Dyrkningsvejledning til cannabis af Royal Queen Seeds


By Luke Sumpter Reviewed by: Andreu Francés


Hvad er pistiller? Hvordan adskiller de sig fra støvfang? Og hvordan kan disse små strukturer hjælpe dig med at forbedre den måde, du høster cannabis på? Du kan finde svarene på alle disse spørgsmål nedenfor. Ved at udvide din viden om botanik, kan du samtidig forbedre kvaliteten af dine knopper.

Hvad er pistiller?

Hvad tænker du, når du hører ordet "pistil"? Tænker du på de små fimrehår, der stikker ud af cannabisknopperne? Du er tæt på, men det er ikke helt korrekt. Disse små fimrehår kaldes faktisk støvfang. Sammen med bægerbladene (de små blade, som støvfanget vokser ud af) og frøanlægget (organet inde i bægerbladet, der danner frøene) er de en del af den større pistillatblomst. Tilsammen udgør disse strukturer reproduktive organer af kvindelige cannabisplanter. I denne artikel omtaler vi disse små fimrehår som både støvfang og pistiller.

Samlede klaser af pistillatblomster er det, vi kalder knopper. Hver enkelt blomst har to støvfang, der stikker ud i det fri, og hver af disse grifler er dækket af små fimrehår, der hjælper med at fange pollen fra hanplanter, som spredes i luften. Udover at spille en vigtig rolle i plantefysiologi kan støvfang også hjælpe dyrkere med at finde ud af, hvornår de skal høste deres cannabisknopper.

The Importance Of Pistils To Cannabis Growers

Hvornår kommer de hvide pistiller til syne?

Pistiller dannes tidligt i blomstringsfasen. De første pistillatblomster, der dukker op, kaldes ofte "forblomster", fordi de ikke ligner de store knopper, der udvikles senere. De første af disse strukturer, der dukker op, er faktisk komplette pistillatblomster. De dannes ved knudepunkterne – de steder, hvor grenene vokser ud af hovedstammen.

Automatisk blomstrende sorter begynder normalt at udvikle deres første pistiller omkring uge 3-4, hvorimod fotoperiodiske sorter producerer dem kort efter, at dyrkeren reducerer lyscyklussen indendørs, eller når årstidens lyscyklus aftager udendørs.

Begyndere bliver nogle gange bekymrede, når de ser hvide pistiller dukke op ved knudepunkterne uden tegn på knopper, men det er der ingen grund til. Knopperne er på vej. De udvikler sig i løbet af et par uger.

Hvis du dyrker almindelige cannabisfrø, vil du bemærke, at det ikke er alle forblomster, der producerer støvfang. Hanplanterne vil i stedet danne sfæriske pollensække. Du er nødt til at fjerne disse planter fra dyrkningsrummet, medmindre du med fuldt overlæg har planer om at befrugte dine hunplanter.

Hvad sker der, hvis pistillerne bliver orange tidligt?

Bliver dine pistilhår orange tidligt? Der er flere forskellige faktorer, der kan forårsage at de skifter farve relativt hurtigt. Det er ikke nødvendigvis noget, du behøver at blive urolig over. Nogle cannabisvarianter blomstrer og modnes bare hurtigere end andre, og derfor skifter pistillerne også farve fra hvid til orange hurtigere.

Både automatisk blomstrende sorter og hurtigblomstrende fotoperiodiske varianter gennemgår denne forvandling hurtigere end fotoperiodiske varianter med en længere blomstringsperiode. Hvis du er bekymret, kan du tjekke oplysningerne om din sort fra den relevante frøbank for at se de gennemsnitlige væksttider.

Indendørs lysskemaer kan også få pistillerne til at skifte farve hurtigere. En cyklus på 10 timers lys og 14 timers mørke tvinger blomsterne til at modnes tidligere.

