Dyrkningsvejledning til cannabis af Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter Reviewed by: Gloria Payá

De bedste ledsagerplanter til din cannabishave

The Best Companion Plants For Your Cannabis Garden

Lær, hvordan du bruger disse ledsagerplante i din have.


Ledsagerplanter fungerer som en naturlig måde at beskytte dine dyrebare cannabisplanter fra angreb og bestemte sygdomme. Disse beskyttende arter tiltrækker rovinsekter til haven, som kan tage hånd om skadelige arter på ingen tid.

Hvis du placerer dem mellem din cannabis, kan det også hjælpe med at forhindre spredningen af mug og andre svampe, som kan ødelægge høsten. Mange arter forbedrer også jordbundens sundhed ved at forstærke jordens struktur og binde kvælstof fra atmosfæren.

Ledsagerplanter beskytter ikke bare dit dyrkningsområde, men de løfter også hele din haves sundhed ved at bidrage til biodiversiteten. De tiltrækker også bestøvende arter, som også kan hjælpe med dit grøntsagsområde. De kan også prale af deres egne funktioner. Høst ledsagerplanterne ved sæsonafslutningen som ingredienser til måltider og urtete.

Se nogle af de mest populære og effektive ledsagerplanter til cannabis nedenunder.

Hønsetarm

Hønsetarm (Cerastium tomentosum) vokser i en måttelignende formation. De hurtigtvoksende planter spreder sig over jordens overflade og agerer som en dækafgrøde. Den hjælper med at bevare fugten og beskytter det mikrobielle liv fra UV-stråler.

Så frøene direkte i eller omkring havebeder tidligt på foråret, og dæk dem ikke til med jord. Forsøg at sprede frøene i et veldrænet medie i et område, som får fuldt sollys - planter trives i positioner mod syd eller vest. De tolererer et bredt pH-interval, selvom cannabis foretrækker mellem 6,0 og 7,0.

Frøene spirer efter 14-21 dage. Efter kimplanter har udviklet sig fuldt ud, skal de tyndes ud, så der er 20 cm mellem hver plante. De når modenhed inden for et kort vindue på 40 dage med en maksimal højde på 25 cm. Hønsetarms små blomster bliver ikke større end 2 cm på tværs og giver sig til syne tidligt om sommeren, hvor der frigives en meget let og sød aroma.

Efter blomstringen skal du skære planterne til i den retning de kom fra. Brug dem som jorddække eller tilsæt dem til kompostbunken. Rodmassen af denne hårdføre løvfældende plante overlever under jorden ved temperaturer under -20°C og vokser frem igen næste år.

Hvordan bruges hønsetarm i cannabishaven:

 • Hvor: Brug som dækafgrøde inde i havebeder eller beholdere.
 • Hvornår: februar
Companion Plants for Cannabis

Solsikke

Disse tårnhøje giganter tilfører en god omgang skønhed til enhver have og bliver 3 meter i højden med lysegule blomsterhoveder. De hjælper med at beskytte dine cannabisplanter mod bladlus, mellus og snegle ved at flytte deres opmærksomhed væk fra din cannabis.

Så frøene direkte i havebeder eller potter. De trives i våd, men veldrænet jord, fuldt sollys og afskærmede områder, som beskytter dem fra barsk vind. Solsikker frigiver et allelopatisk stof i jorden, som hæmmer de nærliggende planters vækst - brug dem som barriere eller afgrænsning.

Efter at kimplanterne dukker frem, skal de tyndes ud til en afstand på 60 cm fra hinanden. De begynder at blomstre omkring 60-95 dage efter spiringen. Efter at blomsterhovederne fyldes op med frø, har du to muligheder. Du kan enten høste dine godbidder eller lade dem være, så de kan tiltrække fugle, der også hjælper med at holde tilstedeværelsen af insekter nede. Solsikker har ikke en særpræget duft.

Hvordan bruges solsikke i din cannabishave:

 • Hvor: Brug som barriere og vindafskærmning samt solafskærmning ved havebedenes kanter eller tæt på beholderne.
 • Hvornår: marts

Companion Plants for Cannabis

Morgenfrue

Morgenfrue - Calendula officinalis - producerer smukke blomster i skrigende orange med aromatiske blade. Disse blomster gør deres arbejde ved at fange bladlus' opmærksomhed og lede dem væk fra dine cannabisafgrøder. Denne hurtigvoksende plante vokser enten som en en- eller toårig plante og trives hele sæsonen, indtil de første frostgrader rammer tærrenet. Morgenfrue tolererer ringe jord, men foretrækker veldrænet jord med en kridtagtig, lerholdig og sandet konsistens.

