Dyrkningsvejledning til cannabis af Royal Queen Seeds


By Luke Sumpter Reviewed by: Mr José


De fleste mennesker begynder at dyrke cannabis med en idealistisk vision. De forestiller sig, at rejsen fra frø til høst er en nem og ligetil rejse uden de helt store forhindringer. Selvom der findes mange andre ting, der er lang sværere at opnå her i livet end at dyrke cannabis, er der en lang række udfordringer forbundet med hobbyen. En af de udfordringer er næringsstofforbrænding.

Heldigvis kan man lære af alle fejl og udfordringer, og i sidste ende vil det gøre dig til en bedre dyrker. Lær alt, hvad du har brug for at vide om nærringsstofforbrænding, som fx hvad der forårsager det, hvordan du identificerer det samt tips til forebyggelse.

Næringsforbrænding i cannabisplanter

Næringsstofforbrænding i cannabisplanter kaldes ofte en begynderfejl eller resultatet af en overivrig dyrker. Næringsstofforbrænding er en form for stress forårsaget af overgødning af dine planter eller en alt for koncentreret blanding af næringsstoffer. Nybegyndere tror ofte, at mere er bedre. Det er langt fra sandt. Fænomenet skyldes ofte simple menneskelige fejl. Heldigvis kan det rettes op på, før den ødelægger din afgrøde. Når det er sagt, kan det skade dine planter på ethvert planteudviklingsstadie.

I modsætning til dyr og mennesker, tager planter ikke på i vægt, når de overfodres. Planter er en helt anden organisme. De har brug for en afbalanceret og vedvarende række af kemiske reaktioner for at kunne overleve og trives. Hvis du forsøger at fede dem op med ekstra gødning, ender det som regel galt.

Der er flere underliggende faktorer, der forårsager næringsstofforbrænding i cannabisplanter. Det gælder bl.a.:

Næringsstofblandingen En næringsstofblanding med en højere koncentration end den anbefalede under enhver vækstfase
Overvanding Planter har også brug for en tør periode for at kunne fungere korrekt og optage ilt.
Blomstringsboostere Brug af midler, der fremmer blomstring, for hyppigt eller i for høj koncentration.
Vækstfremmende midler Brug af vækstfremmende midler for hyppigt, hvilket forårsager dværgvækst og forbrænding på grund af overdreven optagelse af næringsstoffer.
Et ”varmt" vækstmedium Overskydende næringsstoffer i vækstmediet kan gøre det for rigt (eller for "varmt"). Cannabisplanter kan ikke klare for højde mængder næringsstoffer, og det forårsager næringsstofforbrænding. Frisk gødning eller kunstigt næringsberiget jord er de mest almindelige syndere.
Tør jord Hvis jorden bliver for udtørret, kan det forårsage ophobning af næringssalte. Pludselig vanding af vækstmediet kan forårsage øjeblikkelig mobilisering af salte, hvilket kan resultere i høj næringsoptagelse og efterfølgende forbrænding.
For lidt lys Cannabisplanter har brug for lys for at kunne udføre fysiologiske processer og skabe energi. Dårlig belysning kan øge risikoen for næringsstofforbrænding, selv ved brug af lave næringsstofkoncentrationer.

Hvorfor viser symptomerne på næringsstofforbrænding sig først på bladspidserne? Planter forsøger at fordele overskydende næringsstoffer over hele planten. Men når de når til bladspidserne, kan de ikke flytte molekylerne længere. Derfor er bladspidserne det første sted, de overskydende næringsstoffer ophobes.

Quemadura de nutrientes en la marihuana
 • Kan cannabisplanter komme sig efter næringsstofforbrænding?

Den gode nyhed: ja! I hvert fald i de fleste tilfælde. Det afhænger af hvor alvorlig situationen er. Cannabisplanter, der udsættes for mindre næringsstofforbrænding i korte perioder, har en god chance for at komme sig og producere en god høst. Men hvis du ikke handler i tide, kan næringsstofforbrænding dræbe din cannabisplante, og så kan du vinke farvel til din høst.

