Dyrkningsvejledning til cannabis af Royal Queen Seeds

Cannabisdyrkning: Lær det grundlæggende

Growing Cannabis: Understanding the Basics

Hvis du har lyst til at gå i gang med at dyrke dine egne cannabisknopper, kan du finde masser af information i denne artikel og få en idé om, hvor du skal starte. Men lad os gøre det klart med det samme: Dette er ikke en dyrkningsguide. Denne aritkel er til, så du kan få et overblik over det grundlæggende og få svar på de spørgsmål, du muligvis har om at dyrke til eget forbrug.


Hvorfor dyrker folk cannabis?

Nogle mennesker dyrker deres eget cannabis for at slappe af efter en lang dag. Nogle vil spare penge og have nem adgang til urten.

Uanset, hvad grunden er, kan dyrkning af cannabis være et interessant og spændende forsøg, da du ikke har brug for meget for at få dit projekt skudt i gang. Du bliver dog nødt til at samle vigtige informationer om fx sorter og dyrkningsmetoder, som du vil lære mere om i de kommende afsnit.

Det allervigtigste er, at du behandler en cannabisplante som alle andre planter. Det betyder, at du skal give den nok opmærksomhed og kærlig pleje.

Er alle cannabisplanter ens?

Som med alle andre levende ting på denne jord er ikke alle cannabisorter ens. Hver sort varierer i væksthastighed, duft, udbytte, størrelse, modstandsdygtighed og indhold af cannabinoid/ terpener.

Desuden er der stor forskel på kønnet af cannabisplanter. For at gøre en lang historie kort, er det nok hunplanterne, du skal gå efter, da det er dem, der producerer de harpiksagtige knopper. For at sikre dig at du får en hunplante, skal du købe feminiserede frø - det vil sige frø, der er avlet til udelukkende at udvikle sig til hunplanter. Der er nemlig 50% chance for at få en han- eller en hunplante, hvis du bruger almindelige frø.

En anden faktor, du skal overveje, er forskellen mellem auto-sorter og fotoperiodiske sorter. Auto (automatisk blomstrende) betyder, at planter begynder at blomstre af sig selv 2 til 4 uger efter spiring.

Fotoperiodiske sorter har derimod brug for 12 timers mørke i døgnet for at påbegynde og opretholde sin blomstring indendørs. De tager også generelt længere tid at dyrke, da der ikke er nogen bestemt vegetativ periode.

Er alle cannabisplanter ens?

Hvad har cannabisplanter brug for for at kunne gro?

Når du dyrker cannabis, dyrker du i bund og grund et liv. Du er nødt til at give din plante din fulde opmærksomhed og ikke være nærig med den pleje og de næringsstoffer, den behøver for at blive til en sund og blomstrende plante.

Her de fire vigtigste elementer, der er nødvendige for at kunne dyrke cannabis af høj kvalitet (og alle andre planter):

1. Frisk luft

Lad se lidt videnskabeligt på tingene et øjeblik. Planter har brug for både ilt og kuldioxid for at kunne ånde og producere henholdsvis mad og sukker.

Hvis du vælger at dyrke udendørs, skal du ikke bekymre dig om noget, da der er rigeligt med frisk udenfor. Men hvis du dyrker dine planter indendørs, har du brug for den rigtige luftcirkulation, for at dine planter kan trække vejret naturligt.

Men det er ikke noget, som et passende ventilationssystem ikke kan klare. Hvis du har et lavt budget, kan du komme langt med ventilatorer, hvis du placerer dem strategisk. Hvis penge ikke er noget problem, er det bedst at investere i et mere udførligt ventilationssystem.

2. Lys

Planter er afhængige af lys for at få en sund vækst gennem fotosyntese. Når det kommer til cannabisplanter, gælder det, at jo mere lyseksponering de får, jo flere knopper danner de.

På samme måde som med frisk luft kan cannabisplanterne få alt det lys, de har brug for, når de dyrkes udendørs. Men til indendørs dyrkning skal du satse på at have 400-600 watt (eller mere) pr. kvadratmeter.