Så frøene direkte i havebeder og potter i løbet af senforåret. Tynd ud med mellemrum på 20 cm for mindre planter eller 30 cm for at lade dem nå deres fulde størrelse. Planten når sin maksimum højde omkring 50 cm, nyder delvis sol og finder sig til rette under planteområdet i et polykultursystem.

Ud over at jage bestemte insekter væk fra dine cannabisplanter afskrækker de andre fra haven med deres skarpe duft. Skadedyr som kålsommerfugle og kålugler, der ellers ville æde løs på dine cannabisplanter, kan nemlig ikke fordrage dem.

Hvordan bruges morgenfrue i din cannabishave:

 • Hvor: Plant mellem cannabisplanterne i havebeder med anbefalede mellemrum. Placer 1-2 planter ved siden af cannabis i store beholdere.
 • Hvornår: februar-april
Companion Plants for Cannabis

Lucerne

Lucerne er nem at dyrke, effektiv til at forbedre jorden og fungerer som en pålidelig og attraktiv ledsagerplante. Som en bælgplante arbejder arten med bakterier i jorden for at hive kvælstof ind fra atmosfæren - et essentielt næringsstof, som driver solid vækst. Spred frø med bakterier, der fikserer kvælstof, før såning for at sikre denne virkning.

Lucerne øger også vandgennemtrængningen i vækstmediet, hvilket holder rodsystemet hydreret og booster dine planters fasthed. Lucerne er også kendt som Medicago Sativa, og denne flerårig med dybe rødder tilfører fantastisk struktur til din jord.

Lucerne udvikler rødder meget hurtigt, hvorfor du kun behøver at sprede frøene på jordens overflade. Spred frøene i foråret (april til maj) i kølige regioner og i efteråret i de varmere klimaer. Du kan se spirer dukke op efter omkring ti dage. Tynd dem ud efter behov for at undgå trange forhold.

Arten foretrækker et lidt varmere klima og kan prale af imponerende modstandsdygtighed over for tørke. Den trives under fuldt sollys og lettere sur til neutral jord. Når frøene tyndes ud, skal du sørge for at beholde spirerne. De er en god kilde til vitaminer og mineraler og passer godt i en salat.

Hvordan bruges lucerne i din cannabishave:

 • Hvor: Så som dækafgrøde i havebeder eller potter.
 • Hvornår: april-juli
Companion Plants for Cannabis

Rødkløver

Denne flerårige, buskagtige plante samarbejder også med nitrogenfikserende bakterier i jorden og fjerner store mængder af dette grundstof fra atmosfæren. Gør klar til stærke, sunde og store cannabisplanter.

Rødkløver viser smukke pomponblomster med en rødlig lyserød farve, som tiltrækker bestøvende arter til din have. Så frøene i løbet af det tidlige forår, hvis du bor i et køligere klima, og i efteråret, hvis du bor i de varmere områder. Så frøene 1 cm dybt og 5 cm fra hinanden i lerholdig jord med en lettere sur pH. Rødkløver kræver fuldt sollys for at vokse optimalt og gør sig godt ved kanterne i havebeder og ved siden af cannabisplanter i potter.

Hvordan bruges rødkløver i din cannabishave:

 • Hvor: Så direkte i potter og beder som et levende jorddække.
 • Hvornår: april

Companion Plants for Cannabis

Companion Plants for Cannabis

Kørvel

Kørvel bruges som en fremragende kulinarisk urt og hjælper også med at holde de ødelæggende insekter på afstand. Bladlus tiltrækkes til den milde duft af anis, som forstyrrer dem i at rode med din cannabis.

