Dyrkningsvejledning til cannabis af Royal Queen Seeds

By Steven Voser


Der findes mange måder, man kan forbedre kvaliteten og størrelsen af udbyttet på cannabisplanter. Afløvning er en af dem. Afløvning går ud på at tynde ud i bladene på en cannabisplante for at forbedre lysgennemtrængning og luftcirkulationen.

Selvom det er en lidt kontroversiel metode, er vi overbeviste om, at det kan være med til at forbedre kvaliteten og størrelsen af dit cannabisudbytte.

Hvad er afløvning af cannabis?

Selvom det er ganske simpelt at udføre, er der helt klart en vis risiko forbundet med afløvning. Man kan meget nemt komme til at udtynde en plante lidt for meget, og derved hæmme plantevækst. Man kan også komme til at fjerne knudepunkter, der potentielt kunne have udviklet sig til lækre knopper.

Mange avlere er lidt skeptiske over for afløvning. Hvorfor ville en plante spilde energi på at udvikle overflødige blade? Ude i naturen bruger cannabisplanter deres blade som depoter til opbevaring af næringsstoffer i tilfælde af hårde tider som tørke, næringsstofmangel og skadedyrsangreb.

Når du dyrker indendørs, er mange af disse overskydende blade dog temmelig unødvendige. I modsætning til ude i naturen vokser indendørs planter trods alt i nøje kontrollerede miljøer, som ideelt set har de perfekte temperatur- og fugtighedsforhold samt lav risiko for skadedyr. Under ideelle indendørs dyrkningsforhold bliver det tætte løv snarere en byrde.

Det er her afløvning kommer ind i billedet. Ved at fjerne nogle af disse overflødige blade, frigør du noget af din plantes energi (ved at reducere mængden af blade, den skal bruge energi på at holde i live), men du hjælper samtid også din plante med at udnytte lyset meget bedre. Sidst men ikke mindst forbedrer afløvning også luftstrømmen omkring dine planter. En bedre luftcirkulation hjælper med at mindske risikoen for temperatur/fugtighedsproblemer samt risikoen for skadedyr/skimmelsvamp.

Bemærk! Nogle dyrkere forveksler afløvning med lollipopping. Selvom lollipopping-metoden også går ud på at fjerne blade, er formålet faktisk at fjerne hele den nederste del af planten, inklusive knudepunkter (og nogle gange også hele grene). Resultatet er en plante med grene, der har from som en slikkepind. Afløvning går derimod ud på strategisk at fjerne blade fra forskellige områder af planten, og det involverer som regel ikke fjernelse af knopsteder eller grene.

Defoliation – A High Risk Way To Increase Yield

Fordelene ved at afløve cannabisplanter

For bedre at forstå fordelene ved afløvning er det vigtigt at forstå, at cannabisplanter har en begrænset mængde energi til rådighed for at fremme vækst. Mængden af energi afhænger af flere faktorer, men det afhænger primært at mængden af tilgængelig jord, næringsindholdet i den pågældende jord, fugtighed og temperaturniveauer samt mængden af lys.

I et indendørs dyrkningsrum har du mulighed for at give dine planter de helt rigtige næringsstoffer, når de har brug for dem, og du har mere eller mindre fuld kontrol over både temperatur og luftfugtighed. Mængden af lys, jord og plads, dine planter har til deres rådighed indendørs, er dog langt mindre, end hvad de ville have ude i naturen. Ved omhyggeligt at fjerne blade, der ikke understøtter udviklingen af knopper, kan din plante meget bedre udnytte den begrænsede mængde energi, som den kan producere med sine begrænsede ressourcer.

Samtidig forbedrer du også luftstrømmen omkring dine planter ved at fjerne disse blade, og det giver masser af fordele. Ikke nok med at det hjælper med at holde temperatur og luftfugtighed mere stabil i hele dit dyrkningsrum, men det mindsker også risikoen for skimmelsvamp og skadedyrsangreb (som helt naturligt trives under varme, fugtige forhold).

Fordelene ved afløvning
Du hjælper din plante med at udnytte den mængde energi, den er i stand til at producere
Øger luftcirkulationen
Reducerer risikoen for skimmelsvamp- og skadedyrsangreb

Vælg de rigtige cannabisplanter til afløvning

Når du fjerene sunde blade, stresser du dine planter. Derfor bør du kun afløve planter, der er 100 % sunde. Stærke, opretstående stængler, grønne blade, hurtig vækst og et veldrænende, hurtigttørrende vækstmedium er alt sammen tegn på, at dine planter er sunde og glade.

Du bør aldrig afløve planter, der ser skrøbelige ud, eller som viser tegn på næringsstofmangel, over- eller undervanding, næringsstof- eller lysforbrænding, vindskader eller skadedyrsangreb/sygdomme. Hvis du afløver den slags planter, udsætter du dem bare for endnu mere stress, og så er chancerne for, at de kan komme sig eller i det hele taget overleve meget små.

Derudover anbefaler vi også, at du kun afløver indendørs planter. Som vi nævnte tidligere, lagrer cannabisplanter faktisk energi i deres blade, som de kan bruge i tilfælde af stress. Udendørs planter er mere tilbøjelige til at lide under konstant miljøbelastning (som fx tørke, storm, hårde vindstød eller udsving i temperatur-/fugtighedsforhold) samt skadedyr. Derfor anbefaler vi ikke afløvning af udendørs planter.

