Skrevet af Luke Sumpter

Tidslinjen for cannabisdyrkning

Et overblik over de 5 faser i cannabisdyrkning.

Der er stor usikkerhed forbundet med dyrkning af cannabis. Når det er sagt, kan cannabisdyrkning deles op i fem forskellige faser, uanset hvilke frø du har valgt.

Begyndelsen

Video id: 484396327

Før du bare går i gang med at smide frø i jorden, skal du overveje, hvilken type dyrker, du gerne vil være. Har du gang i indendørs aktiviteter eller arbejder du i det store udenfor? Har du de rette forsyninger til dit dyrkningsmiljø? Har du sørget for at udvælge frø, der trives lige der, hvor du har tænkt dig at plante dem, indendørs eller udendørs? I forhold til det sidste punkt skal enhver ambitiøs dyrker kende forskellen mellem fotoperiodiske og automatisk blomstrende cannabisplanter. Der er nogle hovedforskelle at tage hensyn til.

Fotoperiodiske Planter

Det primære træk hos en fotoperiodisk er muligheden for uendelig vegetation - så længe, du holder planterne på et lysskema mellem 18/6 og 24/0. Vi vender tilbage til dette emne senere, men det betyder, at disse planter kan klare flere fejl i dyrkningsprocessen. Det betyder også, at du sikrer, at dine planter giver det bedste mulige resultat, når du går i gang med blomstringen. Alt, hvad du skal gøre for at skifte til blomstring, er at justere lyscyklussen til 12/12. Dette bliver endnu mere gavnligt, når du er i stand til lave ubegrænsede kloner af dine optimerede planter. Den primære ulempe er, at det tager omkring fire måneder for at opnå en betydelig høst. Du kommer dog til at have større og sædvanligvis stærkere planter, når du kommer så langt.

Automatisk Blomstrende Planter

Navnet fortæller forskellen i forhold til de fotoperiodiske planter. Uanset om du føler, at planten er klar, blomstrer den ved et bestemt tidspunkt afhængig af sortens genetiske programmering. På en måde er disse planter nemmere at dyrke for nybegyndere, fordi der er mindre at tænke på i forhold til opsætning og justering af lyscyklus. Omvendt har du færre muligheder for at begå fejl som følge af den begrænsede vegetationstid. Dette er ikke ideelt for førstegangsdyrkere, men det faktum, at det kun tager to måneder fra spiring til høst er helt bestemt fordelagtigt. Autoer har det med at producere lavere, mildere udbytter i forhold til deres fotoperiodiske modparter, men teknologisk fremskridt er ved at lukke hullet mellem de to.

5 Faser I Cannbisdyrkning

Nu, hvor du er bekendt med forskellene mellem fotoperiodiske og automatisk blomstrende sorter, kan vi gå i gang med at forklare hver fase i cannabisdyrkning.

FASE 1: SPIRING - 1-7 DAGE

Tidslinjen for cannabisdyrkning

Selv når din plante bare er et frø, er din arbejdsindsats forskellen på succes og fiasko. Spiring er fasen, hvor den første rod dukker op fra frøets skal, hvilket tager mellem 1 og 7 dage. Metoden med våd køkkenrulle en klassisk fremgangsmåde her, men så får din dyrkning en dårlig start med små fibre over hele din nye rod. Du kan selvfølgelig plante direkte i jorden, men her skal du sikre dig, at det bliver gjort med de rette indstillinger for temperatur og fugt.

Hvis du gerne vil holde alle dine frø sikre og rene, anbefaler vi Royal Queen Seeds-begynderkit. Med det kan du nyde ren og uforstyrret spiring. Når de bliver 2–3cm i højden, kan du fjerne dem fra startbeholderen og placere dem i en passende dyrkningsbeholder.

Fase 2: Kimplante - 2 Uger

Tidslinjen for cannabisdyrkning

Efter spiringsfasen bevæger planterne sig herefter ind i kimplantefasen. På dette tidspunkt får de brug for omkring 18 eller flere timers lys dagligt. Efter to uger eller deromkring med god pleje, er de dog godt på vej mod solid vækst.

Dette er tidspunktet, hvor den begynder at ligne en cannabisplante. I starten er der en ridset udvoksning pr. blad, men udvoksningerne kommer tættere på den typiske fase med 5–7-"fingre" ved udgangen af denne periode. Indtil de får de fulde 5-7 udvoksninger betragtes planten dog som en kimplante. I takt med et øget antal udvoksninger er en livlig grøn farve endnu en indikator for en sund plante. For at holde dem sunde skal der primært holdes øje med to ting: vand og renhed. Kimplanter er fortsat skrøbelige, hvorfor det kun er nødvendigt med lidt vanding. Renhed er lige så afgørende på grund af deres sårbarhed over for sygdomme og mug. Det perfekte hjem for cannabiskimplanter er en opvarmet beholder, 70% RH og temperatur 20-25°C, under enten hvide CFL-lys eller LED'er.

