Dyrkningsvejledning til cannabis af Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter


Når du dyrker planter, vil du før eller senere opleve knækkede, bøjede eller løse grene og stængler, især hvis du er førstegangsavler. Disse problemer kan potentielt bringe dit dyrkningsprojekt i fare og begrænse dit endelige udbytte. Men med lidt omhu og snilde kan disse problemer løses ret nemt. Selv grene, der er helt knækket af planten, kan reddes ved at bruge et par simple metoder.

Hvad forårsager knækkede eller bøjede stængler?

Stængler kan meget nemt blive beskadiget, og det kan fx ske, hvis du ikke er forsigtig, når du flytter dem. Det kan især være et problem med planter, der er høje og stive. Derudover kan grene og stængler også tage skade af vind eller for kraftig luftstrøm fra en blæser.

Stængler og grene kan også knække eller bøje, hvis du bruger dyrkningsteknikker som træningsmetoder med lav stress og høj stress. Når du bruger teknikker, der går ud på at bøje eller på anden måde belaste grenene, er der naturligvis højere risiko for at beskadige planterne. Selvom grenene ikke flækker eller knækker helt, kan det svække planternes struktur og produktivitet.

Det er vigtigt at behandle knækkede eller på anden måde beskadigede grene og stængler hurtigt. Åbne sår på en plante kan forårsage infektioner, på samme måde som det kan ske for os mennesker. Ikke nok med at den slags skader kan påvirke udbyttet markant, men det kan også potentialet dræbe planten.

What Causes Broken or Bent Stems?

En knækket stilk betyder ikke kun skade på plantens struktur. De indeholder også det vaskulære system, der transporterer vand og næringsstoffer fra et sted til et andet. Dette netværk består af komplekse dele kaldet xylem og floem, som distribuerer disse vitale stoffer ved hjælp af en kombination af rodtryk og transpirationstræk.

Kan en knækket plantestængel hele? Ja! Hvis stænglen på en plante er bøjet eller knækket, er det vigtigt at reparere den så hurtigt som muligt, så den fortsat kan fordele næringsstoffer og vand. Hvis du ikke reparerer skaden tidligt, bliver den ødelagte stængel afskåret fra næring, samtidig med at det reducerer chancerne for at grenen kan hele.

Hvad er de mest typiske skader på stængler?

De tre mest almindelige skader er knækkede eller flækkede stængler, bøjede stængler og stængler, der helt er revet af.

 • Knækkede stængler

Hvis du bruger træningsteknikker på mere stive planter, eller hvis du træner en plante under blomstringsfasen, er der større risiko for, at stænglerne knækker. Hvis de ikke behandles, vil grenene på disse stængler holde op med at vokse. Det er nemt at reparere knækkede stængler ved hjælp af tape eller en støttestruktur. Planter har en naturlig evne til at helbrede og reparere sig selv, og hvis du handler hurtigt, vil du muligvis slet ikke bemærke, at disse grene er mindre produktive.

What Kind Of Damage Typically Happens To Stems?
 • Bøjede/foldede stængler

Bøjede og foldede stængler er den mest almindelige type af skader. Når grenene bøjes eller belastes for meget under træningsteknikker, kan der opstå permanente skader. Bøjede eller foldede stængler er ikke i stand til at støtte sig selv. Folder kan gøre det sværere for grene at modtage vand og næringsstoffer fra planten. Disse stængler vil fortsætte med at gro, men i et langsommere tempo end resten af planten. Det skyldes ikke kun, at de er bøjede, men da bøjede grene ofte kommer til at hænge lavere, får de muligvis ikke nær så meget lys.

What Kind Of Damage Typically Happens To Stems?
 • Stængler, der er helt knækket af

Grene, der er helt knækket af, kan være et af de mest stressende problemer at håndtere. Heldigvis kan disse løsrevne stængler heles og repareres ved hjælp af de samme teknikker, der bruges til andre former for skader. Disse grene og stængler har brug for lidt mere pleje og opmærksomhed end bøjede eller knækkede stilke. Hvis grenen, der er knækket af, sad i bunden af planten, kan det muligvis ikke betale sig at fikse den. I det tilfælde er det bedst bare at smide den væk og acceptere, at skaden er sket.