Derudover ændrer solens position sig i løbet af dagen, og på den måde kan lyset meget bedre trænge igennem selv de mest buskede planter. Det betyder, at udendørsplanter får meget mere (og langt bedre) lyseksponering, end indendørs planter kan få fra vækstlys. Derfor har de ikke gavn af afløvning på samme måde som indendørs planter.

Kandidater til afløvning
Stærke, opretstående stængler
Grønne blade
Hurtig vækst
Et veldrænende, hurtigttørrende vækstmedium

Sådan afløver du cannabisplanter

Hemmeligheden bag korrekt afløvning af cannabisplanter ligger i at vide, hvilke blade, du skal fjerne. Samtidig er det også vigtigt at vide, hvornår du skal afløve. Ideelt set anbefaler vi, at du afløver dine planter én gang under den vegetative fase og én gang under blomstring.

Hvis du ikke har så meget erfaring med cannabisdyrkning endnu, skal du kun afløve én gang under den vegetative fase. Hvis du er en mere erfaren dyrker, kan du prøve at afløve flere gange (forudsat at planterne har nok tid til at komme sig efter hver afløvning).

Den vegetative fase

Vi anbefaler, at du afløver dine planter under den vegetative fase, lige før du fører dem over i blomstringsfasen:

  1. Start med at fjerne de store vifteblade, der er på størrelse med en hånd. Disse store blade har en tendens til at overskygge alt, der vokser under dem, hvilket gør det svært for lyset at trænge ordentligt ind.
  2. Fjern derefter eventuelle blade, der vokser på hovedstammen af din cannabisplante. Disse blade har også en tendens til at overskygge vigtige knopsteder.
  3. Fjern til sidst alle gamle, gule blade.

Hvis det er første gang, du prøver afløvning, anbefaler vi, at du kun afløver den nederste halvdel af din plante. Hvis du er usikker på, om et blad skal fjernes eller ej, er det bedst at holde dig på den sikre side og lade bladet sidde. Du må helst ikke fjerene mere end 10-15 % af en plantes blade.

Hvis du har mere erfaring med cannabisdyrkning, anbefaler vi, at du afløver din plante fra bunden og op til 3-4 knudepunkter fra toppen af planten. Sunde planter burde kunne klare at få fjernet 20-25 % af deres blade (forudsat at du ikke fjerner blade, der er vigtige for din plantes udvikling).

Hvis du vil opnå endnu bedre resultater, kan du kombinere afløvning med lollipopping og beskæring for virkelig at hjælpe din plante med at få mest muligt ud af dens begrænsede energi. Når du er færdig med at afløve dine planter i den vegetative fase, skal du give dem 2-3 dages hvile, før du ændrer din lysplan til 12/12.

Defoliación: un método arriesgado para aumentar la cosecha

Blomstringsfase

For at opnå de bedste resultater anbefaler vi, at du afløver dine planter endnu en gang, ca. 3 uger inde i blomstringsfasen. Følg de samme trin, som vi nævnte ovenfor, men vær lidt mere forsigtig med, hvilke blade du fjerner denne gang. Hvis du er nybegynder, er det bedst at holde dig på den sikre side og kun fjerne de helt store vifteblade. Husk også at være ekstra forsigtig, når du håndterer dine planter for at undgå at ødelægge plantens unge knopper.

Efter denne lette afløvning skal du bare følge den normale fodrings- og vandingsplan. På den måde har dine planter tid nok til at udvikle sine knopper.

Defoliation Cannabis Plant in the Flowering Phase

Hvordan ved man, hvilke blade man skal fjerne (og hvor mange)?

Afløvning er lidt af en kunst. Der findes ikke nogen endelige retningslinjer for, hvordan det skal gøres. Når du har prøvet det et par gange, bliver du dog bedre til at afgøre, hvilke blade du skal fjerne fra dine planter, og hvor meget beskæring de kan klare.

Hvis du aldrig har afløvet før, anbefaler vi, at du altid holder dig på den sikre side og kun fjerner de blade, der tydeligvis hæmmer udviklingen af knopper. Fokuser på de helt store vifteblade og de inderste blade, der allerede dækker knopsteder.

Praktiske råd og fif afløvning

  • Nøglen til et stort udbytte indendørs er lave, flade og brede planter. Dine planter har brug for en robust krone for at kunne vokse ordentligt.
  • Start i bunden af planten. Det er som regel sikkert at fjerne de nederste blade.
  • Tag dig god tid. Man kan nemt blive lidt for ivrig, når man først kommer i gang med at afløve. Før du ved af det, er du kommet til at fjerne halvdelen af bladene på din plante. Vær opmærksom, tålmodig og omhyggelig, så du ikke kommer til at fjerne for meget af planten. Nybegyndere bør ikke fjerne mere end 10-15 % af bladene på en plante.
  • Brug en skarp saks. Vores buede trimmesakse er gode og præcise, når du klipper blade under afløvning, og når du skal trimme dine knopper efter høst. Husk altid at holde din saks ren for at mindske risikoen for sygdom og infektion.
  • Nogle sorter kan klare mere afløvning end andre. De mere buskede indica-sorter klarer sig fx ret godt med afløvning, hvorimod sativa-sorterne, der helt naturligt har en tendens til at producere færre blade, kan klare mindre.

Er du fyldt 18 år?

Indholdet på RoyaQueenSeeds.com er kun egnet til voksne og er forbeholdt myndige personer.

Sørg for, at du kender loven i dit land.

Når du klikker på ENTER, bekræfter
du, at
du er fyldt 18 år.

Emnefinder

eKomi silver seal
4.7 ud af 5
ud af 37746 bedømmelser