Fase 3: Vegetativ Fase - 2-8+ Uger

Tidslinjen for cannabisdyrkning

Vegetativ vækst forbindes ofte med en omplantning på et eller andet tidspunkt, da planterne vokser sig for store til startmediet, om det er en stenuldsblok eller papirkop fyldt med almindelig jord eller kokosjord. Fortsat udvikling af rodzonen og robuste forgreninger er de vigtigste prioriteter for dyrkeren. Høj RH på 50% er ideelt, og køligere temperaturer på 20-24°C kan medføre flere hunner, hvis der dyrkes almindelige frø.

Dyrkere af automatisk blomstrende sorter har endnu mindre tid at lege med end dyrkere af fotoperiodiske sorter, da de fleste autoer spurter ind i blomstringsfasen efter bare 2-3 ugers vegetativ vækst. Det er netop derfor, at mange dyrkere af autoer planter deres automatisk blomstrende frø direkte i slutbeholderen. Med autoer er dyrkeren således under et tidspres fra spiringsøjeblikket.

Fotoperiodiske sorter kan holdes i vegetativ vækst uendeligt, så længe, at dyrkeren sørger for mere end 18 timers lys og passende forhold. Det er sådan, at det bliver muligt for indendørs dyrkere at bevare moderplanterne i årevis, og derfor udendørs dyrkere planter i foråret. Mere end 18 timers lys indendørs eller udendørs gør det også muligt at beskære planten.

Dette er stadiet, hvor de fotoperiodiske planter plantes i deres slutbeholdere, som minimum et par uger før der skiftes til blomstring eller før sommerforhold udenfor.

Mens de fotoperiodiske sorter kan holdes i vegetativ fase i ugevis eller endda månedsvis for at gøre det muligt med alle former for beskæring og træning for at øge udbyttet som fx topning, fimming, lavt stressniveau eller selv en ScrOG-opsætning er dyrkeren af autoer under lidt af et tidspres.

Fase 4: Blomstring - 6-12 Uger

Tidslinjen for cannabisdyrkning

På dette tidspunkt flytter dyrkeren og planten deres fokus til produktionen af blomster og dyrkeren drømmer allerede om en snarlig lækker marihuanahøst. RH skal reduceres til 40-50% og temperaturer skal holdes på 20-28°C.

Cannabisplanter giver dig først et tegn på deres køn i den tidlige blomstringsfase. I de første to ugers blomstring udvikler hunnerne typisk blomsterhuler eller "hår", som bekræfter deres køn.

Hvis du ser "bananer" eller noget, der minder om en drueklase, som stikker ud fra blomsterne eller et sted på stammen, så har du en hancannabisplante. Ser du både hår og bananer, så har du en hermafrodit, som skal fjernes øjeblikkeligt.

Fotoperiodiske sorter blomstrer ud fra mængden af lys, som de modtager. Indendørs ses det, at dyrkeren skifter til et 12/12-lysskema med 12 timers mørke og 12 timers lys for kunstigt at fremme væksten af blomster.

Udendørs er det Moder Natur, som afgør dyrkerens skema, og blomstringen begynder først om sommeren eller til efteråret, da antallet af dagstimer naturligt bliver mindre, hvilket betyder en længere og mere gradvis blomstringsperiode. Cannabisdyrkere på den nordlige halvkugle kalder ikke oktober for "croptober" uden grund.

Automatisk blomstrende sorter følger naturligvis ikke disse regler på grund af deres Ruderalis-genetik, hvorfor de først begynder at blomstre omkring en måned efter spiringen. Autoerne foretrækker mere end 18 timers lys til blomstring og bliver mere produktive med en lyscyklus, som helt ville forhindre blomstring hos de fotoperiodiske sorter.

Blomstringen varer typisk 7-10 uger for fotoperiodiske cannabissorter, som er Indicaer eller hybrider, mens de mere Sativa-dominerede sorter er 10-14 uger om at modne helt til den bedste kvalitet til hovedet.

Autoer blomstrer egentlig kun i 30-45 dage med en langt mere pludselig overgang til blomstring. Derfor er det et klogt valg for nybegyndere at vælge feminiserede autoer, hvis de ikke er ude efter et frøagtigt lager.