En anden ting, du skal være opmærksom på, når du dyrker indendørs, er høje temperaturer. Nogle typer lys, især HID'er, har tendens til at blive varme, og det kan gå ud over dine knopper, hvis lyset er for tæt på baldakinen, eller hvis dine lamper generelt er for kraftige.

3. Vand

Vand er hjerteblodet i enhver levende organisme på Jorden. Cannabisplanter er en ganske sjælden undtagelse, da de kan overleve, selv hvis du sparer på vandingen. Der er derimod stor chance for at det dør, hvis du overvander dem.

Den bedste måde at sikre dig, at du giver dine planter den rigtige mængde vand, er at vente, indtil jorden er tørret ud. Hvis du løfter dine plantepotter og synes at de virker forholdsvis lette, er det sandsynligvis tid til vanding. Under alle omstændigheder må du ikke vande igen, før jordens øverste 2-3 centimeter er helt tørre.

Når det kommer til den bedste vandingsmetode, er bundvanding uden tvivl bedst til cannabisplanter. Det går ud på at placere potterne i bakker med vand og lade rødderne absorbere den rigtige mængde vand/næringsstofopløsning i jorden.

Denne metode gør også, at rødderne kan vokse længere nedad, og det gavner planterne på længere sigt. Når dine planter får nok frisk luft, vand og sollys kan de udføre fotosyntese og gro hurtigere.

4. Næringsstoffer

Du fodrer dine cannabisplanter ved at give dem næringsstoffer. Disse grundlæggende næringsstoffer blandes normalt i jorden fra begyndelsen, eller blandes i en opløsning, som du så giver til dine planter.

Det er en hel videnskab i sig selv at give næringsstoffer til dine planter, men det gemmer vi til en anden gang. En god løsning er at bruge færdigblandede næringsopløsninger som Easy Boost fra Royal Queen Seeds. Dine planter har kun brug for en enkelt dosis for at have næring nok til 12 uger. Det er den nemmeste løsning, og hvem kan ikke lide, når noget er dejlig nemt?

Hvor lang tid tager det at dyrke cannabis?

Vi nævnte kort hvor hurtigt auto-sorterne gror, men når det kommer til hvor lang tid det tager en plante at være klar til høst, har de fleste sorter brug for mindst 3 måneder.

Hvis du nu vil vide, hvor lang tid det tager, før du kan ryge dine knopper, skal du lægge yderligere 3 uger oveni for at dække tørrings- og hærdningstiden, som er henholdsvis 1 og 2 uger.

For at give dig et bedre billede af vækstprocessen skal du først kende til de to hovedfaser af cannabisplantens livscyklus: den vegetative fase og blomstringsfasen. Kort fortalt kan det forklares sådan:

 • Den vegetative fase: Den periode, hvor plantens blade og stilke begynder at komme frem. Denne fase slutter, når du begynder at kunne se plantens kønskarakteristika, hvilket bringer os til næste fase.
Den vegetative fase
 • Blomstringsfasen: Denne fase begynder, når hunplanter begynder at udvikle hvide fimrehår, også kaldet pistiller, og når hanplanter udvikler pollensække.
Blomstringsfasen

Hvilket udstyr har du brug for til cannabisdyrkning?

Når du dyrker cannabis, har du som regel to valg: indendørs eller udendørs dyrkning.

Vi har tidligere nævnt nogle af forskellene mellem de to måder, men her er en kort forklaring : kunstig belysning, dyrkningstelt, jord, næringsstoffer, haveredskaber og - potentielt - hydroponisk udstyr, betyder at indendørs dyrkning som regel er meget dyrere.

Men lad os alligevel se nærmere på det udstyr, du har brug for, til hvert miljø.