What Kind Of Damage Typically Happens To Stems?

Hvordan fikser man knækkede eller løsrevne stængler?

Den mest almindelige metode til reparation af knækkede stængler er at bruge tapemetoden. Du kan bruge både gaffatape og almindelig tape til at hjælpe din plante med at hele. Hvilken type tape, du skal bruge, afhænger af omfanget af skaden og vægten af den gren, der skal repareres.

Følg disse trin for at fikse dine knækkede stængler:

 1. Klip et stykke tape, der er ca. 10 cm langt (du skal muligvis bruge mere til større stængler/grene).
 2. Vikl tapen rundt om den knækkede stængel, og sørg for, at den sidder præcis, der, hvor den knækkede af.
 3. Sørg for, at stænglen og det sted på planten, hvor den knækkede af, er presset tæt sammen, så planten er i stand til at reparere sig selv.
 4. Lad tapen sidde i ca. 2-4 uger.
 5. Tjek helingsfremskridt hver dag.

Tip: I stedet for kun at bruge tape, kan du også bruge en støtteskinne til at forstærke grenen med. Tape et stykke træ eller en blyant parallelt med grenen. Sørg for, at tapen ikke vikles for stramt eller for løst omkring det ødelagte sted. Hvis tapen sidder for løst, kan de knækkede ender glide fra hinanden. Når det kommer til at fjerne tapen, skal du gøre det meget forsigtigt for at undgå yderligere skade. Hvis vævet ikke er helet endnu, kan du nemt komme til at skade stænglen igen, hvis du ikke passer på.

How Can You Fix Broken or Detached Stems?

Sådan fikser du bøjede stængler

Du kan også bruge eksterne støttepinde til at beskytte det berørte område mod tyngdekraften. Når du har tapet bruddet, skal du følge trinene nedenfor for at aflaste den knækkede gren.

 1. Vælg en struktur: Der er masser af støttestrukturer at vælge imellem. Du kan fx bruge et lille plastik- eller metalespalier eller en bambuspind, som du stikker i jorden.
 2. Bind din plante: Brug blød plantesnor til forsigtigt at binde den knækkede gren til den bærende struktur. Fastgør en clips på begge sider af bruddet for at understøtte skaden fra begge sider.
 3. Tilvend grenen: Fjern clipsene et par dage før, du fjerner tapen. Hvis du giver din plante lidt tid til at tilpasse sig tyngdekraften, forbereder du det ødelagte væv på, at det skal til at klare sig uden hjælp og støtte.
How To Fix Bent Stems

Hvorfor ikke bruge denne mulighed til at træne og omstrukturere din plante, mens den heler? Ved at bruge Royal Queen Seeds planteclips forstærker du ikke bare bruddet, men de kan også hjælpe dig med at omstrukturere din plante. Før du fortsætter, skal vi lige understrege, at vi ikke anbefaler at bøje stængler på planter, der blomstrer. Du kan slippe afsted med det i løbet af de første to uger af blomstringsfasen, men derefter er det bedst ikke at forstyrre blomstringen yderligere.

 1. Brug træningsclips og bøj din plante i den ønskede retning.
 2. Forstærk træningsclipsene med tape for at holde dem på plads.
 3. Fjern tapen 2-4 uger senere og lad clipsene sidde.

Giv tilstrækkelige mængder næringsstof

Lige nu har din plante ekstra brug for næringsstoffer. De fleste af mineralerne i din valgte gødning spiller en vigtig rolle i fotosyntese, enzymatiske reaktioner og proteinopbygning. Hold dig nøje til din normale fodringsplan i denne tid. Derudover anbefaler vi også, at du gennem hele helingsperioden fodrer din plante med en naturlig gødning, der langsomt nedbrydes. Du kan fx toppe jorden med ormegødning eller bat guano, eller fodre rødderne med en kompostte, der er rig på mikrober.

Hvordan kan du beskytte dine planter mod brækkede og ødelagte stængler?

Den bedste måde at beskytte dine planter mod skader på stængler og grene er ved at være forsigtig, når du håndterer dem. Det gælder især når du flytter dine planter, eller når du bruger træningsteknikker, der stresser stængler og grene. Når du træner dine planter og bukker grenene, skal du være meget forsigtig. Planter med stive stængler kan meget nemmere tage skade. Selvom det nemt kan løses, er det bedst helt at undgå, at det sker.

