Dyrkningsvejledning til cannabis af Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter Reviewed by: Silvia Maroto


Melasse er en vigtig del af mange cannabisavleres økologiske dyrkningsprocedurer. Dette søde og klæbrige stof kan supplere vækstmediet med masser af sukkerarter og gavnlige næringsstoffer og dermed fodre både planterne og gavnlige jordmikrober.

Hvad er melasse?

Melasse er en mørk, sød og tyktflydende substans, som er et restprodukt af forarbejdet sukker fra bl.a. roer og sukkerrør[1]. Melasse er det, der er tilbage, efter krystallisationsprocessen af sukker, og når der kan ikke udvindes mere sukker fra massen ved hjælp af fysiske metoder. Melasse fremstilles ved at koge saften af fx sukkerrør, indtil vandet er delvist fordampet, hvilket danner et sirupsagtigt produkt, der er halvkrystalliseret[2].

 • Hvorfor er sukker vigtigt for cannabis?

Det kommer måske som lidt af en overraskelse, men sukker er afgørende for en sund og robust cannabisplanteudvikling[3]. Ikke nok med at sukker er ansvarlig for energimetabolisme, men det fungerer også som en slags kemisk budbringer, der hjælper med at fremme sundheden gennem hele cannabisplantens livscyklus[4]. Produktion og distribution af sukkerarter er noget, cannabisplanten gør helt naturligt, men du kan assistere ved at bruge forskellige teknikker og nærringstilskud, og det er her, melasse kommer ind i billedet.

Hvad er fordelene ved melasse for cannabisplanter?

Melasse bruges nogle gange som et sødemiddel eller madlavningsingrediens, men det kan også bruges til at forbedre sundheden og udbyttet af dine cannabisplanter. Denne klæbrige sirup indeholder et væld af næringsstoffer, der hjælper med at fremme planteudvikling og jordsundhed. Det gælder bl.a.:

 • Kulhydrater: Disse simple sukkerarter fungerer som en livgivende energikilde til gavnlige mikrober i jorden. Når du fodrer bakterier og svampe i rhizosfæren, formerer de sig og hjælper planterne med at udnytte næringsstoffer.
 • Calcium: Dette mineral spiller en afgørende rolle inden for plantefysiologi og bidrager til vævsdannelse og cellevæggenes strukturelle integritet.
 • Jern: Dette essentielle plantemikronæringsstof spiller en vigtig rolle for metaboliske processer som bl.a. DNA-syntese, respiration og fotosyntese.
 • Selen: Selen hjælper med at reducere plantestress, samtidig med at det aktiverer vigtige antioxidanter og enzymer.
 • Kobber: Kobber hjælper planter med at skabe energi og ånde, og det spiller også en rolle i nedbrydningen af kulhydrater og proteiner.
 • Magnesium: Magnesium danner kernen i klorofylmolekylet inde i plantevævet, hvilket betyder, at mangler kan medføre klorofylmangel og hæmmet vækst.
¿Cómo beneficia la melaza a las plantas de marihuana?

De forskellige typer af melasse

Nu kender du de mange fordele, som melasse kan tilbyde cannabisavleren, lige fra vigtige plantenæringsstoffer til sukkerarter, der nærer mikrobielt liv[5]. Når du er på udkig efter melasse, vil du hurtigt opdage, at der findes flere forskellige typer. Nedenfor kan du se forskellene og finde ud af, hvilken type der er bedst til cannabis.

 • Let melasse

Let melasse kaldes også "første" eller "sød" melasse. Denne type er knapt så rig og er ofte lysere i farven end andre typer. Den er lavet fra den første kogning af saften fra enten sukkerroer eller sukkerrør. Let melasse er lys i farven og giver en mildere eller sødere smag, der er mere velsmagende, da det kun er en lille procentdel af sukkeret, der er blevet ekstraheret. Let melasse bruges som regel i bagværk, marinader og saucer.

Melaza
 • Medium eller mørk melasse

Mørk eller "anden" melasse er dybere i farven og fremstilles under den anden kogning af saften fra sukkerrør eller sukkerroer. Disse typer har en meget mere kraftfuld smag end lys melasse, og den mørke farve skyldes en højere koncentration af kulhydrater. Mørk melasse er knapt så sød, og denne type har en underliggende smag af honningkager.

Melaza
 • Blackstrap-melasse

Blackstrap-melasse er meget mere rig og mørk. Denne type er resultatet af en tredje omgang kogning, og den er som sådan langt mindre sød og meget mere bitter end de andre typer. Blackstrap-melasse er meget tyktflydende og bruges ofte i velsmagende opskrifter som fx baked beans.