Læs videre, og find ud af, hvordan du løser dette problem for at opnå det bedst mulige resultat.

Sådan identificerer du næringsstofforbrænding i cannabisplanter

Nitrogen er den mest dominerende forbindelse i gødning til cannabisplanter, især under den vegetative fase. For meget nitrogen, også kaldet kvælstofforgiftning, efterfølges hurtigt af mere alvorlige symptomer.

Tidlige tegn på ophobning af næringsstoffer før næringsstofforbrænding omfatter:

Meget mørkegrønne blade
Lyse og nærmest neongrønne bladspidser
Bladspidserne bøjer 90 grader
Stilke og grene bliver mørkerøde, magentafarvede eller lilla
Sukkerblade og spidsen af blomsterbæger bliver gule og dør. I modsætning til døde blade under blomstring, vil blade på en overgødet plante stadig være fyldige, mens de bliver gule. Derefter bliver de sprøde og dør

Andre tegn på næringsstofforbrænding er gule, brændte bladspidser. Det vil ofte være synligt flere steder, da overgødskning påvirker hele planten. Små, brændte spidser hist og pist er almindeligt, og det er som regel ikke noget, du skal bekymre dig om. Hvis det bliver værre, og der kommer flere og flere gule blade, er det derimod tid til at tage affære. Når først bladene begynder at krølle og blive brune, kan de ikke længere redes.

Ved mild overdosering kan næringsstofforbrænding ske gradvist. Det kan også ske hurtigt og udvikle sig i løbet af et par dage. Det værst tænkelige scenarie er en kronisk overdosis, der får hele planten til at blive gul og visne fra den ene dag til den anden. Hvis det sker under den vegetative fase, er det en ommer. Det er stort set umuligt at redde planten på det stadie, og det vil tage meget længere tid end at starte forfra.

Knopperne kan også blive påvirket af næringsstofforbrænding. Under blomstringsfasen bruger cannabisplanterne deres næringsstoffer på en anden måde. De har stort set ikke behov for kvælstof i denne periode. Derimod har de et højere behov for andre forbindelser som calcium og magnesium.

En overdosis af enhver form for næringsstof forårsager præcis de samme symptomer.

Cómo identificar la quema de nutrientes en el cannabis

Sådan behandler du næringsstofforbrænding

Når du har fundet frem til, at din plante lider af næringsstofforbrænding, skal du forsigtigt fjerne alt plantemateriale, der er blevet beskadiget. Fjern alle de beskadigede blade og knopper for at være på den sikre side. Døde blomster og blade vil rådne. Foretag udskylning af dit vækstmedium med rent, pH-reguleret vand så hurtigt som muligt. Hvis du dyrker i en vandtank, skal du måle indholdet med en pH/EC-måler og tilpasse balancen med ferskvand.

Hvis du dagligt fodrer dine planter, skal du klappe hesten. Når du dyrker cannabisplanter, skal du huske: Alt med måde! Du kan faktisk opnå helt fine resultater bare ved at bruge rent vand under hele plantens levetid.

Før du vender tilbage til en almindelig fodringsplan, er det bedst at bruge en speciel plantetonic for at hjælpe din plante med at komme sig. Rodbiosfæren og de grønne dele af planten har lidt skade. Tonicer med sølvnitrat, humus- og fulvinsyrer, vitaminer og mineraler er ideelle til at genoprette planters sundhed.

Når du vender tilbage til almindelig fodring, skal du kun bruge ¾ af det, du brugte før, for at undgå at problemet gentager sig. Planterne genvinder hurtigt deres styrke og fortsætter med at vokse. Husk at tilpasse vækstperioden, så du tager højde for tiden, der gik tabt, mens planterne var syge. Det skader ikke planterne, hvis du forlænger den vegetative fase. Hvis næringsstofforbrændingen skete under blomstring eller med automatisk blomstrende sorter, må du bare tage til takke med et lidt lavere udbytte.

