Dyrkningsvejledning til cannabis af Royal Queen Seeds

By Adam Parsons

Sådan omplanter du din cannabis: tips og råd.


Sunde rødder betyder stærke planter og fede, harpiksfyldte knopper på dine cannabisplanter. Det hele skal være stort - jo større jo bedre!

Uanset, om du har valgt at dyrke i en SOG, en ScrOG eller holder det supersimpelt, er du nødt til at omplante din cannabis i større potter mindst to gange. Der er selvfølgelig ingen regler uden undtagelser - det kommer vi mere ind på senere - men lad os først adressere det vigtige spørgsmål:

HVORFOR ER VIGTIGT AT OMPLANTE DINE CANNABISPLANTER?

I modsætning til hydroponiske systemer er det vigtigt at omplante til større potter, som dine planter vokser sig større, når du dyrker i et fast medium som jord eller kokos. Hvorfor nu det?

Når rødderne breder sig i substratet og søger efternæringsstoffer, vokser netværket og optager så meget plads som muligt. Når rødderne har fuldstændigt udfyldt potten og gror i en cirkel rundt om beholderens indvendige omkreds, siger man, at planterne er rodbundet. Den vegetative vækst går langsommere, og i sidste ende begrænser det også potentialet af dine udbytter.

Det kan du forhindre ved ompotte planterne til større potter tidligt. Omplantning sikrer, at rødderne altid har plads til at vokse frit og blive stærke.

Video id: 275636482

Hvor ofte skal du omplante?

I modsætning til hvad vi sagde i begyndelsen af denne artikel, er det teknisk set ikke et must at omplante, men du bør gøre det alligevel - især hvis du vil maksimere udbyttet.

Planter vokser hurtigere i mindre potter, men det er også nemmere at komme til at overvande og overfodre dem. Når du starter dine planter i små kimplantepotter eller engangsplastikkrus, mindskes risikoen for svampe og andre dyrkningsproblemer markant, men så opstår der nye problemer, når dine kommende vegetative planter skal i gang med at etablere et stærkt rodsystem.

En god måde at omplante på er at holde dine babyplanter i kimplantepotterne, indtil de alle har udviklet mindst tre knudepunkter. På det tidspunkt kan du omplante dine planter i større potter, indtil de er fordoblet i størrelse. Til sidst flytter du dine planter over i deres endelige, største potte, hvor de virkelig kan trives.

Normalt omplanter du en (fotoperiodisk) plante 2-3 gange. Det anbefales ikke at ompotte hyppigere, da omplantning udsætter dine planter for en del stress.

HVORNÅR SKAL DU OMPLANTE DIN CANNABIS?

Lad os kigge på en liste over synlige tegn, der kan hjælpe dig med at afgøre, om dine planter skal flyttes til større potter!

 • Plantestørrelse: Hvis en plante synligt er vokset ud af potten, er det tid til at ompotte. Brug antallet af knudepunkter som en retningslinje.
 • Væksthastighed: Hvis du ser din plante begynder at vokse hurtigere i en for lille potte, skal du omplante den, inden det påvirker væksten. Et lille tip: jo flere vifteblade dine planter har, jo mere fotosyntese kan du udføre, og jo større bliver de.
 • Rodudvikling: Hvis planter er rodbundne eller rødderne vokser ud af potten, skal de omplantes.
 • Problemer med vanding: Dine groende planter er tørstige! Hvis potten tørrer ud for hurtigt, har dine planter højst sandsynligt brug for et større hjem.
 • Vækstproblemer: Hvis du opdager, at dine planter vokser langsomt eller ikke ser sunde ud i deres små potter, kan det skyldes størrelsen på deres potter.
HVORNÅR SKAL DU OMPLANTE DIN CANNABIS?

HVOR MEGET PLADS HAR CANNABIS BRUG FOR?

