Dyrkningsvejledning til cannabis af Royal Queen Seeds


By Luke Sumpter


Du havde store forhåbninger, da du startede med at dyrke cannabis. Nu ser en af dine planter svækket og medtaget ud, og du spørger måske dig selv: "Hvorfor er min cannabisplante ved at dø?".

Hvad gør du nu? Første og fremmest er der ingen grund til at gå i panik. Problemer og udfordringer er en uundgåelig del af at dyrke cannabis. Når du har beroliget dig selv og accepteret situationen, er det tid til at rette op på tingene. Der kan være et hav af grunde til, at din marihuanaplante ser lidt syg ud, og der findes forskellige løsninger til hvert problem. Nedenfor guider vi dig gennem, hvordan du genopliver en cannabisplante, og vi sætter særligt fokus på 8 vigtige trin.

Giv din døende cannabisplante nyt liv

For at finde ud af, hvad der i første omgang gjorde, at din plante blev syg, og for at afhjælpe problemet, anbefaler vi, at du fører en cannabisdagbog. Notering af dine observationer kan være en stor hjælp, når det kommer til at forbinde symptomer med årsager og løsninger. Brug dette praktiske redskab til at registrere din plantes vækst og adfærd hver uge, eventuelle symptomer og skadedyr, du støder på, samt eventuelle mangler, du har mistanke om.

Når det er sagt, vil vi nu gennemgå listen med de forskellige trin, som du kan bruge til at identificere og genoplive en syg marihuanaplante. Herefter vil du være god udrustet med alt, hvad du behøver at vide, for at kunne give syge planter nyt liv.

Trin 1: Analyser symptomerne

Syge eller stressede cannabisplanter udviser en lang række symptomer.

Den hastighed, hvormed symptomerne opstår, er allerede symptomatisk. Sker de fra den ene dag til den anden, eller er det noget, der er opstået over længere tid?

Nedenfor finder du nogle af de primære symptomer i forbindelse med syge cannabisplanter, samt hurtige og enkle måder du kan afhjælpe dem på.

 • Gule Blade

Der kan være forskellige årsager til gule blade. Det gælder bl.a. problemer med vanding, næringsstoffer og lys.

Overvanding

Nybegyndere har en tendens til at pleje deres planter lidt for flittigt. I et forsøg på at give planterne alt, hvad de har brug for, kan man nemt komme til at overvande dem. Det kan kvæle rødderne og gøre dem modtagelige for patogener som fx rodråd.

Hojas amarillas

Undervanding

Undervanding er det stik modsatte, og det skyldes hovedsageligt forsømmelse. Planter kan udtørre, når dyrkerne tager på ferie eller under en hedebølge. Under ekstremt varme forhold kan en eller to dage uden vanding påvirke en plantes vitalitet markant.

Hojas amarillas

Nitrogenmangel

Dette essentielle makronæringsstof er en nøglekomponent i aminosyrer (byggestenene i proteiner) og en vigtig del af klorofylmolekylet - pigmentet, der muliggør fotosyntesen. Mangel på dette vigtige molekyle på grund af dårlig gødning resulterer i nitrogenmangel, og det får bladene til at blive gule. Denne grimme farve begynder længere nede på planten, hvorefter det spreder sig til resten af planten.

Heldigvis findes der masser af nitrogenkilder, du kan vælge imellem. Start med en flydende tangbladspray i henhold til produktvejledningen. Fremover kan du bruge Easy Grow boostertabletter, som er en afbalanceret kilde til næringsstoffer gennem hele den vegetative fase.

Hojas amarillas
 • Strækning

Strækning kan medføre at cannabisplanter bliver svage i deres struktur, og du risikerer at de vælter. Selvom nogle sorter helt naturligt strækker sig mere end andre, skyldes dette symptom som regel miljømæssige faktorer. Hvis dine kimplanter er ved at blive ranglede, eller dine planter i den vegetative fase begynder at strække sig for meget, skyldes det højst sandsynligt forkert placering af dine vækstlamper.

Mangel på lys får planter til at strække sig i retning af den tilgængelige lyskilde.

