🇺🇸 USA, We are coming soon ⏤ 🌱 Be the first to know

By Steven Voser

Tre enkle trin til at mestre kimplantefasen af cannabis.


Det kan være vanskeligt at holde kimplanter af cannabis i live, især for nybegyndere. Men med en grundig forståelse af kimplanter og deres behov kan den meget vigtige kimplantefase virke meget mindre skræmmende. Læs videre, og lær de tre simple trin til dyrkning af sunde kimplanter.

TRIN 1: VÆLG DE RETTE SORTER, POTTER OG JORD TIL DINE PLANTER

Når du køber dine frø, skal du sørge for at finde den sort, der passer bedst til dig. Din erfaring og evner som avler, dit budget, dyrkningsudstyr, præferencer i smag og virkning, og om du dyrker indendørs eller udendørs, er med til at afgøre, hvilken sort giver dig de bedste resultater.

Med hensyn til dyrkningsmediet anbefaler vi altid, at du dyrker i en let, luftig og let sur jord med en pH på 6,3-6,5. Vi anbefaler, at du bruger mellem 20-50% perlit i din jord for at hjælpe med luftning og opretholdelse af næringsstoffer i jorden. Jo flere næringsstoffer du vil give dine planter, jo mere perlit skal du tilsætte jorden for at hjælpe med dræning og forhindre at næringsstofferne ophober sig.

Husk, at du kun skal vande lige omkring stilkene på dine kimplanter, og kun når jorden er tørret helt ud (se afsnittet om over/undervanding nedenfor). Du skal også huske, at kimplanter (især automatisk blomstrende sorter) er ekstremt følsomme over for næringsstoffer. Plant dem aldrig i varm (næringsrig) jord, og sørg for, at du ikke gøder dem, før de har udviklet 3-4 rigtige blade.

Når kommer til at vælge de rigtige potter, anbefaler vi følgende fremgangsmåder til autoer og feminiserede kimplanter.

Video id: 275636482

DE RIGTIGE POTTER TIL AUTOMATISK BLOMSTRENDE CANNABISFRØ

Når du dyrker autoer, anbefaler vi at plante dem direkte i deres endelige potter. På grund af deres korte livscyklus er det bedst at undgå at udsætte de automatisk blomstrende sorter for enhver form for unødvendig stress. Det gælder også omplantning. Den nøjagtige pottestørrelse, du skal bruge, kan variere afhængigt af, hvilken sort du dyrker og på størrelsen på dit dyrkningsrum, men de fleste autodyrkere bruger potter på 5-15 liter.

DE RETTE POTTER TIL FEMINISEREDE CANNABISFRØ

Hvis du dyrker feminiserede frø, er omplantning ikke så stort et problem, da disse planter har tid til at komme sig efter stresset. Med Easy Start-spiringspotter kan du give dine planter robust sundhed lige fra starten. Du skal helst omplante dine kimplanter, lige før de begynder at vokse ud af deres første potter. Vi anbefaler typisk at omplante, så snart de har udviklet et par rigtige blade, som dækker hele omkredsen af deres nuværende potte.

De fleste indendørs avlere omplanter herefter deres planter direkte i 12 liters potter, men du kan vælge mindre eller større potter så de passer til den specifikke sort og din dyrkningsopsætning. Husk, at du kan (og bør) omplante dine feminiserede fotoperiodiske planter et par gange for at fremme deres udviklingen bedst muligt. På den måde er det ikke nødvendigt at omplante dine kimplaner direkte i en stor potte med det samme.

Sådan mestrer du kimplantefasen af cannabisplanter i 3 trin

VÆRD AT VIDE OM CANNABISPOTTER

Der er masser at vælge imellem for dyrkere, når det kommer til at finde de rigtige potter til deres cannabisplanter. Du kan bruge alt lige fra billige plantepotter til sofistikerede smarte potter. Selvom det er muligt at dyrke store cannabisplanter i billige plastikpotter, er der et par ting, du skal være opmærksom på, når du vælger potter til dine marihuanaplanter.

