Dyrkningsvejledning til cannabis af Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter Reviewed by: Andreu Francés

En guide til at skelne mellem han-, hun- og hermafroditcannabisplanter.


Cannabis har mange egenskaber lige fra psykoaktive cannabinoider til aromatiske terpener, som gør, at de er unikke inden for planteriget. Men de fytokemikalier, cannabis producerer, er ikke det eneste unikke ved planten.

Langt de fleste plantearter er enbo. Det betyder, at de både har han- og hunblomster. Det omfatter bl.a. spiselige planter som fx majs og squash, der er i stand til at befrugte sine egne blomster med sin egen pollen.

Ude i naturen tilhører cannabis et mindretal af plantearter, der er tvebo (også kaldet særbo). Det betyder, at de producerer separate han- og hunplanter. Det er faktisk kun 5-6 % af alle dækfrøede planter (også kaldet blomsterplanter eller angiospermer) der har denne sjældne og interessante egenskab.

Hvorfor har det betydning, at cannabis er tvebo?

Cannabisavlere bruger denne egenskab til deres fordel, da det giver dem mulighed for at adskille han- og hunplanter. Det betyder nemlig at de kan forhindre, at blomsterne bliver befrugtede og begynder at producere frø, og på den måde kan de opnå blomster af bedre kvalitet – også kaldet sinsemilla.

Det betyder også, at cannabisavlere har mere kontrol, når det kommer til at krydse specifikke han og hunplanter. De kan vælge to sunde og stærke sorter, placere dem tæt sammen og producere afkom med bestemte egenskaber.

Lad os kigge lidt nærmere på han- og huncannabisplanter. Derefter gennemgår vi, hvad der får nogle planter til at udvikle både han- og hunblomster.

Han- og huncannabisplanter: Hvad er forskellen?

Han- og hunplanter ser identiske ud under kimplantefasen og den vegetative fase. Men når de bevæger sig over i blomstringsfasen, begynder planterne at afsløre deres køn. I løbet af denne periode producerer hunplanterne harpiksagtige knopper fyldt med cannabinoider, mens hanplanterne danner sække fyldt med pollen.

Huncannabisplanter er hovedfokus for den almindelige avler, der bare vil høste cannabisknopper. Afhængigt af deres gener kan hunplanter dog se meget forskellige ud. Nogle er små og kompakte og vokser mere i omkredsen. Andre kan blive helt op til 3 meter høje, producere et kæmpe udbytte, og de ligner mere træer end almindelige haveplanter.

På trods af deres forskelle har alle hunplanter én ting til fælles: de producerer hunblomster. Disse blomster, i daglig tale kendt som knopper, er udstyret med trichomer, som er små kirtelstrukturer, der producerer cannabinoider som fx THC og CBD.

Hanplanter producerer derimod ikke den slags blomster. Derfor er de mindre værdifulde for avlere, der kun er på jagt efter knopper. Til gengæld producerer de pollensække. Disse små strukturer skaber det genetiske materiale, der kræves for at befrugte hunblomster og producere frø. Derfor er hanplanterne ekstremt vigtige for dyrkere, der vil avle nye cannabissorter.

Pollensækkene på hanplanter og blomsterne på hunplanter udvikles det samme sted på planten. Begge strukturer dukker op ved knudepunkterne, som er det sted, hvor grene møder hovedstammen. Når du bemærker, at nogle af dine planter begynder at udvikle knopper, skal du samtidig begynde at lede efter pollensække.

Male vs Female Cannabis: What's The Difference?

Hermafroditter: Når cannabisplanter bliver tvekønnede

Ligesom mange af plantens tilhængere holder cannabis sig dog ikke altid til reglerne. Nogle gange går denne tveboplante imod sin egen natur og udvikler både han- og hunblomster. Disse planter kaldes hermafroditter. Planterne kan udvikle denne usædvanlige egenskab enten på grund af genetiske eller miljømæssige faktorer – eller begge dele. Da hermafroditter både har hunblomster og pollensække er de i stand til at bestøve og formere sig helt på egen hånd.

