Dyrkningsvejledning til cannabis af Royal Queen Seeds

By Max Sargent Reviewed by: Mr José

Faktorer, der afgør, hvor mange planter du kan dyrke pr. kvadratmeter.


Før du går i gang med din indendørs dyrkning, skal du have en plan. En af de ting, du skal overveje, er, hvor mange cannabisplanter, du kan få plads til i dit dyrkningsrum.

FAKTORER, DER AFGØR, HVOR MANGE CANNABISPLANTER, DU KAN DYKKE

Der er flere faktorer der spiller ind, når det kommer til, hvor mange planter du med rimelighed kan dyrke pr. kvadratmeter. Det gælder bl.a., hvor meget plads du har i dit dyrkningsrum, størrelsen på dine potter samt hvilken type lys, du bruger.

Det er bedst at bruge rektangulære plantepotter, især hvis du vil dyrke flere planter pr. kvadratmeter og vil udnytte dit tilgængelige vækstareal bedst muligt. Du spilder værdifuld plads, hvis du bruger runde potter.

CANNABISSORTERNES GENER

Den første ting, du skal overveje, er hvilken type cannabis, du vil dyrke – altså sortens genetiske egenskaber. Sativa-sorter bliver som regel ret høje, mens indica-sorterne er mere tætte og buskagtige. Automatisk blomstrende sorter er som regel lave, og nogle af disse sorter holder sig på 50-60 cm.

Selv dyrkere, der har masser af plads til rådighed, har en tendens til at vælge lavere cannabisvarianter, når de dyrker indendørs. Husk, at du er ansvarlig for at dine planter får lys, så du skal også tage højde for hvor meget dine vækstlys fylder. Hvis du dyrker forskellige sorter, kan nogle af planterne ende med at blive meget højere end de andre, og det kan medføre, at de lavere planter ikke får nok lys og begynder at strække sig. Det går i sidste ende alt sammen ud over dit endelige udbytte.

Hvis du ikke har planer om at bruge plantetræningsteknikker, er det en god idé at dyrke den samme type sort eller to sorter med lignende højder for at undgå problemer med afstand og belysning. Jo mindre og jo mere kompakt dine planter er, jo mere kan du naturligvis dyrke pr. kvadratmeter. Det er helt op til dig at afgøre, om du foretrækker at dyrke flere små automatisk blomstrende planter eller en til to store hybridplanter.

How Many Cannabis Plants Can You Grow Per Square Metre?

STØRRELSEN PÅ DIN INDENDØRS DYRKNINGSAREAL

Dimensionerne på dit vækstareal vil i høj grad diktere, hvor mange planter du kan dyrke generelt og pr. kvadratmeter. De fleste hjemmeavlere bruger et dyrkningstelt, som de opsætter et passende sted i hjemmet.

Dyrkningstelte fås i mange forskellige størrelser, lige fra små (50 × 50 cm) til store, der kan fylde halvdelen af et rum. Den rigtige størrelse afhænger af, hvilke(n) sort(er) du dyrker, hvor meget plads du har til rådighed, og hvilken type dyrkning du går efter (om du vil bruge plantetræning, eller om du vil lade planterne vokse, som de vil osv.).

Hvis du fx bare vil dyrke en enkelt utrænet fotoperiodisk indica-plante, burde et telt med dimissionerne 1 × 1 m være tilstrækkeligt. Jo flere planter du tilføjer, jo større skal dit telt være. Men husk, at du ikke kun skal tage hensyn til størrelsen på selve planterne, men også belysning, ventilation og andet udstyr.

How Many Cannabis Plants Can You Grow Per Square Metre?

STØRRELSEN PÅ DINE POTTER

Dine potter har også en indflydelse på, hvor mange planter du kan dyrke pr. kvadratmeter. Men størrelsen på dine potter har ikke kun betydning for, hvor mange planter, du har plads, men også hvor store planterne samlet set kan blive. Eller sagt på en anden måde:

Anbefalinger til pottestørrelser:

 • ½ liter: kimplanter og unge planter op til ca. 15 cm
 • 2-3 liter: Planter på op til ca. 25 cm
 • 5 liter: Planter på op til 60 cm
 • 11 liter og derover: Gennemsnitlig plantehøjde (tjek sortens vækstegenskaber)

Til en gennemsnitlige indendørs dyrkning kan du opsætte ni 11-liters potter pr. kvadratmeter.

Brug rektangulære plantepotter for at udnytte dit tilgængelige dyrkningsareal bedst muligt. Når du bruger runde potte, spilder du værdifuld plads.

Se vores plantepotteberegner for at finde den optimale pottestørrelse til dine cannabisplanter.

Arrows Planter pr. m²
Dyrkningsareal (m²) (m²)
Pottestørrelse
Total:
25 plant/s
Arrows Planter pr. m²
Dyrkningsareal (m²) (m²)
Pottestørrelse
Total:
25 plant/s

TRÆNING AF DINE PLANTER

Hvis du bruger plantetræningsteknikker, kan du holde antallet af cannabisplanter på et minimum, samtidig med at du maksimerer deres potentiale. Hver af disse træningsteknikker er designet til at optimere pladsen og øge udbyttet.