Det er en god idé at beskytte dine planter mod potentielle skader fra vind og luftstrømme. En let brise kan gavne dine cannabisplanter på flere måder. Det kan bl.a. være med til at gøre stænglerne stærkere. For meget vind kan derimod forårsage betydelige strukturelle skader, der påvirker plantens sundhed og udbytte. Hvis vinden er for kraftfuld, kan dine planter vælte, og du risikerer endda, at de bliver revet op med roden.

Det er nemt og billigt at beskytte dine planter mod vind. Vi anbefaler ikke at fastgøre dine cannabisplanter for meget, så de slet ikke kan bevæge sig. Det er meget bedre at skabe lidt læ for dine planter i stedet. En hæk eller træer kan fungere som naturlige læsejl, men du kan selvfølgelig også placere dine planter i læ af et hegn og en mur. Bambusmåtter, læsejl af stof og plastikfolie kan også bruges til at beskytte dine planter mod vinden. Nogle dyrkere vælger at bruge et trådnet omkring planterne. Disse hegn kan derefter dækkes med stof eller plastik for at skabe læ.

Du kan bruge espalierhegn til at beskytte dine planter mod ugunstigt vejr og de lejlighedsvise vindstød, der typisk knækker cannabisgrene. Cylinderformede espalierhegn, der ofte bruges til tomatplanter, fungerer godt i både potter og højbede, og de giver din cannabisplante god støtte fra siderne.

Til ScrOG-dyrkning bruger man vandret espalierskærme. Selvom hovedformålet med denne teknik er at omstrukturere planterne, giver skærmen også strukturel støtte. Ud over at hjælpe med at forhindre knækkede stængler, fremmer et espalier også luftcirkulationen, hvilket hjælper med at forebygge svampepatogener.

Related story

Træningsteknikker med høj stress (HST): Tilsigtet skader på stængler og grene

Træningsteknikker med høj stress (HST) går i bund og grund ud på at ødelægge cannabisstænglerne med fuldt overlæg. Selvom det kan lyde lidt skræmmende, er disse teknikker faktisk ret effektive, hvis du vil forbedre dit udbytte. Du kan se dem alle nedenfor:

Superbeskæring Denne teknik går ud på at klemme stænglerne, og derved ødelægge deres indre vaskulatur, så de bliver bløde og dermed mere medgørlige. Herefter kan man ændre, hvilken retning man vil have dem til at gro i. Det lyder måske lidt brutalt, men på den måde kan du forme plantekronen, stort set som du vil.
Spaltning af stængler Tanken om at skære i dine cannabisplanters grene med en skarp kniv, kan virke forfærdelig, men mange dyrkere oplever faktisk bedre resultater ved at skære hovedstammen lodret.
Topping/
fimming
Begge disse teknikker går ud på enten delvist eller helt at fjerene de vigtigste topskud for at skabe en mere ensartede plantekrone og for at opnå flere knopper.
 • Hvad så med LST?

Plantetræning med lav stress betragtes som en blidere tilgang. I stedet for at kappe, klemme og beskære din plante, går LST ud på at manipulere grene og stængler forsigtigt ved hjælp af blød snor og planteclips. Slutresultatet er mere sidevækst, forbedret plantekronestruktur og mere jævn lysfordeling.

Cannabisstængler: undervurderede, men anatomisk vigtige

Vi elsker store knopper og lækre vifteblade, men vi tager ofte cannabisstænglerne for givet. I hvert fald lige indtil de går i stykker! Disse robuste grønne dele giver planterne struktur, men de indeholder også det komplekse vaskulære væv, der transporterer næringsstoffer og vand rundt i planterne. Ved at bruge de mange træningsteknikker kan du kontrollere stænglerne, forme dem, som du vil, og nyde en tungere og bedre høst.

Er du fyldt 18 år?

Indholdet på RoyaQueenSeeds.com er kun egnet til voksne og er forbeholdt myndige personer.

Sørg for, at du kender loven i dit land.

Når du klikker på ENTER, bekræfter
du, at
du er fyldt 18 år.

Emnefinder

eKomi silver seal
4.7 ud af 5
ud af 37803 bedømmelser