Så direkte i en kompostrig jord så tidligt som marts. Frøene spirer på omkring en uge og når kimplantefasen kort derefter. Tynd dem ud med mellemrum på 30 cm. Kørvel tolererer både direkte sollys og delvis skygge, men kan lide konstant fugt. Kørvel selvsår på notorisk vis og har evnen til overtage havebeder. Fjern blomsterhovederne til tiden for at undgå en fuldstændig overtagelse. Du får en forsyning af unge planter, som er klar til høst på omkring ni uger. Smid dem i salater og fiskeretter for et behageligt kick.

Hvordan bruges kørvel i din cannabishave:

 • Hvor: Plant i særskilte beholdere ved siden af dine cannabispotter, eller plant dem sammen i hævede beder eller drivhuse.
 • Hvornår: marts-august
Companion Plants for Cannabis

Hvidkløver

Hvidkløver giver et skadedyrsresistent jorddække, som holder på fugten og booster kvælstofniveauerne i jorden. Den krybende flerårig arbejder sig langs overfladen i havebeder helt af sig selv.

Udover at forbedre jordens sundhed bruges denne levende måtte til ukrudtsbekæmpelse, og sparer dig for en masse tid i haven. Spred frøene med Rhizobium-bakterier for at sikre, at dine planter fikserer kvælstoffet. Så frøene tidligt i foråret, helst i en lettere sur jord, som er rig på fosfor og kalium i et solrigt område i haven.

Hold konstant jorden våd for at forhindre, at hvidkløver tørrer ud. Et simpelt dryppevandingssystem gør et fantastisk stykke arbejde i at holde dine beder hydreret.

Dine planter kommer mellem maj og oktober til at producere hvide og lyserøde støvkugleblomster, som dufter sødt. Disse pragtfulde blomster tiltrækker sommerfugle og bier. Små mængder af bladene og blomsterne er gode at hakke ind i salater eller stege sammen med kylling eller en vegansk anretning.

Hvordan bruges hvidkørvel i din cannabishave:

 • Hvor: Så som jorddække omkring basen på din cannabisplante. Fungerer især godt i store stofpotter.
 • Hvornår: marts-april
Companion Plants for Cannabis

Pebermynte

Pebermynte vokser så nemt, at du skal gøre en indsats for, at den ikke overtager din have. Netop derfor bør du dyrke pebermynte i beholdere. Den skarpe aroma hjælper med at afskrække myrer, fluer, bladlus og endda mus, og den hjælper også med at skjule den åbenlyse kraftige lugt af cannabis.

Efter såning af disse frø engang i det tidlige forår kan du være i stand til at høste de velsmagende blade utallige gange gennem hele sæsonen. Dyrk dem i rig og veldrænet jord i et solrigt eller delvist skygget område. Planterne spirer 10-16 dage efter såning og blomstrer sent på sommeren.

Efter blomstingen skal planterne skæres til i den retning, de kommer fra. Den flerårig art bliver ved med at forsyne dig med velsmagende blade - ideelt til urtete - år efter år.

Hvordan bruges pebermynte i cannabishaven:

 • Hvor: Plant i selvstændige potter for, at de ikke vokser helt ud af kontrol
 • Hvornår: februar-juni
Companion Plants for Cannabis

Lavendel

Stærkt aromatiske blomster og smukke nuancer af lilla - lavendel lyser op i dine havebeder. Disse iøjnefaldende buske agerer som botanisk trafiklys, som omdirigerer skadedyrsinsekter væk fra din dyrebare cannabis. Derudover tiltrækker de også et stort antal af venlige bestøvere.

Lavendel har godt af et varmt middelhavsklima, selvom den alligevel vokser i det køligere nord. Fyld dyrkningsceller med rig kompost, og så dine frø; dæk med et let lag af vermiculit. Hold dem ved 21-25°C, og de skyder gennem jorden i de næste 21 dage. Omplant dem til havebeder eller potter med veldrænet jord, og eksponer dem overfor så meget sollys som muligt med en afstand på 30 cm mellem planterne.

Lad ikke den betagende urteduft pirre dig hele sæsonen lang. Beskær planterne henimod slutningen på sæsonen, og indsaml blomsterhovederne. Tør dem ud for at lave en beroligende og velsmagende te.

Hvordan bruges lavendel i din cannabishave:

 • Hvor: Plant ved kanterne i havebeder og i potter ved siden af cannabisbeholdere.
 • Hvornår: februar-juli
Companion Plants for Cannabis

Koriander

Den hurtigtvoksende brugbare urt kan tilføre en tilfredsstillende kilde til smag din have. Udover smagen skaber koriander en skarp aroma, som afskrækker slemme insekter, samtidig med den lokker gavnlige arter ind i området.