 • Drænhuller

Sørg for, at dine potter har god dræning for at beskytte dine planter mod svampepatogener og rådne rødder. Hvis dine potter ikke allerede har drænhuller (eller en anden form for net, som gør det nemt at dræne vandet), skal du selv lave hullerne.

 • Ventilation

En af funktionerne i en plantes substrat er at fungere som et sted, hvor rødderne og miljøet kan udveksle ilt. Smarte potter som RQS-stofpotter kan hjælpe dine planterødder ved at sørge for, at de kan få mere ilt. Det giver hurtigere, kraftigere vækst, sundere planter og en bedre høst.

 • Pottestørrelse

Hvis du opbevarer dine små kimplanter i store potter, øger du risikoen for overvanding, da din plantes rødder ikke er store nok til at absorbere alt vandet fra deres substrat. Det vand, som er tilbage i jorden, drukner rødderne og tiltrækker patogener og skadedyr i din have/dyrkningsrum.

RELATED STORY

TRIN 2: BRUG DE RIGTE SPIRINGSTEKNIKKER

Cannabisfrø har brug for fire ting for at kunne spire: fugt, varme, mørke og tid. For at sikre, at du dyrker sunde kimplanter, skal brugen en af de følgende teknikker til spiring af dine frø.

 • Køkkenrulle-metoden

Anbring forsigtigt dine cannabisfrø mellem et par fugtige stykker køkkenrulle, og læg det hele i en plastikbeholder med låg. Opbevar beholderen på et varmt, mørkt sted (den ideelle temperaturer ligger mellem 20-25 grader). Hold låget på klem, så der kan komme lidt frisk luft ind.

 • Vandglas-metoden

Put dine frø i et glas vand, og lad dem stå i et skab i 24-48 timer ved 20-25 grader. Når du ser de første tegn på trevlerødder spire ud fra dine frø, er de klar til at blive plantet. Hvis dine frø ikke spire efter 48 timer i vand, skal du skifte til køkkenrulle-metoden. Hvis du lader frøene ligge i vand i mere end 48 timer, begynder de at rådne.

Dine frø er klar til at blive plantet, når de har åbnet sig og frigivet en lille, hvid pælerod. Plant dine spirede frø ca. 3-5 millimeter nede i jorden med pæleroden vendt nedad. På den måde behøver dine kimplanter ikke at omlægge sig selv.

 • RQS startpakker

Alternativt kan du bruge RQS-startpakken til automatisk blomstrende eller feminiserede frø for at give dine frø de perfekte forhold fra start. Pakken indeholder startpotter fyldt med perlit og gavnlige bakterier samt en propagator-bakke og lys, der puster liv i dine frø.

Sådan mestrer du kimplantefasen af cannabisplanter i 3 trin

TRIN 3: SÅDAN MESTRER DU FRØPLANTEFASEN

Nu hvor dine kimplanter er plantet i jorden, begynder den virkelige udfordring. Cannabis-kimplanter er ekstremt skrøbelige. Da de kun er udstyret med små skrøbelige rødder og et lille sæt kimblade (de første små rektangulære blade), kan mindre stressfaktorer ødelægge dine kimplanter i løbet af få timer. Ved at tage dig tid til at forstå dine kimplanter og deres specifikke behov, ved du, hvordan du optimerer deres miljø og hjælper dem med at vokse til stærke vegetative planter.

GRUNDREGLER: OPTIMERING AF LYS, TEMPERATUR OG LUFTFUKTIGHED TIL CANNABIS-KIMPLANTER

Frøplanter har meget særlige behov, når det kommer til temperatur, luftfugtighed og belysning, og hvis bare en af disse faktorer ikke er i orden, kan det ødelægge disse små planter. For at opnå de bedste resultater anbefaler vi, at du dyrke dine kimplanter i en propagator, hvor du nemt kan skabe det perfekte miljø for planterne.

 • Temperatur

Cannabis-kimplanter kan bedst lide dagtemperaturer på 20-25 grader og nattemperaturer på omkring 4-5 grader køligere. Høje temperaturer stresser dine kimplanter og forhindrer deres vækst, og det har katastrofale følger for dine planter på så tidligt et stadie. Tørre blade med krøllede kanter er et tydeligt tegn på varmestress. Med tiden kan dine kimplanter også udvikle andre symptomer som fx blege blade og røde eller lilla stilke. Varmestress kan også forårsage svage, visne blade, hvor spidserne af bladene krøller nedad.