Ude i naturen påvirker afstanden mellem planterne, hvordan de gror. Når man dyrker cannabis til industrielle formål, plantes de meget tæt på hinanden. Når rødderne filtres sammen frigiver planterne hormoner, giver høje plante uden mange sideforgreninger. Denne egenskab har mennesket udnyttet længe for at opnå perfekte fibre, der ikke afbrydes af mange grene.

Når man dyrker marihuana til personligt brug, holder man generelt mere plads imellem hver plante. Det gør man ikke kun for at opnå mere forgrening og robust vækst, men også for at holde planterne sunde generelt. Men hvor store skal dine potter være i hver vækstfase?

For at du kan udnytte din plads og tid mest effektivt, har vi her lavet en liste over standarden på pottestørrelser i de forskellige vækstfaser. En normal plante kan dyrkes i en endelig potte på 30 cm og en ekstraordinær plante i en potte på ca. 60 cm. Alle standardpotter er ens, da deres diameter i toppen er lig deres dybde. En sund cannabisplante kan nemt have en baldakin, der er er tre gange så stor som diameteren af potten.

Til kimplanter og unge vegetative planter

Til robuste vegetative planter

Begyndelse af den endelige potstørrelse
10cm = 0.5l  25cm = 11l  46cm = 57l 
13–15cm = 1l 30cm = 19l  61cm = 95l
18–20cm = 4l 36cm = 26l  76cm = 114l
22cm = 7.5l 41cm = 38l -


HVORFOR KAN MAN IKKE BARE PLANTE I DEN STØRSTE POTTE?

Det er helt op til dig. Når du har en stor potte med masser af jord, der endnu ikke er huser rødder, er der stor risiko for vandmætning. Det betyder, at du skal være forsigtig, når du vander for ikke at skabe gode betingelser for skimmelsvamp, råd eller enhver anden form for patogen eller infektion.

Cannabis kan bedst lide at have tørre fødder, så vær forsigtig. Hvis du planter direkte i den største potte med det samme, skal du vande sparsomt i den første uge, efter du har plantet. Husk, at mindre potter er nemmere at passe, især i de tidlige vegetative uger. Små potter er også nemmere at flytte rundt på og dreje, så hele planten får lys.

HVILKEN TYPE POTTER SKAL JEG BRUGE?

De fleste cannabisavlere vælger de helt almindelige hvide plastikpotter med drænhuller i bunden. Hvorfor vælge hvide potter? Sorte potter, eller potter i andre mørke farver, bliver varme, når de rammes af sollys, mens hvide potter hjælper jorden med at holde sig relativt kølig. Alternativt vælger nogle avlere at bruge luftpotter eller stofpotter, som naturligt beskærer rødderne og hjælper med optimal sundhed og udvikling. Til kimplanter bruger avlere tit engangsplastikkrus eller specialdesignede kimplantepotter.


SÅDAN OMPLANTER DU CANNABIS

Det vigtigste at huske om omplantning er, at det udsætter dine planter for chok og stress. Derfor skal du være yderst forsigtig. Jo færre skader på rødderne, jo bedre! Dette er en proces, du skal tage dig god tid til.

En anden vigtig faktor er renlighed. Sørg for, at dit arbejdsområde er rent, og husk at vaske dine hænder, før du håndterer dine planter. Det er endnu bedre, hvis du bruger handsker.

Sørg for, at du ikke omplanter om dagen i den skarpe sol eller under et intent dyrkningslys. Omplant om aftenen, så du undgår at udsætte rødderne for unødigt lys.

