Dyrkningsvejledning til cannabis af Royal Queen Seeds


By Steven Voser

Røde eller lilla stængler i cannabis kan være et tegn på stress, næringsstofmangel, patogener eller simpelthen genetik. Læs videre for at lære, hvornår du skal være bekymret for røde stængler, og hvornår du ikke skal.

Over and under-watering


Røde eller lilla stængler forårsaget af genetik eller lys

Man kan godt blive lidt forskrækket, første gang man ser røde eller lilla stængler på sine cannabisplanter. Men det behøver ikke nødvendigvis at betyde, at der er noget galt. Der findes et hav af cannabissorter på markedet, og nogle af dem udvikler en helt unik farvepigmentering.

Fx kan de lilla sorter med meget mørke blade også mange gange udvikle lilla stængler, især hvis du dyrker dem under lidt køligere temperaturer. Så længe dine planter ellers ser sunde ud, er der normalt ingen grund til bekymring.

Bortset fra generne er kraftfuld lyseksponering en anden hyppig årsag til misfarvede stængler. Hvis du bruger træningsmetoder som LST eller afløvning, kan du opleve, at de blottede stængler på dine planter bliver røde, lyserøde eller lilla. Det er helt normalt, og det er ikke noget, du behøver at bekymre dig om, så længe dine lys er placeret i en passende afstand, og dine planter ellers ser sunde ud.

STRESS

Røde eller lilla stængler på grund af stress, næringsstofmangel eller miljømæssige faktorer

Desværre kan røde eller lilla stængler i cannabis også være et tegn på stress. I disse tilfælde udvikler dine planter som regel også andre symptomer, der kan hjælpe dig med at finde frem til årsagen.

1. Patogener

Nogle svampe, som fx Fusarium eller Botrytis, kan påvirke farven på dine planters stængler og blade. Fusarium rammer oftest kimplanternes stængler, og til sidst vil planterne vælte eller dø. Det kan nogle gange få stilkene til at få en mørkebrun, rød eller lidt lilla farve. Botrytis derimod angriber større planter og danner en karakteristisk brun linje langs de angrebne stængler og grene. Denne svamp forhindrer planten i at få næringsstoffer og til sidst vil planten simpelthen dø.

Både Fusarium og Botrytis kan spredes fra en plante til plante og bør behandles så hurtigt som muligt. Tjek vores artikel om Fusarium og cannabisskimmel for at lære mere om, hvordan du håndterer disse dødelige patogener.

2. Næringsstofmangel

Mangel på næringsstoffer forårsager en lang række symptomer. Det gælder bl.a. gule, misfarvede, tørre blade og misfarvede stængler. Nogle af de tidlige tegn på fosformangel omfatter røde og lilla stængler efterfulgt af brune, udtørrede blade. Magnesiummangel har derimod en tendens til at få bladstilkene (stilkene, der forbinder bladet med stænglen) til at blive røde.

Hvis du er bekymret for, om dine planter lider af næringsstofmangler, kan du tjekke denne artikel, hvor du kan se billeder, beskrivelser og nemme vejledninger til, hvordan du identificerer og behandler enhver form for nærringsstofmangel i cannabisplanter.

Husk, at mangel på næringsstoffer ikke kun forårsager misfarvede stængler. Det forårsager også tegn på hæmmet vækst, ødelagte blade og meget mere. Sørg for, at du identificerer, hvilken type mangel der er tale om ved hjælp af vores guide, så du kan rette op på tingene så hurtigt som muligt.

3. Lidt om pH-balance

Den helt rigtige pH-balance i din jord og næringsopløsning er utrolig vigtig for at kunne dyrke sunde cannabisplanter.

Cannabis foretrækker en let sur jord. Vi anbefaler, at du holder pH-værdien på ca. 6,5 for at opnå de bedste resultater. Hvis din jord enten er for sur eller for basisk, kan dine planter miste sunde blade og udvikle næringsstofmangel, da de kæmper for at optage næringsstoffer fra din gødning. Hvis dine planter har røde eller lilla stængler og andre tegn på et næringsstofproblem, skal du sørge for at tjekke pH-balancen.