Modsat kan kolde temperaturer fryse cellerne i kimplanten og påvirke dens evne til at transportere og bruge næringsstoffer, vand og ilt. Det resulterer i en hæmmet vækst, og til sidst dør planten, hvis den ikke håndteres rigtigt. Visne blade, langsom vækst og dårlig saftspænding er tegn på, at temperaturen i dit dyrkningsrum eller propagator-bakke er for lav.

RELATED STORY

 • Luftfugtighed

Mens cannabis-kimplanternes rødder er unge og stadig udvikler sig, absorberer planterne vand via osmose i deres blade. For at optimere denne proces er det supervigtigt, at du holder den relative luftfugtighed på 40-60%.

En relativ luftfugtighed på under 20% forhindrer væksten af dine kimplanter drastisk og kan medføre, at de udvikler symptomer, som minder om symptomerne på næringsstofmangel (gule eller plettede blade). Fugtighedsniveauer over 60% danner derimod våde pletter på dine planter, som kan få bladene til at visne eller rådne. Samtidig tiltrækker det svampe og/eller andre patogener og skadedyr. Når dine kimplanter er kommet ind i den vegetative fase, skal du holde den relative luftfugtighed på 50%.

 • Lys

Kimplanter er meget lysfølsomme og brænder under stærke HID- eller LED-lys. Ligesom voksne cannabisplanter udvikler kimplanterne brændte, sammenkrøllede blade, når de udsættes for stress. Modsat bliver kimplanter, der ikke får nok lys, høje og slanke og vælter.

For at opnå de bedste resultater anbefaler vi, at du dyrke dine kimplanter under en 18/6-lyscyklus ved hjælp af CFL-pærer med et blåt lysspektrum i de første 10-14 dage. Når de har udviklet sunde rigtige blade og mindst 2-3 knudepunkter, kan du flytte dem under stærkere HID- eller LED-lys for at påbegynde den vegetative fase.

Sådan mestrer du kimplantefasen af cannabisplanter i 3 trin

DYRKNING AF KIMPLANTER UDENDØRS

Udendørs avlere har naturligvis ikke friheden til at kunne ændre temperatur eller luftfugtighed med et tryk på en knap. Hvis du er en udendørsavler, har du tre muligheder, når det kommer til at tackle kimplantefasen:

De fleste avlere vælger at holde deres kimplanter indendørs under CFL-lys i de første to uger for at beskytte dem mod de udendørs elementer. Alternativt kan du holde dine kimplanter udendørs om dagen (så længe temperaturerne konstant ligger mellem 20-25 grader) og kun flytte dem indendørs om natten for at beskytte dem mod kulde, regn osv.

Sidst, men ikke mindst kan du opbevare dine kimplanter permanent udendørs i en propagatorboks, et drivhus eller en polytunnel for at give dem ly og give dig mulighed for at regulere luftfugtigheden og temperaturen.

FORSTÅ KIMPLANTEFASEN

I deres mørke, hårde skal huser cannabisfrø al den nødvendige genetiske information, de behøver, for at kunne spire og vokse sig til store, frodige planter. Når de udsættes for fugt og varme, er frøene i stand til at absorbere fugt fra deres omgivelser. Denne proces kaldes imbibition, og det er nøglen til livet for alle planter.

Når vand trænger ind i et frø, aktiverer det et specielt enzym, som stimulerer væksten af pælerod (den lille hvide rod, der popper ud af frøene, når den spires korrekt). Denne rod begynder at skyde dybere under jorden på jagt efter mere vand, mens frøet sender et skud op af jorden på jagt efter lys.

Cannabisfrø indeholder allerede to kimblade (eller cotyledoner), der udfolder sig og skubber frøskallen væk fra plantedelen. Når kimbladene dukker op, begynder cannabisplanten at udvikle deres første rigtige blade. Disse blade vokser ud af hovedstammen og har kun en finger hver.