Indendørs dyrkning

 • Dyrkningstelt: Et dyrkningstelt er et lille, lukket rum til alle dine planter. Så længe det kan rumme alle de andre værktøjer og give tilstrækkeligt lys, er du klar til at gå i gang.
 • Lys: HID-lys giver et større udbytte, men de kan blive lidt for varme og skade dine planter. LED-lys bliver ikke nær så varme, men udbyttet bliver normalt ikke nær så stort. Det er helt op til dig, hvad du prioriterer.
 • Jord og potter: Det er dine planters hjem og støtte. Du bør i de fleste tilfælde gå efter i forvejen gødet jord, der allerede indeholder næringsstoffer, og med hensyn til potterne kan du enten bruge stofpotter eller almindelige plastpotter.
 • Hydroponisk udstyr: Hvis du dyrker uden jord, skal du anskaffe dig noget hydroponisk udstyr. Kor og godt går denne metode ud på at bruge koncentrerede opløsninger af mineralsk gødning, som rødderne kan optage.
 • Vand: Almindeligt vand fra vandhanen har normalt et højt klorindhold, så det er bedst at bruge filtreret vand til at vande dine elskede cannabisplanter med.
 • Udsugning: Planter har brug for en tilstrækkelig mængde kuldioxid for at trives. For at opnå dette skal du bruge en stabil, konstant strøm af luft fra et udsugningssystem for at hjælpe luften med at cirkulere.
 • Klimakontrol og -monitorer: Disse modererer lys, CO₂, luftfugtighed og temperatur og de skal køre med en jævn hastighed for at optimere dine planters vækst.
Indendørs dyrkning

Udendørs dyrkning

 • Vejrbestandigt udstyr: Naturen kan til tider være lidt hård, så du skal sørge for at dine planter er ekstra godt beskyttede. Beskyttende afdækning som varmehætter og mistbænke kan klare opgaven.
 • Vandafledning: Du er ikke interesseret i, at dine planters rødder svømmer i overskydende vand. Det er en stor hjælp at lave et simpelt dræningssystem med grus.
 • Jord: Uanset om du planter direkte i jorden eller bruger potter, skal du sørge for at jorden er rig på næringsstoffer.
 • Næringsstoffer: Ligesom mennesker har planter også brug for deres vitaminer. De grundlæggende næringsstoffer er mere end rigeligt, for at planterne kan få den nødvendige næring.
 • Jordprøvetest: For at få en nøjagtig måling af jordkvaliteten, som din plante dyrkes i, kan en jordprøvetest være praktisk. Det kan også fortælle dig, om dine planter har brug for lidt ekstra vanding.
 • Beholdere: Air-Pots er ofte det bedste valg til udendørs cannabisdyrkning. Det gør det muligt at beskære rødderne på en naturlig måde og dermed opnå en bedre plantevækst.
Udendørs dyrkning

Hvilken del af cannabisplanten kan ryges?

Det virker måske indlysende for nogle, men det er stadigvæk et spørgsmål, man med rette kan stille.

Her er det enkle svar: Knopperne er den eneste del af cannabisplanten, som kan ryges. Disse knopper skal dog gennemgå en tørring- og hærdningsproces, før du kan opnå en god virkning fra dem.

Og som vi nævnte tidligere i dette afsnit, er de kun hunplanterne, som udvikler knopper, der kan ryges, så hvis dit formål er at ryge cannabis, er det virkelig vigtigt at du bruger feminiserede frø.

Ofte stillede spørgsmål om cannabisdyrkning

🚰 Hvor ofte skal du vande cannabisplanter?
Normalt er det nok at vande de fleste cannabisplanter hver anden dag. Giv dem lidt tid til at tørre lidt ud, men du skal selvfølgelig ikke vente til, de visner.

Her er en god måde at finde ud af, om din plante er tørstige: Stik en finger ned i jorden til din fingers mellemled. Det er ca. 5 cm. Hvis jorden er tør, skal planten vandes, og hvis jorden føles fugtig, kan du vente en dag mere, inden du vander.
🤫 Hvor diskret er cannabisdyrkning med hensyn til lys og lugt?
Det afhænger af den dyrkningsmetode, du vælger. Det er helt sikkert nemmere at holde lav profil, hvis du dyrker dine planter indendørs. Hvis du dyrker i et telt, skal du blot sørge for at holde teltet lukket og anskaffe dig et kulfilter for at nedsætte lugten. Hvis du har et ekstra værelse i dit hjem, som fx et kælderrum, er det ingen sag at skjule dine planter.