For at få et klart billede af pH-balancen i din jord, anbefaler vi, at du investerer i en pH- og en ledningsevnemåler. Disse værktøjer giver nøjagtige aflæsninger af din jords pH-værdi samt ledningsevnen af dine næringsstoffer. På den måde vil du være i stand til at se, hvor godt dine planter optager deres gødning.

4. Temperatursving

Pludselige ændringer i temperatur kan ofte forårsage ændringer i cannabisplanternes pigmentering. Især kølige nattetemperaturer kan få dine planter til at udvikle mørkerøde eller lilla blade og stængler. Det er endnu mere almindeligt i lilla sorter, og faktisk er der mange avlere, som helt bevidst udsætter sine lilla sorter for køligere nattetemperaturer for at fremhæve det lilla gen.

Hvis dine planter bliver røde eller lilla efter en kølig nat, skal du være meget opmærksomme på dem de følgende dage. Hvis de fortsætter med at vokse normalt, er der ingen grund til bekymring. Hvis du derimod bemærker langsom vækst eller andre tegn på stress, skal du hæve temperaturen i dit dyrkningsrum (eller overveje at flytte dine planter indendørs, hvis du dyrker udendørs).

5. Stress

Cannabisplanter reagerer på stress på mange forskellige måder. Nogle gange kan misfarvede stængler være et tegn på chok efter omplantning, varmestress, overvanding eller endda et insektangreb. Hvis du får øje på lilla eller røde stængler, er det derfor vigtigt, at du er meget opmærksom og forsøger at identificere årsagen til misfarvningen.

Nedenfor finder du en tjekliste over potentielle stressfaktorer, der kan få dine planter til at udvikle røde eller lilla stængler:

🌱Rodchok: Omplantning kommer som et stort chok for rodsystemet. Hvis dine planter udvikler røde eller lilla stængler, efter du har omplantet dem, kan du hjælpe dem med at komme sig hurtigt ved hjælp af lidt kærlig pleje.

🕷Skadedyr eller sygdomme: Nogle cannabissorter er mere udsatte for skadedyr og sygdomme end andre. Hvis dine planter har misfarvede stængler, og de samtidig har ødelagte blade, hæmmet vækst og tegn på meldug, små fluer eller edderkopper, skal du handle hurtigt. Tjek denne artikel, hvor vi gennemgår almindelige cannabissygdomme, hvis du vil lære mere om, hvordan du identificerer og behandler de mest almindelige cannabisskadedyr.

🌡Problemer med temperatur eller luftfugtighed: Hvis temperaturen eller luftfugtigheden i dit dyrkningsrum ikke er optimal, kan det være en del af dit problem. Hvis du har mistanke om at temperaturen og/eller luftfugtigheden stresser dine planter, skal du justere disse hurtigst muligt.

💡Lys-/varmestress: Selvom cannabis elsker lune temperaturer og masser af sol, kan for meget varme eller lys skade dem. Hvis dine cannabisplanter udvikler brændte, gule, afblegede eller krøllede blade et par dage efter, at du opdagede de misfarvede stængler, kan der være tale om lys- eller varmestress. Disse problemer skal løses hurtigt, da de kan have ødelæggende konsekvenser for dine planter og i høj grad reducere størrelsen og kvaliteten af dit udbytte.

Over and under-watering

Find årsagen til røde og lilla cannabisstængler

Som vi nævnte tidligere, er røde eller lilla cannabisstængler ikke nødvendigvis noget, du behøver været bekymret for. Hvis dine planter pludselig udvikler misfarvede stængler, skal du dog være meget opmærksom på dine planter og kigge efter andre symptomer for at finde ud af, om misfarvningen skyldes andre og mere alvorlige problemer. Besøg også dyrkningssektionen af vores blog for at finde flere detaljerede artikler om, hvordan du dyrker cannabis, håndterer næringsstofmangler, skadedyr, varmestress og meget mere.

Er du fyldt 18 år?

Indholdet på RoyaQueenSeeds.com er kun egnet til voksne og er forbeholdt myndige personer.

Sørg for, at du kender loven i dit land.

Når du klikker på ENTER, bekræfter
du, at
du er fyldt 18 år.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 ud af 5
ud af 37835 bedømmelser