen kommer højere op, er planterne mere tilbøjelige til at strække sig. Høje temperaturer kan også påvirke blad- og blomsterudviklingen, samt den endelige smag og styrke af dine knopper.

Er du fyldt 18 år?

Indholdet på RoyaQueenSeeds.com er kun egnet til voksne og er forbeholdt myndige personer.

Sørg for, at du kender loven i dit land.

Når du klikker på ENTER, bekræfter
du, at
du er fyldt 18 år.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 ud af 5
ud af 37835 bedømmelser