Det er naturligvis et fænomen, som dyrkere helst vil undgå, hvis de er på jagt efter de bedst mulige knopper. Nedenfor kigger vi nærmer på, hvad der forårsager hermafroditisme, og hvordan det kan undgås.

Hermaphrodites: When Cannabis Plants Become Monoecious

Kan man se, om en plante er en han- eller hunplante, før den blomstrer?

Ja, heldigvis. Selvom hanplanter udgør en trussel mod avlere, der udelukkende er på jagt efter harpiksholdige knopper, kan du faktisk helt undgå at de ender i dit dyrkningsrum, hvis du ved, hvad du skal kigge efter. Du behøver ikke at vente på, at pollensækkene udvikler sig – og risikere, at de spreder deres pollen – for at kunne spotte en hanplante.

Inden de starter på blomstringsstadiet, begynder cannabisplanterne at afsløre deres køn i form af forblomster – det tidlige udviklingsstadium af knopper og pollensække, der dannes ved knudepunkterne (det sted, hvor grenene og hovedstammen mødes). Det tager dog lidt tid – op til seks uger – før forblomsterne viser tydelige tegn på, hvilket køn de er.

  • Hvor hurtigt kan man se, om en plante er en han eller hun?

Heldigvis viser hanforblomster vigtige karakteristika tidligere end hunforblomsterne. Hvis du er opmærksom på dette, kan du nå at fjerne hanplanterne fra dyrkningsrummet i god tid, før hunplanterne begynder at blomstre. Typisk afslører hanplanterne sit køn to uger tidligere end hunplanterne. Forblomsterne begynde som regel at dukke op i løbet af den sjette uge af vækstcyklussen.

Sådan identificerer du de forskellige køn af cannabisplanter: Kønsbestemmelse af cannabis

Evnen til at kende forskel på dine planters køn så tidligt som muligt er en vigtig færdighed for cannabisavlere. Når du lærer at identificere en plantes køn, er du i stand til at forhindre enhver utilsigtet bestøvning.

Målet: find hanplanterne og fjern dem fra dyrkningsrummet eller haven så hurtigt som muligt. Kønnet på en plante bliver ret tydeligt under det tidlige blomstringsstadie, men timing er altafgørende. Jo hurtigere du kan identificere og fjerne hanplanter, jo mindre risiko er der for utilsigtet befrugtning.

  • Tidlig identifikation af hanplanter

Avlere identificerer plantekønnet ved at undersøge forblomsterne, som er de små strukturer, der dannes ved knudepunkterne hen mod slutningen af den vegetative fase.

I den tidlige blomstringsfase kan du gå en tur rundt i dit dyrkningsrum eller din have med et forstørrelsesglas eller en urmagerlup. Undersøg et par af knudepunkterne på hver plante for at se, hvor langt de er i blomstringsprocessen. Du vil ikke være i stand til at se tydelige tegn på hunblomster eller pollensække endnu. Det, du skal kigge efter, er de unge forblomster. Selvom disse små strukturer ligner hinanden, har de forskellige egenskaber, der gør det muligt for avlere at skelne dem fra hinanden.

Hanforblomster ligner bittesmå grønne æg eller kugler. Disse unge pollensække ser glatte ud, og de har ingen fine hår eller tydelige spidser. Senere i blomstringsstadiet begynder pollensækkene at danne større og tættere klynger. På det tidspunkt er de nemmere at se med det blotte øje. Pollensækkene begynder dog normalt at sprede deres indhold ca. 2-3 uger efter dannelsen. Sørg for, at du fjerner dem fra dit rum så hurtigt som muligt, hvis du ikke har planer om at krydse dine planter.