I kimplanternes tidlige fase får planten al deres energi fra depoter inde i frøet. Når deres rødder udvikler sig, kan de absorbere vand gennem deres blade. Når dine planter har udviklet deres første rigtige blade (det vil sige blade med mindst 5-7 fingre), betragtes de ikke længere som kimplanter og er nu officielt i den vegetative fase.

Husk, hurtig vækst og livlige grønne blade er tegn på sunde kimplanter.

SÅDAN VANDER DU DINE KIMPLANTER

Der findes ingen fast tidsplan for, hvornår du skal vande dine cannabis-kimplanter. I stedet skal du være meget opmærksom på dine planter og deres jord. Vi anbefaler, at du stikker en finger ca. 2,5 cm ned i jorden og kun vander, når jorden føles helt tør. Du skal også huske at vandre dine planter tæt på stilken, hvor deres rødder er. Sidst, men ikke mindst skal du huske, at dine potter skal have drænhuller i bunden, så overskydende vand kan fradrænes.

 • Overvanding

Overvanding af kimplanter er en af de mest almindelige (og mest fatale) fejl, nybegyndere begår. Desværre er det nemt at komme til at begå denne fejl. Uerfarne avlere er bange for, at deres kimplanter tørrer ud, og derfor kommer de ofte til at vande deres planter for tit. Dette drukner simpelthen en frøplantes lille rodsystem, så planten kvæles og kommer til at hænge.

Man kan også komme til at overvande, hvis plantepotten er for stor eller for lille. Når man dyrker en lille kimplante i en stor potte, kan den overskydende jord, hvor der ingen rødder er, holde på vandet i flere dage. Du får simpelthen en stor potte fyldt med våd jord, der ikke kun frarøver ilt fra din plante, men som også skaber grobund for svampe, bakterier og skadedyr.

Potter, som er for små, kan være lige så skadelige for dine planter. Planter, der er rodbundne, absorberer vandet meget hurtigt, og det får dig måske til at vande dem oftere end nødvendigt, som så igen fører til overvanding.

Sådan mestrer du kimplantefasen af cannabisplanter i 3 trin
 • For lidt vand

For lidt vanding er muligvis ikke så almindeligt som overvanding, men det er helt sikkert også et problem for nogle nybegyndere (især dem, som er blevet advaret om overvanding af deres planter).

Cannabisplanter mister konstant fugt gennem deres blade under den proces, som kaldes transpiration. Denne proces spiller en vigtig rolle for en plantes evne til at transportere vand fra sine rødder og op gennem stammen. Derfor er det supervigtigt, at planterne altid har adgang til vand fra deres jord. Når en plante går for længe uden vand, nedsættes mange af dens vitale funktioner. Rødder, som tørrer helt ud, dør og hæmmer plantevæksten eller dræber planten fuldstændig (hvis rodsystemet er underudviklet).

Desværre er symptomerne på for lidt vand ofte de samme som ved overvanding (slatne og visne blade). Du kan dog nemt finde ud af om dine planter er i vandunderskud, hvis deres jord er knastør.

SÅDAN FOREBYGGER DU SYGDOM

Vi har alle prøvet det. Dine kimplanter ser sunde ud, og pludselig hænger de over kanten af deres potter. Inden for 24 timer (eller nogle gange mindre) er de skrumpet ind døde.

Dette fænomen er forårsaget af svampe som pythium, botrytis og slimskimmel. Disse svampe kan allerede ligge i dvale i jorden og begynder at vokse og trives under alt for fugtige forhold. Overvanding og høj luftfugtighed er fx nogle af de mest almindelige årsager til denne sygdom.

Der er desværre intet, du kan stille op for at redde dem, når først dine kimplanter viser de første tegn på denne sygdom (en slap og misfarvet stilk). Det eneste, vi kan anbefale, er, at du fjerner de berørte kimplanter fra dit dyrkningsrum eller propagatorbakke så hurtigt som muligt for at undgå, at svampene spreder sig.

For at forhindre disse sygdomme skal du sørge for at holde nøje øje med temperaturen og den relative luftfugtighed i dit dyrkningsrum og undgå at overvande dine planter. Sørg også for, at både jorden og potterne har god dræning.