Ødelæggende spindemider, coloradobiller og bladlus går med glæde en tur væk fra din cannabishave, efter at de får duftet til denne urt. Omvendt er de parasitiske hvepse ganske glade for lugten og hjælper dermed med at holde tilstedeværelsen af skadedyr nede.

Som en delikat plante kan koriander ikke lide at blive omplantet. Så frøene direkte i deres slutposition i haven ved en dybde på 1 cm. Gør det ved fuldt sollys mellem april og juli, og forvent at se dem dukke frem 12-21 dage senere. Tynd dem ud med mellemrum på 25 cm.

Du kommer til at høste velsmagende blade omkring 60-75 dage efter såning. Tilsæt dem til supper sammen med hjemmelavet cannabissmør til en afslappet eftermiddag.

Hvordan bruges koriander i cannabishaven:

 • Hvor: Plant dem sammen med din cannabis i beder eller store stofbeholdere. Dyrk i selvstændige potter, hvis der bruges små beholdere.
 • Hvornår: marts
Companion Plants for Cannabis

Kamille

Flot, aromatisk og funktionel. Hvornår skulle du ikke ville have denne pragtfulde blomst ved siden af dine cannabisplanter? Kamille er virkelig nem at dyrke og skyder frem det samme sted år efter år for at leve op til rollen som ledsagerplante.

Så kamille langs kanterne i hævede beder og større potter sammen med cannisplanterne. Urten giver et boost til de nærliggende planters produktionen af essensielle olier og fasthed, samtidig med at de forstyrrer fluer og myg.

Så frøene direkte i veldrænet jord i fuldt sollys fra april og derefter. Efter 20-30 dage skal dine planter tyndes ud med et mellemrum på 15 cm.

Efterlad ikke dine kamilleblomster ubrugte efter din cannabishøst. Bladene og blomsterne byder på en lækker og beroligende te samt en super ingrediens til hjemmelavede hudrenseprodukter.

Hvordan bruges kamille i din cannabishave:

 • Hvor: Dyrk som en afgrøde til kanterne/insektkontrol omkring bederne og ved indgangen til drivhuse.
 • Hvornår: Begynd indendørs seks uger før den sidste frostdato
Companion Plants for Cannabis

Røllike

Røllike producerer smukke planteområder med tætpakkede hvide blomster. Den er bestemt en god ledsagerplante, men alene dens udseende er en fantastisk grund til at plante denne skabning i din have.

Beretninger fra havearbejde siger, at røllike hjælper med at booste de nærliggende planters produktion af essentielle olier. Selvom dette stammer fra gartneriverdenens fortællinger, kan det være med til at realisere din cannabisgenetiks fulde potentiale, hvis det er sandt. Røllike tiltrækker også en hær af rovinsekter med en appetit for bladlus såsom mariehøner og bladlusløver.

Så frøene i veldrænet jord i et forholdsvis tørt område under en varm sol. Røllike kan ikke lide våd jord og leverer ringe resultater, hvis den plantes i vandmættet jord. Brug en afstand på 60 cm, når kimplanter dukker op omkring 21 dage efter spiringen. Brug røllikeplanter til at lave en dejlig kop te sidst på sæsonen.

Hvordan bruges røllike i din cannabishave:

 • Hvor: Så direkte ved siden af cannabisplanter - de to trives sammen.
 • Hvornår: Så otte uger før sidste frostdato
Companion Plants for Cannabis

Dild

Dild er lig med lækkerhed. Seriøst. Du genkender den anislignende smag fra kyllingeopskrifter, supper, salater og syltede grøntsager. Uanset om du dyrker cannabis eller ej, har du brug for noget dild i dit liv.

Dette medlem af sellerifamilien ser flot ud, når den plantes sammen med cannabisskabninger, og arbejder på at give beskyttelse mod bestemte larvearter og spindemider i løbet af hele dyrkningssæsonen.

