Dyrkningsvejledning til cannabis af Royal Queen Seeds


By Luke Sumpter

Medmindre du bruger stiklinger, begynder dyrkning af cannabis med spiring af dine frø. Hvis dine frø ikke spirer, uanset hvad årsagen er, vil dit dyrkningsprojekt være forbi, før den overhovedet har haft en chance for at starte. Men hvis du kender årsagerne til spiringsproblemerne, vil chancerne for, at du får en god start på dit dyrkningsprojekt, være langt højere!


Hvorfor spirer dine cannabisfrø ikke?

Der findes mange grunde til, at dine cannabisfrø ikke spirer. Her kan du se nogle af de mest almindelige årsager til, at dine frø ikke popper op:

1. Din spiringsmetode virker ikke

Der findes mange forskellige måder, du kan spire cannabisfrø på, og de fleste dyrkere har hver deres foretrukne metode. Normalt anbefaler vi ikke, at du ændrer din spiringsmetode, hvis det er en metode, der fungerer godt for dig, og som du har brugt igennem længere tid. Dine frø og planter er nemlig meget sarte under spirings- og kimplantestadierne.

Det kan dog være en god idé at ændre taktik, hvis du oplever problemer med at få dine cannabisfrø til at spire korrekt. Hos RQS anbefaler vi, at du bruger en af disse to metoder til spiring af dine frø:

  • Mellem to fugtede stykker køkkenrulle, som placeres et mørkt sted
  • Direkte i steriliseret, fugtig jord – som naturen selv ville gøre det

Der findes andre populære spiringsmetoder (som fx at lægge frøene i vand), men efter vores erfaring giver de ikke de bedste spiringshastigheder.

Germination

2. Du mangler det rigtige udstyr

Nogle gange kan det rigtige udstyr gøre hele forskellen. Da spiringsstadiet kan være ret udfordrende for nybegyndere, har vi udviklet en serie af produkter, der er specielt designet til at forenkle processen så meget som muligt. Hvis du kæmper med at få dine frø til at spire, kan du overveje at prøve:

  • Sporingsblokke: RQS’s spiringsblokke er lavet af tørv og kokosfibre i topkvalitet, og de er designet til at holde på fugten og samtidig give dine frø den plads og iltning, de behøver for at kunne spire ordentligt. Derudover er det supernemt at omplante, når du bruger disse blokke, og de er velegnede til automatisk blomstrende frø, da du kan plante dem direkte i dine endelige potter.
  • Easy Start: Vores Easy Start-kit indeholder steriliseret jord, som er beriget med gavnlige bakterier, og de skaber det perfekte hjem for dine frø, samtidig med at de maksimerer spiringshastigheden. Det eneste, du skal gøre, er at opløse den medfølgende Bacto-pakke (fyldt med gavnlige bakterier) i vand, lægge dine Easy Start-pakker i blød i blandingen i 10 sekunder, og så dine frø!
  • Starterpakker: Vores starterpakker leveres komplet med Easy Start-bakker, automatisk blomstrende eller feminiserede frø og en Propagator Pro med perlite og kølige LED-lys med lav watt. Easy Start-bakkerne giver den perfekte startjord til dine frø, og Propagator Pro hjælper med at skabe det perfekte miljø, hvor dine frø kan spire og gro.

3. Dårlige frø

Har du fået en pose "mystiske frø" fra din lokale kilde eller fra en ukendt leverandør via internettet? Hvis det er tilfældet, er der store chancer for, at dine frø ikke spirer. Velrenommerede frøbanker som Royal Queen Seeds tester altid deres frø for kvalitet og spireevne.

For at få dit dyrkningsprojekt skudt ordenglit i gang, er det bedst at sørge for, at du bruger kvalitetsfrø. Ikke nok med at spiringshastighederne vil være bedre, men din plante vil også vokse sig sundere og give et bedre udbytte, når det bliver høsttid.

Vídeo aneu: 484382081

4. Forkert opbevaring

Frø er levende organismer, og på samme måde som mad skal de opbevares korrekt. Hvis du opbevarer dem forkert, nedbrydes de og dør, og så kan de ikke spire . Det er vigtigt, at du opbevarer dine frø et sted uden lys, ekstreme temperaturer og fugt. Et mørkt skab med en stabil temperatur er fint. For langtidsopbevaring skal du lægge dine frø i en lukket beholder og opbevare dem i køleskabet.

Se vores artikel om opbevaring af cannabisfrø, hvis du vil lære mere om korrekt opbevaring.