Forskellen mellem han- og hunblomster bliver mere tydelig, efterhånden som de vokser, men avlere med et skarpt øje kan kende dem fra hinanden på de tidligere stadier. Hanforblomster er meget mere sfæriske. De har en rund sæk ledsaget af et langt stykke væv, der stikker ud. Det er det, der kaldes en støvdrager. Hvis de får lov til at udvikle sig, vil hanforblomster hurtigt forvandle sig til hængende sække fyldt med pollen. Der er også andre egenskaber ved hanplanter, der kan afsløre deres køn. Disse morfologiske forskelle omfatter højere planter, tykkere stængler og færre blade.

Identifying Early Signs Of Male Plant
  • Tidlig identifikation af hunplanter

Hunforblomsterne dukker også op ved knudepunkterne. Du kan skelne dem fra hanforblomsterne, da de har én åbenlys visuel egenskab: hår. Hunforblomster har dråbeformede bæger med små hårlignende strukturer, der stikker ud af spidsen. Disse små hår kaldes pistiller, og de er så og sige hunblomsternes kønsorganer.

Disse fremspringende strukturer er designet til at fange pollen under bestøvning. De stikker ud fra blomsten for at fange pollen, der spredes i luften eller af insekter.

I løbet af få uger svulmer disse små forblomster op til kompakte klumper, der begynder at producere cannabinoider og terpenrig harpiks. Ved at fjerne hanplanterne, forhindrer du bestøvning, og dine blomster vil fortsætte med at producere harpiks helt frem til slutningen af vækstcyklussen.

Identifying Female Cannabis Plants
  • Identifikation af hermafroditcannabisplanter

Der er flere faktorer, der kan gøre, at hunplanter begynder at udvikle pollensække – eller blottede støvdragere - ved siden af deres blomster. Denne egenskab betyder, at planterne ikke er afhængige af en hanplante til bestøvning af blomsterne. Det er faktisk en form for overlevelsesmekaniske og et sandt bevis på naturens små mirakler, men det kommer vi nærmere ind på om lidt. Hermafroditter er dog ikke en god ting i dyrkningsrummet eller haven. Lad os gennemgå begge typer, samt hvordan du undgår de problemer, de forårsager.

Forskellige typer af hermafroditiske cannabisplanter

Der findes to forskellige typer af hermafroditiske cannabisplanter: ægte hermafroditter og "bananer".

Førstnævnte bærer tydelige han- og hunblomster. Hvis du kigger nærmere på din plante, vil du opdage, at der dannes hanblomster ved nogle af knudepunkterne og hunblomster ved andre. Når pollensækkene brister, spredes pollenstøvet til pistillerne. På den måde kan planten befrugte sig selv. Herefter begynder planten at producere frø.

"Banan-hermafroditter” har får deres navn på grund af deres fysiske egenskaber. I stedet for at producere separate hanblomster udvikler de en bar støvdrager uden bægerblade inde i selve hunblomsten. Denne lille struktur drysser pollen direkte på knopperne for at sikre reproduktionen. Disse støvdragere har samme form og farve som en vis tropisk frugt og deraf navnet ”bananer”.

Types Of Hermaphrodite Cannabis Plants

Sådan undgår du hermafroditter i dit dyrkningsrum

Hermafroditisme har to hovedårsager: stress og genetik. Med hensyn til stress fungerer hermafroditisme som en overlevelsesmekanisme. Hvis en plante udsættes for skader, varme, sygdomme eller mangel på næringsstoffer, begynder de at gå i panik. Planterne tror kort og godt, at de er ved at dø. I et sidste forsøg på at reproducere beslutter de sig for ikke at vente på en hanplante og tager i stedet sagen i egen hånd.

For at undgå dette problem, skal du forsøge at opretholde et stabilt miljø i dit dyrkningsrum. Brug et termo-hygrometer til at holde øje med temperatur og luftfugtighed, hold et fast lysskema, og sørg for, at dine planter får alle de nødvendige næringsstoffer.

Selvom du opfylder alle disse betingelser, kan planter stadig bestøve sig selv på grund af genetik. Planter med en dårlig genetisk historie kan arve gener, der er forbundet med udviklingen af hanblomster, hvilket producerer hermafroditter.

Hvor længe kan pollen leve i et dyrkningsrum?