Vídeo aneu: 637400681
 • Hydroponiske opsætninger

Du ved allerede, hvad symptomerne er. Men hvordan løser du næringsstofforbrænding i hydroponiske dyrkningsopsætninger. Heldigvis har hydro-avlere ofte lettere ved at tackle problemet. I modsætning til avlere, der dyrker i jord, har hydro-avlere den fordel, at de nemt og hurtigt kan skifte hele vandmediet ud. Hvis du opdager symptomer på næringsstofforbrænding i dine hydroponiske planter, kan du bare tømme vandtanken og erstatte opløsningen med et præparat, der indeholder færre næringsstoffer og et ideelt pH-niveau.

Det er en god idé at holde øje med den nøjagtige mængde næringsstoffer, du bruger. Tjek, hvor meget du brugte, da du opdagede symptomerne, og start med den halve mængde. Du burde se en positiv ændring i dine planter med det samme. Når du har justeret mængden af næringsstoffer, stopper symptomerne på næringsstofforbrænding med at sprede sig næsten øjeblikkeligt. De berørte blade vil ikke komme sig, men du kan redde resten af det sunde væv på din plante.

Cómo remediar la quema de nutrientes

Forebyggelse af næringsstofforbrænding

Forebyggelse er altid bedst, og derfor er det klogt at opbygge gode vaner, der reducerer risikoen for fejl. Først og fremmest skal du sørge for at bruge de korrekte næringsstoffer til det pågældende vækststadium. Og selv da er det en god idé kun at bruge ¾ af den anbefalede dosis, der er angivet på produktemballagen. Nogle gange kan producentens anbefalinger være lidt i overkanten, og så kan man nemt komme til at lave fejl.

Nedenfor kan du se nogle af de bedste teknikker til at reducere risikoen for næringsstofforbrænding.

 • Brug en fodringsplan

Alle cannabisplanter kan reagere forskelligt på den samme mængde af næringsstoffer. Det kræver lidt eksperimentering at finde ud af, hvordan visse sorter reagerer. Den gyldne tommelfingerregel er at se den anbefalede dosis på næringsstoftabellen som den maksimale mængde. Hvis dine planter er tilbøjelige til at lide af næringsstofforbrænding, skal du starte meget lavere. Start med 50 % af den anbefalede mængde for at undgå, at dine planter tager skade.

 • Brug næringsstoffer, er specifikt er udviklet til cannabisplanter

Sørg for, at du bruger næringsstoffer, der er beregnet til cannabis. Disse produkter er skræddersyede specifikt til plantearten, og mange af dem er endda specielt designet til bestemte perioder af vækstcyklussen.

 • Tag hensyn til de forskellige behov under den vegetative periode og blomstringsfasen

Cannabisplanter har forskellige ernæringsmæssige behov, efterhånden som vækstcyklussen skrider frem. De foretrækker højere mængder kvælstof under den vegetative fase for at hjælpe dem med at udvikle flotte og sunde vifteblade. Under blomstringsfasen har de derimod brug for højere mængder fosfor og kalium. Hvis du fodrer dem med kvælstof under blomstringen, vil du højst sandsynligt opleve symptomer på næringsstofforbrænding.

 • Hold øje med PPM

Du kan forhindre næringsstofforbrænding ved at holde øje med PPM- (Parts Per Million) og EC-værdierne (ledningsevne) af dine hjemmeblandede næringsopløsninger og drænvandet. Disse målinger giver en god indikation om mængden af næringsstoffer, der er til stede i dine næringspræparater og i dit vækstmedium.

Nedenfor kan du se en oversigt over, hvor disse tal helst skal ligge under de vigtigste vækstfaser i forskellige vækstmedier. For høje målinger i drænvandet, tyder på en ophobning af salte, og det øger risikoen for næringsstofforbrænding.