Vídeo aneu: 747962506

5. Håndtering af frø med bare hænder

Håndtering af dine cannabisfrø med bare hænder kan gøre, at de bliver inficeret med fx bakterier og svamp. Desværre er frø og kimplanter meget sårbare over for disse typer af skadelige patogener.

Undgå unødvendig håndtering for at undgå at ødelægge dine frø. Brug rene handsker og en desinficeret pincet eller lignende. Det reducerer i høj grad risikoen for kontaminering af dine frø.

HANDLING SEEDS WITH BARE HANDS

6. Dine frø er sået for dybt eller ikke dybt nok

Når du sår direkte i jorden, må du ikke begrave dine frø for dybt. Hvis de placeres for dybt, har de ikke adgang til nok ilt, og fugten i jorden kan overmande dem og få dem til at rådne.

Hvis dine frø derimod ligger for tæt på overfladen, er der risiko for, at de tørrer ud, før de spirer, eller at frøet vil dukke op, men ikke er i stand til at løsne sig fra frøkapslen. Den perfekte dybde er ca. 0,5-1,0 cm under jordoverfladen og kun dækket af et let lag jord.

Not Too Shallow Nor Too Deep

7. Du bruger ikke en ny eller steriliseret jord og potte

En af de største faktorer, der hæmmer frø i at spire, er svamp. Gammel, genbrugt jord, der ikke er steriliseret, indeholder højst sandsynligt skimmelsvamp og andre skadelige organismer som bakterier og insekter.

Enten spirer dine frø slet ikke, eller også dukke de op af jorden, men dør et par dage senere. Kimplanter kan pludselig hænge og blive brune, hvis jorden indeholder for mange næringsstoffer. Overvanding, dårlig dræning og manglende udluftning øger også risikoen for, at det sker.

Løsning: Sørg for, at du udelukkende planter dine frø i en steriliseret (dvs. ny) potteblanding, så jorden ikke indeholder disse skadelige organismer. Men vækstmediet er ikke det eneste, du skal være opmærksom på. Du skal også sørge for, at dine potter er rene, da disse også kan indeholde skimmelsvamp og andre skadelige patogener. Hvis du oplever svampeproblemer under spiringen, er det bedst at smide frøet og det kontaminerede vækstmedium ud og starte forfra.

8. For meget fugt

Hvis dit substrat dræner dårligt, forhindrer det overskydende vand i jorden dine frø i at få nok ilt, og det fremmer samtidig svampevækst. Du kan forbedre vanddræningen af din jord ved at tilføje perlit. Det er også vigtigt, at du altid sørger for, at dine plantepotter har huller i bunden, så vandet kan løbe ud.

Hvis du bruger en spiringshætte eller anden overdækning til at hjælpe med at holde på fugt, så sørg for, at der er lufthuller. Løft låget ofte for at få frisk luft ind. Fjern hætten, så snart din kimplante har smidt sin skal.

9. Ikke nok fugt

Frø har dog stadig brug for fugt for at kunne spire. Hold jorden fugtet, men ikke alt for våd. Den bedste fremgangsmåde er at bruge en sprayflaske med en fin forstøvning. Brug en gennemsigtig spirehætte eller husholdningsfilm for at forhindre, at jorden tørrer ud.

10. Drukning af frø

Nogle avlere foretrækker at spire deres frø i et glas vand. Selvom denne metode teknisk set er levedygtig, er der også en risiko for, at frøene drukner, hvis de får lov at lægge for længe i vandet. Frø har som sagt også brug for ilt for at kunne spire.

Spir i stedet dine frø direkte i jorden, eller endnu bedre, brug Royal Queen Seeds’ startpakke.

Vídeo aneu: 356435387

11. Frøet spirer for længe

Hvis du lader dine frø spire for længe, bliver de svære at plante. Grunden til dette er, at jo længere rødderne udsættes for luft og lys, jo større er sandsynligheden for, at de bliver beskadiget. Og jo længere pæleroden er, jo højere er risikoen for du kommer til at ødelægge dem, når du omplanter dem.

Hold øje med dine frø og omplant dem, når pæleroden er højst 1-2 cm.

12. Dårlig vandkvalitet

Selvom postevand muligvis er helt fint for mere modne cannabisplanter, kan det være et problem for frø og kimplanter. Postevand indeholder klor, fluor og salte, der kan være skadelige for sund vækst og disse stoffer kan endda forhindre frø i at spire.