Overdreven varme kan også medføre ranglede kimplanter. Placer et termo-hygrometer i dit dyrkningsrum - et nyttigt dyrkningsværktøj, der måler både temperatur og luftfugtighed. Du skal helst sigte efter dagtemperaturer på 19-20 grader og en nattetemperatur på 13 grader. Blæsere kan også hjælpe med at regulere dette, eller klimaanlæg i mere ekstreme miljøer.

Husk, at de fleste cannabisplanter som regel strækker sig i de første par uger af blomstringsfasen, hvor de bliver betydeligt større. Det er i og for sig ikke en dårlig ting, men planter, der allerede er langbenede under den vegetative fase, har større risiko for at vælte, når de først blomstrer. Så hav støttestrukturer klar, hvis det skulle blive nødvendigt.

Vídeo aneu: 265566531
 • Hæmmet vækst

Hæmmet vækst kan få planter til at virke syge, og samtidig kan det også påvirke udbyttet. Der er flere årsager til, at væksten går i stå. Her er en hurtig løsning til hver årsag:

Mangel på næringsstoffer Der vil også være andre tegn på næringsstofmangel. Brug regelmæssige doser af Easy Boost og en rodvæske, der indeholder mykorrhizasvampe.
Calciummangel Mangel på dette næringsstof er en hyppig årsag til hæmmet vækst. Du vil også bemærke misfarvede unge skud og krøllede nye blade. Brug et Cal-Mag-tilskud i henhold til produktvejledningen.
Mangel på lys Sigt efter en lyscyklus på 18 timers lys og 6 timers mørke under den vegetative fase. Sørg for, at dine indendørs vækstlys er opsat korrekt.
Stres i forbindelse med omplantning Minimer antallet af omplantninger under hele vækstcyklussen. Ideelt set skal du omplante sunde kimplanter i deres endelige, rummelige beholdere.
Crecimiento atrofiado
 • Underudviklede knopper

Også kendt som "popcornknopper", disse små, luftige, underudviklede blomster ser ikke ligefrem imponerende ud. Brug vores tips nedenfor til at forebygge udvikling af popcornknopper:

Cogollos subdesarrollados
 • Hvide pulveragtige pletter

Hvide pulveragtige pletter på vifte- og sukkerblade er et tegn på meldug, en svampesygdom, der med tiden kan skade planterne. Et af symptomerne er bl.a. hæmmet vækst, misdannede blade og infektion af nye blade. For at få bugt med dette problem, før det tager overhånd, kan du overveje følgende løsninger:

 • Tør jævnligt bladene af med et vådt stykke køkkenrulle
 • Påfør en neembladspray
 • Bland 1 spiseskefuld bagepulver i 4,5 liter vand og påfør opløsningen som en bladspray
Manchas blancas polvorosas

Trin 2: Analyser din vandingsplan

Både undervanding og overvanding kan få dine planter til at se ud som om, at de er ved at dø. Heldigvis er der flere ting, du kan gøre for at redde dem.

 • Hold styr på din dagbog

Først og fremmest kan en cannabisdyrkningsdagbog hjælpe dig med at holde styr på din vandingsplan. Ved at notere, hvornår du sidst vandede, og hvor meget vand dine planter fik, får du en god idé om, hvor meget de kan tåle. Hvis dine planter udvikler symptomer på over- eller undervanding, skal du justere, hvor meget eller hvor ofte du vander dem.

 • Sådan redder du en overvandet plante

De vigtigste symptomer på overvanding inkluderer:

Blade, der hænger Langsom vækst
Gule blade

Start med at forbedre dræningen bedst muligt. Fjern eventuelle underkopper, der er fyldt med drænvand. Stil potterne på et lag grus eller lersten for at hjælpe det overskydende vand med at dræne ud af bunden af potten.

Dernæst skal du stoppe med at vande dine planter så ofte! Kig i din dagbog for at se, hvor du gik galt. Notér i din dagbog, hvor lang tid det normalt tager at nå denne tilstand i dit miljø.