Den sås direkte i jorden lige efter de sidste frostgrader. I køligere områder skal de sås 1 cm dybt, hvorefter kimplanterne tyndes ud med et mellemrum på 30 cm. I varmere klimaer skal der blot sås direkte på toppen af veldrænet frøkompost. Forsøg at dyrke din dild ved fuldt sollys, men hold jorden våd. Dild har en tendens til at skyde blomster på grund af stress fra tør jord. Høst de krøllede blade syv uger efter såning, og tilsæt til salater og supper.

Hvordan bruges dild i din cannabishave:

 • Hvor: Så direkte mellem eller ved siden af dine cannabisplanter.
 • Hvornår: marts-juli
Companion Plants for Cannabis

Citronmelisse

Citronmelisse (Melissa officinalis) vender tilbage til din have hvert år. Den hårdføre og alsidige urt overlever under jorden ved vinterens frostgrader og kommer stærkt igen til foråret.

Denne urtebombe, som er et medlem af myntefamilien, lokker bestøvende arter ind i din have for at passe på dine grøntsager. Planten holder også myg væk, hvilket gør havearbejde til en langt mere behagelig oplevelse.

Citronmelisse overtager med glæde, og næsten for voldsomt, et helt bed. Så frøene i potter for at forhindre uønsket vækst. Spred dem på toppen af pottejord, og dæk let med frøkompost. Tynd ud med mellemrum på 30 cm, og positioner dem i fuldt sollys eller delvis skygge.

Høst bladene i løbet af hele dyrkningssæsonen for at lave en lækker og forfriskende te. Pluk blomsterne for at tilskynde mere vegetativ vækst.

Hvordan bruges citronmelisse i din cannabishave:

 • Hvor: Citronmelisse skal holdes i selvstændige potter placeret tæt på dine cannabisplanter for at forhindre et tætpakket planteområde.
 • Hvornår: marts-maj
Companion Plants for Cannabis

Basilikum

Basilikum er måske den bedste aromatiske urt (naturligvis efter cannabis) og tilfører utrolig smag til salater, pizzaer og pastaretter.

På samme vis som med cannabis kan folk ofte dufte basilikum, før de ser den. Planten fylder luften med en kraftfuld aroma, som driver potentielle skadedyr som bladlus og aspargesbillen bort. Den tiltrækker også forskellige bestøvende arter, som booster din haves biodiversitet.

Spred frøene i store potter med veldrænet jord. Anbring dem i fuldt sollys, og forvent, at se kimplanter dukke frem i de kommende tyve dage. De foretrækker sur jord og forholdsvis tørre forhold. Top planterne, og høst bladene gennem hele sæsonen for at frembringe hurtig og livlig vegetativ vækst.

Hvordan bruges basilikum i din cannabishave:

 • Hvor: Plantes i potter og bede sammen med cannabisplanter, især effektiv sammen med dild for muligvis at styrke terpenproduktionen.
 • Hvornår: februar-juni

Companion Plants for Cannabis

Companion Plants for Cannabis

Hjulkrone

Hjulkrone er en rig kilde til næringsstoffer for både mennesker og planter. De smukke blå og nektarrige blomster hjælper med, at din lokale bibestand trives. I slutningen på sæsonen kan du bruge hakkede planter som jorddække eller tilsætte dem til komposten. Høje niveauer af calcium og kalium hjælper med, at dine planter trives.

Hjulkrone trives under fuldt sollys og kan lide at have godt med plads. Så frøene i store potter fra marts af, hvor hver planten kan gives plads på omkring 30 cm. Vand regelmæssigt i løbet af tørre perioder for at holde planten fast og stærk. Høst bladene med agurkesmag ofte gennem hele sæsonen for at tilføre et forfriskende touch til dine sommerdrinks.

Hvordan bruges hjulkrone i din cannabishave:

 • Hvor: Plantes side om side med cannabisplanter for at tiltrække gavnlige insekter.
 • Hvornår: marts-maj

Companion Plants for Cannabis

Companion Plants for Cannabis

Er du fyldt 18 år?

Indholdet på RoyaQueenSeeds.com er kun egnet til voksne og er forbeholdt myndige personer.

Sørg for, at du kender loven i dit land.

Når du klikker på ENTER, bekræfter
du, at
du er fyldt 18 år.

Grow Guide Topic Finder

Kategorier
eKomi silver seal
4.7 ud af 5
ud af 37835 bedømmelser