Melaza
 • Sirup

Denne type er meget let. Selvom den er sødere end alle andre melassetyper, har den også en lidt bitter kant. Sirup fremstilles på samme måde som melasse ved at koge rå saft – den koger bare i kortere tid.

Melaza
 • Svovlholdig melasse vs. ikke-svovlholdig melasse

Nogle gange tilføjer producenter svovldioxid til deres melasse. Dette stof fungerer som et konserveringsmiddel og øger produktets holdbarhed. Denne proces kan dog påvirke smagen af melassen, men det gør også melassen uegnet til brug i haven.

Hvad smagen angår, har svovlholdig melasse en lettere kemisk smag. Konserveringsmidlet dræber også mikrober, og det vil altså skade gavnlige mikrober i din jord. Derfor skal du altid vælge ikke-svovlholdig melasse til haven.

Melasse eller honning?

Hvis melasse indeholder sukkerarter, der hjælper mikroberne med at trives og planterne med at vokse, hvorfor så ikke bruge honning i stedet? Honning indeholder masser af sukker, og det fungerer endda som et rodstimulerende middel, hvis du arbejder med kloner af stiklinger. Melasse indeholder dog andet end bare sukker. Melasse indeholder store mængder essentielle næringsstoffer, og derfor er det et meget bedre valg, hvis du sigter efter store udbytter.

Hvordan og hvornår skal du bruge melasse til dine cannabisplanter

Nu er du blevet lidt klogere på, hvad melasse er, men hvordan bruger du så melassen til dine cannabisplanter? Nedenfor kan du se de forskellige teknikker og lære om de forskellige måder, du kan bruge melasse på i din have eller i dit dyrkningsrum.

Hvilken type melasse er bedst til cannabis?

Før vi dykker ned i, hvordan du bruger det, er det en god idé at vide, hvilken type melasse, der er bedst at bruge. Vi anbefaler, at du går efter ikke-svovlholdig blackstrap-melasse. Denne tykke og mørke type giver dig en meget mere koncentreret kilde af sukkerarter, der kan sætte godt skub i det mikrobielle liv i jorden.

Brug af melasse i jorden

Du kan hurtigt og nemt bruge melasse til forbedring af din jord. Der er to måder, du kan tilføje det til dit vækstmedium: enten opblandet vand eller i tør form.

Vanding med melasse

Brug disse trin til at vande dine planter med melasse:

 1. Fyld en vandkande med lunkent vand.
 2. Tilsæt 4-5 ml melasse pr. liter vand og bland det grundigt.
 3. Brug den samme koncentration gennem hele den vegetative fase, og vand planterne med blandingen 1-2 gange om ugen.
 4. Hold godt øje med eventuelle tegn på overfodring med næringsstoffer, og hold igen med fodringen, hvis du opdager disse symptomer.
 5. Øg dosen til 8-10 ml under blomstringsfasen, da dine planter har brug for mere kalium i denne periode.
Riego con melaza

Forbedring af jorden med tør melasse

Tør melasse er en blanding af korn, der er er gennemvædet med melasse. Sådan bruger du det:

 1. Afmål 500 g melasse.
 2. Brug denne mængde for hver 4-6 m² jord for at berige dit vækstmedium i begyndelsen af vækstcyklussen.
 3. Påfør den samme mængde lige under muldjorden i starten af blomstringsfasen.
Mejora el suelo con melaza seca

Brug af melasse som bladspray

En bladspray gør, at næringsstoffer kan passere direkte gennem bladene via epidermis og små stomata (porer). På den måde kan avlere hurtigt løse eventuelle tegn på mangler.

Følg disse trin for at lave din egen melasse-bladspray:

 1. Fyld en sprayflaske med 1 liter lunkent vand.
 2. Tilsæt en kvart teskefuld melasse.
 3. Bland opløsningen grundigt ved omrøring og omrystning.
 4. Spray rigelige mængder på bladene af dine cannabisplanter.
 5. Brug sprayen en gang hver anden uge gennem hele vækstcyklussen.

Brug af melasse som et naturligt insekticid

Du kan også bruge ovenstående formel til at håndtere skadedyrsinsekter[6]. Blandingen giver ikke bare dine planter vigtige næringsstoffer direkte gennem bladene, men det kan også hjælpe med at forebygge og udrydde skadelige insekter, der ødelægger blade, stængler og grene.

Denne formel fungerer godt mod skadedyrsinsekter som bladlus, mellus og masketæger.