Jord Hydroponisk
Kimplantefasen 350-400ppm | EC (ms/cm) 0,7-0,8 400-500ppm | EC (ms/cm) 0,8-1
Den vegetative fase 500-750ppm
EC 1,0-1,5
600-850ppm
EC 1,2-1,7
Blomstringsfasen 750-900ppm
EC 1,5-1,8
850-1100ppm
EC 1,7-2,2

*PPM 500-skala anvendt

Sådan måler du PPM og EC

For at måle ppm skal du bruge en TDS-måler (total dissolved solids). Kalibrer din enhed, sørg for, at den viser nul, og placer den i den opløsning, du vil teste. For at måle EC skal du anskaffe dig en ledningsevnemåler. På den måde kan du måle saltindholdet af din opløsning bare ved at trykke på en knap, og det hjælper dig med at undgå for høje saltniveauer.

Brug en EC/pH-måler til at tjekke koncentrationen af næringsstoffer hver gang, uanset om du selv blander din gødning dagligt eller bruger en hydroponisk vandtank. Sørg for at udskylle hydroponiske systemer, vækstmedier og jord for at forhindre saltophobning omkring rødderne.

Hvis du dyrker cannabis i en hydroponisk opsætning, kan du reducere koncentrationen af de næringsstoffer, du bruger. På den måde kan du finde frem til den helt rigtige balance, samtidig med at du reducerer risikoen for yderligere næringsstofforbrænding. Du behøver ikke holde dig til producentens anbefalinger. Det er altid bedre at bruge en mere fortyndet opløsning, så den passer til dine planters behov.

Når du skal afmåle dine næringsstoffer, skal du bruge et præcist måleredskab. Hvis din blanding skal indeholde 10 ml pr. liter, skal du sørge for, at du bruger en måleske på 10 ml. Det kunne evt. være en måleske fra køkkenet. Reducer risikoen for menneskelige fejl bedst muligt. Det er utrolig nemt at komme til at overdosere pga. fejlaflæsning, når du bruger et stort målebæger eller -kop. Husk at holde målebægeret i øjenhøjde, når du afmåler. En lille fejl under afmålingen kan koste dyrt.

 • Et par ord om økologisk jord

En af de mange fordele ved at dyrke i økologiske jordblandinger er, at det giver dig en buffer af organismer omkring rodsystemet. Planter, der dyrkes i jord, er bedre i stand til at overleve overfodring og andre stressfaktorer. Hvis du dyrker i velblandet økologisk jord, har du faktisk slet ikke brug for næringsstoffer under hele vækstcyklussen, og det eliminerer dermed risikoen for næringsstofafbrænding.

Sørg for, at du ikke forveksler andre problemer med næringsstofforbrænding

Der findes mange sygdomme i cannabisplanter, der forårsager symptomer, som til forveksling ligner symptomerne på næringsstofforbrænding. Husk, at de vigtigste symptomer på næringsstofforbrænding inkluderer:

Brune og gule bladspidser Bladspidserne bliver sprøde og krøllede
Misfarvningen begynder at sprede sig Uregelmæssige pletter og misfarvninger
Bladspidserne buer nedad

Årsagerne til næringsstofforbrænding omfatter:

Overskydende næringsstoffer i dårligt rådnet gødning eller alt for koncentrerede syntetiske gødningsprodukter
Tør jord Dårlig belysning

Symptomerne på visse former for ernæringsmæssige mangler og forgiftninger kan ligne symptomerne på næringsstofforbrænding. Derfor er det vigtigt at vide, hvordan du skelner mellem dem for at sikre, at dine planter får den rigtige behandling.