Brug flaskevand til spiring. Hvis du skal bruge postevand, skal du fylde en spand med varmt vand og lade den stå udenfor i et døgn. På den måde kan kloren i vandet fordampe, så vandet er mere sikkert at bruge til spiring.

13. Temperaturen er for høj

For høje temperaturer i dit spiringsmiljø kan føre til langsom og hæmmet vækst, og det kan få jorden til at tørre ud. Den optimale temperatur for frøspiring er 20-25 grader.

Hvis du spirer indendørs, og temperaturerne er for høje, kan du forsøge at køle rumtemperaturen ned ved hjælp af en blæser eller ved at åbne vinduerne. Hvis det ikke virker, kan du overveje at bruge et klimaanlæg i dit dyrkningsrum for at holde temperaturen i skak.

-15 °C ⚠️ Danger Zone
17 °C Ideal Night Temperature
23 °C Ideal Day Temperature
+25 °C ⚠️ Danger Zone

14. Temperaturen er for lav

Hvis temperaturerne derimod er for lave, kan det medføre en lang række andre problemer, og et af de problemer er, at dit frø ikke kan spire. Koldere temperaturer øger også risikoen for andre plantesygdomme. Hvad gør man så? Hvis du vil dyrke udendørs, skal du ikke sætte planterne udenfor for tidligt. Spir i stedet dine frø indendørs og lad dine kimplanter vokse inden for i et par uger.

Sørg for, at du holder øje med, hvornår de lokale temperaturer er høje nok til at sætte dine planter udenfor. Det kan som regel betale sig at vente et par uger på lidt højere forårstemperaturer!

TEMPERATURE TOO LOW

15. For meget lys

Frø har ikke brug for lys for at spire. Faktisk kan for meget lys reducere chancerne for at de popper op. Du har først brug for lys, når dine kimplanter rent faktisk dukker op. Men sørg for at starte med lav lysintensitet, som du gradvist øger over tid.

16. Skadedyr, fugle, insekter ...

Tro det eller lad være, men hampefrø er en vigtig del af mange forskellige typer fuglefrø! Ja, du læste rigtigt! Fugle elsker dem lige så meget, som du gør. Men fugle er ikke de eneste, der vil elske at gnaske dine frø i sig.

Myrer er fx særligt opsatte på at spise pælerødderne fra spirede frø. For at beskytte dine frø, foreslår vi at du bruger fuglenet, myrefælder og andre forebyggende foranstaltninger som neemolie eller sneglefælder. Hold godt øje med dine frø, så du kan spotte angreb og tage handling, før det er for sent.

17. Jorden er for fast

Hvis din jord er for fast, kan det hæmme dine frø i at spire. Kompakt jord forhindrer frøet i at få nok ilt, og dårlig dræning vil øge risikoen for sygdom og skimmelsvamp. Brug dine (rene) hænder til at dække dine frø med et meget let lag jord.

18. Jorden er for løs

Når jorden er for løs, er der for meget luft omkring frøet, og det har derfor svært ved at absorbere fugt. Når du har sået dine frø, skal du klappe let på jorden ned med fingrene. Hvis du tilføjer perlit for at gøre din jord mere luftig, er 10-20 % rigeligt.

Soil

19. Jorden er for "varm"

Jord, der er "for varm", betyder, at den indeholder for mange næringsstoffer. Det er især vigtigt for frø og kimplanter, da disse faktisk slet ikke har brug for næringsstoffer. Derfor er det altid bedst ikke at fodre dem i løbet af de første par uger.

Mange kommercielle jordblander er "for varme" til spiring, da de indeholder mængder af næringsstoffer, der er bedre egnet til moden cannabisplanter. Brug "let" eller ugødet kimplantejord, når du spirer.

20. Overfyldte potter

Når du har spiret dine frø, skal rødderne på dine cannabisplanter have rigelig plads til at vokse, så sørg for, at du bruger potter, der er store nok. Det er også vigtigt, at du kun dyrker ét frø i hver potte, så de ikke konkurrerer om lys eller næringsstoffer i jorden.

Hvis din plads eller dine ressourcer er begrænsede, er det bedre at dyrke færre planter, der kan blomstre, end at dyrke for mange i et overfyldt område.

Er du fyldt 18 år?

Indholdet på RoyaQueenSeeds.com er kun egnet til voksne og er forbeholdt myndige personer.

Sørg for, at du kender loven i dit land.

Når du klikker på ENTER, bekræfter
du, at
du er fyldt 18 år.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 ud af 5
ud af 37835 bedømmelser