Desuden kan du minimere chancen for pythium-, botrytis- eller slimsvampeangreb yderligere ved altid at bruge ny jord. Du kan også sterilisere din jord ved at bage den i ovnen, indtil den når en temperatur på 85 grader.

RELATED STORY

SÅDAN UNDGÅR DU PROBLEMER MED PLANTENÆRING

Sunde cannabisplanter ser vitale og grønne ud, og enhver form for misfarvning på en plantes blade eller stængler kan være et tegn på næringsstofstress.

Husk, at dine cannabisfrø er fyldt med næringsstoffer som hjælper dine kimplanter igennem den første fase af deres liv. Når disse næringsstoffer slipper op, skal du træde til og give dine planter de ekstra næringsstoffer, de behøver for at kunne klare sig igennem den vegetative fase og blomstringsfasen.

 • Fodring af kimplanter

Cannabis-kimplanter er super skrøbelige og kan let udbrænde i næringsrig jord. Generelt anbefaler vi ikke, at du gøder jorden i kimplantefasen. I stedet skal du lade dine kimplanter nedkøle i deres Easy Start-potter, indtil de er klar til at blive omplantet og påbegynde den vegetative fase.

De fleste blogge og vækstforummer fortæller dig, at dine planter er klar til den vegetative fase efter to uger, men det er langt fra sandt. Det tager normalt en kimplante ca. 3-4 uger fra spiring at opbruge al den energi, der er lagret i frøet, selvom nogle planter udvikler sig hurtigere end andre. I stedet for at gå efter tid, anbefaler vi, at du omplanter dine kimplanter og gør dem klar til den vegetative fase, når de har udviklet mindst tre knudepunkter og 4-5 rigtige blade.

 • Overgang til den vegetative fase

Når du har omplantet dine kimplanter i deres nye potter, skal du give dem 3-7 dage til at tilpasse sig. Husk, at omplantning er en stressende proces for dine planter, og de har brug for lidt tid til at sunde sig bagefter. Hvis du gøder dine planter for hurtigt efter omplantning, absorberer de højst sandsynligt ikke alle deres næringsstoffer fra jorden. Det kan give problemer længere fremme (som fx ophobning af næringsstoffer).

Når du er sikker på, at dine planter er kommet sig efter omplantning, skal du begynde at fodre dem med en mild næringsopløsning. Et NPK-forhold på 4:2:3 er fx et godt udgangspunkt for planter, der lige er påbegyndt den vegetative fase.

Sådan mestrer du kimplantefasen af cannabisplanter i 3 trin

 • Næringsstofforbrænding

Dyrkere oplever normalt næringsstofforbrænding, når de fodrer deres kimplanter for tidligt, eller i overgangen til den vegetative fase (enten fordi de omplanter deres kimplanter i varm jord, eller de begynder bruger gødning, der er for kraftig). De første tegn på næringsstofforbrænding er mørkegrønne blade med afbrændte spidser. Hvis problemet ikke behandles, får næringsstofforbrænding også bladene til at krølle sig sammen.

I modsætning til nogle af de andre problemer, man kan støde på med kimplanter, som vi nævnte tidligere i artiklen, kan du heldigvis afhjælpe næringsstofforbrænding. Du skal simpelthen bare lade være med at fodre dine planter i mindst en uge og vande dine planter med rent, pH-balanceret vand. Når din plante begynder at vokse sig sundere, og bladene bliver grønne, kan du langsomt begynde at gøde planterne igen.

Hver gang du begynder at fodre dine planter, anbefaler vi, at du giver dem halvdelen af den anbefalede dosis gødning i den første uge. Det giver planterne tid til at tilpasse sig deres nye kost.

 • Den økologiske tilgang

Hos RQS er vi store fans af økologisk cannabisdyrkning. Uanset, hvor mange kemiske næringsstoffer du bruger, kan det aldrig måle sig med den komplekse blanding af mikroorganismer, som findes i økologisk jord.