 • Næringsstofforbrænding vs. kvælstofforgiftning

Cannabisplanter er meget afhængige af kvælstof (nitrogen). Dette essentielle makronæringsstof tjener som en nøglekomponent i aminosyrer og enzymer. Hvis du overfodrer dine cannabisplanter med kvælstof, kan det dog give store problemer. Kvælstofforgiftning har nogle af de samme hovedsymptomer som næringsstofforbrænding, herunder:

Brune og gule bladspidser Bladspidser, som buer nedad

De symptomer, der adskiller kvælstofforgiftning fra næringsstofforbrænding er:

Mørke blade Skinnende eller glatte blade
Helt gule blade
Quema de nutrientes vs. toxicidad por nitrógeno
 • Næringsstofforbrænding vs. næringsstofmangel

Kvælstofmangel forekommer, når en cannabisplante ikke har adgang til rigelige mængder nitrogen. Heldigvis ligner symptomerne på dette problem ikke symptomerne på næringsstofforbrænding. Det viser sig i stedet som:

Blade der begynder at visne Helt gule blade
Quema de nutrientes Vs deficiencia nutricional
 • Næringsstofforbrænding vs. overvanding (eller undervanding)

Selv for meget (eller for lidt) vand kan skade på dine cannabisplanter. Overvandede og undervandede planter deler nogle af de samme symptomer som næringsstofforbrænding, herunder:

Blade, der buer nedad Pletter eller misfarvninger

De symptomer, der gør det nemt at skelne disse to problemer fra hinanden, er:

Blade, der hænger Visne blade
Helt gule blade Bronzefarvede pletter

Der findes også andre symptomer, som kan hjælpe dig med at skelne disse problemer fra hinanden. Vækstmediet af en overvandet plante er fx mættet med vand, hvorimod undervandede planter har et alt for tørt medium. Planter, der lider af næringsstofforbrænding, kan have lidt tør jord, men vækstmediet kan også have den perfekte fugtighedsbalance og stadig udvikle symptomer.

Quema de nutrientes Vs riego excesivo (o insuficiente)
 • Næringsstofforbrænding vs. varmestress

Varmestress kan forekomme, når toppen af planter er placeret for tæt på vækstlysene, eller hvis planterne udsættes for hedebølger udendørs. Planter med varmestress har også krøllede blade, der ofte buer nedad. Det er dog kun de blade, der er tættest på varmekilden, der udvikler disse symptomer i de tidlige stadier. Planter, der lider af næringsstofforbrænding, kan derimod udvikle disse unormale blade overalt på planten.

Quemadura de nutrientes Vs estrés térmico

Nu er du godt rustet til at forebygge og behandle næringsstofforbrænding

Så blev du det klogere, og du har nu nået endnu et skridt på vejen til at blive en endnu bedre cannabisdyrker. Nu kender du de bedste måder, du kan forhindre næringsstofforbrænding på, og hvordan du tackler det, hvis du ser tegn på problemet. Husk, at cannabisplanter er afhængige af sunde blade til fotosyntese og energiproduktion – det er derfor, at næringsstofforbrænding kan gøre så meget skade.

Husk også, at alle cannabisplante er unikke. Selv planter af samme sort kan reagere forskelligt på næringsstoffer. Du bør altid holde øje med dine planter efter fodring. Hvis du ser tegn på næringsstofforbrænding, skal du reducere mængderne af de næringsstoffer, du bruger. Hvis du vil helgardere dig, skal du bruge TDS- og EC-målere.

Næringsstofforbrænding kan ske gradvist, men det kan også ske fra den ene dag til den anden afhængigt af, hvor alvorlig overdoseringen er. Hvis du opdager og behandler det i tide, kan du muligvis redde din afgrøde. Der er ingen grund til at gå helt i panik, hvis du opdager symptomer på næringsstofforbrænding i dine cannabisplanter. Det er okay at freake lidt ud, men derefter er det bare om at komme op på hesten igen. Følg disse nemme trin for at hjælpe dine planter tilbage på sporet.

Er du fyldt 18 år?

Indholdet på RoyaQueenSeeds.com er kun egnet til voksne og er forbeholdt myndige personer.

Sørg for, at du kender loven i dit land.

Når du klikker på ENTER, bekræfter
du, at
du er fyldt 18 år.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 ud af 5
ud af 37835 bedømmelser