Du kan også veje dine potteplanter, når de er helt tørre, og når de er helt mættede med vand. Brug disse oplysninger til at finde ud af, hvor mættede dine potter er på et givet tidspunkt. Notér disse tal i din dagbog, og brug dem til at afgøre, hvornår det er tid til at vande igen.

Cómo revivir una planta regada en exceso
 • Sådan redder du en undervandet plante

Undervandede planter ser ofte temmelig syge ud, men du kan sagtens genoplive dem, hvis du handler i tide. Hold øje med disse nøglesymptomer:


Ekstremt tør jord
Visne blade
Sprøde, tørre blade

Også her er løsningen ret indlysende: Dine planter har brug for mere vand! Tjek din dagbog, og tilføj et par ekstra vandinger i løbet af ugen. Start med at mætte hele vækstmediet, så ca. 15 % af vandet løber ud af bunden. Brug derefter "fingertesten" fremadrettet for at finde frem til den helt rigtige timing. Hvis du ikke føler, at du har tid til at overholde vandingsplanen, kan du overveje drypvandingssystemer, så dine planter hele tiden har vand til rådighed.

Hvis dine planter stadig lider af undervanding, skal du overveje størrelsen på dine potter. Modne planter i alt for små potter suger hurtigt alt vandet til sig. Hvis det bliver ved med at ske, skal du omplante i større potter.

Cómo revivir una planta poco regada

Trin 3: Analyser din fodringsplan

Cannabisplanter har brug for visse mængder makronæringsstoffer og mikronæringsstoffer for at kunne overleve og trives. Men både for mange og for få næringsstoffer kan resultere i mangler eller forgiftning. Hvis du har mistanke om, at dine planter enten får for lidt eller for meget gødning, er du nødt til at evaluere din fodringsplan.

 • Tjek din dagbog

Hvis du indtil nu har brugt en dagbog, kan du bare kigge tilbage på dine tidligere fodringstider og -mængder. Har du ændret i din fodringsplan? Har du misset en fordring?

 • Dobbelttjek NPK-forholdene

Hvis din tidsplan for fodring ser normal ud, bør du tjekke det produkt, du bruger, for at sikre, at det opfylder din plantes behov. Cannabis har brug for en række næringsstoffer for at holde sig sunde, men det afhænger af makronæringsstofferne – nitrogen, fosfor og kalium (NPK) – som er hovedparten af planternes ernæring.

Cannabisplanter har brug for forskellige mængder makronæringsstoffer under forskellige stadier af vækstcyklussen. De har brug for større mængder nitrogen for at fremme bladvækst under den vegetative fase og større mængder fosfor og kalium for at etablere og udvikle blomster.

Symptomer på næringsmangler kan dog stadig opstå, selv når du fodrer dine planter med alle de rigtige næringsstoffer. Denne tilstand kaldes næringsstoflockout, og det opstår, når jordens pH-værdi enten bliver for sur eller for basisk, så rødderne ikke er i stand til at optage de vigtige næringsstoffer.

Symptomerne på næringsstoflockout og almindelig næringsmangel er de samme. Planterne bliver gule og brune, og bladene kan blive sammenkrøllede. For at finde årsagen til problemet har du brug for en pH-tester. Brug denne enhed til at teste jorden, og brug et pH-regulerende produkt til at bringe balancen enten op eller ned, så den ligger mellem 6,0-6,5.

 • Sådan håndterer du overgødning

Hvis du fodrer din plante med for meget gødning, kan den blive kvalt. Da nitrogen er et primært næringsstof i de fleste produkter, viser overfodring af næringsstoffer sig ofte i form af nitrogenforgiftning. De vigtigste symptomer på denne tilstand omfatter:

Ekstremt mørkegrønne blade Bladspidser, der bøjer nedad
Mørkerøde eller lilla stilke og grene Bægerspidserne dør

Det første, du skal gøre, er at holde igen med fodring. Udskyl herefter dit vækstmedium med pH-reguleret vand for at fjerne nogle af de overskydende salte efterfulgt af et enzymatisk rensningsmiddel. Fremadrettet anbefaler vi, at du bruger en TDS-måler til at måle PPM-værdien (Parts Per Million) af din næringsopløsnings drænvand for at sikre, at du ikke overfodrer.