SEA OF GREEN (SOG)

 • 4-16 planter pr. kvadratmeter
 • Resultater: Hurtigt udbytte, lavere planter, forholdsvist nemt, relativt lavere udbytte pr. plante

Sea of Green-metoden (SOG) handler om at få mest muligt ud af din tilgængelige gulvplads. Det er en god måde at opnå et ensartet resultat med fotoperiodiske, kloner og automatisk blomstrende planter. Denne teknik er hurtig og giver gode udbytter.

Med SOG-teknikken får planterne kun 1-2 uger i den vegetative fase, før de tvinges til at skifte til blomstringsfasen. Der er ikke brug for beskæring eller yderligere træning. Da planterne ikke når at forgrene sig, er resultatet mange lave planter.

Du kan dyrke 4-16 planter pr. kvadratmeter, hvis du bruger 5-12 liters potter under et 400W HPS-lys. En optimal SOG-dyrkning kan give dig op til 500 gram pr. kvadratmeter flere gange om året.

SOG

TOPPING OG FIMMING

 • 2 store eller 5-10 små planter pr. kvadratmeter
 • Resultater: Forholdsvist nemt at udføre, holder højden i skak, øger udbyttet, forlænger vækstfasen

Topping og fimming er træningsmetoder med høj stress. Ved at afskære eller klemme grenene bryder du en plantes apikal dominans (topskuddominans), så den udvikler flere hovedklaser i stedet for kun én. Det resulterer naturligvis i mere buskagtige planter og forhindrer dem i at vokse i deres karakteristiske juletræslignende form.

Alle former for træningsteknikker med høj stress, hvor du så og sige beskadiger dine planter (som både topping og fimming), bremser væksten og forlænger den vegetative fase. Hvis du beskærer eller bruger topning og/eller fimming, skal du lade dine planter komme sig, og du kan forvente en senere høstdato. Husk, det er vigtigt ikke at overdrive. Du bør kun bruge topning eller fimming 2-3 gange pr. dyrkningssæson.

FIMMING

MAINLINING OG LOLLIPOPPING

 • 1 stor eller 2-4 små planter pr. kvadratmeter
 • Resultater: Udfordrende at udføre, ensartede resultater, kan bruges af begyndere og mere avancerede dyrkere

Mainlining og lollipopping er to plantetræningsteknikker, der fremmer væksten af store knopper i enderne af grenene.

 • Mainlining

Mainlining er en blanding af topping, LST, lollipopping og ScrOG. Planterne beskæres ved det tredje knudepunkt, og alle de nederste grene fjernes. Dette får ny vækst til at udvikle sig mere jævnt fra ét centralt punkt, og planterne trimmes gerne 1-2 gange yderligere for at udvikle flere klaser og en jævn krone. Dette kan optage temmelig meget plads i dit dyrkningsrum afhængigt af, hvor mange klaser planten udvikler samt størrelsen på dine potter, så husk, at du muligvis har plads til færre planter pr. kvadratmeter.

MAINLINING

 • Lollipopping

Lollipopping er en supplerende teknik, men det kan også udføres på utrænede planter. Alle grene – inklusive hovedstammen – trimmes for unødvendig vækst, så det kun er hovedkronen og -sidegrenene der er tilbage. Ligesom ved mainlining fokuserer planten nu energien mod de store knopper.

LOLLIPOPPING

PLANTETRÆNING MED LAVT STRESS (LST)

 • 2-4 store eller 4-6 mellemstore planter pr. kvadratmeter
 • Resultater: Velegnet til automatisk blomstrende sorter (ingen topping nødvendig), bedst til begyndere, kræver meget lidt restitutionstid

LST er en begyndervenlig træningsteknik. Det går i bund og grund ud på, at du bøjer stilkene under den vegetative fase for at manipulere planterne til at vokse vandret. LST kan kombineres med andre teknikker som fx ScrOG. Teknikken bruges ofte sammen med topping for at bryde apikale dominans, men det kan også udføres uden topping på autoplanter. 2-4 planter, der trænes med LST, kan fylde ca. 1 kvadratmeter.

LST

Dumbbell Trænede planter pr. m²
Dyrkningsareal (m²) (m²)
Træning med lav stress (LST)
4 plant/s
Sea of Green (SOG)
12 plant/s
Screen of Green (SCROG)
1 plant/s
Topning
1.5 plant/s
Dumbbell
Trænede planter pr. m²
Dyrkningsareal (m²) (m²)
Træning med lav stress (LST)
4 plant/s
Sea of Green (SOG)
12 plant/s
Screen of Green (SCROG)
1 plant/s
Topning
1.5 plant/s

SCREEN OF GREEN (SCROG)

 • 1-2 store planter eller 4 mellemstore planter pr. kvadratmeter
 • Resultater: Bedste udbytte pr. kvadratmeter, fleksibelt antal planter, kun for avancerede dyrkere

ScrOG er den bedste måde at udnytte en enkelt kvadratmeter på. I denne avancerede træningsmetode er skærmen et gitterlignende net (hønsetråd, net osv.), som nye skud på cannabisplanten kan vokse igennem, så de væves sammen for at kontrollere væksten. Avlere begynder normalt at væve deres ScrOG-net under den vegetative fase og frem til den tredje uge af blomstringsfasen.