Det er altid bedst at vurdere, om en cannabisplante er klar til høst ved at kigge nærmere på de harpiksdryppende blomster. For at få et klart svar skal du bruge et billigt mikroskop for at zoome ind på harpikshovederne og sørge for, at de er mælkehvide og gule snarere end gennemsigtige.

Når du har bekræftet, at du har fat i en moden omgang marihuana, er det tid til at finde beskæresaksen frem og få høstet. Efter to ugers langsom tørring i papirposer eller hængende ved stuetemperatur og cirka 50% RH, har du dit lager.

Tidslinjen for cannabisdyrkning

Fase 5: Høst, Trimning Og Modning - 1-2 Måneder Høst

Høst

Høsten er den mest tilfredsstillende del af dyrkningsprocessen for mange dyrkere. Det er betagende at se dine planter vokse gennem flere måneder, men endelig at kunne høste resultatet af dit hårde arbejde er den ultimative oplevelse. Vækstcyklussens blomstringsfase varer typisk mellem 7 og 11 uger, hvorefter det er tid til at fjerne blomsterne fra planten. Du skal dog sørge for ikke at være for hurtig på aftrækkeren, da det kan forhindre dine blomster i at modne fuldt ud. Du skal dog heller ikke vente for lang tid. Det er et afgørende punkt at kunne time høsten, og der er flere tegn, som du skal være opmærksom på for at vide, hvornår der skal høstes.

En af de bedste måder for virkelig at vide, om dine blomster er klar til at blive høstet, er ved at komme helt tæt på med noget forstørrelsesudstyr. Denne visuelle fordel gør det muligt for dig at se mindre ændringer, som ellers ikke ville kunne ses af det blotte øje. Nogle dyrkere bruger en lup til diamanter og ædelsten, hvilket i bund og grund er et forstørrelsesglas i lommestørrelse i et stykke metal. Andre vælger at bruge udstyr som digitale mikroskoper, som viser flere detaljer.

I sidste ende er det vigtigste ved brugen af forstørrelsesglas, at du kan se udviklingen i dine trichomer og dermed den korrekte tid for høsten af dine blomster. Trichomer er små svampeformede kirtler, som producerer harpiks og indeholder den største mængde af cannabinoider og terpener.

Det er den mest præcise måde at vurdere din afgrødes grad af modenhed ved at kigge efter ændringer i trichomernes udseende. Trichomerne er nemme at få øje på og viser sig som et hvidt og frostagtigt stof, som dækker blomsterne og sukkerbladene. Hvis du zoomer ind på disse strukturer, får du klar besked om, hvor langt dine planter er kommet, og om de er klar til at blive høstet.

Tidligt i blomstringsfasen er trichomerne gennemsigtige, hvilket peger på, at de fortsat er under udvikling og bør efterlades til modning. Når omkring 60% af trichomerne udvikler et mælkehvidt udseende, er de klar til at blive høstet. Det er herhvor de producerer den klareste følelse af at være høj. Nogle dyrkere venter dog indtil 90% af trichomerne skifter væk det mælkehvide udseende og bliver gule, da det får blomsterne til at udvikle en mere stenet og beroligende virkning.

Endnu et tegn på, at dine blomster modnes, er når blomsterhulerne skifter farve. Blomsterhulerne er små hårlignende strukturer, som vokser ud af blomsterbægeret og er huncannabisplantens reproduktive organ. Det er området, hvor bestøvningen sker - hvis hanplanternes pollen får lov til at lande der. Blomsterhulerne er helt hvide i vækstcyklussens tidlige fase og skifter efterhånden til en orangebrun farve.

Bortset fra selve blomsterne er en anden måde at se, om din plante nærmer sig høsten, ved at undersøge bladenes farve.Såfremt du ikke har overfodret dine planter i den sidste del af blomstringsfasen, vil det være et signal, at din plante er ved at nå fuld modenhed, og dens næringsstoffer bruges fuldt ud af blomsterne, hvis bladene begynder at blive gule i farven. Ved at flush-vande opbygningen af salte fra næringsstofferne med pH-balanceret vand i nogle uger før høsten, kan du regne med en blødere og mere behagelig rygeoplevelse fra hver plante.

Nu hvor du ved, hvornår du skal begynde at høste dine blomster, er det tid til at lære, hvordan du skal trimme dem.