OMPLANTNING: TRINVIS VEJLEDNING

 1. Når du omplanter dine kimplanter, skal du vande dem 1-2 dage, før du omplanter dem. Jorden skal være fugtig, men ikke våd. Når du omplanter senere, hjælper tør jord med at holde sammen på rodklumpen.
 2. Forbered den nye potte ved at fylde den med jord af god kvalitet. Du skal ikke fylde potten helt op med jord eller presse jorden for tæt sammen. Vand den nye potte. Lav et hul i midten, der er stort nok til planten.
 3. Hold din hånd over jorden i den gamle potte (med din plante), og vend forsigtigt potten på hovedet. Planten skal stikke ud mellem dine fingre.
 4. Skub forsigtigt rodklumpen ud, og fjern den gamle potte. Hvis rodklumpen ikke er nem at få ud, skal du forsigtigt klemme og klappe på siderne af potten for at løsne jorden. Hvis den stadig sidder fast, skal du lægge potten vandret på gulvet og prøve at få rodklumpen til at glide ud. Hvis den stadig ikke kommer ud, skal du tage en kniv og skære rundt rund om rodklumpens yderside for at løsne den (brug kun denne metode som en sidste udvej). Grib ikke om planten for at prøve at trække den ud med magt!
 5. Når planten endelig er frigjort, skal du holde en hånd under rodklumpen og sætte planten ned i hullet i den nye beholder. Udfyld hullerne med ekstra jord. Tryk jorden ganske let, så den kan holde planten på plads.
 6. Vand din plante let for at hjælpe den med at bosætte sig i sit nye hjem. Det er et godt tidspunkt at bruge en rodstimulator. Rodstimulatorer hjælper med at lette chokket fra omplantningen og fremmer rodudvikling.
SÅDAN OMPLANTER DU CANNABIS
SÅDAN OMPLANTER DU CANNABIS
SÅDAN OMPLANTER DU CANNABIS

Pro-tip:

 • Vi anbefaler, at du forberede din nye jord med den økologiske planteernæring Easy Boost. Tilsæt ca. 50-100 gram Easy Boost pr. 20 liter jord. Easy Boost er en økologisk gødning, der giver dine planter mad i 10-12 uger.
 • Hvor længe varer chokket efter omplantning? Det er forskelligt, men det er helt normalt med et par dage med langsom eller hæmmet vækst efter omplantning. Lad planterne komme sig i mindst to uger, før du sætter dem i gang med blomstring eller bruger plantetræningsmetoder med høj stress.
 • Hvis planterne ser svage ud lige efter omplantning, skal du støtte dem med blomsterpinde.
 • Steriliser de gamle potter, så du kan bruge dem igen i fremtiden.

POTTESTØRRELSE INDENDØRS OG UDENDORS

Når det kommer til den anbefalede pottestørrelse, er det forskelligt alt efter, om du dyrker indendørs eller udendørs.

Indendørs er du begrænset af, hvor meget dyrkningsplads du har, hvor mange planter du har og den forventede størrelse på dine planter. Når man dyrker udendørs, er der ofte færre begrænsninger.

Udendørs kan du i princippet dyrke så store planter, som du vil. Det sikrer, at rødderne på din cannabis kan vokse meget og producere det størst mulige udbytte. På den anden side er for store potter, heller ikke optimalt. Hvis rødderne ikke kan fylde den store potte ud, går der næringsstoffer til spilde.

Store og tunge udendørspotter kan også være et problem, hvis du har brug for at flytte rundt på dem. Alternativt kan du også bare plante dem direkte i jorden, hvis du dyrker ude i naturen. På den måde er planter ikke begrænset af pottestørrelse og kan nå deres fulde potentiale.

POTTESTØRRELSE INDENDØRS OG UDENDORS

HVAD MED OMPLANTNING AF AUTOER?

Vi anbefaler generelt, at du ikke omplanter dine autoer og i stedet planter dine spirede automatisk blomstrende frø direkte i deres endelige potter. Vi fortæller her hvorfor:

Forstå automatiks blomstrende cannabisplanter

Blomstring af automatiks blomstrende cannabissorter afhænger af plantens alder fremfor ændringer i deres lyscyklus. Denne egenskab har de fået fra cannabis-ruderalis, som er en unik cannabisvariant, der er hjemmehørende i visse områder i Østeuropa og Rusland.

Fotoperiodiske sorter blomstrer, når dagene bliver kortere (eller hvis du ændrer deres lysskema fra 18/6 til 12/12). Automatisk blomstrende sorter blomstrer derimod helt automatisk efter cirka fire uger. Det kan dog variere fra sort til sort.