Du kan ikke undgå, at der er lidt støj, lys og lugt forbundet med dyrkning. Det følger med. Du bliver bare nødt til at forklæde det lidt.

Og nu hvor vi taler om forklædning, så får du helt sikkert brug for det, hvis du dyrker udendørs. Cannabisaroma kan få naboerne til at fatte mistanke, så det er klogt at plante dine cannabisplanter sammen med ledsagerplanter, som fx pebermynte for at dække over den distinkte lugt.
🤹 Er det nemt at inkorporere cannabisdyrkning i sin daglig rutine, hvis man ikke har meget erfaring?
Hvis du beslutter dig for at gå i gang med cannabisdyrkning, koster det tid, kræfter og dedikation. En del af det handler bare om at vænne sig til opgaven. Du skal regelmæssigt sørge for at tjekke til dine planter, give dem de rigtige næringsstoffer og høste, når tiden er inde.

Du kan vælge forskellige rutiner alt afhængigt af dit skema, men du kan forenkle nogle aspekter af vækstprocessen ved at følge nogle anbefalede retningslinjer. Det er for eksempel bedst at vande om morgenen. Så hvis du gør vanding til en del af ritualet med morgenkaffen, får du hurtigt gjort dette til en del af din hverdag.
🌡️ Skal man holde sine cannabisplanter ved en konstant temperatur?
Cannabisplanter kan håndtere små udsving i temperaturen. Men for at få de bedste resultater skal du stile efter en konstant temperatur.

Hvis du dyrker udendørs, kan temperaturen om dagen være mere uforudsigelig på grund af varme og luftfugtighed, så du bliver nødt til at holde et vågent øje. Nattetemperaturene er som regel køligere og mere forudsigelige, så det skulle ikke give dig de store problemer.

Når det kommer til temperatur, er det meget nemmere at dyrke indendørs, da du nemmere kan regulere temperaturen og opnå den konstante temperatur, du har brug for.
🌚 Hvorfor har cannabisplanter brug for mørke for at kunne gro?
Bortset fra fotosyntese, som kræver lys, skal cannabisplanter også igennem en respirationsproces.

I den periode genopbygger planterne de forbindelser, der tidligere blev nedbrudt, ved hjælp af det kulstof, de lagrede under fotosyntesen. De metaboliserer den energi, de har skabt, før de begynder at producere den igen den næste dag.

Respiration sker som regel, når der ingen lys er, uanset om det er indenfor i et uoplyst dyrkningsrum eller udenfor om natten.
💰 Hvad koster det at starte med at dyrke cannabis?
Som før nævnt er det dyrere at dyrke indendørs end udendørs. Men hvis du leder efter nogle konkrete tal, så skal du regne med omkring 150-250€.

Og da det nu er lovligt i flere og flere lande rundt omkring i verden, kan du finde mange af værktøjerne online. Du behøver ikke gå længere end til Amazon, og derfor har du masser af muligheder.

Med hensyn til frøene tilbyder specialiserede sælgere som Royal Queen Seeds en lang liste over muligheder af høj kvalitet at vælge imellem. Den klarer vi!

Kom godt i gang med at dyrke cannabis - afslutningsvis

Vi håber, at denne artikel har givet dig tilstrækkelig information om det grundlæggende inden for cannabisdyrkning. Hvis cannabisdyrkning er noget, du overvejer at gå i gang med i den nærmeste fremtid, kan du bruge denne artikel som en tjekliste over alle de ting, du har brug for at huske.

Men hvis du er klar til at komme i gang og tage det næste skridt, er det bare at gå i gang!

Vi ønsker dig en udbytterig dyrkningsoplevelse!

Er du fyldt 18 år?

Indholdet på RoyaQueenSeeds.com er kun egnet til voksne og er forbeholdt myndige personer.

Sørg for, at du kender loven i dit land.

Når du klikker på ENTER, bekræfter
du, at
du er fyldt 18 år.

Emnefinder

Kategorier
eKomi silver seal
4.7 ud af 5
ud af 37803 bedømmelser