Tidslinjen for cannabisdyrkning

Vådtrimning

Du kan trimme dine cannabisplanter på to måder: våde eller tørre. Begge har deres fordele, og det er smag og behag for hver enkelt dyrker. Vådtrimning drejer sig om at skære sukkerbladene omkring blomsterne fra lige efter høsten, mens planten fortsat har et højt vandindhold og føles "våd". Denne metode er den mest almindelige og umiddelbart den nemmeste, da den ikke kræver et stort rum til tørring af planterne på forhånd. Vådtrimning er dog bogstavelig talt en klistret omgang. Harpiksen fra blomsterne kommer til at være spredt ud over dine hænder og din saks, men der er en fordel ved det. Ved at skrabe harpiks af din saks her og der, får du hurtigt opbygget en forsyning af "saksehash", som giver dig mulighed for at prøvesmage høsten.

Tørtrimning

Tørtrimning foregår efter hele dit lager er blevet tørret, og der er lavt vandindhold tilbage i blomsterne og bladene. Det er klart nemmere for dine sakse at trimme tørre blomster, da de ikke bliver fyldt med klumper af harpiks. Det kan dog også være noget besværligt at klippe tørre blomster præcist, da det rent visuelt muligvis ender i et mindre attraktivt produkt. Derudover kræver tørtrimning en god mængde af plads. Dyrkere hænger normalt hele grene med blomster fra en snor i temperaturstyrede rum for at lade dem lufte ud, indtil de er tilstrækkeligt tørre.

Tidslinjen for cannabisdyrkning

Modning Af Dine Blomster

Nu, hvor høsten og trimningen er gennemført, er det tid til at modne dine blomster.. Modning er en essentiel proces,der fjerner det sidste restvand fra dine blomster, hvilket minimerer risikoen for mug og i stor grad forlænger holdbarheden. Modning forstærker også smagen og kvaliteten af din rygeoplevelse, hvilket fører til en blød og stærk omgang.

Hvis du har valgt at tørtrimme din plante, skal dine blomster være klar til modning lige bagefter. Hvis du vælger vådtrimning, så skal dine blomsterne tørres ordentligt, før du går videre med modningen af dem.

  • For at gøre dette skal du sprede dem ud over noget pap, nogle aviser eller endnu bedre et tørrestativ. Uanset, hvilken metode du vælger, skal du sørge for at sprede dem ud over et stort område og eksponere dem over for så meget frisk luft som muligt. Gå efter en stabil stuetemperatur på 21°C strong> og en relativ luftfugtighed på 50% for at sikre en længere, men mere blid tørringsproces, der kan fastholde så meget smag som muligt.
  • Lad os nu tale om modning. Til dette får du brug for lufttætte opbevaringsglas for at minimere risikoen for, at der dannes mug. Fyld hvert glas, så den er ⅔ fyldt, hvilket efterlader nok af plads til luft. Dette er det perfekte miljø til, at overskydende sukker og klorofyl kan nedbrydes, og det er en vigtig proces for at opnå en blødere omgang røg.
  • I de første to uger af modningen skal du åbne hvert glas en eller to gange dagligt og fjerne hver blomst samtidig med, at du ser efter tegn på spindelvævsagtig mug. Hvis du bemærker noget, skal du fjerne denne blomst fra glasset og smide den ud. Regelmæssig åbning af glas sørger også for udskiftning af luft i glasset og holder den frisk.
  • Efter nogle uger bliver det ikke nødvendigt at holde øje med blomsterne så meget, da de bliver tørrere og derfor er mindre udsat i forhold til dannelsen af mug. På dette stadie skal du kun se efter omkring to gange om ugen for at eksponere dine blomster over for frisk luft. Efter nogle uger er dine blomster blevet modne, men nogle dyrkere vælger dog at fortsætte yderligere nogle uger for at udvikle den perfekte smag af høj kvalitet. Du kan prøveryge dine blomster. som ugerne går, for at se, om den nuværende smag passer dig.

For flere oplysninger om tørring og modning af dine urter skal du se vores blogindlæg Bedste råd til ordentlig tørring og modning af friske cannabisblomster og Sådan modner du dine cannabisblomster.

Royal Queen Seeds Genetics

Royal Queen Seeds producerer nogle af Europas fineste cannabisfrø, hvilket sikrer hobbydyrkere overalt adgang til de fineste cannabissorter på markedet.

Køb hos RQS

ER DU FYLDT 18 ÅR?

Indholdet på RoyaQueenSeeds.com er kun egnet til voksne og er forbeholdt myndige personer.

Sørg for, at du kender loven i dit land.

Når du klikker på ENTER, bekræfter
du, at
du er fyldt 18 år.