En ScrOG holder kun de vigtigste klaser under lyset, så plantens energi går til produktionen af knopper. Trim dine planter tidligt for at få flere grene, og fortsæt derefter med at føre dem i forskellige retninger gennem skærmen. På den måde kan du få det maksimale udbytte fra dit tilgængelige dyrkningsareal.

Du kan selv vælge, hvor mange planter/potter du vil bruge til en ScrOG. Du kan fylde din plads med kun én monstrøs plante i en stor 20 liters potte, men du kan også dyrke flere mindre planter, som fx fire mellemstore planter i hver sin 10 liters potte.

SCROG

VÆKSTLAMPERNE

Typen og intensiteten af dine dyrkningslamper er den sidste faktor, der bestemmer, hvor mange planter du kan dyrke pr. kvadratmeter. Det vil du forstå, når du indser, at vækstlamperne ikke spreder lyset jævnt over hele området.

Den største lysintensitet (og dermed de fedeste knopper) er lige under lyset, og det aftager betydeligt jo længere væk fra midten af lyskeglen du kommer. Derfor kan det være mere fornuftigt at dyrke færre planter, da du sandsynligvis kommer til at miste udbytte pga. dårlig lysspredning, hvis du propper for mange planter ind. Der giver ingen mening i at udsætte nogle af dine planter for mindre lys.

Hvis du dyrker cannabis med HID-lys (high-intensity discharge), findes der en simpel formel, der kan give dig et estimeret skøn for det anbefalede antal planter. Divider watt-tallet af din pære med 75 og rund op.

RETNINGSLINJER FOR ANTAL PLANTER UNDER HID-BESLYSNING

 • 150W HID ÷ 75 = 2 planter
 • 250W HID ÷ 75 = 3,3 eller 4 planter
 • 400W HID ÷ 75 = 5,3 eller 6 planter
 • 600W HID ÷ 75 = 8 planter
 • 1000W HID ÷ 75 = 13,3 eller 14 planter

Når du bruger CFL-lys, skal du dividere med 150. Hvis du fx bruger en 400W CFL-pære: 400W ÷ 150 = 2,6 eller 3 planter

LED-LYS

Moderne LED-lamper bruger kun ca. 60-70 % energi på at udsende samme lysintensitet som HPS-enheder. Derfor kan de oplyse det samme rum ved hjælp af mindre watt. En god 250W LED-lampe svarer nogenlunde til en 400W HPS-lampe, som kan dække ca. 5-6 planter. Til sammenligning er en effektiv 1200W LED-lampe i stand til at dække ca. 8-9 planter.

Du skal dog være opmærksom på, at watt kun er én af de værdier, du skal kigge på, når det kommer til at bestemme styrken af dine LED-lamper. Der er også mange andre variabler - inklusive typen af LED – som også påvirker deres effektivitet.

Når du bruger LED-lys, er det bedst at forhøre dig hos producenten, når det kommer til det anbefalede antal planter, du kan dyrke, og den optimale afstand mellem dine lys og dine planter. De fleste velrenommerede producenter kan som regel informere dig om disse faktorer.

 • PROTIP: Hvis du er usikker på, hvor mange planter du kan dyrke, er det altid bedre at vælge den sikre løsning med færre planter. To store men sunde og produktive planter med fede knopper vil i sidste ende være langt bedre end et telt fyldt med små underbelyste cannabisplanter, der kun udvikler miniknopper. Derudover sparer du samtidig på frø.

Husk at holde øje med dyrkningsmiljøet

Størrelsen på dine planter afhænger også meget af dyrkningsmiljøet. En højere lysintensitet giver lavere planter, mens en lavere lysintensitet har den modsatte effekt. Det påvirker knopperne og dit endelige udbytte.

Betydelige temperaturforskelle mellem dag- og nattemperaturer påvirker også planteudviklingen, hvilket resulterer i højere planter med svagere stængler og grene. Derudover kan udsving i temperatur og luftfugtighed medføre, at planterne indeholder mere vand. Selvom det kan give højere planter med større blade, ender blomsterne tit med at blive bløde og løse.

Brug et VPD-skema for at få bedre kontrol over udviklingen af dine planter. Hvis du har svært ved at holde styr på temperatur og luftfugtighed i dit dyrkningsrum, er det muligvis bedre at dyrke højst fire planter pr. kvadratmeter.

Er du fyldt 18 år?

Indholdet på RoyaQueenSeeds.com er kun egnet til voksne og er forbeholdt myndige personer.

Sørg for, at du kender loven i dit land.

Når du klikker på ENTER, bekræfter
du, at
du er fyldt 18 år.

Emnefinder

eKomi silver seal
4.7 ud af 5
ud af 37803 bedømmelser