Cómo remediar el exceso de fertilización

Trin 4: Analyser dit vækstmedium

Hvis dine planter ser syge ud, bør du undersøge deres vækstmedium. Symptomerne på næringsstofmangel og overvanding kan faktisk skyldes dårlig jord.

Nogle jord- og komposttyper er skabt til specifikke plantearter. Sørg for, at du ikke ved et uheld er kommet til at købe det forkerte substrat!

Nogle kompost- og muldjordblandinger er simpelthen bare dårlige. Hvis substratet er for kompakt, har rødderne svært ved at trænge ned og udvikle sig. De reducerer også dræning og iltning og øger risikoen for svampeinfektion. Hvis din kompost virker for kompakt, så overvej at omplante i en bedre jordblanding.

Hvis du skal omplante en fotoperiodisk sort i et forsøg på at redde den, kan du lave din egen superjord for at live den op igen. Hvis du arbejder med automatisk blomstrende sorter, er du nødt til at tage en anden tilgang. Disse sorter foretrækker mindre mængder næringsstoffer. Brug vores opskrift på pottejord til automatisk blomstrende sorter, som indeholder den perfekte blanding af tørvemos, kompost, perlit og vermiculit.

Hvis du har plads i din have, kan du lave din egen kompost. Det er en fin måde at genbruge haveaffald og køkkenrester på. Du kan forvandle disse materialer til næringsrig jord i løbet af et par måneder og dermed fremme frugtbarheden i dit dyrkningsrum. Hvis du ikke har en have, kan du sætte en lille kompostbeholder med kompostorme under køkkenvasken for at forvandle dine madrester, teposer og æggeskaller til ormekompost, som du så kan bruge som en nærende topkompost til planter, der kæmper med næringsmangler.

 • Pas på aminopyralid

Du har anskaffet den bedste kompost, du kunne finde. Den har det helt perfekt NPK-forhold til den vegetative fase, indeholder masser af økologiske ingredienser til at nære de gavnlige mikrober samt perlit til at fremme plantestrukturen. Alligevel ser din plante stadig syg ud. Hvis du har tjekket pH-balancen, og du er sikker på, at du vander og fodrer korrekt, er der muligvis en anden skjult fjende på spil.

Aminopyralid giver tusindvis af gartnere hovedpine hvert år. Dette pesticid trænger igennem fordøjelseskanalen på køer og heste og forurener ofte kompostforsyninger. Hvis dine planter ser gule og forkrøblede ud, og de nye blade ser misdannede ud, skyldes det højst sandsynligt aminopyralid.

Prøv for så vidt muligt at undgå denne situation ved at kontakte din kompostleverandør. Spørg dem, hvor de henter deres gødning fra, og om de tester for aminopyralid. Det allerbedste ville være, at du laver din helt egen kompostbunke, så du ikke behøver løbe nogen form for risiko. Heldigvis kan mikrober nedbryde aminopyralid i løbet af et års tid. Derudover påvirker dette pesticid ikke medlemmer af græs-familien. Du kan evt. plante sukkermajs, og bruge gødningen i den næste dyrkningssæson.

Cuidado con el aminopyralid

Trin 5: Analyser dit miljø

Der er flere miljøfaktorer, der spiller en kritisk rolle for plantesundhed. Cannabisplanter trives bedst inden for et specifikt temperatur- og fugtighedsområde. Når der er udsving i disse faktorer, kan planterne begynde at se syge og uproduktive ud. Du kan bruge et digitalt termo-hygrometer i dit dyrkningsrum til at måle temperatur og luftfugtigheden samtidigt.