Når du dyrker økologisk, handler det om at opbygge en levende jord fra starten, fremfor at dyrke i et stillestående medium og pumpe det med kemiske næringsstoffer en gang om ugen. Selvom det kræver lidt mere arbejde under dyrkning, er smagen af økologisk marihuana svær at slå. Men husk, at økologisk dyrkede planter typisk ikke giver det samme udbytte som deres ikke-økologiske kollegaer.

RELATED STORY

SÅDAN FOREBYGGER DU SKADEDYR OG INSEKTER

Skadedyr og insekter kan ødelægge kimplanter på mindre end en dag. For at forhindre det sker, er det supervigtigt at holde miljøet omkring dine kimplanter rent og under optimale temperaturer og fugtighedsniveauer. Undgå overvanding, og sørg for, at du lærer om de mest almindelige skadedyr for cannabis, så du kan spotte dem og gribe ind tidligt. Her er nogle af de mest almindelige skadedyr, du skal være opmærksom på:

 • Sørgemyg (Fungus gnat)

Disse små, sorte, fluelignende insekter spiser dine planter og lægger larver i det øverste lag af våd jord.

 • Spindemider

Disse sorte eller røde spindemider lever på undersiden af blade og spinder af og til beskyttende spind omkring sunde blade. De elsker varme, tørre forhold.

 • Bladminer

Disse små, spinkle, vingede insekter efterlader irregulære sneglesporlignende spor på sunde blade.

 • Meldug

Meldug er en svampeslægt, som danner en støvet hvid belægning, som minder om mel, på bladene af dine planter.

 • Pythium og fusarium (slimskimmel)

Disse svampe kan være svære at få øje på, men hvis du ser hvide pletter på overfladen af våd jord, kan det være et tidligt tegn på disse.

Cannabisplanter elsker varme og fugtige forhold. Men det gør skadedyr og insekter desværre også. Du kan hjælpe dine planter og forhindre angreb ved at holde alting ekstra rene og dyrke dine kimplanter i en propagatorbakke.

SÅDAN FORHINDRER DU AT DINE KIMPLANTER STRÆKKER SIG

Kimplanter strækker sig for at komme tættere på deres lyskilde. For at forhindr, at dine kimplanter udvikler unaturligt lange og spinkle stilke, skal du dyrke dem under CFL-lys i det blå lysspektrum og placere lyset ca. 5 cm fra toppen af planterne. Du skal også undgå at udsætte dine kimplanter for mørke i 24 timer efter spiring (et almindeligt råd fra vækstforummer), da manglen på lys tvinger dine kimplanter til at strække sig ekstra.

Sådan mestrer du kimplantefasen af cannabisplanter i 3 trin

LÆR HVORNÅR OG HVORDAN DU OMPLANTER DINE KIMPLANTER

Desværre er omplantning af kimplanter ikke nogen eksakt videnskab. I stedet for at følge en stram kalender eller tidsplan, handler mere om at være opmærksom på dine planter og vide, hvilke signaler du skal kigge efter.

En god tommelfingerregel er, som vi nævnte tidligere, at omplante dine kimplanter, når deres blade fuldt ud dækker omkredsen af deres potter. Efter ca. 1 uge kan du prøve at tjekke rødderne på din kimplante. Når du kan tage en frøplante og al dens jord op af potten, er den klar til omplantning.

Husk at være meget forsigtig, når du håndterer og omplanter dine kimplanter. Selv den mindste skade på deres rødder kan udsætte planten for stress, og det kan tage et godt stykke tid for sådanne unge og skrøbelige planter at komme sig igen.

KOM I GANG MED AT DYRKE!

Nu. hvor du kender teorien bag dyrkning af sunde cannabis-kimplanter, er det tid til at få jord under neglene. Husk, at du kan investere i et af vores startpakker for at få de bedste og mest pålidelige resultater, og følg med i vores blog for at få flere tip til dyrkning af fantastisk marihuana derhjemme.

ER DU FYLDT 18 ÅR?

Indholdet på RoyaQueenSeeds.com er kun egnet til voksne og er forbeholdt myndige personer.

Sørg for, at du kender loven i dit land.

Når du klikker på ENTER, bekræfter
du, at
du er fyldt 18 år.