Under de rette forhold kan du opbevare pollen til avl i flere år. Dette frugtbare pulver holder dog ikke så længe, når det udsættes for levevilkårene i dyrkningsrum og haver. Pollenkorn mister deres levedygtighed, hvis de udsættes for vand, varme og lys, og disse elementer er almindelige i ethvert dyrkningsmiljø.

Når en hanplante åbner sine pollensække og spreder sit pollenstøv, er det kun levedygtig i få dage. Hvis uheldet er ude, vil hunplanterne i nærheden næsten med garanti stoppe med at bruge deres energi på harpiksproduktion og i stedet bruge energien på at danne frø. Selvom dine nuværende planter ikke bliver præcis, som du havde håbet, betyder det ikke, at du skal sterilisere hele dit dyrkningsrum og alt dit dyrkningsudstyr.

Levedygtigheden af pollen i dyrkningsmiljøet reduceres til under 5 % inden for ca. 3 dage[1]. Du behøver altså ikke bekymre dig om pollenrester, der kan ødelægge dit næste dyrkningsprojekt, men sørg for, at du er mere forpasselig med at identificere dine planters køn fremover.

Hvilken type cannabisfrø bruges til avl?

Hvis du har lyst til at give dig i kast med avl, har du brug for helt almindelige cannabisfrø, og Royal Queen Seeds har et stort sortiment af bedste kvalitet. I modsætning til feminiserede frø, der udelukkende producerer hunplanter, giver almindelige frø dig 50 % chance for at få en han- eller hunplante.

Disse frø giver avlere en hel hær af han- og hunplanter, som de kan eksperimentere med. Kryds de allerbedste eksemplarer med hinanden for at skabe dine egne unikke sorter, der passer til din personlige smag. Selvom du måske udelukkende dyrker for at få knopper, kan du stadig bruge disse frø og udnytte deres stabile og pålidelige gener. Som du måske ved, giver almindelige frø fremragende moderplanter, som du kan bruge til kloner for at opnå fantastiske udbytter. Du bliver nødt til at spotte hanplanterne, men udbyttet vil være hele umagen værd.

Kan man identificere kønnet på et cannabisfrø?

Nej, desværre. Det ville ellers være dejligt, hvis det var muligt! Uanset hvad din lokale cannabisguru fortæller dig, kan man ikke identificere en plantes køn bare ved at kigge på frøene. Frø er ikke planter. Du har brug for vigtige anatomiske tegn som fx forblomster, blade og stængler, for at kunne bestemme kønnet af en cannabisplante. Frø kan ikke give dig noget som helst fingerpeg om plantens fremtidige køn.

Du kan dog lære meget om frøets kvalitet bare ved at kigge på det. Frøets farve, glans, størrelse, form og endda kilde kan fortælle dig en hel del om vitaliteten. Desværre er der ingen af disse tegn, der kan fortælle dig, om det bliver en han- eller hunplante.

Den eneste måde, man kan sige noget om kønnet på frøene, er ved at tjekke deres DNA i et laboratorie. For at gøre det skal DNA’et ekstraheres fra embryoet, og herefter skal der anvendes molekylære markører, der kan detektere dele af hankromosomet. Uanset hvad, er det en meget dyr procedure, som i øvrigt også vil ødelægge frøet. Så når du skal finde ud af hvilket køn dine planter har, er du nødt til at vente, indtil du får mulighed for at undersøge forblomsterne.

External Resources:
  1. Humidity stress responses in pollen of anemophilous and entomophilous species https://www.tandfonline.com
Ansvarsfraskrivelse:
Denne artikel er skrevet udelukkende som informativt indhold og er baseret på forskning offentliggjort af andre eksterne kilder.

Er du fyldt 18 år?

Indholdet på RoyaQueenSeeds.com er kun egnet til voksne og er forbeholdt myndige personer.

Sørg for, at du kender loven i dit land.

Når du klikker på ENTER, bekræfter
du, at
du er fyldt 18 år.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 ud af 5
ud af 37826 bedømmelser