 • Luftfugtighed

Relativ fugtighed (RH) udtrykker forholdet mellem luftens aktuelle koncentration af vand ved den aktuelle temperatur. Svampesygdomme trives, når luftfugtigheden bliver for høj, og de er især glade for det våde og lumre miljø af cannabisblomster. For at undgå disse sygdomme og symptomerne, der ledsager dem, skal du sigte efter følgende RH-niveauer:

Kimplanter og kloner: 65-70%
Den vegetative fase: 40–70%
Blomstringsfasen: 40–50%

Du kan regulere luftfugtigheden indendørs ved hjælp af ventilatorer, blæsere og luftfugtere/affugtere. Selvom du ikke kan kontrollere vejret udendørs, kan du justere luftfugtigheden i drivhuse og polytunneler ved hjælp af de samme indendørs teknikker.

 • Temperatur

Cannabisplanter klarer sig også bedst, når de vokser inden for et bestemt temperaturområde. Hvis det bliver for varmt eller for koldt, kan planterne blive stressede og forkrøblede. Sigt efter følgende dagtemperaturer:

Kimplanter og kloner: 20–25 °C
Den vegetative fase: 22–28 °C
Blomstringsfasen: 20–26 °C
 • Kan planter komme sig efter varmestress?

Cannabisplanter bliver meget stressede, når de udsættes for høje temperaturer i lange perioder. Symptomerne på varmestress omfatter hæmmet vækst, et tørt og visnet udseende og/eller krøllede blade. Du kan redde dine stressede planter og justere temperaturen i dit dyrkningsrum ved hjælp af følgende metoder:

 • Placer oscillerende blæsere i dit dyrkningsrum
 • Installer et klimaanlæg
 • Installer et udsugningssystem
 • Flyt dine planter udendørs, så de får mere frisk luft.

Hvis du vil lette arbejdsopgaven, kan du koble din blæser eller aircondition til en temperatursensor, så temperaturen reguleres automatisk.

¿Pueden recuperarse las plantas del estrés térmico?

Trin 6: Analyser din opsætning

Du skal muligvis også justere et par ting i din opsætning for at redde en syg plante. Nedenfor kan du se to af de mest almindelige fejl, der begås, når det kommer til dyrkningsudstyr.

 • Lys

Cannabisplanter har brug for lys for at skabe energi, og de klarer sig meget dårligt, når de ikke får tilstrækkelige mængder lys. Lange, ranglede planter får højst sandsynligt ikke nok lys. Ud over at du skal sørge for at holde en passende afstand mellem planterne og lyskilden (30-70 cm for 200-400 W LED-lys og 50-80 cm for 450-600 W LED-lys), skal du også overveje, hvor mange planter du kan dyrke med din opsætning.

120W ≈ 0.5m² ≈ 1 plante
200W ≈ 0.8m² ≈ 2 planter
280W ≈ 1m² ≈ 4 planter
350W ≈ 1.5m² ≈ 6–8 planter

Tilbagegang i vækstcyklussen

Nogle gange kan for meget lys også give problemer. Fotoperiodiske planter har brug for en mørk cyklus på 12 timer eller mindre for at narre dem til at tro, at årstiderne skifter. Hvis de udsættes for lyslækager, kan blomstrende planter gå tilbage til den vegetative fase. Det er noget, der kan få de fleste avlere til at gå i panik. Når en plante går fra blomstring og tilbage til den vegetative fase, kan det få en negativ indvirkning på udbyttet, og det kan stresse planterne. For at forhindre at det sker, skal du sørge for at dit dyrkningstelt er helt lystæt og dække eller lappe eventuelle lækagepunkter.

 • Pottestørrelse

Pottestørrelse kan begrænse potentialet for en cannabisplante. Mindre potter betyder mindre planter. Samtidig ører mindre potter også risikoen for undervanding, da der ikke er nok substrat til at holde tilstrækkeligt vand. Hvis din plante ser ulykkelig ud, kan du hjælpe den ved at give den et større hjem.

Tamaño de la maceta

Trin 7: Undersøg dine planter for skadedyr

Naturligvis er skadedyr en af de primære årsager til, at cannabisplanter begynder at se syge ud. Symptomerne på et skadedyrsangreb kan variere meget lige fra huller i bladene til gule og visne blade.

 • Bladlus

Bladlus er et meget almindeligt skadedyr for cannabisplanter. Disse små insekter suger saften ud af blade og stilke, og de formerer sig hurtigt.