Kan man omplante en automatisk blomstrende cannabisplanter?

Ja, teknisk set kan du omplante automatisk blomstrende cannabisplante. Der er dog en ulempe ved at gøre det.

Når du omplanter en fotoperiodisk sort, holder du typisk planten i den vegetative fase en uge længere for at hjælpe planten med at komme sig efter den stressfulde omplantning. Når du omplanter en auto, har du ikke den samme luksus, og stresset fra omplantningen har typisk en større indflydelse på plantens vækst og udbytte.

Hvordan påvirker omplantning automatisk blomstrende cannabisplanter?

Planterødder er superfølsomme. Uanset, hvor blid du er, når du omplanter, udsætter du dine planter for stress, når du flytter dem til en ny potte.

I gennemsnit tager det en cannabisplante op til 7 dage at komme sig fuldstændigt efter stress. Det kan selvfølgelig variere afhængigt af en plantes generelle sundhed (sundere planter kommer sig hurtigere).

Da du ikke har mulighed for at kompensere for denne stress, når du dyrker autoer, kommer planterne typisk til at vokse mindre efter omplantning. I sidste ende resulterer det i mindre udbytter af lavere kvalitet.

Hvornår er det bedst at omplante automatisk blomstrende cannabisplanter?

Hvis du absolut skal omplante en auto, er timing altafgørende for at undgå, at det går alt for meget ud over dine udbytter. Omplant dine autoer, når de har udviklet stærke rødder og har mindst 4-5 rigtige blade.

Hvornår er det bedst at omplante automatisk blomstrende cannabisplanter?

Sådan omplanter du automatisk blomstrende cannabisplanter

Når du omplanter en automatisk blomstrende cannabisplante, skal du sørge for, at du følger disse trin for at minimere chokket for dine planters rødder.

Udstyr

 • Et rent arbejdsområde
 • Have- eller gummihandsker
 • En ny potte og jord

Forbered dine planter, potter og arbejdsområde

Sørg for, at du ikke vander dine planter den samme dag, du omplanter dem, da det er nemmere at fjerne tør jord fra potten. Sørg også for at du gør et rent arbejdsområde klar, hvor du kan udfører omplantningen. Et stort, rent bord er fint.

Til sidst skal du forberede din plantes nye potte. Det er muligvis nødvendigt at fylde bunden af den nye potte med jord så din plante kommer op i den rigtige højde. Sørg altid for, at den nye potte har drænhuller.


Fjern din auto fra sin gamle potte

For at fjerne en plante fra potten skal du forsigtigt vende den om og presse, massere eller bank forsigtigt i bunden og på siderne af potten. Træk ikke i plantens stilk, da du risikerer at beskadige eller ødelægge den!

Placer din auto i sin nye potte

Sæt din plante med i den nye potte og fyld den med jord ca. 2 cm fra kanten af potten. Giv den godt med vand, og hvis det er nødvendigt, kan du fylde lidt mere jord på. Hold øje med din plante i løbet af de næste 3-7 dage for at se, hvordan den kommer sig efter omplantningen.

Planlæg forud og undgå omplantning

For at få de bedste resultater, når du dyrker autoer, anbefaler vi, at du planter dem direkte i deres endelige potter. De fleste auto-varianter klarer sig godt i 11-12 liters potter.

Mens de er unge planter, skal du helst undgå at overvande dine autoer, så du ikke drukner deres små, sarte rødder. I stedet kan du sprøjte deres blade med en vandforstøver regelmæssigt. Når planterne har udviklet et par rigtige blade, skal du vande dem efter behov.

Er du fyldt 18 år?

Indholdet på RoyaQueenSeeds.com er kun egnet til voksne og er forbeholdt myndige personer.

Sørg for, at du kender loven i dit land.

Når du klikker på ENTER, bekræfter
du, at
du er fyldt 18 år.

Emnefinder

eKomi silver seal
4.7 ud af 5
ud af 37803 bedømmelser