Uso de melaza para pulverización foliar

Brug af melasse i kompost

Kompost udnytter kraften i mikrobielt liv og vigtige næringsstoffer[7]. Disse formler booster planter med livgivende stoffer, der hjælper med at booste plantesundheden og øge planternes produktivitet.

Tilsæt en teskefuld ikke-svovlholdig blackstrap-melasse i din kompost for at tilføje flere kulhydrater og udbytteforbedrende mineraler.

Tips til brug af melasse til dine cannabisplanter

Ved at bruge opskrifterne og metoderne ovenfor kan du forbedre sundheden af dine planter og jorden og samtidig forbedre dit udbytte. Nedenfor kan du se tips, der kan hjælpe dig, hvis du arbejder med melasse i forbindelse med cannabisdyrkning. Lær, hvornår du skal stoppe med at bruge det, hvordan du kombinerer det med andre tilføjelser, og hvad de bedste alternativer er.

 • Hvornår skal du stoppe med at bruge melasse?

Der er visse omstændigheder, hvor brug af melasse kan give problemer[8]. Du kan fx nemt komme til at give dine planter lidt for meget af det godt. Når du tilføjer for mange næringsstoffer i jorden, kan det kvæle rødder og blade på dine planter. Hvis du opdager tegn på for mange næringsstoffer, skal du stoppe med at bruge melasse, indtil problemet er løst.

 • Kombination af melasse og rhizobakterier

Melasse er med til at fodre de mikrober, der allerede findes i jorden. Men du kan booste jorden yderligere ved også at tilføje rhizobakterier[9]. Denne type bakterier gavner ved at hjælpe med at frigøre næringsstoffer og bekæmpe patogener.

 • Melasse vs. kommercielle nærringstofblandinger

Hvis du kigger på listen over ingredienser i mange af de økologiske nærringsstofblandinger, vil du opdage, at mange af dem indeholder melasse. Melasse opnår meget lignende resultater som mange af de præfabrikerede løsninger, du kan købe. Nogle af disse produkter indeholder dog yderligere lækkerier, og nogle avlere foretrækker at bruge disse kosttilskud i stedet for at bruge tid på at lave deres egne.

 • Alternativer til melasse

Melasse er en af de billigste og mest effektive jordboostende produkter, der findes . Men hvis du ikke kan få fat i melasse, findes der et par alternativer, der også fungerer ganske glimrende. Disse omfatter:

 • Honning
 • Agave
 • Majssirup

Derfor er melasse fremragende til sund cannabisplantevækst

Melasse indeholder et stort udvalg af vigtige mineraler, som er essentielle for, at dine cannabisplanter kan overleve og trives. Derudover hjælper melasse med at booste livet i jorden ved at fodre gavnlige bakterier og svampe. På den måde er planterne i stand til at udnytte endnu flere næringsstoffer, der allerede findes i jorden. Og det bedste ved det hele er, at melasse er et forholdsvis billigt produkt, som samtidig er supereffektivt!

External Resources:
 1. The effects of fulvic acid and sugar cane molasseson yield and qualities of tomato https://irjabs.com
 2. Experimental investigation of molasses as a sole nutrient for the production of an alternative metabolite biosurfactant https://www.sciencedirect.com
 3. The Effects of Sugar Beet Molasses Applications on Root Yield and Sugar Content of Sugar Beet https://www.biotechstudies.org
 4. Effect of Molasses and Organic Fertilizer in Soil fertility and Yield of Spinach in Khotang, Nepal https://www.nepjol.info
 5. Evaluation of baker's yeast strains exhibiting significant growth on Japanese beet molasses and compound analysis of the molasses types https://www.sciencedirect.com
 6. Effect of Molasses as a Spray Additive for Control of the Bollworm and Tobacco Budworm https://academic.oup.com
 7. Effect of Molasses on Regrowth of E. coli O157:H7 And Salmonella in Compost Teas https://www.tandfonline.com
 8. Efecto del uso de melaza y microorganismos eficientes sobre la tasa de descomposición de la hoja de caña (Saccharum officinarum) https://dialnet.unirioja.es
 9. Plant Associated Rhizobacteria for Biocontrol and Plant Growth Enhancement https://www.frontiersin.org
Ansvarsfraskrivelse:
Denne artikel er skrevet udelukkende som informativt indhold og er baseret på forskning offentliggjort af andre eksterne kilder.

Er du fyldt 18 år?

Indholdet på RoyaQueenSeeds.com er kun egnet til voksne og er forbeholdt myndige personer.

Sørg for, at du kender loven i dit land.

Når du klikker på ENTER, bekræfter
du, at
du er fyldt 18 år.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 ud af 5
ud af 37826 bedømmelser