Pulgón
Symptomer
 • Et stort antal bladlus på undersiden af bladene
 • Plantesaften lækker
 • Gule og forkrøblede planter
Løsninger
 • Tilføj mariehøns i dyrkningsrummet
 • Påfør neemolie
 • Påfør insekticidsæber
 • Minérfluer

Minérfluer er små væsner, der graver tunneler i cannabisblade og spiser plantevævet inde fra.

Minadores de hojas
Symptomer
 • Hvide, snoede stier på bladene
Løsninger
 • Fjern de berørte blade
 • Påfør neemolie
 • Brug net udendørs
 • Indsæt snyltehvepse som en biologisk skadedyrsbekæmpelse
 • Sørgemyg

Sørgemyg er små fluer med kort levetid, der går efter cannabisplanternes rødder.

Moscas del mantillo
Symptomer
 • Gule og visne blade
 • Hæmmet vækst
 • Symptomer på næringsstofmangel på trods af korrekt fodring
Løsninger
 • Vand mindre hyppigt
 • Sæt gule klæbrige fælder op
 • Påfør neemolie
 • Drys diatoméjord (kiselgur) i jorden
 • Introducer Bacillus thuringiensis-bakterier
 • Spindemider

Spindemider opholder sig på undersiden af bladene, hvor de mæsker sig på plantevævet.

Ácaros araña
Symptomer
 • Synlige æg på undersiden af bladene
 • Gule blade
 • Underudviklede knopper
Løsninger
 • Spul planterne med vand
 • Beskær de berørte områder
 • Spray insekticidsæbe
 • Brug fortyndede æteriske olier som fx rosmarin, eukalyptus og pebermynte

Trin 8: Giv dine planter vigtige næringsstoffer og tilskud

Medmindre din cannabis lider af overfodring, kan brugen af en række tilskud hjælpe med at kickstarte planteudviklingen efter en periode med hæmmet vækst.

Organiske
materialer
Tilføj kompost, gødning, ormekompost og barkflis i din jord som foder med langsom frigivelse til de gavnlige mikrober.
Melasse Rørmelasse er en fremragende næringsstofkilde til mikroskopiske organismer i jorden. Ved at gøre en ekstra indsats og fodre dem, kan du opbygge en stabil befolkning, som til gengæld vil gavne din plante.
Enzymer Disse mikroskopiske proteiner hjælper med at katalysere forskellige reaktioner. Ved at tilføje enzymer i jorden kan du fremskynde væksten, øge dit udbytte og fremme et sundere rodsystem.
Mykorrhizasvampe Disse arter af symbiotiske svampe knytter sig til planterødderne og hjælper dem med at få adgang til næringsstoffer i jorden. De hjælper med at forebygge plantesygdomme og kan hjælpe underernærede planter med at komme sig.
Rhizobakterier Disse bakteriearter lever tæt på rødderne, og de hjælper med at mindske risikoen for rodsygdomme. Derudover er de også kendte for at hjælpe med at øge cannabisudbyttet.

Ser dine cannabisplanter syge ud? Hav lidt håb!

Ser det ud som om, at din marihuanaplante er ved at dø? Stres og bekymring gør det bare værre! Du har nu fået en hel masse viden og er mere end klar til at tage udfordringen op.

Brug den værdifulde information ovenfor til at hjælpe med at genoplive dine syge planter. Nu ved du nemlig præcis, hvordan du forhindrer en lignende situation i fremtiden, og hvordan du nemt og hurtigt kan håndtere det, hvis det sker igen. Cannabisdyrkere bliver meget beskyttende over for deres planter, og vi forstår 100 % den skuffelse, du måske føler, men husk, at et par gule, krøllede blade ikke nødvendigvis er ensbetydende med, at din høst går tabt!

Er du fyldt 18 år?

Indholdet på RoyaQueenSeeds.com er kun egnet til voksne og er forbeholdt myndige personer.

Sørg for, at du kender loven i dit land.

Når du klikker på ENTER, bekræfter
du, at
du er fyldt 18 år.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 ud af 5
ud af 37835 bedømmelser