Pistiller, der skifter farve for tidligt, kan også være et tegn på, at der er opstået et problem. Efter bestøvning begynder disse hår at udvikle brune spidser, mens det nederste segment stadig har en hvid farve. Medmindre du med vilje avler planter, er der stor sandsynlighed for, at du har en hanplante i dit dyrkningsrum, som spreder pollen i luften. Det kan også være, at en af dine hunplanter er blevet en hermafrodit og producerer pollen.

De forskellige farver på pistiller: Hvad betyder de?

Pistillerne er ikke kun hvide eller orange. De kan også have andre farver alt efter det fytokemiske indhold i fimrehårene. Nedenfor kan du se de forskellige farver af pistilhår, og hvad de hver især betyder:

  • Hvid: Hvide støvfang indikerer, at pistillatblomsterne er umodne og har et lavt indhold af cannabinoider og terpener. Du bør ikke høste dine knopper på dette tidspunkt.
The Importance Of Pistils To Cannabis Growers
  • Orange: Pistilhårene går fra at være hvide til orange på grund af fytokemiske ændringer i vævet. Det er triterpener, som kaldes carotenoider, der er ansvarlige for de orange farver af forskellige frugter og grøntsager som fx peberfrugter, appelsiner, papaya og gulerødder. Disse molekyler har talrige funktioner. De fungerer bl.a. som et farvetiltrækningsmiddel. Støvfang bliver orange, så de skiller sig ud for bestøvende insekter. Orange pistiller er et tegn på, at cannabisknopperne er modne, fyldte med cannabinoider og terpener, og at de er klar til høst.
The Importance Of Pistils To Cannabis Growers
  • Brun: En mørkebrun farve på den øverste del af et pistilhår indikerer, at befrugtningen har fundet sted. Når en pistillatblomst er blevet befrugtet med pollen fra en hanplante, har støvfanget udført sin rolle og dør. Det er derfor, de bliver brune og skrumper ind.
The Importance Of Pistils To Cannabis Growers
  • Rød/lyserød: Nogle gange kan man også se lyserøde og røde fimrehår på cannabisblomsterne. På samme måde som de orange pistilhår, opstår disse farver på grund af kemiske ændringer. I stedet for carotenoider skyldes de røde og lyserøde nuancer flavonoidpigmenter, som kaldes anthocyaniner. Det er de samme molekyler, der er ansvarlige for de flotte farver af blåbær, rødløg, kirsebær og rødkål. Ud over at de hjælper med at beskytte plantevævet mod UV-stråler, arbejder de også på at tiltrække bestøvere. Røde og lyserøde pistiller afhænger i høj grad af sortens genetik.
The Importance Of Pistils To Cannabis Growers

Pistiller signalerer, hvornår du skal høste, men hvad skal du ellers kigge efter?

Nu ved du, hvorfor pistillerne på cannabisblomster ændrer farve. Ud over at de spiller en fysiologisk rolle, kan disse ændringer i udseende også hjælpe dyrkere med at finde ud af, hvornår de skal høste deres knopper. Men støvfang er ikke den eneste del af cannabisplantens anatomi, der indikerer, at knopperne er modne. Farven på kirteltrichomerne er en anden måde, du kan se, hvor tæt dine planter er på høst.

På umodne planter har disse små kemiske fabrikker et gennemsigtigt udseende. Når høsttiden nærmer sig, udvikler de et mælkeagtigt, uigennemsigtigt udseende. Du bør sigte efter at høste dine knopper, når 70-90 % af trichomerne har et mælkeagtig udseende. Hvis du venter længere, bliver de ravfarvede, og det er et tegn på, at THC er nedbrudt til CBN.

Er du fyldt 18 år?

Indholdet på RoyaQueenSeeds.com er kun egnet til voksne og er forbeholdt myndige personer.

Sørg for, at du kender loven i dit land.

Når du klikker på ENTER, bekræfter
du, at
du er fyldt 18 år.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 ud af 5
ud af 37835 bedømmelser